Mennyit kell fizetni Erdélyben, hogy idegenek mellett dolgozhassunk? Betekintést nyújtunk a coworking terek világába

Mennyit kell fizetni Erdélyben, hogy idegenek mellett dolgozhassunk? Betekintést nyújtunk a coworking terek világába

Fotó: Clujhub

Az angol kifejezéssel coworking space-eknek nevezett helyek olyan terek, ahol tulajdonképpen ismeretlen emberek dolgoznak nem együtt, hanem egymás mellett. Az amerikai munkavégzési forma, stílus, a coworking Erdélyben csak az elmúlt években terjedt el, de ma már ezrek választják a hangulatosan, összkomfortosan kialakított közös tereket. Utánajártunk, melye az előnyei és a hátrányai az egyre divatosabb közös irodáknak.

Tóth Gödri Iringó

2024. április 02., 19:072024. április 02., 19:07

A coworkingnak immár két évtizedes múltja van, a hírhedten innovatív és fiatalos Google vállalat egyik sztárprogramozója hozta létre az első olyan irodát 2005-ben, mely lehetőséget adott ismeretleneknek arra, hogy egymás mellett dolgozzanak. Az Egyesült Államokban mára teljesen elfogadottnak és hétköznapinak számít ez a munkavégzési stílus, bár a kezdeti őrület, mely övezte, kicsit alábbhagyott.

Ugyanakkor a közös munkavégzési tereknek nagyon különböző, változatos formái alakultak ki.

Egyes esetekben az iroda nem csak helyet ad, hanem egyfajta vállalkozói inkubátorházként is funkcionál, de vannak esetek, hogy az irodafunkció jógaközponttal vagy épp vallásos gyülekezeti térrel ötvöződik. Az ilyen terek nagyon népszerűek azokban az ázsiai országokban, ahol jellemzően nagyon szűkösen élnek az emberek, kicsik a lakások. Kínában, Vietnámban, Szingapúrban, sőt Afrikában is nagyon kedveltek, főleg azokon a helyeken, amelyek gazdaságilag nem túl sikeresek, ahol nincsenek a nagy cégeknek székhelyei, irodaházai, de egyre több szabadúszó, kreatív szakmában dolgozó tevékenykedik, akinek szüksége van jól felszerelt irodára.

Galéria

Fotó: Exponential

Kelet-Európában – így Romániában, Erdélyben is – az elmúlt években kezdett népszerű válni a közösségi tér, illetve ezt a munkavégzési módot kedvelik a digitális nomádok is. Informatikusokról, designerekről, közösségimédia-szakértőkről van szó, akik a világot járva dolgoznak, mert munkájuk nem köti őket helyhez, jelenlétük pedig egyre természetesebb az olyan erdélyi nagyvárosokban is, mint a gyakran regionális IT-központként emlegetett Kolozsvár. A Nomadlist éppen a digitális nomádok számára igyekszik összesíteni, hogy a világ egyes városai mennyire ideálisak – többek között a bérezés, de az internetkapcsolathoz való hozzáférés, annak gyorsasága szempontjából is vizsgálva – az ilyen típusú munkavégzők számára.

A portál közel húsz coworkig space-t sorol fel a kincses városban, ugyanakkor Brassóban, Nagyszebenben, Nagyváradon vagy Temesváron is szép számmal találunk ilyen helyeket.

Az ilyen jellegű terek esetében mondhatni alapkövetelmény, hogy rendelkezzenek megfelelő irodai infrastruktúrával, azaz biztosítva legyen a jó internetkapcsolat, nyomtatási, szkennelési, esetleg faxolási lehetőség. Az ott dolgozók számára legyenek alapvető irodai fogyóeszközök a papírtól az iratlefűzőn át a flipchart tábláig, illetve ma már az is alapszolgáltatásnak számít, hogy az iroda az ott dolgozók rendelkezésére bocsájt nem csak közösségi tereket, hanem megbeszélésekre, interjúkra, privát megbeszélésekre alkalmas termeket is. Bár nem minden esetben van így, a helyek gyakran rendelkeznek közösségi konyhával, bármely ott dolgozó által használható kávéfőzővel, vízautomatával, és így tovább. Ha egy közösségi irodában például korlátlan a kávé- és teafogyasztás, akkor annak költségeit általában „beépítik” a bérleti díjba, hiszen természetesen ezeknek a szolgáltatásoknak ára van. Az árak a kínált szolgáltatásoktól, illetve lehetőségektől, az iroda méretétől és elhelyezésétől is függenek.

És bizony nem kis számokról van szó: a napi belépések (napi használat) ára általában 15-20 euró, azaz akár közel 100 lej körül mozog például Kolozsváron, míg egy hely havi bérlése akár 400-500 euróra is rúghat.

A legtöbb ilyen irodában bérletet lehet váltani kisebb vagy nagyobb asztalra, illetve vannak olyan bérletek, amelyek akár képzésekre, előadásokon való részvételre is feljogosítanak. Általában havibérletes rendszerrel működnek a terek, de akad, ahol van éves és heti bérlet is, illetve felárért egy konkrét helyet vagy asztalt is le lehet foglalni hosszútávon.

Többen egyébként a koronavírus-járvány nyomán választották ezt a modern megoldást, ugyanis sokaknak megszűnt a fizikai munkahelye, miután munkaadójuk megtapasztalta, hogy „fölösleges” irodabérlésre költenie, hiszen az alkalmazottak otthonról is tudnak dolgozni. A közösségi munkahelyek azoknak kínálnak opciót, akiknek az otthonukban nincs hely, lehetőség a munkához, esetleg azt érzik, hogy az otthoni munkavégzés ingerszegény. Másfelől épp az a lehetőség, hogy akár csak egy napra is lehet helyet bérelni, praktikus lehet azok számára is, akik a hónap legtöbb napján jól „elvannak” otthon, ám egy-egy megbeszélés, gyűlés miatt szükségük van egy hivatalos(abb) térre.

Galéria

Fotó: Clujhub

Fontos megjegyezni, hogy elsősorban az Egyesült Államokban, illetve a nyugat-európai országokban már külön kategóriát képeznek azok a kávéházak, melyek „nyitottak” a munkavégzésre, azaz lehet internetezni, telefont, laptopot feltölteni, órákat ott üldögélni, miközben senki nem garantálja a csendet és nyugalmat.

A Kolozsvár nyújtotta széles választék közepette találunk egész kicsi, illetve nagy közösségi tereket is, olyanokat, amelyek nem csak asztalokat, hanem egész irodákat is kínálnak. Természetesen az ilyen terek hangulata is eltérő. Például a kincses város központjában található Exponential Transylvania fiatalos, vidám berendezésű, otthonos teret biztosít, míg mondjuk az Optimal Office határozottan formális, hagyományos irodaházra emlékeztet. A Clujhub a város egyik legnagyobb cowork space-e 380 hellyel, melyek közül a legtöbb nagy nyílt terekben találhatók.

A már felsoroltak mellett természetesen az ilyen helyek vonzerejét az is adja, hogy egy bérelt irodahelyiséggel ellentétben itt a szabadúszó munkavállaló csak egyszerűen kifizeti a havi bérleti díjat, és mással nincs dolga-baja: nem kell a villany- és fűtésszámlával bajlódnia, a takarítást, karbantartást is megoldják helyette.

Sok ilyen tér éjjel-nappal használható, azaz éjjeli baglyoknak is ideális, illetve zárható szekrényeket is kínálnak, hogy a személyes tárgyakat ne kelljen mindennap hazahordozni; sőt akad, ahol edzőterem is található.

Vannak olyan coworking irodák, amelyeket egy-egy magánvállalkozó alapított, és olyan is, amelyek nemzetközi hálózatok részét képezik. Például a világ legnagyobb, coworking tereket működtető cégének számító Regus több irodával is jelen van Romániában: Bukarestben, Brassóban, Kolozsváron.

A coworking terek, irodák elsősorban abból az alapfeltevésből indulnak ki, hogy az ember társas lény, jobban érzi magát embertársai között, mint egyedül egy irodában vagy az otthonába zárkózva. És a feltevés beigazolódni látszik, hisz évről-évre egyre többen választják ezt a munkastílust. Tény ugyanakkor, hogy nem minden munkával egyeztethető össze, illetve nem mindenki zsebére szabták, de milliók esküsznek rá a világon, hogy ez a boldog munkavégzés egyik útja.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 02., kedd

Sárgásbarnára festette az eget az Erdély fölött végigvonuló, az egészségre ártalmas szaharai porfelhő

Látványos felvételek készültek Kolozsváron az Afrikából származó, számos európai országon átvonult szaharai porfelhőről, amelytől adott esetben nem árt óvakodni, ha a szabadban tartózkodunk.

Sárgásbarnára festette az eget az Erdély fölött végigvonuló, az egészségre ártalmas szaharai porfelhő
2024. április 02., kedd

Erdélyi és partiumi megyékben is okozott károkat az orkán erejű szél

Románia tizenhárom megyéjében és a fővárosban okozott károkat kedden az orkán erejű szél – közölte az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU).

Erdélyi és partiumi megyékben is okozott károkat az orkán erejű szél
2024. április 02., kedd

Nagyváradhoz hasonlóan koalíciós listát javasol Marosvásárhelyen is az EMSZ az RMDSZ-nek

Nagyváradhoz hasonlóan koalíciós listát javasol Marosvásárhelyen is az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) az RMDSZ-nek – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Kali István, az EMSZ helyi szervezetének elnöke.

Nagyváradhoz hasonlóan koalíciós listát javasol Marosvásárhelyen is az EMSZ az RMDSZ-nek
2024. április 02., kedd

A húsvéti kamionstop után hosszú kamionsorok kígyóznak az Arad megyei határátkelőknél

Több kilométeres kamionsorok kígyóznak az Arad megyei határátkelőknél, miután a húsvéti hétvégén és hétfőn korlátozták a nehéz tehergépjárművek forgalmát Magyarország területén.

A húsvéti kamionstop után hosszú kamionsorok kígyóznak az Arad megyei határátkelőknél
2024. április 02., kedd

Harminc diákkal a fedélzetén gyulladt ki egy autóbusz az egyik erdélyi városban

Kigyulladt egy harminc diákot szállító autóbusz kedden a Krassó-Szörény megyei Újmoldován.

Harminc diákkal a fedélzetén gyulladt ki egy autóbusz az egyik erdélyi városban
2024. április 02., kedd

Erős szélre figyelmeztetnek a meteorológusok több erdélyi megyében

Erős szélre figyelmeztető narancssárga riasztás van érvényben kedd reggeltől Bukarestben és 19 megyében.

Erős szélre figyelmeztetnek a meteorológusok több erdélyi megyében
2024. április 01., hétfő

Korai tavasz: két héttel hamarabb virágzanak a gyümölcsfák

A korai csonthéjasok idén sem vészelték át tavaszi fagyok nélkül a virágzás időszakát, az elmúlt két hétben is előfordultak károkozó éjszakai lehűlések. A jelentős melegedés hatására egyre több gyümölcsfánk kezdett el virágozni.

Korai tavasz: két héttel hamarabb virágzanak a gyümölcsfák
2024. március 31., vasárnap

Egy nappal a felavatását követően bedöglött Déva várának több millió eurós felvonója

Hirtelen meghibásodás miatt néhány napig szüneteltetni kénytelen a város önkormányzata a Déva várához vezető új, több millió eurós drótkötélpályás felvonó működtetését.

Egy nappal a felavatását követően bedöglött Déva várának több millió eurós felvonója
2024. március 31., vasárnap

A határ a csillagos ég: Olaszországból érkeztek Kolozsvárra az első „Schengen-utasok”

A kolozsvári Avram Iancu repülőtérre Olaszországból érkeztek az első utasok, miután a határellenőrzés megszűnt a légi közlekedésben a schengeni térségből érkezők számára.

A határ a csillagos ég: Olaszországból érkeztek Kolozsvárra az első „Schengen-utasok”
2024. március 30., szombat

Máris „lecsapott” a NATO a nemrég átadott brassói reptérre

Katonai célokat is szolgál a tavaly nyáron megnyitott Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér.

Máris „lecsapott” a NATO a nemrég átadott brassói reptérre