Konzulátus nyílt Szörényváron

MTI 2014. október 07., 16:07

Magyar tiszteletbeli konzulátust avattak kedden a dél-romániai Szörényváron (Drobeta-Turnu Severin). A képviseletet az évtizedek óta a Duna-parti városban élő Molnár Endre vállalkozó vezeti. 

Fotó: Haáz Vince

„Igyekszünk az egész országban biztosítani a konzuli érdekvédelmet. Megnyílt a Vidin-Calafat Duna-híd és nagyon megnőtt az átmenő kereskedelmi forgalom, illetve a turizmus is a Vaskapu környékén, a régi Bánságnak ezen a déli részén, Herkulesfürdő és Mehádia környékén” – magyarázta Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet.

Molnár Endre köztiszteletnek örvendő, jó kapcsolatokkal rendelkező, a helyi és országos politikában is jártas vállalkozó, a Tropical szálloda tulajdonosa –  mutatta be a tiszteletbeli konzult a nagykövet. Hozzátette, az olténiai (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea) megyék tartoznak az új konzuli területhez, amelyek távol esnek a hagyományos magyar misszióktól.

Molnár Endre elmondta: már azelőtt, hogy kinevezték volna tiszteletbeli konzullá, és kihelyezték volna a magyar címert és zászlót az irodára, öntevékenyen eljárt bajbajutott magyar turisták és kamionosok ügyében, akik hozzá fordultak segítségért. A tiszteletbeli konzul nem tagja a magyar diplomáciai testületnek, munkájáért nem kap fizetést, de kinevezéséhez ugyanúgy szükséges a román fél hozzájárulása, mint a rendes konzulok esetében, mondta a nagykövet.

Magyarországnak Jászvásáron és Konstancán van még tiszteletbeli konzuli irodája Romániában. A temesvári képviselet jelenleg nem működik, mert még nem nevezték ki a közelmúltban elhunyt Pánczél Zoltán tiszteletbeli konzul utódját.

Az, hogy van-e valamilyen fejlemény a Marosvásárhelyre tervezett konzuli iroda ügyében, amelynek a megnyitásához a román fél nem járult hozzá, Zákonyi Botond így felelt: remélik, meg fog változni a román álláspont. „Reméljük, hogy felismerik: a magyar diplomáciai jelenlét bővülése elősegíti a két ország közötti kapcsolatok élénkülését, mind gazdasági, mind kereskedelmi, turisztikai és kulturális területen, ami mind a két félnek fontos” – mutatott rá a nagykövet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat