Közösségi teret kaptak a kolozsvári tehetségek

Kiss Előd-Gergely 2016. február 08., 19:27

K+ közösségi tér néven a tehetséges fiatalokat felkaroló ifjúsági központot avattak hétfőn Kolozsváron. A K+ projektet tavaly novemberben indította útjára a PONT Csoport.

Fotó: Biró István

Az Unió (Memorandumului) utca 3. szám alatti alagsor a projekt futamideje alatt közösségi térként működik a helyi fiatalok számára, otthont ad a program céljait szolgáló rendezvényeknek, eseményeknek, műhelyfoglalkozásoknak, találkozóknak, illetve külsős ifjúsági rendezvényeket is befogad. A programot a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma 45 millió forinttal támogatta a Nemzeti Tehetség programján keresztül.

A K+ programot a PONT Csoport a budapesti Új Nemzedék Központtal és a kolozsvári Magyar Ifjúsági Központtal közösen koordinálja. Az avató ünnepségen Talpas Botond, a Magyar Ifjúsági Központ elnöke elmondta: a kolozs-dobokai római katolikus főesperesi kerület azonnal felkarolta az Igen, tessék! mozgalom kezdeményezését, és térítésmentesen bocsátotta a fiatalok rendelkezésére az Unió utcai ingatlan pincehelyiségét. Kovács Sándor kolozsvári római katolikus főesperes kifejtette: nagy öröm tölti el, amikor azt látja, hogy az ifjúságban erő és elhatározottság van. „Amikor segítjük őket, nemzetünket segítjük” – fogalmazott az egyházi elöljáró.

Schanda Tamás, Magyarország ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára rámutatott: az ifjúsági központ létrejötte összefogásnak köszönhető. Hangsúlyozta: szükség van ilyen helyekre, amelyek egyben a megmaradás esélyét is jelentik. „Önmagán túlmutató kezdeményezésről van szó, amely a siker lehetőségét hordozza magában” – fogalmazott az államtitkár.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja hozzáfűzte, hogy az ifjúsági közösségi találkozóhelynek gyakorlati jelentősége is van. „A helyben maradás csak bizonyos szempontból morális érték, részben egzisztenciális kérdés is” – mutatott rá a diplomata.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere elmondta: az új ifjúsági központ az európai ifjúsági főváros évének két fontos elképzelését valósítja meg: egyszerre szól a folyamatos közösségszervezésről és a fenntartható, hosszú távú programok lebonyolításáról.

Farkas András, a PONT Csoport vezetője ugyanakkor hangsúlyozta: az új közösségi tér nem versenyezni akar, hanem az együttműködést kívánja elősegíteni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat