Minority SafePack: Vincze Loránt büszke az egymillió aláírásra, de még nincs ok ünneplésre

Gyergyai Csaba 2018. március 29., 23:50

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke a Krónikának elmondta, célul tűzték ki, hogy legalább 10-20 százalékkal túlteljesítik a polgári kezdeményezésekre vonatkozó európai uniós szabályozás által előírt egymilliós küszöbértéket.

Fotó: FUEN

Amint arról beszámoltunk, határidő előtt teljesítette küldetését a FUEN: a csütörtökig összesített adatok szerint átlépte az egymilliós küszöbértéket a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatóinak száma.

Minden kétséget kizáróan elmondhatjuk, hogy a Minority SafePack európai mozgalommá tette a kisebbségvédelmet. Az adatok azt mutatják, hogy több mint tíz országban túlléptük az aláírások területi eloszlására vonatkozó követelményt, így az eddigi sikeres polgári kezdeményezések között is a középmezőnybe kerültünk”

– mutatott rá. Vincze örvendetesnek nevezte, hogy olyan országok is bekapcsolódtak – Bulgária, Litvánia, Spanyolország, Lettország –, amelyek nem is tagjai a FUEN-nek, így a kampány elején nem is számoltak azzal, hogy ott is gyűlnek majd az aláírások.  

„Bár teljesítettük a vállalást, még nem jött el az ünneplés ideje. Az utolsó pillanatig folytatjuk az aláírások gyűjtését. Minden egyes támogató aláírás számít, és minden szignó a közösség erejét mutatja. Mindenkit arra kérek, írja alá és népszerűsítse a kezdeményezést” – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy készült-e pontos kimutatás arról, hogy az egymillió aláírónak hány százaléka magyar, Vincze azt válaszolta, csak április 4-én, a gyűjtés lezárása után tudnak pontos adatokkal szolgálni. „Érdemes azt megfigyelni, hogy a korábbi kezdeményezések esetében is az volt a gyakorlat, hogy mindig volt egy ország, amely kimagaslóan teljesített, onnan gyűlt össze a támogatások fele, vagy több mint 50 százaléka.

Ezt látjuk Magyarország esetében is, ahol 500 ezernél több aláírás gyűlt össze. Ez európai trend, nincs ebben semmi kivetnivaló, sőt büszkék lehetünk arra, hogy a magyarság egyként csatlakozott a kezdeményezéshez”

– mondta Vincze Loránt.

A FUEN elnöke külön köszönetet mondott az RMDSZ-nek, hogy élére állt a kezdeményezésnek, és „mindvégig a Minority SafePack hajtómotorja volt”. „Megköszönöm az erdélyi magyaroknak a támogatást, nélkülük közel sem kerülhettünk volna a sikerhez. Azért is hálásak lehetünk, hogy kezdeményezésünk olyan magyar üggyé nőtte ki magát, amely egyöntetű támogatást élvez mind a magyarországi, mind a határon túli magyarok körében” – fogalmazott.

Fotó: Vincze Lóránt/Facebook

Több hónapos procedúra következik

A polgári kezdeményezésekre vonatkozó EU-szabályozás az egymillió támogató aláírás követelménye mellett az aláírások területi eloszlására vonatkozó követelményt is tartalmaz. Ez szerint legalább hét EU-tagállamban kell az aláírások számának meghaladnia egy – az illető ország EP-képviselőinek számával arányos – országos küszöbértéket. A FUEN becslése szerint az országos küszöböt eddig tíz tagállamban – Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Lettországban, Spanyolországban, Dániában, Horvátországban, Bulgáriában, Litvániában és Szlovéniában – sikerült túllépni.

Jó esély mutatkozik ugyanakkor arra, hogy az aláírásgyűjtés lezárultáig Olaszországban, Ausztriában és Lengyelországban is összegyűl az országos küszöbértéket meghaladó aláírásszám.

A végleges adatokat a szervezők szerdán, április 4-én az európai ernyőszervezet székhelyén, a németországi Flensburgban, illetve Kolozsváron, az RMDSZ székházában ismertetik romániai idő szerint 11 órakor, az eseményeket a Minority SafePack Facebook-oldalán élőben lehet követni. Vincze Loránt elmondta, az aláírásokat minden tagországban külön ellenőrzik (az íveket és az online adatbázist is), erre három hónap áll rendelkezésre, ezt követően fordulnak az Európai Bizottsághoz.

Az elmúlt évben volt példa arra, hogy hasonló akció feleslegesnek bizonyult: 1,3 millió állampolgár támogatta azt a kezdeményezést, amely a glifozát gyomirtó betiltását követelte, az Európai Parlament azonban ennek ellenére megszavazta a használatát további öt évre. Vincze Loránt erre vonatkozó felvetésünket nem kívánta kommentálni.

Mint mondta, bíznak abban, hogy a nagyszámú aláírás markáns üzenetet fogalmaz meg: az EU-nak el kell ismernie és védenie kell az őshonos kisebbségeket és nyelvi csoportokat. „A kezdeményezés sikere túlmutat a FUEN tagszervezetein, a valós nyelvi és kulturális sokszínűséget óhajtó polgárok európai mozgalmává vált. Nem foglalkozunk más ügyekkel, a miénkre koncentrálunk” – tette hozzá.

Orbán Viktor: most az EU-n a sor!

Orbán Viktor levélben gratulált Kelemen Hunornak, a RMDSZ elnökének ahhoz, hogy átlépte az egymilliós küszöbértéket a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés támogatóinak száma – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtök este.

Örömmel értesültem róla, hogy az európai polgárok kellő számban kimondták: olyan Európát akarnak, amely egységesen kiáll az Európai Unióban élő, őshonos nemzeti kisebbségek mellett.

Büszkék vagyunk rá, hogy az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és az RMDSZ által közösen elindított nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezést aláírók száma átlépte az egymilliót” – áll a levélben.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet: most már az Európai Unión a sor, hogy eleget tegyen polgárai kérésének. „Engedjék meg, hogy bátor kezdeményezésükhöz és az elért eredményhez szívből gratuláljak, s azt kívánjam, hogy a nagyszerű kezdést hasonló folytatás kövesse!” – zárul a miniszterelnök levele.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat