Megússzák szárazon a Szent Anna-tóhoz látogatók, de nem lesz egyszerű gyakorlatba ültetni a tiltást

Bíró Blanka 2018. április 24., 18:31 utolsó módosítás: 2018. április 24., 18:35

Nem lesz egyszerű megvalósítani a Szent Anna-tóban a fürdőzés betiltását – véli Kerezsi László, a természetvédelmi terület gondnoka. Noha természetvédelmi szempontból indokolt, nem mindenki ért egyet azzal, hogy jó ötlet a fürdés betiltása. A környezetvédők a víz tisztántartása érdekében kezdeményezték az intézkedést.

Fotó: Sándor Csilla

Nem lesz egyszerű folyamat megvalósítani a Szent Anna-tóban a fürdőzés betiltását – véli Kerezsi László, a természetvédelmi terület gondnoka, a tiltást elrendelt Ecos Club Kft. vezetője. A tilalommal nem mindenki ért egyet: van, aki szerint előbb alternatív szórakozási lehetőséget kellett volna biztosítani a turisták számára.

Kerezsi László úgy vélte: a fürdés megtiltása elsősorban a környékről érkező látogatókat sújtja, a tavat ugyanis egyesek „Székelyföld tengerpartjának” nevezik, sokan járnak oda kikapcsolódni, piknikezni, úszkálni.

Pánikot kelthet a tiltás

Kerezsi a Krónikának kifejtette: többek között azért is lesz nehézkes az intézkedés gyakorlatba ültetése, mert az Ecos Klub nem igazoltathatja a szabálytalankodókat, így a vízügyi hatóság minden bizonnyal a csendőrséggel fog szerződést kötni.

A bírságot így majd meg lehet óvni, ebben az esetben a hatóságnak bizonyítania kell, hogy az illető valóban fürdött a tóban, Kerezsi szerint ez ugyancsak nem lesz egyszerű folyamat.

A terület gondnokát továbbá az is aggasztja, hogy a tiltás pánikot kelthet, azaz a külföldiek egy része attól tart majd, hogy valami gond van a tó vizével. „Voltak már olyan izraeli turisták, akik nem mertek közel menni, mert úgy értelmezték a vízmintákról szóló híradásokat, hogy a tó fertőzött” – magyarázta a szakember.

Fotó: Szigeti Vajk István

Hozzátette: a felügyelet alatt zajló sportrendezvényeken továbbra is lehet úszni. Kerezsitől egyébként azt is megtudtuk, hogy

évente 32–40 ezer turista érkezik a Szent Anna-tóhoz, szerinte pedig a látogatók mostmár jóval civilizáltabban viselkednek, mint évekkel korábban.

A kilencvenes években még előfordult, hogy autóval bementek egészen a vízbe, ma már ilyesmire nincs példa azért sem, mert szigorúan felügyelik a környéket. Támogatja és megalapozottnak tartja a fürdés betiltását a csíklázárfalvi közbirtokosság elnöke, Szakács Márton. A tó körüli terület tulajdonosa a közbirtokosság, álláspontjuk szerint pedig a vízminőség érdekében indokolt a szigorítás. Szakács lapunknak elmondta,

hosszú távú terveik között számos fejlesztés van, sétányokat, kilátókat alakítanának ki, hogy az odalátogatók egy egész napot tudjanak tartalmasan eltölteni.

Jelenleg is sokan csak sétálni mennek a tóhoz, így az intézkedés nem fog a turizmus kárára menni a közbirtokossági elnök szerint.

Édler: nem kell túllőni a célon

Ezzel szemben Édler András, a Kovászna megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke úgy véli: a tiltás helyett inkább kompromisszumos megoldást kellene találni, vagy legalább alternatívákat kínálni a látogatóknak.

Édler a Krónikának leszögezte: azért is zavaró a hirtelen jött, egyoldalúan meghozott döntés, mert bár a tó Hargita megyéhez tartozik, a teljes odavezető infrastruktúra Kovászna megyében található.

Fotó: Sándor Csilla

„Háromszéken küzdünk azért, hogy pénzt szerezzünk az utak korszerűsítésére, és akkor szembesülünk egy ilyen tiltással. Természetvédelmi szempontból indokolt lehet a döntés, hiszen a Szent Anna-tónak nincs átfolyása, nem tisztul megfelelően, de erre lehetne találni kompromisszumos megoldást, vagy alternatívákat kell kínálni az oda érkező turistáknak” – fogalmazott a szakértő, aki szerint a nemes ügy érdekében nem kell „túllőni a célon”.

Édler úgy látja, ha például zuhanyzókat építettek volna a tó köré, arra lehetett volna kötelezni a fürdőzőket, hogy csak azután mártózzanak meg a tóban, ha lemosták a naptejet. De ha mégis kitartanak a tiltás mellett, alternatív szabadidős tevékenységeket kell kialakítani, mondjuk természetfotó-pontokat, vagy lehetőséget arra, hogy a fák koronája között körbe lehessen sétálni a tavat.

„A Szent Anna-tó Székelyföld olyan gyöngyszeme, amivel megfelelő módon kell sáfárkodni” – fogalmazott Édler András.

A nyártól érvényes tilalomra figyelmeztető táblákat az elmúlt napokban szerelte fel a tó környékén a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp környezetvédelmi terület gondnoka. A fürdőzés tiltása abban a tervben szerepelt, amelyet a Natura 2000-es környezetvédelmi terület gondnoka, az Ecos Club kft. nyújtott be a környezetvédelmi minisztériumhoz. A terv a tárca jóváhagyásával és a Hivatalos Közlönyben történt decemberi közléssel vált hatályossá.

Dósa Elek Levente, a környezetvédelmi terület népszerűsítésére és megóvására alapított Pro Szent Anna Egyesület vezetője az MTI-nek azt nyilatkozta: többek között ők javasolták a fürdőzés betiltását.

Nem tettek ugyanis jót a tó vizének a nyári idényben fürdőző turisták, akik révén naptej és testápoló szer került a vízbe.

A civil aktivista elmagyarázta: a tó tulajdonképpen a vulkánkráterbe lehulló esővizet tárolja, sem forrása, sem lefolyása nincsen, ezért vize csekély mértékben képes az öntisztulásra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat