Online oktatás buktatókkal: kevés a táblagép, néhol még internet sincs

Online oktatás buktatókkal: kevés a táblagép, néhol még internet sincs

A Telesuli is megoldás lehet, ha nincs okoseszköz vagy internet

Fotó: Facebook/Telesuli

Bár több mint fél év eltelt azóta, hogy a koronavírus-világjárvány begyűrűzése nyomán először felfüggesztették a jelenléti oktatást a romániai tanintézetekben, az ország most sem állt készen az online tanításra való áttérésre. Sok helyen keresik az áthidaló megoldásokat.

Krónika

2020. november 10., 14:092020. november 10., 14:09

Az online térbe költözött hétfőtől az oktatás Románia-szerte, miután a kormány által a koronavírus-világjárvány terjedésének megfékezése érdekében foganatosított intézkedéscsomag részeként felfüggesztették a jelenléti oktatást az óvodákban és iskolákban, és mindössze a bölcsődék és a délutáni iskolai (after-school) programok működhetnek.

Függetlenül attól, hogy a járványhelyzet súlyosságának függvényében kidolgozott zöld, sárga vagy vörös forgatókönyv van érvényben, az elkövetkező harminc napban az óvodások és iskolások előtt zárva maradnak az oktatási intézmények kapui, a tanórák pedig digitálisan zajlanak.

Bár sokak szerint már rég látszott, hogy elkerülhetetlen ez a forgatókönyv,

az ország tanügyi rendszere ezúttal sem volt felkészülve a digitális oktatásra, a kormány által beígért okoseszközök nem érkeztek meg, számos településen nincs megfelelő internet-hozzáférés, az alternatív megoldásokat pedig továbbra is csak keresik.

Sem táblagép, sem internet

Bihar megyében a diákok mintegy 20–30 százaléka nem fér hozzá a távoktatáshoz, mert vagy nincs hozzá digitális eszköze, vagy a településen nincs megfelelő internet-hozzáférés – válaszolta hétfőn a Krónika kérdésére Kéry Hajnal. A Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes kifejtette, a kormány által megígért táblagépeket még nem kapták meg, az önkormányzatok is pályáztak a diákok számára táblagépekre, de ezek a beszerzések még folyamatban vannak, nem jutottak el az eszközök a gyerekekhez.

A tanintézetek próbálnak áthidaló megoldásokat találni, munkafüzeteket, feladatlapokat juttatnak el azokhoz a diákokhoz, akiket nem érnek el online, majd ezeket visszagyűjtik.

Ezekkel a megoldásokkal szeretnék fenntartani az oktatást, a számonkérést, a kapcsolatot a diákokkal, és bíznak benne, ha megérkeznek a táblagépek, több diák bekapcsolódhat az online oktatásba.

Hiába lesz eszköz,
ha nem tudják használni

Nem érkezett meg a kormány által ígért háromezer táblagép máig sem Kovászna megyébe. A tanfelügyelőség közben további 1300 táblagépre írt ki licitet, de csak szerdán bontják ki az ajánlatokat. Kiss Imre főtanfelügyelő lapunknak elmondta, ha ezek a digitális eszközök eljutnak a diákokhoz, akkor 95 százalékban tudnák szavatolni az online jelenlétet.

A késés azonban abból a szempontból is hátrányos, hogy már eddig meg kellett volna tanítani ezeket a gyerekeket az eszközök használatára.

Idézet
Az a gyerek, akinek eddig nem volt semmilyen digitális eszköze, valószínűleg nem boldogul majd egyedül az oktatási applikációkkal, és a szülei sem tudnak ebben segíteni. A tanévkezdés óta tudjuk, hogy az online forgatókönyv bármikor bekövetkezhet, ezért ha időben megkapják a gyerekek az eszközöket, fel tudták volna készíteni őket a pedagógusok ezek használatára”

– részletezte Kiss Imre.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak olyan falvak, ahol telefonálni is csak úgy tudnak, ha kimennek a dombtetőre, ott valószínűleg az internet sem fog működni. A főtanfelügyelő ugyanakkor rámutatott, minden tanintézetnek van valamilyen stratégiája arra, hogyan juttatják el a tananyagot azokhoz a diákokhoz, akik nem tudnak bekapcsolódni a távoktatásba. Van, ahol a feladatlapokat az iskola kapusházától vehetik el, de olyan is, hogy a vidéki boltba teszi le a pedagógus, és oda viszik vissza a megoldott feladatokat a gyerekek vagy a szüleik. Ez pluszfeladatokat ró a tanárokra, tanítókra, hiszen ki kell nyomtatni, sokszorosítani kell a lecketerveket, feladatlapokat. Arra is megoldásokat kellett találni, ha a pedagógusnak otthon nincs megfelelő internet-hozzáférése, ilyen esetekben kérésre bemehet az iskolába, hogy onnan tartsa meg az online óráit.

Kiss Imre arra is kitért, hogy soha nem volt ennyire egymásra utalva a pedagógus, diák és a szülő. Az elemi iskolás gyerekek szülői segítség nélkül nem boldogulnak a távoktatásban. A szülőnek nemcsak a szorgalmi feladatok megoldásában kell segítenie, hanem részt kell vennie az oktatás folyamatában, és a szülőnek rendelkeznie kell digitális készségekkel – hívta fel a figyelmet a főtanfelügyelő.

Galéria

A Telesuli is megoldás lehet, ha nincs okoseszköz vagy internet

Fotó: Haáz Vince

Munkafüzetekkel a felzárkóztatásért

Keresik az alternatív megoldásokat ott, ahol nincs hozzáférés az internethez – válaszolta érdeklődésünkre Cristinel Glodeanu Hargita megyei főtanfelügyelő-helyettes, aki lapcsaládunknak elmondta,

nem kaptak értesítést arról, hogy tanárok vagy tanítók közül valakinek ne lenne internet-hozzáférése, esetleg munkaeszköze, amelyen online órát tarthasson.

Viszont továbbra is vannak olyan kis, félreeső falvak, ahol a szolgáltató nem vezette be az internetet, mert azért a néhány felhasználóért nem látott benne üzleti lehetőséget. „De ezek a gyerekek sem maradhatnak le az oktatásról, tanulniuk kell, és mindent megteszünk, keressük az alternatívákat, hogy táblagép és laptop, internetes elérhetőség nélkül is tanulhassanak” – hangsúlyozta a főtanfelügyelő helyettes.

A Hargita megyei tanfelügyelőség együttműködve a megyei önkormányzattal és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével 500 példányban nyomtatta ki azokat a munkafüzeteket, amelyeket eljuttatnak a vidéki tanulóknak. A kézbesítést postán keresztül oldják meg, vagy a helyi közösségek segítségét igénybe véve, akár úgy is, hogy a helyi boltba beadják azokat, és onnan vehetik el a diákok vagy hozzátartozóik. Az iskolák könyvtárosai, laboránsai vagy más, nem pedagógus beosztású alkalmazottai is besegítenek ebbe, akiknek most amúgy nincs feladatuk az intézményben – tette hozzá Glodeanu. Segítséget jelent a Sulitévé is a magyar, vagy a Teleșcoală a román anyanyelvű diákok számára – mondta. 

A Hargita megyei tanfelügyelőség táblagépekre pályázatot nyújtott be, az első körben 3900-at kaptak is, a másodikban több mint 1500-at várnak. Újabb pályázat elbírálására várnak jelenleg. 

Jobban állnak, mint márciusban

Maros megyében a helyhatósági választások előtt azokban a tanintézményekben, ahol az igazgatók jó kapcsolatot ápoltak a polgármesterrel, a gyerekek hozzájutottak táblagépekhez. Volt, ahol csak a rászorulók, máshol mindenki, aki igényelte, kapott táblagépet – magyarázta érdeklődésünkre Illés Ildikó. A főtanfelügyelő-helyettestől azt is megtudtuk, hogy

a márciusi viszonyokkal összehasonlítva a jelenlegi helyzetet, most sokkal jobban állnak az online oktatás terén a pedagógusok is, a tanulók is.

A tanárok, tanítók számos tanfolyamon, felkészítőn vettek részt, hogy az online módszereket elsajátíthassák. A minisztériumtól közel tízezer Maros megyei gyerek jutott hozzá a táblagéphez, amelyet tanulásra használhat. Elsősorban azok a gyerekek kaptak, akiknek családja anyagi helyzete miatt nem rendelkezett semmilyen elektronikai eszközzel, majd azok, akiknél több testvér is tanul, és csupán egy telefonon vagy táblagépen kellett osztozniuk.

Jelenleg két újabb pályázat vár elbírálásra, az egyik fertőtlenítőszerekre, a másik technikai eszközökre. Azokban a helységekben, ahol nincs internet, más megoldásokat keresnek, hasonlóan a Hargita megyeiekhez – mondta Illés Ildikó.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 15., szerda

Fontosabbá válik munka és magánélet egyensúlya, mint a pénz a fiatal nemzedék számára

„Miért dolgozunk?” – ez volt a címe a felmérésnek, amelyet fiatalok körében készítettek a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) politikai, közigazgatási és kommunikációtudományi karán (FSPAC).

Fontosabbá válik munka és magánélet egyensúlya, mint a pénz a fiatal nemzedék számára
2024. május 15., szerda

Garri Kaszparov a díszmeghívottja a száz évvel ezelőtt végzettekre emlékező temesvári eseménysorozatnak

Szász évvel ezelőtt kerültek ki az első mérnökök a Temesvári Műszaki Egyetem padjai mögül. A jubileumi ünnepségek keretében interaktív beszélgetésen vesz részt és előadást tart a bánsági városban a világhírű Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok.

Garri Kaszparov a díszmeghívottja a száz évvel ezelőtt végzettekre emlékező temesvári eseménysorozatnak
2024. május 15., szerda

Felelős szavazásra buzdítják a katolikus püspökök a romániai választópolgárokat

A június 9-i választásokon való részvételre és a keresztény értékeket felvállaló jelöltek támogatására buzdította a hívőket szerdán közzétett felhívásukban a romániai katolikus püspökök.

Felelős szavazásra buzdítják a katolikus püspökök a romániai választópolgárokat
2024. május 15., szerda

Ismét a falué lesz a rejtélyes módon Budapestre került, majd feltárt erdélyi görögkatolikus harang

Az összefogást, a közösség újjászületését is szimbolizálhatja a Budapesten előkerült, majd a jogos tulajdonosának visszaszolgáltatott kolozsborsai görögkatolikus harang – jelentette ki az átadási folyamatban résztvevő Vákár István.

Ismét a falué lesz a rejtélyes módon Budapestre került, majd feltárt erdélyi görögkatolikus harang
2024. május 15., szerda

Magas árakra panaszkodtak, közben lehet, hogy lopták a vizet a PSD egyik erdélyi székházában

Illegálisan csatlakozott a vízhálózatra a Szociáldemokrata Párt (PSD) medgyesi székháza – a törvénytelenségről a helyi sajtó szerint egy ellenőrzés nyomán hétfőn rántotta le a leplet a területi vízügyi igazgatóság.

Magas árakra panaszkodtak, közben lehet, hogy lopták a vizet a PSD egyik erdélyi székházában
2024. május 15., szerda

Feltételezhetően két ukrán állampolgár holttestére bukkantak a Máramarosi-havasokban

Két holttestet találtak a román határrendészek a Máramarosi-havasokban, a Pop Iván-csúcs közelében – közölte Iulia Stan, a máramarosszigeti területi határrendészet szóvivője.

Feltételezhetően két ukrán állampolgár holttestére bukkantak a Máramarosi-havasokban
2024. május 15., szerda

Kidobott hét kiskutyát, rekordösszegű pénzbírságot kell lepengetnie egy Bihar megyei férfinak

Rekordösszegű bírságot kapott egy bihari férfi, aki hét kiskutyától szabadult meg a Bihar megyei Hegyközpályi településen. A férfi egy autóból dobta ki az állatokat, és azt hitte, hogy megússza. Nem így történt.

Kidobott hét kiskutyát, rekordösszegű pénzbírságot kell lepengetnie egy Bihar megyei férfinak
2024. május 15., szerda

Kritikus állapotban levő, egynapos csecsemőt szállítottak Temesvárról Bukarestbe a SMURD repülőjével

Egynapos, kritikus állapotban lévő csecsemőt szállítottak kedd este Temesvárról Bukarestbe egy SMURD repülőgéppel – számolt be a News.ro hírügynökség.

Kritikus állapotban levő, egynapos csecsemőt szállítottak Temesvárról Bukarestbe a SMURD repülőjével
2024. május 14., kedd

Etnikumok közti gyűlöletet szított Simion Szatmárban az RMDSZ szerint

Etnikumok közötti gyűlöletet szított George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, amikor vasárnap beszédet mondott hívei előtt Erdődön – foglalt állást az RMDSZ Szatmár megyei szervezete.

Etnikumok közti gyűlöletet szított Simion Szatmárban az RMDSZ szerint
2024. május 14., kedd

Téves információk terjednek a csíksomlyói búcsúról egy hamisított programfüzet alapján

Téves információk terjednek a szombati csíksomlyói pünkösdi búcsúval kapcsolatban, ezért a ferencesek arra kérik az érdeklődőket, hogy tájékozódjanak hivatalos forrásból – hívta fel a figyelmet az erdélyi ferences rendtartomány sajtószolgálata.

Téves információk terjednek a csíksomlyói búcsúról egy hamisított programfüzet alapján