Lassan összeomlik Solymos vára, a hatóságok pedig csak egymásra mutogatnak

Lassan összeomlik Solymos vára, a hatóságok pedig csak egymásra mutogatnak

Fotó: Facebook/Ionel Bulbuc

Az amúgy is rendkívül leromlott állapotban levő solymosvári várrom újabb fala omlott le – irányította rá a figyelmet fotókkal illusztrált Facebook-bejegyzésben Ionel Bulbuc, az Arad megyei önkormányzat nemzeti liberális párti (PNL) alelnöke, Lippa város vezetőségét hibáztatva. Florin Pera szociáldemokrata (PSD) polgármester azonban egészen másképp látja a dolgokat. Igazi kampányízű adok-kapok alakult ki.

Bálint Eszter

2024. február 20., 14:082024. február 20., 14:08

2024. február 20., 19:562024. február 20., 19:56

Miközben az elmúlt két évtizedben mind az Arad megyei közgyűlés, mint pedig a lippai városvezetés részéről elhangzottak ígéretek Solymos várának felújítására, a középkori műemlék egyre romosabb állapotban van, a felek pedig a cselekvés helyett egymásra mutogatnak.

Az újabb faldarab leomlását illusztráló posztjában Ionel Bulbuc úgy fogalmazott: a felelősség a lippai városházát terheli.

„Nem lett volna jobb, ha ránk, a megyei tanácsra bízzák a vár gondozását, lippai urak, hogy egy gyönyörű környéket alakítsunk ki, ahogyan azt Kaszoja vagy Gyorok esetében tettük?” – tette fel a kérdést liberális politikus.

Galéria

Fotó: Tóth Béla

Florin Pera polgármester ezzel szemben kedden az Agerpres hírügynökség megkeresésére arról beszélt, hogy

az erődöt egy évtizedre átadták a megyei tanácsnak, pontosan azért, hogy felújítsák, 2020-ban viszont visszavették, mert nem valósult meg a projekt.

„A várat körülbelül tíz évre adták át a megyei tanácsnak, pontosan felújítás céljából, de mivel ennyi idő alatt semmi sem történt, 2020 szeptemberében visszavettük azzal a szándékkal, hogy újabb európai alapokhoz jussunk. Sajnos a jelenlegi finanszírozási programok nem biztosítanak olyan nagy összeget, mint amire szükség lenne, 40 millió euróra becsüljük a költségeket a régi erőd 80 százalékának újjáépítésére irányuló projekt esetében. Ez magában foglalná a trónterem újjáépítését, kiállítási és konferenciatermek kialakítását, valamint az erőd turisztikai látványossággá tételét” – ecsetelte az elképzeléseket az elöljáró.

Hozzátette, hogy a cél bekerült a helyi fejlesztési stratégiába, és jelenleg azon dolgoznak, hogy a vár felkerüljön az épített örökséggel foglalkozó országos intézet listájára, így ugyanis könnyebben juthatnának finanszírozáshoz.

Arra a kérdésre, hogy a fal leomlása után van-e veszély a látogatókra nézve, a polgármester azt mondta, a turistáknak óvatosnak kell lenniük, és nem szabad túl közel menniük a romokhoz.

„Az elkövetkező időszakban figyelmeztető táblákat helyezünk ki, hogy elkerüljük a baleseteket” – jelezte egyúttal Florin Pera.

A történet pedig kampányidőszakra jellemző adok-kapokká fajult, amikor Ionel Bulbuc nem tudta szó nélkül hagyni, hogy a polgármester „visszalőtt”.

„Florin Pera úrnak válaszolok, aki a lippaiak sajnálatára a város polgármestere. Azért mondom, hogy »szerencsétlenség«, mert ahogyan Pera úr mandátuma alatt összeomlott a Solymos-erőd fala, úgy omlik össze a lippaiak reménye is, hogy a Pera úr városvezetése alatt jó dolgok történhetnek a város számára. Pera úr és csapata megmutatta, hogy elérte a határait. Sajnos Lippa számára, anélkül, hogy sokat tettek volna a városért, ha összehasonlítjuk például a gyoroki, soborsini vagy a világosi projektekkel. Pera úr és csapata várja, hogy a megyei tanács vagy a kormány jöjjön, és a városházán tegye a dolgát, ők meg csak üljenek, mintha nyaralnának, Lippa pedig lemaradt. (...) Itt az ideje, hogy a Maros völgyében jobbra forduljon a helyzet, hogy Lippa is újjászülethessen! Ha a helyiek valóban többet, jobbat akarnak, akkor vannak megoldásaink egy jó polgármesterre, és hagyjuk Pera urat ott dolgozni, ahol nagyon eredményes: a Facebookon!” – feleselt politikai ellenfelével a megyei önkormányzat alelnöke.

Galéria

Fotó: Tóth Béla

Ionel Bulbuc kedden délután közösségi oldalán arról is beszámolt, hogy a nap folyamán egyeztetéseket folytatott Bukarestben Raluca Turcan művelődési miniszterrel és Oana Zahariával, az országos örökségvédelmi intézet igazgatójával Solymos váráról. Mint írta, a bukaresti politikusok arról biztosították, hogy a várrom felkerül arra az örökségvédelmi intézet által összeállított listára, melyen a sürgős beavatkozást igénylő, ezért finanszírozásra javasolt műemlékek vannak. Erre a listára való felvételt említette célként az Agerpresnek nyilatkozva Florin Pera polgármester is.

„Bár ezt a megbeszélést a lippai polgármesternek kellett volna lefolytatnia Bukarestben, ha érdekelte volna a dolog, megtettük mi a megyei önkormányzattól helyette” – idézte Bulbuc bejegyzését az MTI. Az alelnök megköszönte a szaktárca támogatását, és meghívta a PNL-s minisztert és intézményvezetőt Aradra, hogy a felújítási projektek ismeretében tárgyaljanak a témáról. Az Arad megyei közgyűlés kedden közleményt is kiadott a témában, melyben azzal indokolta az egy évtizedig a megye kezelésébe tartozó műemlék felújításának az elmaradását, hogy a lippai önkormányzat nem adta ki időben a pályázat elkészítéséhez szükséges különböző iratokat

Solymos vára Lippa közelében található, a Maros jobb partján, a partiumi térség egyik legjelentősebb középkori erődítménye.

A várat Pál szörényi bán építtette a tatárjárás után épült; első említése 1278-ból maradt fenn. 1300 körül Kán László erdélyi vajda birtokába került, tőle Károly Róbert foglalta el. Királyi vár volt 1440-ig, amikor I. Ulászló Guthi Országh Mihálynak adományozta. 1456-ban Hunyadi Jánosé lett. 1462-ben Mátyás király vezérének, Giskra Jánosnak adományozta, halála után pedig 1471-ben az újonnan kinevezett aradi főispánnak, az alsólendvai Bánffy családból való alsólendvai Bánffy Miklósnak adta. Tíz év múlva a király visszavette tőle a várat és a tisztséget, egyes források szerint Bánffy hűtlensége miatt, Bonfini viszont azt jegyezte fel, hogy „Mátyás szemet vetett Bánfi szép feleségére, Margit sagani hercegnőre, s midőn a főúr a király elől megszöktette asszonyát, Mátyás haragjában bebörtönöztette és két évig fogva tartotta, Solymost és Lippát pedig a pozsonyi főispánsággal együtt elvette tőle.” A vár következő birtokosa Corvin János lett, halála után pedig özvegye, Frangepáni Beatrix örökölte. A várat második férje, Brandenburgi György őrgróf külföldről hozatott szakemberekkel igazgatta.

Galéria

Fotó: Tóth Béla

1514-ben Dózsa György serege ostromolta meg a várat. A zsoldosokból álló őrség fellázadt, és Künisch Mátyás káplán – Prantner György alvárnagy ellenkezését figyelmen kívül hagyva – feladta a várat. A 16. század elején a vár fokozatosan elvesztette jelentőségét a lippai vár közelsége miatt. 1552-ben a törökök foglalták el, tőlük 1595-ben Báthory István vezére, Borbély György vette vissza. A fejedelem 1597-ben Jósika István kancellárnak adományozta, de később hűtlenség miatt elkobozta tőle.

Amikor 1602-ben Székely Mózes a tövisi csatában alulmaradt a császári csapatokkal szemben, Solymos várában kapott menedéket. (A várat zálogként birtokolta a Báthory Zsigmondnak adott kölcsön fejében.) Utóbb a várat a temesvári pasának engedte át Kladova váráért cserébe.

A várat 1668-ban foglalták vissza a törököktől, de az ostrom során súlyosan károsodott, és soha nem is javították meg.

A vár hegyen áll, legkorábbi része a belső vár és öregtorony. A leírások szerint a várudvar északi részén állt az Izabella királyné idejéből való reneszánsz palota, a déli oldalon volt a lovagterem és a várkápolna.

korábban írtuk

Solymos, a lepusztult királyi vár
Solymos, a lepusztult királyi vár

Solymos és Lippa kapuként fogja közre a Marost, amint kilép az Erdélyi Érchegységből. E festői környezetben a havasok Maros menti utolsó magaslatán helyezkedik el Solymos vára. A 252 méter magas Várhegy tetejét a kúp alakú vár maradványai övezik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében
2024. április 04., csütörtök

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is

Véglegesítette az európai parlamenti választáson induló jelöltjeinek listáját az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa csütörtöki ülésén.

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is
2024. április 04., csütörtök

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak

A Temes megyei egészségügyi igazgatóság csütörtökön megerősítette, hogy norovírusgóc alakult ki a temesvári C.D. Loga főgimnáziumban.

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak
2024. április 04., csütörtök

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel

Csomortányi Istvánt indítja polgármesterjelöltként, és önálló tanácsosi jelöltlistával vág neki Nagyváradon az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) a június 9-ei önkormányzati választásoknak, amennyiben az RMDSZ nem fogadja el a koalícióra tett ajánlatukat.

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel
2024. április 04., csütörtök

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt

Első alkalommal kapta meg nő Az év csendőre kitüntetést, amelyet a bukaresti belügyminisztérium szerint többek között azzal érdemelt ki, hogy márciusban sikerült azonosítania és elfognia egy férfit, aki több kiskorút is molesztált.

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt
2024. április 03., szerda

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka

A kolozsvári BTarena tavaly bruttó 2,3 millió lejes nyereséget és 7 millió lejes összbevételt termelt, azzal együtt, hogy 3 millió lejt költöttek Románia legnagyobb, idén tízéves többfunkciós rendezvénycsarnoka villanyvilágításának korszerűsítésére.

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka