Három magyar pártelnök egyazon frakcióban – Az EMSZ is találgatja az új alakulat szándékait

Három magyar pártelnök egyazon frakcióban – Az EMSZ is találgatja az új alakulat szándékait

Képviselőtársból vetélytársak? Kulcsár-Terza József és Zakariás Zoltán a KMKF korábbi ülésén

Fotó: Erdélyi Magyar Szövetség

Az Erdélyi Magyar Szövetséget is meglepetésként érte a Magyar Polgári Erő napokban bejelentett megalapítása, ám nem tartanak attól, hogy jelentős érvágást jelentene számukra az új magyar párt létrehozása. Zakariás Zoltán, az EMSZ egy hónappal ezelőtt megválasztott elnöke a Krónikának elmondta, egyelőre nem világos számára, mi a parlamenti képviselőtársa, Kulcsár-Terza József nevével fémjelzett alakulat célja, de fel fogja ajánlani nekik, hogy csatlakozzanak az EMNP és az MPP fúziójából létrejött EMSZ-hez. Az RMDSZ nem kommentálta megkeresésünkre az új párt felbukkanását.

Rostás Szabolcs

2023. április 20., 18:332023. április 20., 18:33

2023. április 20., 19:542023. április 20., 19:54

Előzmény nélküli helyzet alakult ki, miután – mint azt megírtuk – Magyar Polgári Erő néven új erdélyi magyar pártot hozott létre az EMNP és az MPP egyesülésével elégedetlen székelyföldi csoportosulás. Ennek nyomán az RMDSZ képviselőházi frakciójában egyszerre három pártelnök is helyet foglal, mégpedig Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), valamint Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő (MPE) vezetője.

Erre még nem volt példa a romániai magyar politikatörténetben a rendszerváltás óta, de még a román pártok körében sem találni hasonló helyzetet.

Lapunk értesülései szerint az új párt bejegyzése még úgy is meglepetésként érte az RMDSZ és az EMSZ vezetőit egyaránt, hogy az EMNP és az MPP hosszú ideig elhúzódó egyesülését nem mindenki nézte jó szemmel a két párton belül, és az ellentábor a polgári párton belül volt markánsabb.

Mint arról beszámoltunk, az RMDSZ és az MPP között született együttműködési megállapodás alapján 2016. óta parlamenti képviselőként tevékenykedő Kulcsár-Terza József többedmagával – köztük a pártból kizárt Biró Zsolttal – az MPP Mezei János nevével fémjelzett vezetőségét szabálytalanságok sorával vádoló belső ellenzékhez tartozott. Néhány évvel ezelőtt Erdélyi Polgári Mozgalom néven belső platformot is létrehozott, amely azonban már nem hallatott magáról, miután a 2020-as parlamenti választáson – immár az RMDSZ és az EMSZ közötti egyezség révén – a sepsiszentgyörgyi politikus ismét befutó helyet kapott a tulipános listán, és újabb mandátumhoz jutott. Sokan úgy vélik, a mostani pártalapítás elsősorban a 2024-es választásokkal állhat összefüggésben, amikor az új alakulat nyújtotta „politikai hátszéllel” Kulcsár-Terza alkupozícióba kerülhet, és könnyebben kialkudhat újabb, harmadik törvényhozói mandátumot az RMDSZ-nél.

Megkérdeztük a politikai fejleményről az RMDSZ elenzékének számító EMSZ elnökét, miként vélekedik az új, az EMSZ számára is ellenzékinek számító párt létrehozásáról, már csak azért is,

mivel Kulcsár-Terzával együtt az RMDSZ és az EMSZ közötti megállapodás révén jutottak be a bukaresti törvényhozásba.

Zakariás Zoltán a Krónikának elmondta, tudomása volt arról, hogy az MPP-n belül voltak elégedetlenségek az EMNP-vel történt fúzió miatt, és arról is, hogy Kulcsár-Terza József is ehhez a csoportosuláshoz tartozott, azt viszont nem tudta, hogy ebből párt lesz, amelyiknek képviselőtársa lesz az ügyvivő elnöke. „Mindez nem volt benne a pakliban. Az EMSZ úgy jött létre, arra törekedtünk, hogy az erdélyi magyar nemzeti oldal egységes legyen. Az EMNP és az MPP volt Romániában a két utolsó párt, amelyet még a korábbi szabályok alapján, 25 ezer támogató aláírás alapján jegyeztek be. Aztán a román politikai elit teljesen liberalizálta ezt a folyamatot, ma már három ember is bejegyezhet pártot, ezt felhasználva sértődött, bukott politikusok kis pártocskákkal próbálnak visszajönni a közéletbe. Úgy látszik, ez begyűrűzött a magyar társadalomba is. A jövőben eldől, mit akarnak pontosan, miért csináltak új pártot” – fejtette ki kérdésünkre az EMSZ március 18-ai kongresszusán elnökké választott Zakariás Zoltán.

Galéria

Fotó: Kulcsár-Terza József/Facebook

A székelyudvarhelyi politikus elmondta, mivel fúzió esetén biztosítani kell a párttagság folytonosságát, a korábban az MPP-t erősítő Kulcsár-Terza József tagja volt az EMSZ-nek is. Hozzátette, annál többet ő sem tud az MPE alapító tagjairól, mint amit a Krónika is megírt, egyedül a sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumért a 2020-as helyhatósági választáson indult Kurtuly Istvánról hallott. Zakariás közölte, az EMSZ az MPE-től függetlenül halad a maga útján, a tavaly novemberi pártfúzió óta

több mint 120 helyi szervezet alakult, létrejöttek a területi szervezetek is, a korábban tetten érhető helyi nézeteltéréseknek szerinte már alig maradt nyoma.

„Továbbra is azt valljuk, hogy szükség van a politikai pluralizmusra Erdélyben, az egymilliós magyarság nem tud egypártrendszerben létezni, hiszen bebizonyosodott, hogy alternatíva híján román pártra szavaz. Ezt a veszélyt el kell kerülni. Az EMNP-re és az MPP-re nyomás nehezedett a tagság részéről, hogy a kettősséget meg kell szüntetni, ezt a pártvezetőségek megértették, és sikerült is megvalósítani az egyesülést. Mi ebben a szellemben készülünk a jövő évi választásokra, aztán hogy az új párt miként akar illeszkedni ebbe, az a jövő dolga. Azt sem tudjuk, mekkora támogatottsággal rendelkeznek” – fejtette ki az EMSZ vezetője.

Zakariás kérdésünkre hozzátette, már csak azért sem tart attól, hogy az MPE átcsábít önkormányzati tisztségviselőket az EMSZ-től, mert ez esetben utóbbiak a hatályos törvények alapján elveszítenék a mandátumukat. A parlamenti képviselő úgy véli, szerinte a Magyar Polgári Erő alapítói ugyanúgy megtalálták volna a helyüket az EMSZ-ben, mint az egykori polgári párt többi tagja, éppen ezért amikor tárgyalni fog Kulcsár-Terzával, felajánlja, hogy tevékenykedjenek az EMSZ-en belül. „Szerintem helyük van az EMSZ-ben, amennyiben ugyanezt az értékrendet képviselik. Egészen más konstelláció volt hónapokkal ezelőtt, amikor ők nekifogtak a pártalapításnak, akkor még a pártfúzió sem történt még meg, azóta talán a feltételek is megváltoztak. Viszont nem tudom, hogy ők tulajdonképpen mit akarnak, sok minden nem derül ki, esetleg eszközként akarják használni a pártot tárgyalásokra, majd a jövőben kiderül” – állapította meg Zakariás Zoltán.

Lapunk állásfoglalást, reakciót kért az MPE megalakulásáról az RMDSZ-től is, a Hegedüs Csilla szóvivőhöz eljuttatott kérdéseinkre azonban nem érkezett válasz. Kelemen Hunor szövetségi elnök a Hargita Népe napilapnak úgy vélekedett: nincs abban semmi különös és kivetnivaló, hogy új pártok alakulnak vagy átalakulnak, összeolvadnak, vagy épp kiválnak egymásból. „Ilyen a politikai pluralizmus. Eddig is két magyar politikai párt volt az RMDSZ mellett, ez most is így van, nem látok ebben változást” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

korábban írtuk

Új erdélyi magyar pártot alapítottak az RMDSZ ellenzékéből kiábrándultak
Új erdélyi magyar pártot alapítottak az RMDSZ ellenzékéből kiábrándultak

Magyar Polgári Erő néven új erdélyi magyar pártot hozott létre az EMNP és az MPP egyesülésével elégedetlen székelyföldi csoportosulás. A politikai alakulat ügyvivő elnöke Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, korábbi polgári párti politikus.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 08., szerda

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia

Közzétette szerdán a bukaresti oktatási minisztérium a romániai felsőoktatási intézmények metarangsorát, amelyet a Nemzetközi Rangsorolási Szakértői Csoport (IREG) által globálisan elismert egyetemi rangsorok alapján állítottak össze.

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia
2024. május 08., szerda

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében

Ahol a magyarok számaránya megkívánta, a Magyar Polgári Erő mindenhol összefogott az RMDSZ-szel – jelentette ki a Krónikának Kulcsár-Terza József. Az MPE vezetője Csoma Botonddal, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökével tartott sajtótájékoztatót.

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében
2024. május 08., szerda

„A Wizz Air-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának

Húsz évvel ezelőtt szállt fel az első Wizz Air-gép a dél-lengyelországi Katowiceből, azóta az összes kelet-közép-európai országból üzemeltet járatokat a magyar tőkéjű diszkont légitársaság. A Wizz Air vezérigazgatójával, Váradi Józseffel beszélgettünk.

„A Wizz Air-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának
2024. május 08., szerda

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját

Arany János-díjjal tüntették ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) éves közgyűlésén a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két oktatóját, Sándor Bulcsút és Bartos-Elekes Zsombort.

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját
2024. május 08., szerda

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő

Összeütközött két villamos szerdán Aradon. Két utas megsérült, egyiküket kórházba kellett szállítani.

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő
2024. május 08., szerda

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország több megyéjében.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is
2024. május 08., szerda

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben

Kilenc jelölt száll versenybe Nagyszeben polgármesteri tisztségéért, köztük a jelenlegi polgármester, Astrid Fodor (Romániai Német Demokrata Fórum) – jelentette be szerdán a megyeszékhely 1-es számú választási irodája.

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben
2024. május 08., szerda

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett

Sárga viharriasztást adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Igazgatóság az ország több régiójára, beleértve Erdély egyes részeit is.

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett
2024. május 08., szerda

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön

A híres rocklegenda, a Republic, Tamás Gábor, a fiatalok által kedvelt Intim Torna Illegál, valamint a Compact is koncertezik a hétvégén Marosszentgyörgyön!

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön
2024. május 07., kedd

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen

Nyolc jelölt száll versenybe Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért, öten közülük függetlenként indulnak a június 9-i helyhatósági választásokon – derül ki a jelöléseket véglegesítő jegyzőkönyvből.

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen