Magyar jelöltek a második vonalban: megőrizné az RMDSZ a politikai alkukkal szerzett helyettesi tisztségeket a szórványban

Pap Melinda 2020. szeptember 21., 08:05 utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 13:35

Rendhagyó módon román listán indítja jelöltjeit az RMDSZ Beszterce-Naszód és Hunyad megyében, míg a többi közép-, dél- és észak-erdélyi szórványmegyében a politikai együttműködések révén megszerzett alpolgármesteri tisztségeket igyekszik megtartani a közelgő helyhatósági választásokon.

Magyar jelöltek a második vonalban: megőrizné az RMDSZ a politikai alkukkal szerzett helyettesi tisztségeket a szórványban
galéria
A Kolozs megyei és kolozsvári jelöltek a Mátyás-szoborcsoport előtt Fotó: Facebook/RMDSZ Kolozs megye

Nem ígérnek nagy izgalmakat a helyhatósági választások Erdély fővárosában: hiába akadt számos kihívója, nagy valószínűséggel a következő négy évben is Emil Boc marad Kolozsvár polgármestere. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik fő bázisának számító kincses város élén több mandátumot letudó elöljárónak egyébként számos kritikusa akad.

Sokan felróják neki, hogy az olyan nagyberuházások helyett, mint a sokak számára életbe vágó körgyűrű vagy új hidak, inkább fákat ültet, és sporttelepeket avat, miközben a zsúfolt gépkocsiforgalom miatt a város fuldoklik a szmogban, a lakosok órákat töltenek dugóban.

Eközben a populista megnyilvánulásokat kedvelő elöljáró nap mint nap arról számol be nagy csinnadrattával Facebook-oldalán, hogy felfestették a kerékpársávokat, vagy újabb szelektív szemeteskukát helyeztek ki.

Emil Boc polgármester és Dan Tarcea alpolgármester fát ültet a kolozsvári Béke téren Fotó: Facebook/Emil Boc

Mindezek ellenére egyetlen pártnak sem sikerült olyan polgármesterjelöltet állítania, akinek valós esélye lenne arra, hogy legyőzze a Kolozsvárt sikeres okosvárosként propagáló, így sokak szemében mintapolgármester Bocot.

Csapatban gondolkodnak Kolozsváron

Az RMDSZ furcsán oldotta meg a kolozsvári jelöltállítást: Csoma Botond parlamenti képviselőt, a Kolozs megyei szervezet elnökét indítja a polgármesteri tisztségért, miközben nem titkolja, hogy a választások után az esetleges alpolgármesteri posztot továbbra is Oláh Emese töltené be.

Így párban kampányolnak egy zöld, élhetőbb városért, többnyire a Boc-adminisztráció hiányosságait és a valós többnyelvűség hiányát hangsúlyozva. A szövetségnek sikerült ismét fiatalítania a kolozsvári tanácsosjelölti listán, miután négy évvel ezelőtt már több ifjú politikust bejuttatott a képviselő-testületbe.

Előreláthatóan megyei szinten sem várható meglepetés, Alin Tișe megyei tanácselnök szinte ugyanolyan nagy valószínűséggel megnyeri a választásokat Kolozs megyében, mint párttársa Kolozsváron. Az RMDSZ Vákár István jelenlegi alelnököt látná szívesen a tanácselnöki székben, de az alelnöki székkel is beérné, ha érvényben marad az együttműködés a szövetség és a nagy valószínűséggel megyei szinten is többséget szerző PNL között. Az RMDSZ megyei tanácsosjelölti listájára a kolozsvári listához hasonlóan számos fiatal felkerült.

Vákár István Kolozs megyei tanácselnökjelölt, Oláh Emese kolozsvári tanácsosjelölt és Csoma Botond polgármesterjelölt Fotó: Rostás Szabolcs

Független magyar tanácsosjelölt is van Kolozs megyében Fancsali Ernő személyében. A néppártos politikus elsősorban a megye magyar gazdálkodóinak támogatására számíthat,

hiszen a helyi termékeket népszerűsítő Bejön a vidék! elnevezésű vásárok szervezésével és a kolozsvári bolt megnyitásával sokat tett értük.

Kolozsváron kívül a megye más városaiban nem indított önálló polgármesterjelöltet a szövetség, több helyen a PNL jelöltjét támogatja. Tizenöt kisebb településen célozza meg tulipános jelölt az elöljárói széket, kiélezett magyar–magyar verseny Tordaszentlászló községben várható. Itt az előválasztást megnyerő magyarfenesi Asztalos István alpolgármester és az RMDSZ eddigi elöljárója, a 30 évig tisztségben lévő, most azonban függetlenként induló Tamás Gebe András között kell választani a három magyar falu – Tordaszentlászló, Magyarfenes és Magyarléta – lakóinak.

Román listán, de befutó helyen Besztercén

Rendhagyó módon a szövetség idén egy olyan döntést is meghozott, amire korábban nem volt példa: román listán indítja jelöltjeit több szórványmegyében. Beszterce-Naszód megyében, illetve a megyeszékhelyen, Besztercén a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Pro Románia Párt alkotta koalíció negyedik tagjaként közös listán indulnak az RMDSZ megyei és helyi tanácsosjelöltjei.

Décsei Attila megyei elnök érvelése szerint csupán így van esély visszaszerezni a megyei testületben 12 éve elveszített egyetlen tanácsosi mandátumot, és helyi szinten megőrizni a szintén egyedüli tanácsosi helyet.

Décsei Attila, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei elnöke román listán kerülhet be a megyei tanácsba Fotó: Facebook/Décsei Attila

A koalíció a megyei tanácselnöki tisztségbe Emil Radu Moldovan jelenlegi PSD-s tanácselnököt jelöli, míg Besztercén Cristian Niculae a polgármesterjelöltje. A szintén PSD-s besztercei alpolgármester azáltal lépett elő jelöltté, hogy párttársa, Ovidiu Crețu jelenlegi elöljáró nem indul újabb mandátumért.

Az RMDSZ megyei tanácsosi mandátumért Décsei Attila megyei elnököt indítja, aki a lista 6. helyezettjeként biztos befutónak számít. Akárcsak a városi lista 5. helyére kerülő Máthé Attila. Ő váltja ugyanis a szövetség jelenlegi besztercei tanácsosát, Antal Attilát, aki nem kívánt újabb mandátumot szerezni. Mint kiderült,

a koalíció ötletével a megyében favoritnak számító PSD kereste meg a szövetséget, mely Besztercén eddig is számíthatott a magyar politikusok támogatására.

Az RMDSZ ugyanakkor számos településen indít tanácsosjelölteket és öt községben – Apanagyfalu, Árpástó, Kékes, Szentmáté és Teke – saját polgármesterjelöltje is van. A legizgalmasabb verseny Árpástón várható: ide tartozik a megye legnagyobb magyar települése, Magyardécse, ám ennek ellenére több ciklusban sem sikerült magyar elöljárót állítani.

Kölcsönös támogatás Hunyad megyében

A beszterceihez hasonló koalíciós megállapodásra lépett a szövetség román politikai alakulatokkal Hunyad megyében is, csak itt a kormánypárt a fő partner. A Nemzeti Liberális Párttal és a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárttal (PNȚCD) kötött választási szövetségnek két célkitűzése van: egyetlen tanácselnökjelöltet támogatni a PNL-es Adrian Nicolae David személyében, illetve közös megyei tanácsosjelölti listát állítani, melyen az RMDSZ jelöltjei három helyet kapnak – mondta el korábban lapunknak Winkler Gyula megyei elnök.

Ezek közül az 5. biztos befutó, így a szövetség 16 év után visszakerülhet a Hunyad Megyei Tanácsba. Erre saját listával nem lenne esélye, ugyanis a magyar közösség aránya 3,6–3,8 százalék a megyében.

A Hunyad megyei választási szövetség sarkalatos pontja a dévai alpolgármesteri tisztség megőrzése is: a megyeszékhelyen 2018-ban politikai tárgyalások útján sikerült elérni, hogy magyar alpolgármester legyen Pogocsán Ferdinánd Zoltán személyében. Most ennek megtartása fejében a szövetség Déván és Petrozsényban a PNL jelenlegi elöljáróit támogatja az újrázásban.

Winkler Gyula Hunyad megyei elnök a román pártokkal kötött koalíció bejelentésekor Fotó: Facebook/Winkler Gyula

Hunyad megyében 15 településen létezik RMDSZ-szervezet, és mindegyiken saját tanácsosjelölti listát állítanak. A helyi szervezetek ellenben maguk döntik el, hogy kit támogatnak polgármesternek, az RMDSZ-nek nincsenek saját polgármesterjelöltjei. Lupényban és Hobicaurikányban például a PNL-lel kötött megyei egyezség ellenére a PSD jelöltjeit segítik újabb mandátum megszerzésében.

Alpolgármesterség a tét Nagyenyeden és Nagybányán

Több erőt tud felmutatni a szövetség a szintén dél-erdélyi szórványnak számító Fehér megyében, ahol megyei tanácselnökjelöltje ugyan nincs, tanácsosjelölti listája ellenben igen.

Nagyenyeden pedig van esély újra megszerezni a három tanácsosi mandátumot, Lőrincz Helga alpolgármester mellett Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója szerepel második tanácsosjelöltként a listán.

A kisváros híres iskolája régóta jó kapcsolatot ápol a városvezetéssel, ennek köszönhetően sikerült közösen uniós támogatásra pályázni a kollégium grandiózus épületegyüttesének a felújításához, de további közös városfejlesztési tervei is vannak a jelenlegi csapatnak. A szövetségnek az alpolgármesteri tisztség megőrzése a célja az egyébként a megyeihez hasonlóan PNL-többségű önkormányzatban. A megyében Magyarlapádon, Székelykocsárdon és Torockón van RMDSZ-es polgármesterjelölt.

A nagyenyedi csapat: középen Lőrincz Helga alpolgármester, jobb oldalon Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója Fotó: Facebook/Fehér megyei RMDSZ

Az alpolgármesteri tisztség megtartása a cél Nagybányán is, ahol Vida Noémi alpolgármester vezeti az RMDSZ tanácsosjelölti listáját,

és nincs saját polgármesterjelöltje. A megyeszékhelyen a városvezetői tisztség megszerzésére Cătălin Cherecheș, a jelenlegi híres-hírhedt polgármester a legesélyesebb, akinek legutolsó mandátumát sikerült a börtönből kezdeni, több korrupciós ügyben is bűnvádi eljárás zajlott ellene. A roma negyedet elzáró fal megépítésével a nemzetközi sajtóba is bekerülő, valamennyi nagy pártot megjárt elöljáró idén is létrehozott egy szövetséget a támogatására Koalíció Máramarosért néven, melyben az ALDE, a parasztpárt és a német fórum állt mellé.

Az RMDSZ a Máramaros megyei önkormányzatot és számos helyi döntéshozó testületet is saját listával céloz meg, Erzsébetbányán és Hosszúmezőn polgármesterjelöltje is van.

Helyettesként folytatnák Brassóban

Brassó megyében saját tanácsosjelöltje is van a szövetségnek. Tóásó Imelda jelenlegi alelnöknek ha nem is sikerül nyernie, de vélhetően a következő ciklusban is alkalma lesz megőrizni helyettesi tisztségét. A megyei döntéshozó testületben a szövetségnek három tanácsosa van, és a szeptember végi voksoláson is saját listával jelentkezik.

Az RMDSZ Brassó megyei jelöltjei: Tóásó Imelda megyei tanácselnökjelölt, Kovács Attila és Szakál András tanácsosjelöltek Fotó: Facebook/RMDSZ Brassó megyei szervezet

A megyeszékhelyen is van polgármesterjelöltje: Barabás László, a megyei vízügyi igazgatóság korábbi vezetője, akinek személyében 2016-ban száz év kihagyás után lett magyar alpolgármestere a Cenk alatti városnak.

A városvezetői tisztségre Gheorghe Scripcaru jelenlegi PNL-es elöljáró pályázik a legnagyobb eséllyel. A megyeszékhely mellett egyébként még nyolc településen van polgármesterjelöltje a szövetségnek, többek között Négyfaluban és Alsórákoson is.

A másik egykori szász nagyvárosban, Nagyszebenben Astrid Fodor polgármesternek, a német fórum képviselőjének áll a zászló, de a megyeszékhely vezetésére többet között Dorin Cioabă önjelölt romakirály is bejelentkezett a Pro Európa Roma Párt nevében. Az RMDSZ sem a megyeszékhelyen, sem más településen nem indít polgármesterjelöltet, a Szeben megyei önkormányzatba ellenben saját listával pályázik, melyet Benedek Zakariás szórványért felelős parlamenti képviselő vezet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport