Meginogtak az alappillérek, mélyebbre csúsztak a függők a világjárvány idején

Tóth Gödri Iringó 2021. január 30., 18:51 utolsó módosítás: 2021. január 30., 18:52

Lassan egy éve tart a világjárvány, közel egy esztendeje éljük mindennapjainkat szokatlan módon, tilalmakhoz igazodva, társasági események nélkül, aggódva, esetleg rettegve. Még nehezebben viselték ezt az időszakot azok, akik valamilyen függőségben szenvednek. Négy szakembert kérdeztünk arról, hogy mit tapasztaltak: hogyan hatottak ezek a megpróbáltatások a velük kapcsolatban álló szenvedélybetegekre. Nem sok jóról számoltak be.

Meginogtak az alappillérek, mélyebbre csúsztak a függők a világjárvány idején
galéria
Kibukott. A bezártság, az elszigeteltség, a magány, az unalom súlyosbíthatta a kezdeti alkoholfüggőséget Fotó: Haáz Vince

A szenvedélybetegek, a függők, a leszokás felé haladók egyaránt bizonytalanok, ez az érzés pedig az elmúlt évben alaposan felerősödhetett bennük, elhatalmasodhatott rajtuk, hiszen 2020-ban mindenki elbizonytalanodott valamennyire.

Erdélyben a Bonus Pastor Alapítvány munkatársai, szakemberei a téma, illetve a függők „jó ismerői”.

A szervezet számos városban jelen van, támogató csoportok révén segíti a függőséggel küzdőket, rövid távú terápiákat szerveznek, valamint hosszú távú kezeléssel is foglalkoznak, mely a magyarózdi otthonban zajlik. Nagy hangsúlyt fektetnek az utógondozásra, illetve külön programokat szentelnek a függők hozzátartozóinak.

Nehezen pótolható a személyes találkozás

Bartha Éva klinikai szakpszichológus több mint két évtizede dolgozik az alapítványnál. Jelenleg a szervezet székhelyén, Marosvásárhelyen tevékenykedik, az ottani támogatói csoporttal, illetve ambuláns tanácsadással foglalkozik, a terápiás programokra jelentkezőkkel interjúzik. Tőle tudtuk meg, hogy az alapítvány igyekezett a járvány idején is folytatni tevékenységeit. A hosszú távú program mondhatni zavartalanul működött, a 12 napos, rövid távú program szintén. A támogatói csoportok találkozói egy ideig online zajlottak, de mivel nem túl nagy létszámúak a csoportok Marosvásárhelyen, a lazítások viszonylag hamar lehetővé tették a személyes találkozást is.

A járvány idején az utógondozói regionális találkozók maradtak el, mivel ezeken akár száz résztvevő is lehet. Az eseményeken a már felépült vagy felépülőfélben levő személyek szoktak részt venni, ám most online térbe helyezték át a rendezvényt.

Az online előadások, beszélgetések azonban nem igazán tudták pótolni a személyes találkozás „töltetét”.

Jelenleg is lehet jelentkezi a rövid és hosszú távú terápiára is; az eljárás csak annyiban változott a járvány miatt, hogy most már egy negatív koronavírusteszt is szükséges hozzá.

Az alapítvány már a járvány előtt is dolgozott internetes térben, voltak online tanácsadásaik, de a bezártság és a korlátozások előhoztak olyan problémákat, amelyek miatt többen fordultak szakemberhez. Bartha Éva hangsúlyozta, hogy

a helyzet elsősorban azok számára volt kritikus, akiknél volt már egy kialakult vagy akár kezdeti függőség, legyen szó alkohol- vagy akár játékfüggőségről. Ezeket a bezártság, az elszigeteltség, a magány, az unalom mind súlyosbította.

A stressz hatására erőteljesebbé válik a függőség, nehezebben tud vele megküzdeni a személy. Ez az időszak nemcsak a függőknek, hanem a hozzátartozóiknak is nehéz, hiszen rájuk is hatással voltak családtagjaik problémái. „A konfliktusokat, az erőszakot sokkal erőteljesebben felszínre hozta az összezártság” – jelezte Bartha Éva.

Bár a járványügyi korlátozások súlyosbították a függők helyzetét, és többen keresnek menedéket valamilyen szerben, csökkent azok száma, akik segítséget kérnek, akár úgy, hogy jelentkeznek a Bonus Pastornál. Bartha Éva szerint sokan félnek, és a jelentkezések csökkenő száma is megmutatja, hogy az emberek bezárkóznak, tartanak a járványtól. Szerinte fontos, hogy kitekintsünk a bezártságból – függők és nem függők egyaránt –, fontos, hogy ne váljunk reményvesztetté, hanem egy realista optimizmussal viszonyuljunk a helyzethez.

Játékfüggők mélyrepülése

Miklós Csongor pszichológus, a csíkszeredai Áradat Egyesület önkéntese, a Hallgatlak – erdélyi internetes és telefonos lelkisegély-szolgálat szakmai vezetői stábjának tagja hangsúlyozta, hogy nem a járvány teremtett függőket, de tény, hogy akiknek azelőtt is voltak problémái, azok könnyen mélyebbre csúszhattak.

Aki néhány hónap alatt alkoholfüggővé vált, ott már korábban is függőségi problémák voltak, csupán – ahogy fogalmazni szoktam – áthelyezte a függőségét egyik szerről vagy viselkedési mintáról a másikra”

– fejtette ki a szakember. A világjárvány, illetve a korlátozások nemcsak a szerfüggők helyzetét tették nehezebbé, hanem a játékfüggők is könnyen elveszthették a talajt a lábuk alól. Azok, akik eddig sportfogadtak – és ezt egy ideig nem tehették, mert a sportvilág is leállt –, vagy azok, akik a játékgépeken játszottak, hamar „felfedezték” az online világ nyújtotta lehetőségeket. Miklós Csongor szerint

az a szektor, amely éppen a függőségeinkből él, nagyon gyorsan alkalmazkodott a helyzethez, az online pókerpartik vagy az online rulett soha nem látott népszerűségre tettek szert.

„Azt a dopaminlöketet, amit egy-egy nyerés által biztosított a félkarú rabló, nagyon gyorsan megadta már egy mobilapplikáció is a szenvedélybetegeknek” – hangsúlyozta a pszichológus.

Szerencsétlenség. A játékfüggők alól is kicsúszott a talaj Fotó: Pixabay.com

Bár a drogfogyasztás terén a megkérdezett szakembereknek nincs arra rálátásuk, hogy a korlátozások idején hogyan tudta egy függő beszerezni a „napi adagját”, abban egyetértenek, hogy egy függő számára nincsen lehetetlen. Annak ellenére, hogy a kábítószer beszerzése valószínűleg nagyobb „macera” volt, és valószínűleg az ára is megnőtt, a függők bizonyára mindent megtettek a szokásos dózisért. „Ne legyenek olyan illúzióink, hogy a szerfüggők nem jutottak hozzá a napi adagjukhoz a karantén alatt” – fogalmazott Miklós Csongor.

Egy-két év múlva előugró következmények

Benkő Ágnes pszichiáter, családterapeuta, a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Kórház mentálhigiénés részlegének munkatársa úgy vélekedik, hogy bár már most is látjuk, hogy a függők számára kritikus volt ez az időszak, sokan visszaestek, a helyzet következményei 1–2 év múlva fognak tisztán kirajzolódni. „Valószínűleg lesznek olyan esetek, hogy két év múlva jön a páciens, a hozzátartozó a problémájával, és akkor hamar kiderül majd, hogy bizony, akkor borult a bili, amikor a bezártság periódusa volt.

Például hogy a kijárási korlátozások idején jött rá, a férje látszólagos szociális ivása sokkal komolyabb, mint hitte, és hasonlók. Lesznek itt komoly dolgok, csak kicsit késleltetve”

– vélekedett a szakember. Benkő Ágnes kiemelte, hogy ő játékfüggők körében lát súlyos visszaeséseket, elsősorban az olyan eseteknél, ahol a függőséget nem absztinenciával, hanem a játékidő minimálisra redukálásával sikerült eddig kordában tartani. Az ilyen páciensek esetében kritikus volt a bezártság: sokan online dolgoztak, és eleinte csak a munka szüneteiben játszottak online, de hamar kicsúszott a kezükből az irányítás.

Benkő Ágnes szerint a múlt évben rengeteg párkapcsolati krízis felütötte a fejét, melyek jelentős részében szerepet játszott a függőség.

A munka meg a különböző szociális kapcsolatok megszűntek mint menekülési lehetőség, és szembe kellett nézni olyan problémákkal, amelyeket eddig sikeresen elrejtettek egymás elől, illetve maguk elől is a párok”

– nyilatkozta.

Sokan nem bírták a nyomást

Kozma Ferenc, a Bonus Pastor Alapítvány sepsiszentgyörgyi munkatársa, az ottani támogatói csoport vezetője, mentős asszisztens, egykori függő elmesélte, hogy a sepsiszentgyörgyi csoportban nagyon érezhető volt a járvány hatása, hiszen míg 2020 januárjában közel harmincas létszámmal dolgoztak, amikor néhány hónap után újra találkozhattak személyesen, csak 8-9 résztvevő jelent meg. A csoportban főleg alkohol- és játékfüggők vannak, akik a járvány előtt heti rendszerességgel találkoztak.

A szenvedélybetegeknek támogatásra, biztonságra és lelki egyensúlyra lenne szüksége, de ezek egyike sem adatott meg a járványhelyzetben.

A kialakult helyzetben elsősorban azok miatt aggódtak a szakértők, akikről tudták, hogy nagyon könnyen visszaesnének. Ennek megelőzésére online és telefonos beszélgetésekkel próbálták pótolni a személyes találkozás hiányát, de Kozma Ferenc szerint ez csak szükségmegoldásként volt jó, nem látnak benne jövőt. Egyrészt mert ezek a telefonos beszélgetések „ellaposodtak”, másrészt mert nem mindenkinek volt lehetősége részt venni egy online találkozáson eszközök, technika hiányában.

Amikor ősszel újrakezdődtek a találkozások, nem „hagyták el” azokat a tagokat sem, akik nem mentek el a tevékenységre: érdeklődtek felőlük, felvették a kapcsolatot telefonon, a lehetőségekhez mérten meglátogatták őket, igyekeztek az esetleges visszaesőket sem elveszíteni.

De többen is visszaestek, többeknek elkezdődött egyfajta mélyzuhanása, ami ellen nem lehetett semmit tenni.

„Voltak visszajelzések, hogy hiányzik a támogatás, hiányzik a biztonság. Tulajdonképpen meginogtak az alappillérek” – jelentette ki a szakember.

Kozma Ferenc szerint sokan nem bírták a nyomást – ez az időszak feltette az i-re a pontot, és tényleges függőkké váltak. Nemcsak mint függőkkel foglalkozónak, hanem mint mentős asszisztensnek is az a tapasztalata, hogy például

egy új függő számára a kórházak sem tudtak hathatós kezelést biztosítani.

A függők esetében nem egy bevett szokás, hogy valaki felkeresse a pszichiátert, pszichológust: a legtöbben akut vagy krónikus fázisban kerülnek be a sürgősségire. Ebben az időszakban is voltak ilyen esetek, akár például súlyos elvonási tünetek miatt, de a betegek csak egy gyors tüneti kezelést kaptak, és küldték is őket haza. Bár statisztikákra még nem lehet hivatkozni, de csökkent a beutalt szenvedélybetegek száma: akárcsak a krónikus betegek, a függők is háttérbe szorultak a koronavírus miatt.

Az volt a legszomorúbb, hogy nem tudtunk ezeknek az embereknek, a családjuknak felajánlani semmilyen alternatívát, megoldást”

– panaszolta el Kozma Ferenc. A szakember szerint nem elhanyagolható az a tény sem, hogy sok függőnek a vallás, egy egyházi közösséghez való tartozás is nagyon fontos, és rájuk nagyon negatívan hatott, hogy egy ideig templomba sem lehetett menni. Másfelől a munkahelyek megszűnése is nehezítette a helyzetet, egyhangúságot, depressziót, elzárkózást okozhatott. Nagyon sok minden felhalmozódott.

Mindenféle támogatás nélkül voltak olyan hozzátartozók, akik már nem bírták, szó szerint feladták, magukra hagyták a szenvedélybeteget”

– érzékeltette a helyzet súlyosságát Kozma Ferenc.

A szakemberek és segítők nem idealisták, tisztában vannak a helyzet súlyosságával, következményeivel, illetve azzal is, hogy a társadalom és a hatóságok nagyon kis mértékben foglalkoznak a problémával, így ezzel a helyzettel is maguknak kell megbirkózniuk. Ugyanakkor remélik, a járványhelyzet lassan javul, és utána lassacskán „újra össze tudják rakni magukat”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport