Lépéshátrányban van a hazai számítógépkezelés-oktatás, „hiánycikk” a szakképzett pedagógus

Lépéshátrányban van a hazai számítógépkezelés-oktatás, „hiánycikk” a szakképzett pedagógus

Fotó: Gecse Noémi

Egy friss felmérés szerint bár a romániai társadalom egyre inkább a kütyük rabjává válik, hiába a digitális eszközökkel töltött rengetek idő, a fiatalok digitális kompetenciái nem javulnak jelentősen. Erdélyi középiskolai informatikatanárokat faggattunk arról, hogy nekik mik a személyes tapasztalataik a téma kapcsán.

Tóth Gödri Iringó

2023. március 31., 18:082023. március 31., 18:08

2023. március 31., 21:022023. március 31., 21:02

Az iskolai teljesítményt mérő Brio oktatási technológiai platform 1-12. osztályos romániai gyerekek bevonásával készített felmérést, azt vizsgálva, hogy az olyan tényezők, mint a családi környezet, a technológiához való hozzáférés, a digitális média használata, a technológiával és a médiával kapcsolatos motiváció, az ezekkel szembeni attitűd, valamint a különböző demográfiai tényezők milyen mértékben kapcsolódnak a diákok digitális jártasságához. A kutatás kapcsán lapunk által megkérdezett informatikatanár mindenekelőtt kiemelte, bár a felmérés eredményei rávilágítanak bizonyos tendenciákra, illetve folyamatokra, azt sosem szabad elfejteni az ilyen esetekben, hogy

a kérdésekre alapvetően olyan fiatalok válaszoltak, akik eleve hozzá tudtak férni az adott teszthez – például mert a tanintézetüknek szerződése volt a felmérést végző céggel).

Meglátása szerint nagyon sok vidéki (és nem csak) iskolában, iskolából vagy családból nem volt „prioritás” egy ilyen jellegű teszt kitöltése, épp ezért néhol félrevezetőek lehetnek az eredmények.

A pedagógus a téma kapcsán azt is leszögezte, hogy a digitális kompetenciák eleve sok komponensből tevődnek össze, és hogy személyfüggő, ki milyen komponensben erősebb vagy gyengébb.

„Ahogy a cikk eredményei is mutatják, visszaigazolhatom a saját diákjaim esetében is, hogy az általános iskolások rendelkeznek kevesebb digitális kompetenciával, amelyek aztán az évek során fokozatosan bővülnek, fejlődnek, újak alakulnak ki. Az érettségi előtt álló diákok a legjártasabbak ezen a téren. Természetesen mindez általánosságban mondható el, hiszen mindig vannak kivételek pozitív és negatív irányba is” – magyarázta a neve elhallgatását kérő tanár.

korábban írtuk

A digitális kompetencia nem sokat javul attól, ha az egyén függővé válik az elektronikus eszköztől
A digitális kompetencia nem sokat javul attól, ha az egyén függővé válik az elektronikus eszköztől

A valamilyen digitális eszközt hetente több órát használó tanulók magasabb szintű digitális készségekkel rendelkeznek - derül ki az iskolai teljesítményt mérő oktatási technológiai platform jelentéséből.

A hazai számítógépesismeret-oktatás kapcsán elmondta, hogy az információs és kommunikációs technológia tárgyból (TIC/IKT) régebben csak a líceumi osztályokban voltak órák (a szaktól függően 1-2 óra hetente), illetve az általános iskolai osztályokban megjelenhettek opcionális tárgyként, ám 2017-től fokozatosan bevezették az 5-8. osztályokban, többnyire egybevonva az informatikával.

Idézet
Nyilvánvaló segítség a tantárgy megjelenése az alacsonyabb osztályokban, főleg olyan diákok esetében, akik amúgy számítógépet sem láttak volna az iskolán kívül.

Itt máris felmerül a kérdés, hogy minden hazai iskolában rendelkezésre állnak-e jól felszerelt infólaborok, ahol ezeket az órákat úgymond gyakorlatiasítani lehet. Létezik-e kellő számú és képesítésű tanerő az IKT oktatására? Úgy tudom, nagyon sokan átképzésekkel tartanak IKT-órákat a kisebb osztályokban, mert egyszerűen nem találtak elég tanárt ezekre az állásokra, főleg a vidéki iskolákban” – vélekedett a pedagógus, leszögezve, alapvetően elmondható, hogy van lehetőség az alapismeretek átadására – bár

nem ártana a még nagyobb óraszám, illetve meglátása szerint megfelelő tanárokkal sokat lehetne lendíteni a jövő generációk digitális kompetenciáinak fejlesztésén.

A pedagógus kérdésünkre azt is elmondta, hogy például a World, Excel és hasonló – akár az egyetemi oktatás, akár a munkaerőpiacon „alapvetőnek” és elvártnak mondható – szoftverek használatát is lehet úgy oktatni, hogy a tanár fenntartsa a diákok érdeklődését. Kifejtette, az első tanórák egy adott témáról mindig az újdonság erejével hatnak, ám ideális esetben egy tanár mindig, a későbbiekben is tud „újat mutatni”. Ha ez sikerül, akkor a diákok el tudnak mélyülni a részletekben is, nem csak felszínesen sajátítják el az adott program használatát.

Galéria

Fotó: Rab Zoltán

Idézet
Minden újat szeretnek kipróbálni, a nyitottsággal nincs baj”

– tette hozzá.

Változó egyébkény, hogy a tanulók mennyire vannak tisztában azzal, hogy álláskereséskor vagy munkájuk során az említett szoftverek hasznukra válhatnak.

Idézet
El szoktam például ezt mondani a diákjaimnak, de akik nem látják maguk előtt, hogy mit szeretnének tovább csinálni az iskolai éveik után, ezzel elég nehéz motiválni őket. Tízéves találkozókon viszont már hallottam olyat, hogy bezzeg milyen jó lett volna akkor megtanulni, mert aztán később amúgy is rákényszerültek”

– mesélte a pedagógus.

A TIC/IKT tantárgyak kapcsán a pedagógus úgy vélekedett, hogy

a romániai oktatás mindig lépéshátrányban van.

„Próbál ugyan igazodni (a nemzetközi standardokhoz – szerk. megj.), de például alig van néhány tankönyv, amely aktuális operációs rendszereket mutat be, és ugyanez igaz a legtöbb (irodai) szoftverre is. Sőt az iskolák gépparkjai, szoftverei sem tudják mindig ezt az iramot tartani, ami szükséges lenne, és a tanárok továbbképzéseit még nem is említettem” – fejtette ki.

Galéria

Fotó: Pixabay.com

Arról is szó esett, hogy bár napjainkban tényleg sok mindenre „jó”, elegendő a mobiltelefon, mivel senki nem tudja, hogy hosszú távon miként alakul a világ, akár 20-30 év múlva lesznek-e még asztali gépek és laptopok,

nagyon hasznosak az IKT-órák, ahol sok gyerek először lát, használ asztali számítógépet vagy laptopot, olyan szoftvereket, programokat, amelyeket nem valamelyik barátja javasolt használatra, esetleg olyanokat, amelyek segítségével valamely szaktantárgy óráira készíthet anyagokat.

„A tanult készségek, melyek ezekhez kapcsolódnak, valamilyen formában aztán a személyiségünket is formálják, megmaradnak, továbbfejlődnek” – hívta fel a figyelmet az oktató.

Azt is elmondta, hogy a diákok „elég kíváncsiak”, ha szabad kezet kaptak a kütyük használatára, élnek a lehetőségekkel.

Idézet
Minden további nélkül keresnek új applikációkat, hibákat hárítanak el. Akik már használják a közösségi médiát, azok különböző csoportokhoz tartoznak, így hamarabb tudomást szereznek az újabb és újabb applikációkról. Ilyen téren sincs megállás az információáramlásban”

– szögezte le, hozzátéve, hogy bár az iskolai órák keretében is szó esik a kütyü-, illetve internethasználat kapcsán a biztonságról, veszélyekről is, kevesekre jellemző az elővigyázatosság. Azaz például csak akkor cserélnek jelszót egy közösségi oldal felhasználói fiókjában, ha valaki már feltörte azt, vagy csak akkor telepítenek egy vírusirtót, miután már fertőzött fájlt töltöttek fel a gépükre.

Molnár Csilla kolozsvári informatikatanárt is megkérdeztük saját tapasztalatairól. Kiemelte, nem meglepő, hogy a fiatalok többségének nem javulnak jelentősen a digitális kompetenciái, hiszen a kütyü-használatuk többnyire a közösségi média használatából, böngészéséből áll. Hozzátette, szerinte épp ezért volt hasznos ilyen szempontból a pandémia, illetve az online oktatás időszaka(i), hiszen akkor a fiatalok (és nem csak) nap mint nap rá voltak utalva különböző, addig akár nem is használt programokra.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 16., csütörtök

Kelemen az AUR-ra szavazó magyaroknak, Lázár az EMSZ-nek szólt be keményen Nagyváradon

Az RMDSZ-nek az Európai Parlamentben van a helye, azért, hogy az erdélyi magyar embereknek erős hangja legyen Európában, ne csökkenjen az ereje a Kárpát-medencében, Romániában és Brüsszelben – mondta Lázár János miniszter csütörtökön Nagyváradon.

Kelemen az AUR-ra szavazó magyaroknak, Lázár az EMSZ-nek szólt be keményen Nagyváradon
2024. május 16., csütörtök

István, a király és Koppány alakjának eredeti megformálói is fellépnek a torockói Duna Napokon

Varga Miklós és Vikidál Gyula is visszatér a torockói Duna Napokra, a Fehér megyei, festői szépségű településen szervezendő eseményt 10. alkalommal tartják.

István, a király és Koppány alakjának eredeti megformálói is fellépnek a torockói Duna Napokon
2024. május 16., csütörtök

Arany helyett germániumot bányászna a román állam Verespatakon, de azért turisztikailag is kihasználná

Arany helyett a gazdasági szempontból kiemelten fontos fémkincsnek minősített germániumot bányászna a román állam Verespatakon, de a történelmi bányajáratainak idegenforgalmi hasznosítása is szerepel a kormány tervei között.

Arany helyett germániumot bányászna a román állam Verespatakon, de azért turisztikailag is kihasználná
2024. május 16., csütörtök

Egyetemi felvételire készülő erdélyi magyar diákoknak segít az OMDSZ portálja

Az egyetemi felvételi előtt álló magyar fiataloknak segít az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), mely idén is frissítette a Felvi.ro egyetemböngésző adatbázisát.

Egyetemi felvételire készülő erdélyi magyar diákoknak segít az OMDSZ portálja
2024. május 16., csütörtök

Orbán Viktor a Partiumba látogat és részt vesz az RMDSZ kampányában

Nekünk stratégiai partnerünk a partiumi magyarság a jövőben – jelentette ki Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtökön Nagyváradon.

Orbán Viktor a Partiumba látogat és részt vesz az RMDSZ kampányában
2024. május 16., csütörtök

Közösen hívják fel a figyelmet az uniós képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek

„Az összmagyarság érdeke minél több, a nemzeti ügyért elkötelezett határon túli magyar és magyarországi képviselő mandátumszerzése” – hívják fel a figyelmet a határon túli magyar szervezetek közös, Nagyváradon kibocsátott nyilatkozatukban.

Közösen hívják fel a figyelmet az uniós képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek
2024. május 16., csütörtök

Folyamatosan szemmel tartják a beszivárgott víz miatt bezárt parajdi sóbányát

Folyamatosan figyelemmel kíséri a parajdi sóbánya állapotát a Hargita megyei és a helyi vészhelyzeti bizottság – közölte csütörtökön a prefektusi hivatal.

Folyamatosan szemmel tartják a beszivárgott víz miatt bezárt parajdi sóbányát
2024. május 15., szerda

Fontosabbá válik munka és magánélet egyensúlya, mint a pénz a fiatal nemzedék számára

„Miért dolgozunk?” – ez volt a címe a felmérésnek, amelyet fiatalok körében készítettek a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) politikai, közigazgatási és kommunikációtudományi karán (FSPAC).

Fontosabbá válik munka és magánélet egyensúlya, mint a pénz a fiatal nemzedék számára
2024. május 15., szerda

Garri Kaszparov a díszmeghívottja a száz évvel ezelőtt végzettekre emlékező temesvári eseménysorozatnak

Szász évvel ezelőtt kerültek ki az első mérnökök a Temesvári Műszaki Egyetem padjai mögül. A jubileumi ünnepségek keretében interaktív beszélgetésen vesz részt és előadást tart a bánsági városban a világhírű Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok.

Garri Kaszparov a díszmeghívottja a száz évvel ezelőtt végzettekre emlékező temesvári eseménysorozatnak
2024. május 15., szerda

Felelős szavazásra buzdítják a katolikus püspökök a romániai választópolgárokat

A június 9-i választásokon való részvételre és a keresztény értékeket felvállaló jelöltek támogatására buzdította a hívőket szerdán közzétett felhívásukban a romániai katolikus püspökök.

Felelős szavazásra buzdítják a katolikus püspökök a romániai választópolgárokat