Májusra elkészül a nagyváradi szecessziós múzeum épülete

Pap Melinda 2020. február 14., 19:01

Májusig befejeződnek az ország egyetlen szecessziós múzeumának otthont adó nagyváradi Darvas–La Roche-ház felújítási munkálatai, és augusztus végére be is bútorozzák, fel is szerelik az ingatlant.

A Darvas-La Roche-ház jól ismert üvegablakai Fotó: Oradea.ro

A polgármesteri hivatal közleménye szerint a 2018 januárjában elkezdődött felújítási-restaurálási munkálatokkal már 70 százalékban megvannak, az utolsó simítások után a múzeum berendezése valósul meg az uniós pályázat keretében. A munkálatot áfával együtt 5 704 198,01 lejért vállalta a Constructorul Sălard Kft.

Jelenleg az ingatlan belső tereinek festése zajlik, és az elektromos hálózatot újítják fel.

Az uniós forrásokból megvalósuló felújítás célja, hogy a Rimanóczy (Iosif Vulcan) utcai ingatlan még hitelesebben mutassa be a Nagyvárad építészetét meghatározó szecessziós stílust.

A bécsi szecesszió stílusában készült, építészeti gyöngyszemnek tartott nagyváradi ingatlan a Regionális Operatív Program keretében újul meg, a beruházás összértéke több mint 10,5 millió lej, melyből 9,7 milliót az Unió biztosít vissza nem terítendő támogatásként. A projekt keretében az épület felújítása mellett ennek az anyagát is bővítik.

Az ingatlan kertre néző, már felújított terasza Fotó: Oradea.ro

A restaurálás, az évtizedek során elveszített szecessziós jegyek „visszanyerése” mellett a projektben kulturális központ létrehozása is szerepel, az ingatlan a kiállítások mellett kulturális, turisztikai és ifjúsági rendezvényeknek is helyt adna. A városvezetés azt reméli, hogy a teljes váradi szecessziós belvárost jelképezni hivatott intézmény ötezer turistát vonz majd évente.

A Vágó fivérek, László és József közös tervei alapján az 1900-as évek elején épített szecessziós ingatlant pár éve vásárolta meg az önkormányzat, és szecessziós múzeumot hozott létre benne.

A Darvas–La Roche-ház 2016 márciusában nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A háromszintes villa megrendelői Darvas Imre faipari nagyvállalkozó és felesége, Schutz Margit voltak, nevét a hátsó bejárat kapuja felett szereplő cégtábláról kapta. Ennek feliratából kiderül, hogy az ingatlan nemcsak magánházként szolgált, Darvas és svájci bankár társa, Alfred La Roche közös részvénytársaságának irodái is itt működtek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat