Kulcsár-Terza József az erőltetett pártfúzióról, az MPE bejegyzése érdekében bevetett cselről, vesszőparipájáról

Kulcsár-Terza József az erőltetett pártfúzióról, az MPE bejegyzése érdekében bevetett cselről, vesszőparipájáról

Kulcsár-Terza József szerint az erdélyi magyar politizálásban nem a harag, hanem a tárgyalási kézség a mérvadó

Fotó: Haáz Vince

Mi nem ellenzékként határozzuk meg magunkat – szögezte le Kulcsár-Terza József, a márciusban bejegyzett Magyar Polgári Erő ügyvivő elnöke. Az új magyar politikai alakulat vezetője a Krónikának adott interjúban bevallotta: cselhez folyamodott, hogy a bukaresti bíróságon ne akadályozzák meg a pártbejegyzést. Az RMDSZ színeiben második parlamenti mandátumát taposó képviselő feltárta az MPP-vel, valamint az EMSZ-szel szembeni kifogásait, a pártalapítás okait, és közölte, együttműködésre törekszik az RMDSZ-szel és az EMSZ-szel egyaránt. Előrebocsátotta: olyan nem fordul elő, hogy az MPE hibájából a magyar ellenében román polgármester nyerjen Erdélyben.

Makkay József

2023. április 25., 18:222023. április 25., 18:22

– Mindenkit meglepett a Magyar Polgári Erő bejegyzése, többek között azért is, mert sokan úgy gondolták, hogy az RMDSZ ellenzékeként számon tartott Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt egyesülésével kétpólusúvá válik az erdélyi magyar politika. Miért nem volt jó önök számára az Erdélyi Magyar Szövetségben történő politizálás?

– Az új erdélyi magyar párt létrejöttének háttere kissé visszanyúlik az időben. Amikor 2008-ban megalakult a Magyar Polgári Párt, csírájában el akarták tüntetni a politikai porondról, de nem sikerült.

Idézet
Az MPP azért jött létre 15 évvel ezelőtt, mert az RMDSZ nem végezte a dolgát.

Később megalakult az Erdélyi Magyar Néppárt is, ami nekünk azért nem tetszett, mert kizárólagosságra törekedtek. Azt hirdették, hogy Erdélyben ők az igazi nemzeti erő. Amikor a parlamenti választásokon összefogtunk az RMDSZ-szel, a néppártosok ránk fogták, hogy RMDSZ-szesek vagyunk. Amikor ezt később ők is megtették, akkor ez már nem volt gond. Amikor ilyen előzmények után felmerült az MPP és az EMNP fúziója, komoly nézeteltérések alakultak ki a Magyar Polgári Pártban.

– Ön közismerten rossz viszonyt ápolt az MPP korábbi elnökével, Mezei Jánossal. Amikor a volt elnök lemondott, nem sikerült rendezni a párton belüli nézeteltéréseket?

– Nem csak Mezei János szorgalmazta a minden áron történő pártfúziót, hanem az MPP akkori vezetősége, amivel a tagság egy része nem értett egyet. Mi azt mondtuk, hogy ne olvadjon egyből össze a két párt, mert a fúzió nagyon megosztja a tagságot. Inkább keressük meg a tartós együttműködés lehetőségét. A fúzió erőltetése miatt a pártban rossz hangulat uralkodott el.

Idézet
Azért harcoltunk, hogy maradjon meg az MPP identitása, de ezt a pártvezetőség nem vette figyelembe.

Odáig fajultak a belső viták és nézeteltérések, hogy a pártfúzióról döntő utolsó MPP-kongresszusra a párt vezetősége nem hívta meg az egyesülés ellenzőit. Ez kiverte a biztosítékot: egy demokratikusan működő pártban ilyen húzást nem lehet büntetlenül elkövetni.

– Sértődöttségből alakítottak új pártot, ahogy azt egyesek állítják?

– Rosszul esett a kirekesztő döntésük, de nem sértődöttség vezérelt a pártalapításban. Az elején bennem fel sem merült a pártalapítás, mert az a típusú ember vagyok, aki bárkivel hajlandó tárgyalni. Van azonban egy tenni akaró, aktív csapatunk, amely már nem találta a helyét az Erdélyi Magyar Szövetségben, ezért azt mondták, nincs más út, mint egy új erdélyi magyar párt bejegyzése, és ezzel kész tények elé állítottak.

korábban írtuk

Új erdélyi magyar pártot alapítottak az RMDSZ ellenzékéből kiábrándultak
Új erdélyi magyar pártot alapítottak az RMDSZ ellenzékéből kiábrándultak

Magyar Polgári Erő néven új erdélyi magyar pártot hozott létre az EMNP és az MPP egyesülésével elégedetlen székelyföldi csoportosulás. A politikai alakulat ügyvivő elnöke Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, korábbi polgári párti politikus.

– Hogyan sikerült pár hónap alatt bejegyezni az új magyar pártot? Az elején az EMSZ létrehozását is elutasította a román igazságszolgáltatás, 2011-ben alapfokon az EMNP bejegyzését is elutasította a bíróság.

– Mintegy öt hónapig tartott a pártbejegyzési procedúra, ami nem rövid idő. A pártbejegyzés azért sikerült, mert cselhez folyamodtunk. A nevem nem szerepelt sehol! Román körökben jól ismernek, hogy magyar nemzetpolitikai ügyekben keményen kiállok, így esélytelen lett volna, ha Kulcsár-Terza József akar új erdélyi magyar pártot bejegyeztetni. Cselhez folyamodtunk:

Idézet
a politikai életben három ismeretlen magyar emberre, barátainkra bíztuk a pártbejegyzést, ami senkinek nem tűnt fel.

A román hatalommal szemben ezt titokban végeztük, de az Erdélyi Magyar Szövetségben dolgozó kollégáink tudtak róla.

Galéria

Lesz összhang? Az Erdélyi Magyar Szövetség, a Magyar Polgári Erő és az RMDSZ képviselői közös asztalnál

Fotó: Kulcsár-Terza József/Facebook

– A volt MPP tagságának hány százaléka tart az új párttal?

– Százalékokról és személyekről egyelőre nem akarok beszélni, de a Magyar Polgári Erő számíthat polgármesterekre, alpolgármesterekre, helyi és megyei önkormányzati képviselőkre, és sok egyszerű volt MPP-tagra is. Hargita, Kovászna, Maros, Kolozs és Szatmár megyéből egyaránt vannak tagjaink, akik részt akarnak venni a pártépítésében.

– Olyan áron is átcsábítanának EMSZ-es önkormányzati képviselőket, hogy azok a hatályos törvények szerint elveszítenék tisztségüket?

– Vannak EMSZ-es tisztségviselők, akik szívesen csatlakoznának az új párthoz, de ők egyelőre szimpatizánsok maradnak. Nem akarjuk, hogy elveszítsék tisztségeiket, hiszen az erdélyi magyarok azért szavaztak rájuk, hogy négy éven át elvégezzék a munkát az önkormányzatokban.

Idézet
Most a legfontosabb dolog felállítani az ügyvivő elnökséget.

Egyelőre csak az én nevem ismert az új párt élén, és az új személyekről hamarosan sajtóértekezleten számolunk be.

– Jövő évben egymást követik a különböző választások Romániában. Hogyan készülnek az EP-, a parlamenti, az önkormányzati és az államelnök-választásra?

– Erről még korai beszélni, hiszen a következő hónapokban kell megalapítani a helyi és a megyei szervezeteket, majd összehívni a párt első országos küldöttgyűlését. A nyári uborkaszezon beköszönte miatt az országos kongresszusra leghamarabb télen kerülhet sor, amikor átbeszéljük a választásokon történő részvételünket is. Előljáróban elmondhatom, hogy minden olyan választáson, ami erdélyi magyar összefogást igényel, összefogunk. Kötelező, hogy az Európai Parlamentben jelen legyünk: számomra kiemelkedő Vincze Loránt teljesítménye. Hasonlóan fontos az is, hogy jelen legyünk a bukaresti törvényhozásban, ami szintén közös listával és összefogással valósulhat meg. A mi szempontunkból a román államelnök-választást nem tartom prioritásnak. Fontos viszont az önkormányzati megmérettetés. Ahol erre lehetőség nyílik, meg lehet méretkezni külön listán, de ahol a helyzet megköveteli, összefogás kell.

Idézet
Szóba sem jöhet, hogy Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, vagy olyan településeken, ahol a magyarság részaránya ezt megköveteli, ne fogjunk össze az esélyes magyar jelölt mellett.

Kizártnak tartom, hogy a mi hibánkból a magyar ellenében román polgármester nyerjen Erdélyben.

– Nem tartja furcsának, hogy a bukaresti parlamentben három erdélyi magyar párt elnöke RMDSZ-színekben politizál? Önök kinek, vagy kiknek az ellenzéke?

– Mi nem ellenzékként határozzuk meg magunkat. Az erdélyi magyarságot, a székelységet akarjuk képviselni. Az úgynevezett ,,RMDSZ-es ernyőt” én nem hibának, hanem lehetőségnek látom. Ez mindhárom pártelnököt arra kényszeríti, hogy beszéljen egymással. Mivel egy frakcióban ülünk, muszáj tárgyaljunk, egyezkedjünk. Az erdélyi magyar politika szempontjából ez valóban egy érdekes helyzet, de azt is jelzi, hogy

Idézet
egymásra vagyunk utalva, egyezkednünk, tárgyalnunk kell. A tárgyalás a vesszőparipám.

Az erdélyi magyar politizálás szempontjából nem mérvadó, hogy Kulcsár-Terza József és Kelemen Hunor bizonyos dolgokban nem ért egyet. Ha haragszunk egymásra és emiatt nincs együttműködés, az az erdélyi magyarság kárára megy. Aki Erdélyben magyar politikát folytat, annak nem szabad elutasítania a párbeszédet. Nekem sem tetszik egyik-másik RMDSZ-es vagy EMSZ-es politikus, de ez soha nem fogja megakadályozni részemről azt a gesztust, hogy tárgyaljak velük.

korábban írtuk

Három magyar pártelnök egyazon frakcióban – Az EMSZ is találgatja az új alakulat szándékait
Három magyar pártelnök egyazon frakcióban – Az EMSZ is találgatja az új alakulat szándékait

Az Erdélyi Magyar Szövetséget is meglepetésként érte a Magyar Polgári Erő napokban bejelentett megalapítása, ám nem tartanak attól, hogy jelentős érvágást jelentene számukra az új magyar párt létrehozása.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos

Meghalt pénteken egy 75 éves férfi, aki Temesváron kijelölt helyen, ám pirosan világító lámpánál akart átkelni az úttesten, és elütötte egy autó.

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos
2024. május 10., péntek

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe

Tíz jelölt pályázik a polgármesteri székre Temesváron, a Temes megyei tanács elnöki tisztségéért pedig heten szálltak versenybe – derül ki a helyi és a megyei választási iroda által közzétett adatokból.

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe
2024. május 10., péntek

A Hamász felállt a tárgyalóasztaltól a Rafah elleni támadás miatt

A Hamász palesztin iszlamista szervezet felfüggesztette a kairói tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokat Izraellel amiatt, hogy utóbbi elindította szárazföldi támadását a Gázai övezet déli határán található Rafah város ellen.

A Hamász felállt a tárgyalóasztaltól a Rafah elleni támadás miatt
2024. május 09., csütörtök

Kelemen Hunor: ha valaki békét akar, az nem jelenti, hogy oroszbarát vagy Putyin-párti

Az RMDSZ felelősséget vállal az erdélyi magyar közösségért, építeni akarja a szülőföldet, és hallatni az erdélyi magyarok hangját Brüsszelben – hangoztatta Kelemen Hunor csütörtökön Székelyudvarhelyen, a szövetség székelyföldi kampányrendezvényén.

Kelemen Hunor: ha valaki békét akar, az nem jelenti, hogy oroszbarát vagy Putyin-párti
2024. május 09., csütörtök

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével

Akadnak, akik szépnek mondható összegeket keresnek azzal, hogy pillepalackokat, üvegeket és fémdobozokat gyűjtenek össze és adnak le a betétdíjas visszaváltási rendszer keretében.

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével
2024. május 09., csütörtök

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba

Őrizetbe vett a Bihar megyei rendőr-főkapitányság egy 18 és egy 16 éves fiatalembert, akik ellen többszörös lopás miatt nyomoznak – olvasható a rendőrség közleményében.

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba
2024. május 09., csütörtök

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt

Belső vizsgálatot indított a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság annak megállapítására, szakszerűen járt-e el két munkatársuk egy garázda előállítása során.

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt
2024. május 09., csütörtök

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma

Mintegy 11 ezerre tehető azoknak az ukrán állampolgároknak a száma, akik az országukban dúló háború miatt illegálisan lépték át Románia északi határát – vont mérleget csütörtökön Florin Coman, a máramarosszigeti területi határrendészet vezetője.

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma
2024. május 09., csütörtök

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 folyó vízgyűjtő medencéjére.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra
2024. május 09., csütörtök

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól

Heves esőzések és a légköri instabilitás miatt több erdélyi megyére is sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Arról is tájékoztattak egyúttal, hogy folytatódik az időjárás lehűlése.

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól