Nemcsak magyarul tanítják a gyerekeket, az „egész csángó lelket” segítik kibontakozni

Nemcsak magyarul tanítják a gyerekeket, az „egész csángó lelket” segítik kibontakozni

Csángó fiatalok a bákói tárlat megnyitóján

Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

Nem pusztán a magyar nyelv és kultúra (vissza)tanítására, de a csángó gyerekek oktatásának egészére, lelkük, személyiségük formálására, képzőművészeti nevelésükre is hangsúlyt fektet a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) tehetséggondozó programja – mondta el a Krónikának Orbán Imola kézdivásárhelyi pszichológus, a program felelőse.

Kiss Judit

2023. január 13., 08:512023. január 13., 08:51

2023. január 13., 08:522023. január 13., 08:52

Nem pusztán a magyar nyelv és kultúra (vissza)tanítására, de a csángó gyerekek oktatásának egészére, lelkük, személyiségük formálására, képzőművészeti nevelésükre is hangsúlyt fektet a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) tehetséggondozó programja. A program ezen részének felelőse Orbán Imola kézdivásárhelyi tréner pszichológus, aki a csángók oktatásában részt vevő pedagógusok képzéséért felel, művészetterápiával is foglalkozik.

A Krónika megkeresésére arról számolt be, hogy miként tanítják vissza a gyerekeknek a magyar kultúrát úgy,

hogy nem csak a magyar nyelvet oktatják, hanem művészetet is tanítanak, ugyanakkor igyekszenek az egész „csángó lelket” kibontakozni segíteni.

Galéria

A magyar oktatásban részt vevő csángó gyerekek a nyáron a Bákó megyei Lábnyikon szervezett táborban alkottak

Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

Több mint 1600 csángó gyerek kapcsolódik be a magyar programokba

A szövetség 35, csángók lakta faluban több mint ezerhatszáz óvodás- és iskoláskorút tart számon, akik bekapcsolódnak az oktatási-nevelési programokba.

Idézet
A magyar házak keretében délutáni oktatásban részesítik a gyerekeket már kisóvodás kortól: a saját kultúrájukkal alakíthatnak ki kötődést interaktív, kreatív módszerek révén. Az önkifejezés bátorításán keresztül tápláljuk azt, hogy érvényesíthessék saját értékeiket”

– mondta Orbán Imola. Arra is kitért, hogy nemcsak magyar nyelvet tanítanak a gyerekeknek, hanem komplex személyiségfejlesztés is működik. Úgy fogalmazott, hogy

Idézet
kopár földbe nem lehet a nyelvtanítás magocskáit beleültetni, a lélek hangját, kérését is meg kell hallani”.
Galéria

Orbán Imola pszichológus felel a csángók oktatásában részt vevő pedagógusok képzéséért

Kérdésünkre arról is beszélt, hogy törekvésük célja egyrészt a magyar nyelvű oktatás, de ennek keretében az egészségfejlesztés, személyiségfejlesztés, a kreatív énhatékonyság táplálása is fontos szerepet kap. „Mindezekhez társul a most kialakulóban levő képzőművészeti nevelés: több helyszínen tartunk alkalmanként foglalkozásokat a gyerekeknek, kamaszoknak” – sorolta Orbán Imola. A módszertanos szakember kiemelte, minél emberközelibb, természetközelibb, személyközpontúbb a program, annál pozitívabbak a visszajelzések.

„Az a célunk, hogy az egész embert szólítsuk meg. Azért vagyunk felelősek, hogy olyan tartalmakat vigyünk be az oktatásba, amelyek segítségével a gyerekek lelke is épül, fejlődik” – fogalmazott.

Galéria

Pillanatkép a nyári alkotótáborban, a gyerekek lelkesen kapcsolódtak be az alkotómunkába

Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

A művészeti alkotás segíti a kommunikációt

Orbán Imola azt is kifejtette, hogy a gyerekek és tanárok munkáját támogatva azt látja, a diákok könnyedén fejezik ki magukat a vizuális művészetek „nyelvén”. Vannak gyerekek, akik alkotás közben oldódnak fel, ilyenkor könnyebbé válik a kommunikáció is, alkotás után verbalizálják reflektálásaikban a történeteiket, érzelmeiket, megéléseiket. A nyáron és az ősszel elindított programok új perspektívákat mutattak meg azoknak a gyerekeknek, akik érdeklődéssel fordultak a képzőművészet valamelyik területe felé. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Sepsiszentgyörgyi kirendeltségén lehetőségük lesz továbbtanulni a kitartó, elköteleződő tehetséges fiataloknak.

„Ebben támogatjuk mi is a gyerekeket és fiatalokat, hogy minél több alkalommal találkozzanak szakemberekkel, részt vehessenek székelyföldi vagy akár magyarországi eseményeken, műhelyeken, tárlatokon, táborokba” – mondta el Orbán Imola.

Galéria

Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

Kérdésünkre kitért arra is, hogy a MCSMSZ több településen kezdeményezett tehetséggondozó programokat vizuális művészetek terén, ez pedig innovatív programnak számít. „Eddig a néptánc, hangszeroktatás, ének területén fejlesztettek nagyon sok tehetséges moldvai csángó gyereket. Arra gondoltam, fontos lenne, hogy képzőművészet területén is önkifejezésre ösztönözzük őket.

Idézet
Azt tapasztaltam megfigyelőként, hogy énekben, zenében, táncban, az ősi motívumaik világában otthonosan érzik magukat.

Kíváncsi voltam, hogy vajon ezt tovább viszik-e a vizuális alkotóművészeti technikák alkalmazásában” – ecsetelte a programfelelős. Kifejtette, ebből kiindulva az alkotóműhelyekre jelentkezőket arra ösztönözték, hogy ízlelgessék a szabad alkotás örömét, adjanak teret új koncepcióknak, lelki színeiknek, agyagba gyúrt formáknak, történeteknek, megéléseknek. A gyerekek zenét hallgatva festettek, csoportokba tömörülve egy-egy témát dolgoztak fel rajzaikban.

2023-ban is folytatódik a művészeti nevelés

Orbán Imola arról is beszámolt, hogy a nyári rajzpályázatra, amely megelőzte a tábort, gyönyörű alkotások érkeztek a gyerekektől. Az egyik témát egy moldvai csángó népdal szövege ihlette, az »a kertemben egy madár« témájára született alkotásokban nagyon gazdag volt a színvilág. 11 és 17 év közötti gyerekek kapcsolódtak be a képzőművészeti irányú tehetséggondozó programba, amely a nyáron a Bákó megyei Lábnyikon szervezett képzőművészeti táborral vette kezdetét.

Galéria

Ügyes csángó kis alkotó szobrocskája

Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

„Az apró kis kezdeményezések teljessé váltak azzal, hogy szakemberek csapatát tudhattuk magunk mellett. A tábor és hozzá tartozó események kezdeményezőjeként partnerünk a Pécsi Tudományegyetem Művészeti kar Képzőművészeti Intézete. Közös utunk a rajzpályázattal indult: összesen 8 faluból jelentkeztek gyerekek, számukra alkotóműhelyeket szerveztünk a tábor kezdete előtt. Nagyon sok munka érkezett moldvai csángó falvakból és a gyimesbükki iskolából is” – fejtette ki Orbán Imola. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti karának oktatói az alkotások elbírálása után 40 gyereket választottak ki, hogy a nyári képzőművészeti táborban tovább dolgozhassanak szakemberek irányításával. A táborban pár székelyföldi fiatal is részt vett, így még színesebb lett a csapat.

Galéria

Ez a szobrászati alkotás is a lábnyiki táborban született

Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

A gyerekek élményként élték meg, hogy festőművészek és egy szobrászművész társaságában, otthonos, közvetlen támogató környezetben próbálhattak ki több technikát.

Idézet
A sok alkotásra szánt időből és a beszélgetésekből igazi kapcsolat épült a mesterek – a pécsi oktatók, a sepsiszentgyörgyi kihelyezett képzés oktatói – és tanítványok között”

– mondta Orbán Imola. Azt is kiemelte, a programnak, amelyhez támogatást nyújtott a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Járai Zsigmond miniszterelnöki megbízott volt a védnöke, de köszönettel tartoznak dr. Szili Katalinnak, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kurátorának is.

A táborban született munkákat kiállítás keretében mutatták be az ősszel a bákói Magyar Házban, ahol újra találkoztak az alkotók, az alkotások és az oktatók. Ezt követően újabb tárlatra került sor Pécsen. „Nagy izgalommal figyelik a kis alkotóművészek, merre járnak az alkotásaik, és várva várják, hogy újabb táborban találkozhassanak, új kihívásokkal és örömökkel szembesüljenek.

Galéria

A csángó gyerekek alkotásaiból a bákói Magyar Házban nyílt kiállítás az ősszel

Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

A gyerekek alkotómunkáját és az egész folyamatot, ami a tehetség felismerésétől a tehetség gondozásáig, támogatásáig tart, figyelmesen követték a diákok pedagógusai is, így rálátásuk van arra, miként tudják elősegíteni a tehetséges fiatalok kreativitásának kibontakozását. Így tovább folytatódik a hétköznapokban a „kincskeresés”, 2023-tól minél több oktatási helyszínt szeretnénk bekapcsolni” – mondta el Orbán Imola.

korábban írtuk

Magyar gyerekeket szidalmazott a december elsejei ünnepségre készülő román igazgatónő
Magyar gyerekeket szidalmazott a december elsejei ünnepségre készülő román igazgatónő

Leváltották a Bákó megyei Perzsoj (Pârjol) község általános iskolájának igazgatóját, miután Corina Ioniță a tanintézethez tartozó pusztinai oktatási intézménybe járó magyar gyereket szidalmazta.

korábban írtuk

Otthonérzet, példamutatás: magyar házat avattak a csángóföldi Nagypatakon
Otthonérzet, példamutatás: magyar házat avattak a csángóföldi Nagypatakon

A magyar állam támogatásával vásárolt és felújított magyar házat avattak vasárnap a csángóföldi Nagypatakon.

korábban írtuk

Szili Katalin háromnapos moldvai látogatásáról: óriási közösségépítés zajlik a Csángóföldön
Szili Katalin háromnapos moldvai látogatásáról: óriási közösségépítés zajlik a Csángóföldön

Az elmúlt 3–4 évben óriásit sikerült előrelépni a csángóföldi magyarok identitásának megerősítésében, a közösség szülőföldön tartásában – jelentette ki szerdán Szili Katalin háromnapos csángóföldi látogatását követően.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde

Azért kell önkormányzatait megerősítenie és képviselőit Brüsszelbe küldenie június 9-én az erdélyi magyarságnak, mert a közösség érdekeit senki más nem fogja képviselni – hangoztatta Kelemen Hunor pénteken Nagybányán.

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde
2024. május 10., péntek

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 27 éves fiatalembert, aki ittasan vezetett Déva és Nagylak között az autópályán. A rendőrök gyanúja szerint kábítószert találtak az autójában – közölte pénteken a Temes megyei rendőrség.

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála
2024. május 10., péntek

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt

Bár csupán néhány hónap telt el a Kolozsvár és Nagyvárad, illetve a magyar határ között húzódó vasútvonal nagy felfordulást okozó lezárása óta, a felújítási-villamosítási munkálatok lassúsága láttán máris megkongatták a vészharangot.

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt
2024. május 10., péntek

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak

A határon fogtak el a rendőrök egy idegen állampolgárságú férfit, aki idén februárban 440 000 drognak minősülő tablettát (diazepámot, alprazolámot és klonazepámot) hozott be az országba – közölte pénteken az Arad megyei rendőrség.

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak
2024. május 10., péntek

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt

Tíz évvel az első kapavágás után a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság kérvényezte a Marosvásárhelyen továbbra is csak várva várt körgyűrű régóta tervezett szakaszának áthelyezését egyik európai uniós támogatási programból a másikba.

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt
2024. május 10., péntek

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban

Lejárt szavatosságú és fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontját indítják el május közepétől az Arad megyei sürgősségi kórházban.

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban
2024. május 10., péntek

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem

Kibővíti és középiskolai szintre is kiterjeszti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem (ÓE) – jelentette be Kovács Levente rektor pénteken Temesváron, a 25. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia (MTDK) megnyitóján.

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem
2024. május 10., péntek

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma

Augusztusra elkészülhet a Bihar megyei gazdaságokat és a helyi mezőgazdasági termékeket megjelenítő térkép. A termelői vásárok új Bihar megyei helyszíneken is megjelennek, és bővülhet a nagyváradi helyszínek köre is.

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma
2024. május 10., péntek

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos

Meghalt pénteken egy 75 éves férfi, aki Temesváron kijelölt helyen, ám pirosan világító lámpánál akart átkelni az úttesten, és elütötte egy autó.

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos
2024. május 10., péntek

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe

Tíz jelölt pályázik a polgármesteri székre Temesváron, a Temes megyei tanács elnöki tisztségéért pedig heten szálltak versenybe – derül ki a helyi és a megyei választási iroda által közzétett adatokból.

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe