Nehéz idők járnak az erdélyi magyar közművelődésre, az EMKE hagyományos díjátadója is veszélyben forgott

Nehéz idők járnak az erdélyi magyar közművelődésre, az EMKE hagyományos díjátadója is veszélyben forgott

Dr. Széman Péter elnöki beszámolót tart az EMKE közgyűlésén

Fotó: Rostás Szabolcs

Az ukrajnai háborús események okozta infláció, az energiaárak nem látott mértékben való emelkedése, és ezek folyományaként az anyagi lehetőségek csökkenése már-már kockáztatták a szervezet működését – hangzott el az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szombaton Kolozsvárt tartott közgyűlésén, amelynek keretében átadták az EMKE díjait is.

Rostás Szabolcs

2023. április 15., 15:462023. április 15., 15:46

2023. április 15., 18:242023. április 15., 18:24

A 138 évvel ezelőtt alakult – 1947 és az 1989-es rendszerváltás között a román kommunista rezsim által gyakorlatilag betiltott – kulturális-társadalmi szervezet hagyományosan az 1885. április 12-ei alapítás dátuma közelében rendezi éves közgyűlését. A szombaton a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében rendezett eseményen előbb a meghívottak kaptak szót. Köztük Tasnádi István Szilárd, Kolozs megye alprefektusa, aki

a nemzeti kultúra és identitás megőrzésének, továbbadásának fontosságát személyes példával húzta alá, megemlítve, hogy hogy 25 évig volt néptáncos, apja pedig néprajzi gyűjtőként tevékenykedett.

Székely István, az RMDSZ ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy a romániai népszámlálás eredményeiből adódó legnagyobb „problémacsomag” a szövetség számára a nagyvárosi szórványközösség, az interetnikus nagyvárosok – többek között Kolozsvár, Brassó, Nagybánya, Arad – lakótelepeinek felkutatása, ahol sok fiatal került az identitásválság küszöbére. „Alapkérdés a fiatalok nemzeti identitásának biztosítása, ami nagyvárosi környzetben távolról sem megoldott. Talán ez a legfontosabb program a következő években, meg kell szólítani a nagyvárosi lakótelepek szórványát, ebben kínál partnerséget az RMDSZ az EMKÉ-nek” – húzta alá Székely István.

A magyar nemzetpolitika tevékenységét és eredményeit ismertette a civil szervezet közgyűlésén Potápi Árpád János, hangsúlyozva: a magyar kormány és az EMKE közös célja, hogy legyenek magyar emberek ötven és száz év múlva is.

Galéria

A Hídelvei Evangéliumi-Református Földész Énekkar tagjainak előadása vezette fel a kolozsvári eseményt

Fotó: Rostás Szabolcs

A budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára közölte, olyan tematikus éveket próbálnak meghatározni, amelyek az összmagyarságot képesek megérinteni, így nyilvánították 2023-at a gondoskodó nemzet évének a nemzetpolitikában. Potápi közös sikertörténetnek nevezte a második Orbán-kormány hatalomra kerülése, 2010 óta megvalósult nemzetpolitikát, amely mindenekelőtt a külhoni magyar intézményrendszer működésének biztosítását helyezte fókuszba. „Szeretnénk a közösségeket is hálózati szinten öszekötni: iskolákat, vállalkozásokat, a kulturális és sportegyesületek világát. Úgy kell elképzelni a nemzet szövetét, mint az egyes hálózatok szövetét” – fejtette ki az EMKE-közgyűlésen tartott előadásában az államtitkár.

Elhangzott, 2372 projektet valósítottak meg vagy támogattak a Nemzeti újrakezdés elnevezésű program keretében, ezeket a pályázatokat egy hónapon belül ismét kiírják. Az államtitkár megismételte nemrég Budapesten tett bejelentését, miszerint a magyar állam által nyújtott, a bölcsődétől az egyetemi oklevél megszerzéséig járó oktatási-nevelési támogatás 22 400-ról 100 ezer forintra emelkedik a 2022/2023-as tanévtől. „Mindez 16 milliárd forintos többletköltséget jelent, ám nem jelent nehézséget a magyar államnak, mert az identitásmegőrzés terén az a legfontosabb, hogy a gyerekek magyar oktatási intézményben folytatnak alapvető szocializációs tevékenységet, ott szerzik meg diplomájukat” – húzta alá Potápi.

A különböző programok, támogatási formák ismertetése során Potápi Árpád kitért a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programra is, megemlítve, hogy noha a magyar kormány kiterjesztette a támogatásokat, még nem sikerült elérni, hogy a székelyföldi finanszírozás Erdély teljes területén folytatódjék, a román kormány ugyanis eddig nem járult hozzá ehhez. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár egyébként kettős minőségében vett részt a közgyűlésen, a Kárpát-medencei magyar civil szervezetek és közösségek következetes támogatásáért ugyanis az EMKE Kötő József-díjat adományozott Potápi Árpádnak, amit a kitüntetett már a délutáni díjátadás előtt átvett.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Az EMKE 2022 áprilisa és decembere közötti tevékenységéről szóló beszámolójában dr. Széman Péter elnök elmondta, a szervezet által folytatott közművelődési élet csak apránként tért vissza a koronavírus-járvány előtti ritmusba az ukrajnai háború okozta megszorítások, nehézségek miatt.

(Az egyik legfontosabb erdélyi magyar civil szervezet elnökének beszámolója idén tért át a naptári éves mérlegvonásra az eddigi szokásról, amikor a két közgyűlés közötti időszakot értékelték ki). Anyagi lehetőségei csökkenése már-már az egyesület normális működését kockáztatták, így veszélybe került az EMKE-díjak, a Paraszt Madonna-szobor előállítása, maga az ünnepség megrendezése, mivel az alkotás elkészítésének költségei több mint a duplájára emelkedtek egy év alatt. Széman Péter elnök közölte, végül az RMDSZ-től és a kolozsvári magyar vállalkozókat tömörítő Euréka-csoporttól kapott támogatásnak köszönhetően tudták idén is beszerezni a szobrokat.

Nem tudta folytatni az EMKE karbantartási és felújítási terveit a kolozsvári Szabédi Emlékházban, valamint a Pusztakamaráson működő Sütő Emlékházban, ugyanakkor – szintén anyagiak hiányában – elkezdeni sem tudták az erdélyi civil szervezetek újraindítására kidolgozott cselekvési tervet sem. „Tavaly részt vállaltunk az erdélyi magyar közösség számára igencsak fontos feladatban, népszerűsítettük és elősegítettük a népszámlálás folyamatát. Azért is tartottuk ezt fontosnak, mert magyarok nélkül EMKE sem létezne” – hangsúlyozta a nyugalmazott tüdőgyógyász szakorvos.

Galéria

Potápi Árpád János: szeretnénk a közösségeket is hálózati szinten öszekötni

Fotó: MTI/Kiss Gábor

A tavaly folytatott, erre az évre is átnyúló tevékenységek közül az elnök kiemelte a Györkös 100 programsorozatot, a Művészeti Karaván folytatását, különböző szakkörök működtetését (ezekből már 113 létezik Erdélyben), kötetek, munkafüzetek kiadását. „Az EMKE feladata továbbra is elsősorban a magyar szórványközösségek kulturális életének támogatása, és az elkövetkező évben is ez lesz egyesületünk legfontosabb tevékenysége. Minthogy az EMKE egyidejűleg kulturális és közösségépítő egyesület, munkánk jelentős részét e két tevékenységi terület határozza meg, vagyis folyamatosan odafigyelünk rendezvényeinknek nem csak kulturális, hanem közösségépítő, közösségfejlesztő szerepkörére is” – állapította meg Széman Péter, az EMKE elnöke, reményének adva hangot, miszerint az idei évtől újra lesz elegendő pénzügyi forrásuk tevékenységeik megvalósításához.

Galéria

Átadták az EMKE „Erdélyi Oscarnak” is nevezett díjait a kincses városban

Fotó: MTI/Kiss Gábor

A hagyományokhoz híven az EMKE éves közgyűlése keretében nyújtották át a közművelődési egyesület díjait 18 személyiség részére; közülük öten életműdíjat vehettek át. A díjazottak névsora és méltatása nemrég közölt, csatolt cikkünkben található. A közművelődési egyesület kitüntette többek között Csinta Samu újságírót, a Krónika egykori vezető szerkesztőjét, akinek több évtizedes munkásságáért, különös tekintettel kiemelkedő publicisztikai elemzéseiért, valamint a közelmúlt ismeretlen részleteinek feltárásáért Spectator-díjat adományozott a szervezet.

korábban írtuk

„Erdélyi Oscar”: 5 életműdíjat és 13 díjat ad át szombaton Kolozsváron az EMKE
„Erdélyi Oscar”: 5 életműdíjat és 13 díjat ad át szombaton Kolozsváron az EMKE

Idei elismeréseit szombaton adja át az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében – közölte az egyesület.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 08., hétfő

Székelyföldtől a Partiumig több település terelőutat kaphat idén

Terelőút tehermentesíthet idén több erdélyi települést: a szerencsés megyeszékhelyek, városok és községek közül Sepsiszentgyörgy, Temesvár, illetve a Bihar megyei Élesd, Belényes és Váradszentmárton is új útnak örülhet, ha minden jól megy.

Székelyföldtől a Partiumig több település terelőutat kaphat idén
2024. április 08., hétfő

Kinyílt a kincsesdoboz: 20 éve lett ismét önálló község az Arad megyei Kisiratos

A Kisiratos Kürtöstől való elszakadásáról tartott népszavazás eredményét megerősítő 2004. április 7-i kormányhatározat meghozatalának 20. évfordulóján ünnepség keretében emlékeztek meg az önálló községgé válásról vasárnap a helyi kultúrotthonban.

Kinyílt a kincsesdoboz: 20 éve lett ismét önálló község az Arad megyei Kisiratos
2024. április 08., hétfő

Harminckét éves álom valósult meg Kovásznán: felavatták a Csoma Emlékközpontot

Harminckét évvel az alapkőletétel után Kovásznán hétfőn felavatták a Kőrösi Csoma Sándor Emlékközpontot.

Harminckét éves álom valósult meg Kovásznán: felavatták a Csoma Emlékközpontot
2024. április 08., hétfő

Otthonról is megismerhetik az egyetemre készülő Kárpát-medencei fiatalok Kolozsvár felsőoktatási intézményeit

Otthonról is megismerhetik a Kárpát-medencei fiatalok a kincses város felsőoktatási intézményeit – közölte a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ).

Otthonról is megismerhetik az egyetemre készülő Kárpát-medencei fiatalok Kolozsvár felsőoktatási intézményeit
2024. április 08., hétfő

Országszerte meleg lesz a következő két hétben, esőzések csak április második felében várhatóak

A sokévi átlagnál melegebb lesz a következő két hétben országszerte, esőre csak elszórtan lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) április 8. és 21. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Országszerte meleg lesz a következő két hétben, esőzések csak április második felében várhatóak
2024. április 08., hétfő

A verespataki aranybányaprojekt meghiúsítói számolnak be eredményeikről Kolozsváron

Ki mentette meg Verespatakot? címmel szakemberek részvételével szervez kolozsvári fórumot április 11-én, Kolozsváron a Mathias Corvinus Collegium (MCC).

A verespataki aranybányaprojekt meghiúsítói számolnak be eredményeikről Kolozsváron
2024. április 08., hétfő

Nyakon szúrta élettársát, majd felgyújtotta magát egy férfi Temes megyében

A Temes megyei Mosnicán a rendőrség és a tűzoltóság beavatkozására volt szükség, miután egy nőt élettársa nyakon szúrt, a férfi pedig felgyújtotta magát egy melléképületben, a tűzoltók találták meg az elszenesedett holttestet.

Nyakon szúrta élettársát, majd felgyújtotta magát egy férfi Temes megyében
2024. április 08., hétfő

Viperaveszélyre figyelmeztetnek a hegyimentők

A Beszterce-Naszód megyei Salvamont hétfőn figyelmeztette a Kelemen-havasokba készülő turistákat, hogy a meleg idő miatt a Kis-Beszterce csúcs környékén már megjelentek a viperák.

Viperaveszélyre figyelmeztetnek a hegyimentők
2024. április 08., hétfő

Egy buli idején zuhant ki a nyolcadikról a brassói lány, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt zajlik vizsgálat

A brassói bírósági ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított nyomozást, miután vasárnapra virradóra egy 15 éves lány lezuhant egy brassói tömbház nyolcadik emeletéről és meghalt – közölte hétfőn Radu Năstac ügyészségi szóvivő.

Egy buli idején zuhant ki a nyolcadikról a brassói lány, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt zajlik vizsgálat
2024. április 08., hétfő

Új polgármestere lehet Gyergyószentmiklósnak, Székelyudvarhelyen is előválasztáson döntöttek az RMDSZ jelöltjéről

Két Hargita megyei városban, Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen is előválasztást tartott vasárnap az RMDSZ, amelynek során eldőlt, hogy kit indít a szövetség a polgármesteri székért folyó küzdelemben.

Új polgármestere lehet Gyergyószentmiklósnak, Székelyudvarhelyen is előválasztáson döntöttek az RMDSZ jelöltjéről