Létfontosságú az államilag támogatott fogászati ellátás, a magánrendelők szolgáltatásait kevesen tudják megfizetni

Létfontosságú az államilag támogatott fogászati ellátás, a magánrendelők szolgáltatásait kevesen tudják megfizetni

Nagyon fontos lenne, hogy 18 éves korig a fiatalok teljeskörű fogorvosi ellátásban részesüljenek

Fotó: Barabás Ákos

Lesújtó a romániai lakosság szájegészségügyi ellátása: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csupán a fogorvosi hálózat működésének töredékét fedezi, a rendszer magánrendelők formájában fejti ki tevékenységét. Szakemberekkel jártuk körül a romániai fogászat nehéz helyzetét, ahol jórészt csak azok jutnak megfelelő szolgáltatásokhoz, akiknek módjukban áll azt megfizetni.

Makkay József

2024. március 26., 09:332024. március 26., 09:33

2024. március 26., 15:262024. március 26., 15:26

A Román Fogorvosi Kamara az elmúlt időszakban több ízben is megkongatta a vészharangot a lakosság szájegészségügyi ellátásával kapcsolatban. A szakorvosok aggasztónak tartják, hogy a kifejezetten magánszférai tevékenységként működő fogorvosi rendelőkből kiszorult a lakosság jelentős része, amely nem tudja megfizetni az orvosi szolgáltatásokat.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (CNAS) viszonylag kevés fogorvos köt szerződést:

az állami támogatás a gyerekek ellátására sem elegendő, így a felnőtt lakosság elesik az ingyenes fogászati beavatkozásoktól.

A fogorvosok felhívják a figyelmet a lakosság romló szájegészségügyi állapotára, ami már gyerekkorban elkezdődik, és később folyamatosan súlyosbodik. A Román Fogorvosi Kamara által az egészséges száj világnapja alkalmából hétfőn szervezett bukaresti konferencián Alexandru Rafila egészségügyi miniszter elismerte, hogy az egészségbiztosító által a szerződéses viszonyban lévő fogorvosoknak juttatott havi 6000 lej nagyon kevés. A tárcavezető ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a nevelés és a megfelelő tájékoztatás hiánya az egyik fő oka a fogszuvasodásnak, a fogínybetegségeknek és az ezek nyomán kialakuló fogvesztésnek.

A konferencián a miniszter bejelentette, hogy főként a gyerekeknek szóló prevenciós programokat szándékszik kidolgozni

és lehetőleg még az idén gyakorlatba ültetni, és ehhez konkrét javaslatokat vár a fogorvosoktól.

Rafila szerint vannak források a beruházásokra: a kormány az Országos Fogorvosi Kamarával közösen kidolgozhat egy olyan programot, amely megfizethetővé teszi a fogorvosi szolgáltatásokat a lakosság számára. Az egészségügyi miniszter emlékeztetett, hogy a 2000-es évek elején elindítottak kísérleti jelleggel egy prevenciós programot az ország négy megyéjében, amelynek pozitív eredményei voltak, de ez abbamaradt. A Bukaresti Fogorvosi Kamara szintén indított egy-két évvel ezelőtt megelőző programot: Rafila szerint ez követendő példa, amit ki kellene terjeszteni az ország egészére.

Galéria

Hargita megyében a fogorvosok mintegy fele szerződött az Egészségbiztosítási PénztárralKépünk illusztráció

Fotó: Barabás Ákos

Kedvező Hargita megyei tapasztalatok

Erdély különböző megyéiben változó számban kötnek szerződést az Egészségbiztosítási Pénztárral a fogorvosok. Míg Kolozs megyében viszonylag kevés az erre ,,fogható” szakorvos, addig Hargita megyében a megyei fogorvosi kamara 199 tagjának szinte a fele, 87 orvos áll szerződéses viszonyban az állami egészségbiztosítóval.

Duda Tihamér, a Hargita megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója a Krónikának elmondta, hogy évről évre nő a biztosítóval szerződést kötő fogorvosok száma, de mivel ez önkéntességi alapon történik – a biztosító nem tudja erre kötelezni az orvosokat –, a területi lefedettség nem megfelelő.

A biztosítóval szerződéses viszonyban álló Hargita megyei fogorvosok közül 44-en városon, 43-an pedig falun tevékenykednek, azonban eloszlásuk nem egyenletes, nem fednek le valamennyi települést és minden térséget a megyében.

Az igazgató portálunknak arról is beszélt, hogy a vidéken dolgozó fogorvosok ötven százalékkal több állami támogatást kapnak, a főorvosi titulussal rendelkező szakemberek pedig húsz százalékkal nagyobb pénzügyi keretet. Duda Tihamér azonban elismerte, hogy ez a pénz kevés, a fogorvosok sokkal nagyobb támogatást várnak el az államtól.

Galéria

Fogászati rendelő új berendezése. Az emberek többsége nem tudja megfizetni a magánkabinetek magas tarifáit

Fotó: Borbély Fanni

,,Komplexebb fogászati beavatkozás esetén a havi keretösszeg két felnőtt páciens számára elegendő, a velünk dolgozó fogorvosok ezért inkább gyerekek kezelésére fordítják a támogatást. Amelyik kiszámíthatóan végzi a munkáját, annak az állami támogatás egy hónapra is elegendő” – állapította meg a Krónikának a Hargita megyei intézményvezető. Szerencsére az iskolai fogászati ellátásba bepótolnak a helyi önkormányzatok, azonban az igazi megoldás az állami kerettámogatás folyamatos növelése lenne.

Duda Tihamér szerint az utóbbi időben egyértelmű növekedés tapasztalható, hiszen a tavaly nyáron megújult szerződéssel ötven százalékkal emelték a fogorvosok állami támogatását.

Úgy véli, ezek az összegek nőni fognak, mert a lakosság részéről egyre nagyobb az igény a támogatott fogorvosi ellátásra.

Kiemelt szerepük van az önkormányzatoknak

László Attila, a bukaresti szenátus egészségügyi szakbizottságának RMDSZ-es titkára szerint a romániai lakosság szájegészségügyi ellátása lehangoló, ma már Európa sereghajtói közé tartozunk. Mindez olyan körülmények között, hogy a Ceaușescu-rendszerben az államilag finanszírozott fogászati ellátás Európa élvonalába emelte Romániát. A rendszerváltás után elsőként a fogorvosi rendszert privatizálták, az állami biztosító pedig hosszú ideig nem is támogatta a fogászati ágazatot.

,,2017-ig az egészségbiztosítási pénztár nem különített el összeget fogászati szolgáltatásokra, és csupán hét évvel ezelőtt eszméltek rá, hogy ez nincs rendjén.

Fogorvosonként havi nyolcszáz lejes összeggel kezdte a biztosító, ami akkor is nagyon kis összeg volt”

– összegzi a román állami fogászati mulasztások történetét dióhéjban a kolozsvári politikus.

Galéria

Fogászati beavatkozásra előkészített kellékek

Fotó: Gábos Albin

A 2010-től megváltozott törvényi keretnek köszönhetően a helyi önkormányzatok próbáltak változtatni a lehangoló helyzeten. Lászó Attila felidézte a Kolozsvár alpolgármestereként eltöltött éveit, amikor a helyi iskolák orvosi rendelőinek korszerűsítéséért felelt. A kincses város angliai testvérvárosának köszönhetően az ottani egészségügyi intézmények korszerűsítésével a jó állapotban levő orvosi berendezéseket elhozták a kolozsvári iskolák rendelőibe, ami új kezdetet jelentett a helyi gyerekgyógyászatban.

A helyi önkormányzat által felújított és finanszírozott orvosi rendelők ismét komolyan foglalkozhattak a gyerekek szájegészségügyi ellátásával, a polgármesteri hivatal azonban tovább lépett, és az idősek, illetve a szociálisan hátrányos helyzetű, kiskeresetű családok számára is kidolgozott egy fogászati támogatási rendszert.

,,Az orvosi egyetem fogorvosi karával együttműködésben kibocsájtottunk ezer értékjegyet, ami ingyenes kezelést biztosított.

Idézet
Az egyévesre tervezett projekt értékjegyei 2,5 hét alatt elfogytak, a polgármesteri hivatal pedig több ízben is kipótolta az összeget.

A projektet – amivel mindenki elégedett volt – végül a számvevőszék fúrta meg olyan indokkal, hogy a helyi önkormányzat nem támogathatja az orvosi egyetemet” – emlékezett vissza László Attila. A város alpolgármestereként tartotta a kapcsolatot az Állami Számvevőszék munkatársaival, akik hajthatatlannak mutatkoztak, így a projektet le kellett állítani, végül per lett belőle.

László Attila szerint az önkormányzatok ma is megkerülhetetlenek az iskolai fogászati ellátás terén, de az volna az üdvös, ha nagyobb szerepet és teret kaphatnának a helyi lakosság egészségügyi ellátásában, amibe kiemelten beletartozik a szájegészségügy. Az RMDSZ-politikus a román állam alkotmányos feladatának tekinti, hogy 18 éves korig a fiatalok teljeskörű orvosi/fogorvosi ellátásban részesüljenek, másrészt meg kell találni annak a módját, hogy a lakosság többi rétegei is hozzájussanak a kedvezményes vagy ingyenes fogorvosi ellátáshoz.

korábban írtuk

Szájhigiéniában is utolsó helyen: tíz romániaiból háromnak már egyetlen saját foga sincs
Szájhigiéniában is utolsó helyen: tíz romániaiból háromnak már egyetlen saját foga sincs

Románia az az ország, ahol tíz emberből háromnak már egyetlen saját foga sincs. Egy friss elemzés szerint ennek egyik fő oka, hogy az állam nem vagy alig szán pénzt a fogorvosi ellátás finanszírozására.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 26., kedd

Csempészettel és pénzmosással kapcsolatos ügyben tartottak házkutatást 14 – köztük több erdélyi – megyében

Összesen 79 helyszínen tartottak házkutatást a hatóságok kedd reggel 14 megyében és a fővárosban egy cigaretta- és robbanóanyag-csempészettel, valamint pénzmosással kapcsolatos ügyben.

Csempészettel és pénzmosással kapcsolatos ügyben tartottak házkutatást 14 – köztük több erdélyi – megyében
2024. március 25., hétfő

Nem nyugszik bele tanárverő fia kicsapásába a marosvásárhelyi szülő

Megfellebbezte az osztályfőnöknőjét bántalmazó marosvásárhelyi tanuló anyja az Alexandru Papiu Ilarian Főgimnázium igazgatótanácsának döntését, amellyel eltanácsolták a diákot az iskolából.

Nem nyugszik bele tanárverő fia kicsapásába a marosvásárhelyi szülő
2024. március 25., hétfő

Magyarok az ellenzéki német mögött: Molnár András az RMDSZ temesvári választásáról

A népszámlálási adatok rideg valósága, a politikai képviselet visszanyerése, Dominic Fritz népszerűsége a magyarok körében, a jobboldali erők kisebbségbarát nyitottsága szólt amellett, hogy az RMDSZ is belépjen az Együtt Temesvárért Szövetségbe.

Magyarok az ellenzéki német mögött: Molnár András az RMDSZ temesvári választásáról
2024. március 25., hétfő

A román iskolában tanuló római katolikus és protestáns diákoknak is szabad a péntek és a hétfő

A húsvétot a nyugati kereszténységgel ünneplő romániai diákoknak március 29. és április 2. között nem kell részt venniük a tanórákon – derül ki az oktatási minisztériumnak a tanfelügyelőségekhez eljuttatott körleveléből.

A román iskolában tanuló római katolikus és protestáns diákoknak is szabad a péntek és a hétfő
2024. március 25., hétfő

Egy Kolozs megyei bútorgyár több alkalmazottja is mérgezést szenvedett egy tisztítószer miatt

A Kolozs megyei hatóságok hétfőn aktiválták a vörös jelzésű beavatkozási tervet, miután egy aranyosgyéresi bútorgyárban 14 munkás mérgezést szenvedett egy tisztítószer miatt. Valamennyi személy eszméleténél van, tüneteik enyhék.

Egy Kolozs megyei bútorgyár több alkalmazottja is mérgezést szenvedett egy tisztítószer miatt
2024. március 25., hétfő

Tíz év után ítélt meg kártérítést egy forgalomlassító sziget miatt elhunyt sofőr családjának a bíróság

Bírósági ítélet kötelezi kártérítés kifizetésére az országos közútkezelőt (CNAIR) azon sofőr családja számára, aki meghalt, miután autójával a 79-es főúton, Nagyvárad és Arad között nekiütközött egy forgalomlassító szigetnek.

Tíz év után ítélt meg kártérítést egy forgalomlassító sziget miatt elhunyt sofőr családjának a bíróság
2024. március 24., vasárnap

Megnövekszik a folyók vízhozama az ország középső, déli és keleti részén

A romániai folyók átlagos napi vízhozama az ország középső, déli és keleti részén az előre jelzett csapadék és a hegyvidéki hótakaró olvadása miatt növekedni fog a következő két napban, míg a többi folyón viszonylag stabil marad.

Megnövekszik a folyók vízhozama az ország középső, déli és keleti részén
2024. március 24., vasárnap

Szabálytalan előzés miatt egy személy meghalt és hatan megsérültek Karánsebes körgyűrűjén

Egy ember meghalt és hat megsérült vasárnap Karánsebes körgyűrűjén egy súlyos közúti balesetben – közölte a Krassó-Szörény megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

Szabálytalan előzés miatt egy személy meghalt és hatan megsérültek Karánsebes körgyűrűjén
2024. március 24., vasárnap

Erős széllökésekkel indul a hét Erdély déli részén, a hegyekben havazhat

Enyhe eső és felerősödő szél várható Munténiában, Dobrudzsában és Moldva déli részén – közölte vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Erős széllökésekkel indul a hét Erdély déli részén, a hegyekben havazhat
2024. március 24., vasárnap

Orvostanhallgató barátja késelhette meg a temesvári lakásukban hátra hagyott lányt

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezett a Temes megyei törvényszék egy 23 éves Krassó-Szörény megyei fiatalembert, akit 21 éves barátnője megölésével gyanúsítanak. Mindkét fiatal orvostanhallgató volt.

Orvostanhallgató barátja késelhette meg a temesvári lakásukban hátra hagyott lányt