Oldani kellene az állandó félelemkeltést – Turóczi Ildikó független orvos, Afrika-kutató a járványhelyzetről

Kiss Judit 2020. április 23., 15:07 utolsó módosítás: 2020. április 23., 15:17

A jelenlegi járványhelyzetben fontos lenne minél előbb oldani a már-már lelki terrornak nevezhető félelemkeltést, és lényeges volna a pragmatikus és hozzáértő kommunikáció a lakosság felé. A megfélemlítésből adódó, lazulni nem akaró veszélyeztetettségérzés károsabb és rombolóbb lehet, mint maga a vírus – jelentette ki a Krónika megkeresésére a kézdivásárhelyi származású Turóczi Ildikó szabad praxissal rendelkező, független orvos, Afrika-kutató. A gyógyító több, betegség sújtotta afrikai országban dolgozott missziós orvosként.

Oldani kellene az állandó félelemkeltést – Turóczi Ildikó független orvos, Afrika-kutató a járványhelyzetről
galéria
Turóczi Ildikó több afrikai országban dolgozott missziós orvosként Fotó: Facebook

– A járványhelyzet miatt sokak életében a korábbinál is nagyobb szerephez jut az internet, így valószínűleg sok téves információ kering a koronavírusról és a vírus okozta megbetegedésről. Bár a hatóságok bizonyos szinten igyekeznek felvilágosítani a lakosságot, megeshet, hogy történik félretájékoztatás a részükről is. Mi az, amit orvosként kiemelne, mire lenne érdemes leginkább felhívni a nagyközönség figyelmét a megbetegedést, a betegség lefolyását illetően?

– A rengeteg téves információ helyett inkább fogalmaznék úgy, hogy rengeteg egymásnak ellentmondó információ terjed az új koronavírusról, és ez azért van így, mert valójában nagyon kevés mindaz, amit biztosan tudni lehet róla. Ha csak egy kicsit is próbálunk tájékozódni, akkor láthatjuk, hogy nem biztos a fertőzés forrása, a vírus terjedési módja valószínűsíthető. Nem tudni pontosan, mi a korreláció a kevésbé és nagyon súlyos formák között, szóval sok a kérdés, ami választ vár, és ami remélhetőleg lesz is, csakhogy mindez időbe telik. Nem újdonság ez, így történt minden ismert világjárvány idején.

A kérdésre, miszerint mire lenne érdemes felhívni a nagyközönség figyelmét, nehéz válaszolni, mert nem  homogén közösségről beszélünk. A járvány időszakát, az ezzel járó megszigorításokat másképp éli meg például az, akinek ez idő alatt a jövedelme biztosított, és megint másképp az, akinek nem. Másképp éli meg az egészséges, mint a krónikus vagy akár heveny beteg, megint másképp a várandós anyuka, mint az idős, szobafogságra ítélt, és megint másképp az, aki pragmatikusan bánik a napi információkkal, akikhez ezek eljutnak, és megint másképp az, akinek csak a rádió vagy a tévé egyik-másik csatornája által közölt hírek maradnak.

Láthattuk, például a saját felelősségre írt nyilatkozat körüli értelmezési gondokat, hogy nem mindenki tud lépést tartani a nyilatkozás éppen aktuális követelményeivel, nem mindenkinek van otthon nyomtatója, nem mindenki érti a nyilatkozat nyelvét sem, és sorolhatnánk. Itt jó és fontos látni a közösségi segítés és segítség megannyi hasznos és szükséges formáját, mindazt a sokszínű empatikus megnyilvánulást, ami egy ilyen helyzetet elviselhetőbbé tesz. Tanúi lehettünk a különböző civil szervezetek védőfelszerelések beszerzésében nyújtott óriási segítségének is akkor, mikor erre hihetetlenül nagy szükség volt.

A válaszom tehát az lehet, hogy inkább vegyük észre és társuljunk ezekhez a megnyilvánulásokhoz, ahelyett, hogy a bűnbakkeresés, hibáztatás, gyűlölködés csapdájába sétálnánk. Gondoljunk arra, hogy az utóbbiakra semmi szükség, haszna sincs, csak kára.
 
– A járványhelyzet fennállása óta sokan sokszor beszélnek arról, hogy mennyire markánsan jelen van a híradásokban, a médiában, a szabályozásokban a pánikkeltés, és hogy az általános szorongás, félelem mennyire áthatja a mindennapokat, a közhangulatot. Mit gondol, miért lehet mindez ártalmas, illetve miként lehetne úgy kezelni a kérdést, hogy valamelyest enyhüljön a mindenkiben ott lappangó félelem érzése?

– Ott, ahol a járványstratégia meghatározó eleme a megfélemlítés, a rendszertelenség, az egymásnak ellentmondó, néha a racionalitás határain túllépő intézkedések és szabályok, az átláthatóság hiánya, elég nehéz, majdhogynem lehetetlen türelemre, nyugalomra inteni a lakosságot. Annál is inkább, mert jobb híján ezt továbbítják a tájékoztató médiafelületek is. Így jutunk el egy olyan nemkívánatos helyzetbe, melyben a megfélemlítésből, félelemkeltésből és bizonytalanságból bizalmatlanság, ebből pedig néha a pánik szintjét súroló szorongás fakad.

Félünk a vírustól, félünk a büntetéstől, a munkahely elvesztésétől, félünk köhögni, kórházba menni, félünk a fertőzéstől. Mindez olyan krónikus stresszhelyzetet teremt, ami különféle formákban nyilvánul meg, beleértve nem csupán a már meglévő betegségek súlyosbodását, de a pszichoszomatikus megbetegedéseket és immunrendszeri védelmünk csökkenését is.

Ezt a félelmet fokozzák az olyan nem megalapozott hírek, mint például a legutóbbi, a 65 év fölöttiek kötelező elkülönítéséről szóló, egyáltalán nem megalapozott híresztelés is. Erre a hírközlésre vajon miért volt szükség? A választ nyilván tudjuk, és ebben benne van a kérdésére adott válaszom is: az ilyen hír, még ha növeli is az olvasottságot, iszonyú romboló hatással van az amúgy is szorongó, bezárt, sokszor egyedülálló öreg vagy idős emberekre.

Van egy érdekes nyelvi jelenség, amire szintén érdemes figyelni: észrevesszük vajon, hogy a különböző médiafelületeken, a mindennapi hírekben milyen rutinosan és már-már szokványosan használjuk az olyan szavakat, mint „háború”, „frontvonal” és hasonlók, miközben valójában egy járványról beszélünk, és nem háborúról még akkor sem, ha a járvány kezelésében jelen van a katonaság is. És sejtjük vajon, hogy éppen a leginkább veszélyeztetett korosztály mit asszociál (pszichésen, mentálisan) ezekkel a szavakkal? És ha igen, miért ezeket a szavakat használjuk?

– A közösségi oldalán nemrég arról írt, hogy Románia nem kezeli megfelelően a járványhelyzetet, nem alkalmazza a nemzetközileg elfogadott alapvető és járványmegelőző, járványstratégiai szabályokat, nem tájékoztat megfelelően, hogy a lakosságnak nincsen bizalma a hatóságokban. Hogyan látja, mik lehetnek mindennek a legfőbb következményei, illetve milyen lépésekkel lehetne visszanyerni a lakosság bizalmát?

– Igen, volt egy rövid bejegyzésem erről a témáról azért is, mert erről nem csupán olvastam és tanultam, hanem gyakoroltam is. Hadd jöjjek egy személyes példával: amikor az MSF-fel (az Orvosok Határok Nélkül napjaink egyik legnagyobb, 1971-ben alakult nemzetközi segélyszervezete, amely orvosi segítséget nyújt a háborús konfliktusok, a járványok, a természeti és az emberek által okozott katasztrófák áldozatainak – szerk.megj.) dolgoztam, minden missziót alapos, többnapos felkészítés előzött meg attól függően, hogy épp milyen zónába indultunk.

Ebben nyilván benne volt egy pontosan kidolgozott járvány-válaszstratégia is, olyan csapatmunka, amiben mindenkinek megvan a pontos és fontos logisztikai, egészségellátó és kommunikációs feladata. Megtanultuk és gyakoroltuk azokat a matematikai képleteket, amivel megsaccolható egy hirtelen felbukkanó járvány terjedésének megelőzése, a szükséges eszközök beszerzése, stb.

Körülbelül három hónapja dolgoztam egy kala-azar táborban (Leishmaniasis betegséggel fertőzöttek tábora – szerk.megj.) egy 8-9 fős csapat tagjaként, mikor megtudtuk, hogy néhány száz kilométerrel odébb kitört a kolerajárvány. Délelőtt megkezdtük mi is elkülöníteni a helyet az esetleges betegek fogadására, estére kész is lett. Közben megérkezett a csapatvezetőnk, összehívta a társaságot, ismertette a stratégiatervet, eldöntöttük, ki marad, ki megy. Másnap indultunk, és bő két hét alatt megszüntettük a járványt.

Nyilván sántít a hasonlat, mert ott egy ismert kórról volt szó, ismert kezelési alapelvekkel, viszont a felkészülés (legyen az világjárvány is) elemei közösek: fontos időben rákészülni egy vélhetően közelgő járványra, tanulmányozni a már érintett országok járványstratégiáját, fontos ismerni a sajátunkat, ezt átszervezni, a meglévő hézagokat pótolni. Ugyanakkor fontos egy egységes és következetes stratégia a rendszeren belül, és rendkívül lényeges a következetes kommunikáció a szűkebb és tágabb értelemben vett rendszer tagjai között.

 Összefoglalva tehát: a járvány gócpontjaiban elvileg egy szakemberekből álló csapaté (epidemiológus, fertőzős, intenzíves, laboros, kommunikációs szakember) a főszerep, és ebben a csapatban nélkülözhetetlen láncszem a kommunikációs szakember. Utóbbi külön szakma, foglalkozás, ami jól meghatározott stratégia szerint működik, célja a lakosság folyamatos, közérthető nyelven történő tájékoztatása a járvány alakulásáról, a megszigorításokról, arról, hogy miért szükségesek ezek, a transzparens adatközlés és mindezek által a lakosság bizalmának elnyerése. Nos, nálunk ilyen nincs, nem létezik. Ugyancsak nem elhanyagolható a pontos adatgyűjtés, az adatok helyes értelmezése és közlése, a transzparencia. Gondolkodjunk csak el, mindezekből mi és mennyi valósult meg nálunk...

Fotó: Haáz Vince

– Sok szó esik arról is, hogy a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak többségének súlyos társbetegsége volt. Mit kell tudni a krónikus betegek, idősek védelméről?

– Ha közelebbről megvizsgáljuk az elhunytakról szóló jelentéseket, azt láthatjuk, hogy nagy többségüknek súlyos társbetegsége is volt.

Ehhez tegyük hozzá az egészségellátás megnehezített, néhol ellehetetlenített, pánikkeretes módját az ambuláns és a kórházi betegellátásban egyaránt, az eklektikus kezelési sémákat, a zűrzavart. Így máris megnyugodhatunk – mármint ami a vírustól való rettegést illeti: nem feltétlenül, nem mindig és nem csupán a koronavírus volt a halált kiváltó ok. Gondoljunk arra is például, milyen hatással lehet, van a szívbetegekre, krónikus légúti zavarokkal küzdőkre, asztmásokra, pszichés betegekre a bezártság, a megfélemlítésből adódó, lazulni nem akaró veszélyeztetettség érzése, szeretteik hosszas távolléte, a hírek stb. Nos, mindez károsabb és rombolóbb, mint maga a vírus, és nyilvánvalóvá teszi a tényt, hogy miért leginkább a krónikus és idős betegek veszélyeztettek most, miért kell rájuk fokozottabban figyelni, miért ők a legveszélyeztetettebb korosztály.

De gondolhatunk arra is, hogy még pontosan nem tudni, mi okozza a betegség súlyos formáit, viszont úgy tűnik, hogy legnagyobb szerepe az úgynevezett expozíciónak van: azaz annak, hogy milyen mennyiségű vírust kapunk mennyi idő alatt és mekkora térben. Ha például egy 5 x 5-ös zárt helyen napi 4-5 órát töltünk koronavírusos betegekkel, akkor a fertőződésnek maximális az esélye, és itt jön képbe az, hogy miért olyan fontos a távolságtartás, a kültéri séta, az otthoni szellőztetés.

– A járványhelyzetet leíró statisztikák problémásságát is emlegetik mostanában. „Minél többet tesztelünk, annál nagyobb a pozitív tesztek száma is, ami nem azt jelenti, hogy fokozódik a járvány, hanem csak annyit, hogy több tesztet végzünk, és most nem a diagnosztikai gyorstesztekről van szó. Ez utóbbi azt jelzi, hogy valamikor átestünk a fertőzésen; több ilyen is forgalomban van már, és nem mind megbízható” – írta a közösségi oldalon. Mit kell tudni a diagnosztikai gyorstesztekről, illetve a tünetmentes fertőzésekről?

– A tünetmentes fertőzés nem ritka; ez azt jelenti, hogy találkoztunk a vírussal, de ez nem okozott betegségtünetet, tehát megbetegedésről nem beszélhetünk, viszont jelenthet egy valameddig tartó (tudomásom szerint ennek ideje még nem pontosan ismert) vírushordozói állapotot és potenciális vírusforrást, egy olyan epidemiológiai helyzetet, amiben a fertőzés általi veszélyeztetettség annál alacsonyabb, minél kisebb az expozíció. Az is tény, hogy egyre több diagnosztikai gyorsteszt kerül az országba, és ezek nem mind megbízható forrásból származnak. A pozitív gyorsteszt azt jelenti, hogy valamikor, a közel- vagy távolabbi múltban átestünk a fertőzésen úgy, hogy talán észre sem vettük, vagy egy enyhe lefolyású torokgyulladásnak, allergiás orrfolyásnak, lázas légcsőhurutnak véltük.
 
– Kamerunban és más szegény országokban is dolgozott orvosként. Tapasztalatai alapján hogyan összegezné, mi lenne az optimális lelki hozzáállásunk lényege a mostani járványhelyzethez, a tömeges megbetegedés jelenségéhez?

– Igen, dolgoztam Kamerunban, Szudánban és Dél-Szudánban többnyire önkéntesként, és mindig olyan helyen, ahol valóban nagy a szegénység. Az viszont egészen más helyzet volt, mint most az itthoni. Nehéz volt, néha nagyon nehéz és lélekpróbáló, viszont volt rendszer és átláthatóság a munkában, volt jól bevált és alkalmazott kommunikáció a csapaton belül, és ami talán a legfontosabb, nem volt sem kényszer, sem megfélemlítés. Ez azt jelenti, hogy ha valaki nem bírta a néha nagyon fárasztó vagy éppen lelki vagy pszichés stresszel járó körülményeket, bármikor kiléphetett a projektből, utána pedig pszichológus segítségét kérhette a történtek feldolgozásához. Fogalmunk sincs talán, milyen sokat jelent ez!

Ugyanezeken a helyeken tapasztaltam és tanultam meg, milyen sokat jelent a betegséghez való higgadt és nyugodt viszonyulás a beteg és az orvos számára is. Azt már tudtam, hogy a gyógyulás-gyógyítás olyan közös művelet, amiben a beteg és a gyógyító partnerkapcsolatban áll egymással, és ennek óriási szerepe van a gyógyulásban, ott viszont ez, a legnehezebb helyzetekben is többszörösen bebizonyosodott.

Optimális lelki hozzáállás? Ha nem akarok sokat hangoztatott közhelyekkel élni, akkor azt mondom, nem tudok egy általánosítható választ; úgy gondolom, hogy ez egyénre szabott, kinek-kinek a járványra adott válaszreakciója szerinti. Mindenképp fontos viszont a már-már lelki terrornak nevezhető félelemkeltés minél előbbi oldása, szintén nagyon fontos lenne a pragmatikus és hozzáértő kommunikáció a lakosság felé, az érhetetlenül magas büntetések helyett a büntetést megelőző felvilágosítás és figyelmeztetés, mikor erre szükség van, de érzem azt is, hogy ennek elvárása már-már a naivitás szintjét érinti a jelenlegi felállásban.

Turóczi Ildikó szabad praxissal rendelkező orvos, Afrika-kutató

A kézdivásárhelyi születésű Turóczi Ildikó általános, majd háziorvosként dolgozott, 2012-ben lépett ki a romániai egészségügyi rendszerből. Azóta szabad praxissal rendelkező, független orvos. Kamerunban független orvosként, majd kutatóként dolgozott, előbb egy helyi, később két magyarországi humanitárius szervezettel. Erről az időszakról szól az első két afrikai témájú kötete: Változó idők Kamerunban (Fehér gyógyítóként a hegyi királyságban) – Publikon Kiadó, Pécs (2012), Boszorkányok, sámánok, varázslók (Esuföld, Kamerun) – Publikon Kiadó, Pécs (2015). Az MSF-fel (Médecins sans Frontières – Orvosok Határok Nélkül elnevezésű, 1971-ben Párizsban alapított nemzetközi humanitárius szervezet) előbb Szudánban, majd Dél-Szudánban volt missziós orvos; ennek ideje alatt leginkább járványtant tanult; világjárványokról és erről a periódusról szól a tavaly megjelent harmadik, afrikai témájú kötete: Varázslatok, járványok, missziók – Publikon Kiadó, Pécs (2019). Jelenleg egy permanencia-központban (egészségellátó ügyeleti központban dolgozik): az ügyeleti központ tehermentesíti a sürgősségi ellátást, olyan esetekben vehető igénybe, amikor a háziorvos nem érhető el, például hétvégenként vagy éjszakánként.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport