Közép- és hosszú távú kérdésekről egyeztetett Orbán és Kelemen

Krónika 2017. szeptember 30., 21:55 utolsó módosítás: 2017. szeptember 30., 22:10

Fontos közép- és hosszú távú kérdéseket is érintő egyeztetést tartottak Kolozsváron a Fidesz és az RMDSZ vezetői szombat délután – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A megbeszélésen a Fidesz részéről Orbán Viktor mellett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke vett részt. Áttekintették Magyarország és Románia gazdasági helyzetét, és megállapították: eljött az ideje, hogy nagyszabású projektek segítségével jobban összekapcsolódjon a két ország gazdasági rendszere.

A Kelemen Hunor vezette RMDSZ-tárgyalódelegáció szorgalmazta, hogy mielőbb kerüljön sor magas szintű magyar-román kormányzati találkozókra. A felek örömmel nyugtázták, hogy napokon belül tárgyalni fog egymással a magyar és a román külügyminiszter. A Krónika értesülései szerint Szijjártó Péter hétfőn találkozik román kollégájával, Teodor Meleșcanuval Kolozsváron. A külügyminiszteri találkozó kapcsán az RMDSZ úgy véli, nagy szükség van arra, hogy ez alkalommal áttekintsék a magyar közösséget ért problémákat is, olyan kérdések is felmerüljenek, mint a restitúció, a nyelvi jogok és szimbólumok ügye.

A megbeszélésen nagyon fontos előrelépésnek nevezték, hogy egy mindkét ország számára fontos kisebbségi ügyben, az ukrán oktatási törvény témájában összehangolt, közös magyar-román fellépésre került sor.

A találkozót követően Kelemen Hunor szövetségi elnök közölte, olyan rövid, közép- és hosszú távú kérdésekről és kihívásokról egyeztetett szombaton a kincses városban a Fidesz − Magyar Polgári Szövetség és az RMDSZ, amelyek mind a romániai magyar közösség, mind pedig a két ország érdekeit szolgálják. Az RMDSZ elnöke hozzátette, a Fidesz és Magyarország kormánya támogatja a szövetség azon törekvéseit, amelyek az erdélyi magyarok jogérvényesítésére, jogbővítésére vonatkoznak, beleértve a marosvásárhelyi római katolikus líceummal kapcsolatos célokat is, mégpedig azt, hogy hozzák létre újra az iskolát.

Az RMDSZ hírlevele szerint a Kelemen Hunor és Orbán Viktor által vezetett delegációk úgy vélik, fontos lenne a két kormány közti kapcsolat megerősítése, erre ugyanis azért van szükség, hogy normalizálódjon a holtpontra jutott viszony. „Mindkét fél elengedhetetlennek tartja a gazdasági kapcsolatok élénkítését, ennek kapcsán Kelemen Hunor kiemelte: a magyar kormány támogatásával Maros megyében létrejövő gazdaságfejlesztési program egy jó kezdet” – közölte az RMDSZ.

A Minority Safepack európai polgári kezdeményezést pártok feletti kérdésnek, nemzeti ügynek tartják a felek, a Fidesz pedig partner lesz az aláírások összegyűjtésében, hogy a kezdeményezést minden határon túli magyar ember sikereként lehessen elkönyvelni 2018-ban. Ugyanakkor mindkét fél üdvözölte, hogy Magyarország és Románia parlamentje közösen lépett fel az ukrajnai jogfosztás ügyében, úgy vélik, kisebbségvédelmi kérdésben hosszú évek óta először történt ilyen jellegű összefogás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat