Kudarcba fulladtak az MPP és az RMDSZ közötti tárgyalások, a polgáriak nem vesznek részt az EP-kampányban

Rostás Szabolcs 2019. március 06., 15:48 utolsó módosítás: 2019. március 06., 23:14

Nem száll be az aláírásgyűjtésbe, és nem kampányol az RMDSZ EP-jelöltlistája mellett a Magyar Polgári Párt (MPP), miután nem sikerült megállapodnia a szövetséggel az európai parlamenti választásokon való együttműködésről. Az alakulat közleménye úgy fogalmaz: „az MPP nem áll fel az RMDSZ EP-listájára”.

Nem vezetett eredményre az MPP és az RMDSZ vezérkara közötti tárgyalás (archív felvétel) Fotó: Magyar Polgári Párt

A két alakulat – amely 2014-ben kötött először együttműködési megállapodást, ennek nyomán az MPP két képviselőt juttatott a bukaresti törvényhozásba az RMDSZ színeiben – vezetősége másodjára ült tárgyalóasztalhoz szerdán a májusi uniós megmérettetés kapcsán, ám nem tudtak megállapodni. Az RMDSZ ugyanis nemcsak azt utasította el, hogy adja át jelöltlistáján a befutónak tekintett első két hely egyikét az MPP-nek, de elhárította a polgáriak legutóbbi, az erdélyi magyar koalíciós lista létrehozására tett javaslatát is.

Mezei János MPP-elnök a kudarcba fulladt kolozsvári megbeszélés után bejelentette: pártja elnöksége úgy döntött, az alakulat nem állít jelöltet az RMDSZ listájának valamely nem befutónak számító helyére, továbbá nem vesz részt a választásokon való induláshoz szükséges aláírások összegyűjtésében, és a kampányból is kimarad.

Ennek ellenére arra biztatja a romániai magyarságot, hogy mindenki éljen szavazati jogával, vegyen részt a májusi választásokon, és „az összmagyarság jövőjét tartva szem előtt, bölcs döntés után adja le voksát”. Mezei úgy véli, az RMDSZ EP-jelöltlistája nem tükrözi a romániai magyarság valódi ígényét, és úgy tűnik, a szövetség elzárkózik attól, hogy a támogatókörén kívülieknek is lehetőséget adjon akaratuk érvényesítésére. Holott a politikus szerint a koalícióval azokat is megmozgatná az erdélyi EP-lista, akik nem szimpatizálnak az RMDSZ-el.

„Sajnáljuk, hogy az RMDSZ elutasította a koalícióra vonatkozó javaslatunkat. Ezzel az volt a célunk, hogy maximalizáljuk az erdélyi szavazatokat, a lehető leghatékonyabban járuljunk hozzá a magyar kormány által indítványozott Kárpát-medencei nemzeti összefogás sikeréhez” – idézte a pártelnököt az alakulat sajtóirodájának „az MPP nem áll fel az RMDSZ EP-listájára” címmel ellátott közleménye. Mezei rámutatott, a koalíciónak ezúttal a választási törvény nem szabott volna gátat, hiszen az európai parlamenti választáson ebben az esetben sem változik a 5 százalékos bejutási küszöb. Az MPP legutóbbi, „visszautasíthatatlan ajánlatnak” nevezett javaslata egyébként egybecseng az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által szorgalmazott összerdélyi választási együttműködéssel.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a szerdai egyeztetés után a két alakulat 2014-ben elindított együttműködésének a folytatását hangsúlyozta. Hozzátette: azt javasolták, hogy az MPP nem befutó helyre javasoljon jelölteket az RMDSZ listájára. „A listát nyitva tartjuk 48 órával a leadási határidő előttig. Ha a magyar ügyet úgy is kívánják erősíteni, hogy mégis valaki feljön a listára, akkor ennek meg lesz a lehetősége” – fogalmazott az elnök. Hozzátette: tíz évvel ezelőtt az összefogás listáját hangoztatták, de Tőkés László is formailag az RMDSZ listáját vezette, öt évvel ezelőtt az MPP jelöltjei is az RMDSZ jelöltlistáján szerepeltek nem befutó helyeken, és az MPP szintén az RMDSZ listáján juttatott képviselőket a román parlamentbe.

Az MTI kérdésére Kelemen Hunor úgy vélekedett, hogy a szövetség számára maga az RMDSZ–MPP-együttműködés a koalíció, és ez sokkal erősebb, mint egy eseteleges bejegyzett választási koalíció. Azt is hozzátette, hogy az RMDSZ különböző döntéshozó testületei sem fogadnák el, hogy a szövetség harminc év után feladja az önálló identitását. „Ha valaki azt hiszi, hogy ezt megszavazza az RMDSZ egyik vagy másik testülete, az nem ismeri eléggé a szervezetet” – fogalmazott az elnök a távirati irodának.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat