Magyar alpolgármestert választottak Déván – bírósághoz fordul Pogocsán Ferdinánd leváltott elődje

Hírösszefoglaló 2018. június 05., 14:20 utolsó módosítás: 2018. június 05., 16:03

Pogocsán Ferdinánd személyében magyar alpolgármestert választott kedden Déva város önkormányzati testülete. A Temesvári Rádió magyar adásának beszámolója szerint száz éve nem volt Dévának magyar alpolgármestere.

Pogocsán Ferdinánd Fotó: Nyugatijelen.com

Az RMDSZ-es Pogocsán Ferdinánd a Mircea Geoană volt külügyminiszter által alapított Román Szociális Párt (PSRO) színeiben megválasztott Răzvan Mareș helyét foglalja el az alpolgármesteri székben, akinek azt rótták fel az önkormányzati testületben, hogy feszültséget kelt a polgármesteri hivatalban. Az alpolgármester-cserét a város 20 önkormányzati képviselője közül 16-an szavazták meg.

Răzvan Mareş leváltását az Agerpres beszámolója szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) öt tanácsosa, egy RMDSZ-es tanácsos és egy PSRO-képviselő javasolta.

A leváltott alpolgármester bejelentette, hogy a közigazgatási bíróságon támadja meg a tanács döntését.

Az újonnan megválasztott RMDSZ-es alpolgármester azt nyilatkozta, hogy európai várossá szeretné fejleszteni Dévát.

Ugyanúgy fogok együtt dolgozni a helyi tanácsosokkal, mint eddig. Az önkormányzatnál dolgozni fogunk, több tett és kevesebb beszéd lesz. Minden negyedet egyformán fogunk kezelni, mert modern, tiszta, európai várost szeretnék”

– mondta.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke az MTI-nek elmondta:

Déván régóta működik együtt az önkormányzatban az RMDSZ az országos szinten ellenzékben politizáló Nemzeti Liberális Párttal (PNL), ennek az eredménye a mostani alpolgármester-választás.

Hozzátette, hogy Pogocsán Ferdinánd több mint egy évtizede önkormányzati képviselő, és munkájával kollégái elismerését váltotta ki. Erre utal az a tény is, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Román Szociális Párt (PSRO) frakciójából is kapott támogató szavazatokat.

A dévai tanácsot 21 képviselő alkotja, hatot a PSRO, ötöt a Szociáldemokrata Párt (PSD), ötöt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), kettőt a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), kettőt az RMDSZ színeiben választottak meg. Egy tanácsost felfüggesztettek tisztségéből.

A dévai önkormányzaton belüli átszervezésre azután került sor, hogy a 2016-ban PSRO színeiben megválasztott polgármestert, Mircia Munteant nem sokkal a választások után hivatali visszaélés és ittasan okozott autóbaleset miatt bebörtönözték, és a 2017 novemberében tartott időközi választáson a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Florin Oanceát választották polgármesterré.

Az önkormányzati testületben a megszűnés határára került PSRO-nak hat, a PNL-nek és a PSD-nek öt-öt, az RMDSZ-nek és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) két-két képviselője tevékenykedik. Az 50 700 lakosú Déván, Hunyad megye székhelyén a lakosság 8,7 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat