Méltatlanul mellőzött a Görgény völgye: látványosságokból nincs hiány, mégis elkerülik a turisták

Szucher Ervin 2021. augusztus 14., 09:04 utolsó módosítás: 2021. augusztus 14., 09:07

Maros megye turisztikai térképén a Görgény mente méltatlanul elhalványul Szováta és a Sóvidék, illetve Segesvár és a környező szász falvak mögött. Holott a Királyok völgye, ahogyan jobbára a helyiek nevezik, a természet vadságával és a még megőrzött épített örökséggel mindenképpen megér legalább egy egynapos kirándulást.

Méltatlanul mellőzött a Görgény völgye: látványosságokból nincs hiány, mégis elkerülik a turisták
galéria
Vendégfogadó. A vadászatra, a csendre vagy éppenséggel a szűk baráti társaságra vágyók kereshetik fel az egykori királyi kastélyt Fotó: Szucher Ervin

Szászrégent a jelenleg végállomásnak számító Laposnyateleppel valamikor keskeny nyomtávú vasút és aszfaltozott műút kötötte össze. Előbbiből már csak a töltés maradt, utóbbi felemássá alakult. Régentől Dulcsa keleti határáig megőrizte minőségét, onnantól felfele azonban szekérúttá degradálódott. A megyei önkormányzat hosszú évek óta lemondott a kátyúzásáról, gazdaságosabbnak tartotta, ha évente egyszer lekövezi.

Az infrastruktúra finomvegyes állapota, a színvonalas művelődési-szórakoztató rendezvények és a turistacsalogató programok hiánya, a gyengébb népszerűsítés mind-mind magyarázat lehet arra, miért is kerülik a látogatók a Görgény völgyét.

A mintegy 55 kilométeres szakaszon hiába kínál minden település legalább egy-két turistacsalogató látványosságot, a vendégek száma messze elmarad azokétól, akik Szovátát és környékét vagy Segesvárt választják kikapcsolódásuk úti céljául. Pedig aki egyszer a Királyok völgyébe látogat, nagy valószínűséggel másodjára is visszatér.

Rögtön Régen után kezdődhet a kaland

Ahogy a 153 C jelzésű megyei úton elhagyjuk Szászrégen helységnévtábláját, szó szerint is a Görgény mente sűrűjében találhatjuk magunkat. Az 1932 óta védett területnek számító Mocsárerdő egy olyan hely, ahol a több száz esztendős kocsányos tölgyek száma a háromszázat is meghaladja.

Az első település egyben a völgy legjelentősebb helysége is: a Rákóczi-hegy alatti, 1281 óta jegyzett Görgényszentimre a középkortól a 19. századig mezővárosi státust élvezett. A községközponttá degradált település most is az egykori kisváros jegyeit viseli magán.

A Szent Imrének szentelt temploma mellett az épített örökség leglátványosabb példájának a felemás állapotban lévő Rákóczi–Teleki–Bornemisza-kastély számít.

A valamikor színmagyar településen álló épület elődjét 1642-ben I. Rákóczi György építtette vadászkastélynak, késő reneszánsz stílusban. Kevesen tudják, hogy 1662-ben erdélyi országgyűlést is tartottak benne, ezt követően viszont évtizedekig lakatlanul állt. Évtizedekkel később, a 18. század első felében az új tulajdonos, Bornemisza János a dombtetőn lévő vár köveinek felhasználásával, barokk stílusban helyreállította és kibővítette.

Az épület nem úszta meg az 1848-as forradalmat, pontosabban a Szentimrét körülvevő román falvak lakóinak haragját. A parasztok feldúlták a kastélyt, de a család 1855-re helyreállította. A Bornemiszák kivonulása után a bécsi udvar tett szert az épületre és annak csodálatos dendrológiai parkjára. Ferenc József osztrák császár 1881-ben fiának, Rudolfnak adományozta, a trónörökös – mindössze két évig – vadászkastélyként használta. A császár fia, egy másik, a Bécs melletti mayerlingi vadászkastélyban elkövetett öngyilkossága után, a monarchia 1893-ben erdészeti és erdőőri iskolát létesített. A közel százhúsz éves múltra visszatekintő tanintézményből az 1987/88-as tanév óta szorították ki teljesen a magyar osztályokat.

Néhány esztendeje az iskola is elhagyta a lelakott épületet, és új, a célra sokkal inkább megfelelő ingatlanegyüttesbe költözött.

A kastély udvarára a portás hangulatának függvényében lehet bejutni. Az ódon falak mellett érdemes egy kiadós sétát tenni a dendrológiai parkba, illetve az ösvényen felkapaszkodni Rákóczi-vár romjaihoz és a hegytetőn álló római katolikus kápolnához.

Dumitru Suceava ökomosógépe alig tíz-tizenöt perc alatt képes tisztára mosni bármilyen ruhaneműt Fotó: Szucher Ervin

Libánfalvi forgatag

Egy faluval feljebb, a színromán Libánfalván érdemes egy negyedórányira bekanyarodni Dumitru Suceava portájára. A Mitu Doinii de la moară néven ismert férfi bárkit szívesen lát, aki kíváncsi az ősei által készített forgatagra. Az általa ökomosógépként emlegetett szerkezet, az udvarra bevezetett Görgény-patak mellékágának köszönhetően, alig tíz-tizenöt perc alatt képes tisztára mosni bármilyen ruhaneműt, pokrócot vagy szőnyeget. Amint a neve is sugallja: mosópor nélkül.

„Voltak itt már az urak a megyétől, a múzeumtól, nézték, csodálták, és állítólag UNESCO-örökségnek akarják nyilvánítani. Egy biztos: jobban működik, mint bármely drága mosógép!”

– dicsekszik a férfi, majd a zsilipet felhúzva, a hitelesség kedvéért egy rövid, de valóban hatékony bemutatót tart. Mint kiderül, sokan járnak hozzá mosni, még a szomszédos Hodákról is. A fizetség jelképes és „kétirányú”: egy-egy pohár pálinka vagy üveg sör – amit hol a vendég, hol a házigazda tesz az asztalra.

A havasokból lezúduló, udvarba bevezetett patakocska hídját átlépve a látogató egy ódon vízimalomban találja magát. Állítólag még a 19. század második felében épült, és ma is működik. „De idestova harminc éve csak árammal” – sajnálkozik Mitu bá, aki viszont szomszédjával, Ioan Todorannal nem tett le arról, hogy egy szép napon megjavítsa. Az idős Todoran fia, Ionuţ a szomszédban pisztrángtenyészdét hozott létre, ahová a környékbelieken kívül Vásárhelyről, sőt a Mezőségről is kijárnak a vásárlók.

Pisztráng és puliszka

Továbbhaladva, ahogy a völgy szűkül, kezdenek megjelenni a villák és vendéglátóipari egységek is. Maria Suceava a környék egyik legnagyobb és legkellemesebb panzióját vezeti. Mint mondja, soha nem hitte volna, hogy vendéglátásból fog élni, de amikor a 2010-es évek első felében megadatott, hogy európai uniós forrásokra pályázzanak, a férje gondolt egy merészet, és belevágott.

A gyermekekről, Ovidiuról és Pauláról elnevezett 26 helyes, vendéglővel és konferenciateremmel rendelkező panziót 2013-ban nyitotta meg. Azóta számos visszajáró vendéget szolgáltak ki.

Arra a kérdésre, hogy mi vonzza a turistákat, Suceava asszony elmondja, hogy a természet szépsége és csendje, a vendégszeretet és a jó konyha. Mindenek fölött a sült pisztrángot ajánlja puliszka körítéssel, amely nemcsak a románok, hanem a visszatérő székelyföldi és magyarországi vendégek kedvence is.

Ahhoz, hogy nagyobb legyen az idegenforgalom, feltétlenül elkelne még egy sípálya, mondja Maria Suceava, és ezt megerősíti Adina Gruia, a libánfalvi önkormányzat szakreferense is.

Különben télen, a szilveszteri buli után lakatot lehet tenni az épületre. Szovátán legalább tíz éve közbeszéd témáját képezi egy síparadicsom kialakítása a Mezőhavason. Ez a Görgény mentieknek is kapóra jönne, hisz az 1774 méteres csúcs nem csak légvonalban van közel, több erdei úton nyugati irányból is aránylag könnyen megközelíthető.

Nyári idényben a kerékpár- és quad-kölcsönzési lehetőségével lehet élménydúsabbá tenni az itt töltött napokat.

Bár a hangosan felzúgó négykerekes járgány nem igazán illik a Via Transilvanica túraösvényeire és a védett állatfajok erdejébe. Ennél sokkal csendesebb és kulturáltabb időtöltést kínál Dimitrie Sturdza herceg magán vadászati múzeuma, ahol a Svájcban letelepedett nemes a világ szinte összes kontinenséről begyűjtött trófeái megcsodálhatók. Azoknak, tegyük hozzá, akik időben bejelentkeznek és időpontot egyeztetnek az épület gondnokával.

Látványosságokból nincs hiány. Aki egyszer ellátogat a Királyok völgyébe, nagy valószínűséggel másodjára is visszatér Fotó: Szucher Ervin

Királyi, elnöki, majd magánkastély

A völgy utolsó települése talán egyben a legvonzóbb is. Az erdő mélyén fekvő Laposnya már régóta megszűnt faluként létezni. Ma már egy exkluzív üdülőtelep, ahová a vadászatra, a csendre vagy éppenséggel a szűk baráti társaságra vágyók érkeznek az egykori királyi kastélyba. Ferdinánd román király felkérésére az épületet ugyanaz a Karl Liman tervezte, akinek a nevéhez fűződik az építészeti remekműnek számító sinaiai Peleş-kastély is.

A laposnyai jóval kisebb és szerényebb; nem nyári rezidenciaként, hanem vadászati célból épült. Erre használták államosítás után is; előbb Gheorghe Gheorghiu-Dej, majd Nicolae Ceauşescu egyik kedvenc helye volt,

ahová időnként visszahúzódhatott.

Ha valaki azt hinné, hogy a legutóbbi kommunista diktátor megalomán ízlésének megfelelően rendezték át, az téved. Az 1933-ban elkészült gerendaépítményben sem aranycsapok, sem márványlépcsők nincsenek; a vadászkastély az, aminek annak idején a román uralkodó, majd a trónon őt követő II. Károly és I. Mihály elképzelte. Annyi, hogy a kapu nem mindenki előtt áll nyitva.

Míg régebb a szeku emberei őrizték avatatlan szemek elől, ma a kastélyt megszerző marosvásárhelyi magánvállalkozó emberei óvják a hívatlan vendégek elől.

Merthogy Paul Philippe herceg sikertelenül pereskedett az ingatlanért. „Ceauşescu nem módosított szinte semmit, csak azt a hatalmas agancsot hozta, amely trófeaként ott látható a falon” – mutat az egyik ajtó fölé Maria Fărcaş, aki férjével az egyik melléképületben lakik.

Mielőtt megkérdeznénk, hogy az ország „első számú vadásza” mikor lőtte a szarvast, a gondnok asszony felvilágosít, hogy Ceauşescu nem a Görgényi-havasokban ejtette el a nagyvadat, hanem Borszékon túl, Tölgyesen. Egészen pontosan ötvenöt esztendővel ezelőtt, 1966. szeptember 23-án.

És szintén a volt diktátorhoz, pontosabban feleségéhez köthető az a bizonyos subának nevezett, négy lábon álló, asztal magasságú társasjáték, amelyet Elena utasítására a szászrégeni sportszergyárban készítettek el.

„Ez volt az elvtársnő kedvenc játéka, állítólag órákig képes volt a négy rekesz valamelyikébe célozgatni” – mondja Maria Fărcaş. A „subát” a román irodalom nagy klasszikusa, Mihail Sadoveanu sakkozó asztala, valamint a modern kor billiárd-, illetve csocsóasztala egészíti ki. Idegenvezetőnk a vitrálokra és a fából készült burkolatra hívja fel a figyelmünket. Utóbbin egy milliméternyi hasadás nincs, annyira pontos munkát végeztek ezelőtt kilenc évtizeddel. „Gyermekként én is gyakran hallottam az öregektől, mikor lehet és mikor nem szabad kivágni a fát. Szerintük teleholdkor volt a leginkább ajánlott. Nem mint ma, hogy egyik nap még fütyül rajta a rigó, másnap a szárítóban találjuk, harmadnap meg az asztalosműhelyben” – szólal meg a vidéki ezermester az asszonyban.

Kastélytúránk közepette megérkezik a férje is, Ioan, aki elmondja, hogy feleségével a takarítástól a favágásig, a vendégek köszöntésétől a tálalásig szinte mindent maguk végeznek.

Ha jól utánaszámolunk, nem is oly sok pénzért: a tízszobás kastélyt egy húszfős társaság mintegy háromezer lejért bérelheti egy péntektől vasárnapig tartó hétvégére. A kastély szomszédságában érdemes ellátogatni a pisztrángos tavakhoz, és az 1779-ben épült Szent Miklós ortodox fatemplomba, amely eredetileg a kincsesfői híveket szolgálta. A görögkeleti egyház 1939-ben döntött a lebontásáról és a laposnyai vadászkastély szomszédságába való költöztetéséről.

Gyermektábor az erdő mélyén

A kastélytól mintegy húszperces sétára, 970 méter magasságban fekszik az egykori pionírtábor. Fénykorában turnusokban háromszáz gyermek fogadására is alkalmas volt, de a rendszerváltást követően teljesen lepusztult. Amióta a hatóságok ismét felismerték a turisztikai potenciálját, és bizonyos épületeit kipofozták, félszáz gyermek fogadására alkalmas. Vakációban iskolások és sportolók lepik el, becsengetés után inkább az erdei munkások veszik igénybe.

„A túrázáson és focizáson kívül nemigen lehet itt semmit csinálni. Esetleg a telefont simogatni, ami nagy szó, hiszen Erdőlibánfalvától felfele, ahogy elfogy az aszfalt, eltűnik a jel is”

– mondja Sorina Matei, aki férjével együtt a tábor mindenesei. Innen már jóformán nincs tovább. A Gyergyói-medencébe átívelő megyei út sokáig csak traktorok, erőgépek, szekerek vagy terepjárók által volt használható. Most már kisautóval is át lehet merészkedni Gyergyóremetére – türelem és tengely kérdése az egész. Laposnyáig viszont mindenképpen megéri feljönni, ha nem másra, egy egynapos kirándulásra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport