Könnyes búcsúktól az extravagáns tombolásig: a leány- és legénybúcsúk erdélyi gyökereiről, a mai szokásokról

Zoltán Ildikó , Simó Helga 2021. augusztus 08., 22:45

A Másnaposok (The Hang­over) című amerikai film sok fiatal menyasszonyt és vőlegényt inspirált. A leány- és legénybúcsúk ma már javarészt a hagyományoktól eltérő módon zajlanak, a legtöbb fiatal egy „utolsó” nagy szabad bulizást tart. A Krónikának jegyesek, illetve szervezésben jártas fiatalok meséltek élményeikről, emellett néprajzkutatót is faggattunk a gyökerekről. Kiderült, hogy a lánybúcsúk nem is olyan régen még egyáltalán nem az önfeledt szórakozásról szóltak, és legénybúcsúk pedig nem is léteztek, hiszen a férfiaknak régen semmitől sem kellett búcsúzniuk.

Könnyes búcsúktól az extravagáns tombolásig: a leány- és legénybúcsúk erdélyi gyökereiről, a mai szokásokról
galéria
Jelképes ugrás az élet következő szakaszába. A lányokra ma már nem vár lényeges státuszváltozás, miután férjhez mennek Fotó: Pixabay.com

Rendkívül népszerű napjainkban Erdélyben is a leány- és legénybúcsú az esküvő előtt. Több, név nélkül nyilatkozó fiatalt faggattunk arról, manapság hogyan is zajlik valójában a modern, az esetek többségében nyugati mintára rendezett „utolsó nagy buli”.

Egy szatmári újdonsült vőlegény például Prágában intett búcsút agglegénynapjainak. „Azért választottuk Prágát, mert távolság szempontjából ez volt a megfelelő mindenki számára. Már úton oda elkezdődött a hangolódás két palack rumos kólával, amit a vonaton megittunk. Ezért jó hangulatban érkeztünk.

Elfoglaltuk a szállást, kipakoltunk, és elmentünk megnézni, milyen helyeket érdemes meglátogatni következő nap, illetve meginni pár sört”

 – emlékezett vissza a vőlegény. Elmondása szerint a szombati nap volt a legaktívabb a programokat illetően. Tankokkal mentek terepre, és egy céllövöldében próbáltak ki különböző fegyvereket, majd visszamentek a szállásra felkészülni a nap további eseményeire.

„Este kimentünk egy sportbárba, ahol a pincér nem volt valami bizalomgerjesztő. Dülöngélt a pult mögött, és a sörcsapba kapaszkodott. Miután kikértünk tíz csapolt sört, és megfogta az öt-öt korsót, egyből megtalálta az egyensúlyát” – jegyezte meg viccesen a vőlegény.

A hangulat megalapozása után egy sztriptízbárba mentek. Útközben egy éjjel-nappaliból vásároltak alkoholt és füvet. Elszívtak egy füves cigit, és bementek a sztriptízklubba, ahol „pályát tévesztett Victoria’s Secret-modellek flangáltak hiányos öltözetben”.

A legénybúcsúsok külön szolgáltatásokban is részesültek.

„Bevittek egy privát fülkébe. Egy mini színpadon táncoltak, ahova minket is felvittek, kicsit levetkőztettek, és a nadrágszíjainkkal ütögettek. Vicces volt, és a többiek is nagyon jól szórakoztak rajtunk. Ezután a barátaim befizettek privát táncra, ahol meg is lehetett érinteni a sztriptíztáncosokat” – magyarázta a friss jegyes.

Hozzátette, hogy időközben egy barátja eltűnt, és egy sötét sikátorban találtak rá, miközben kokaint vásárolt egy Puerto Ricó-i férfitől. A szálláson felszívták a csíkokat, és lementek táncolni egy diszkóba. Egy ilyen programmal teli nap után, vasárnap egy városnéző túrával és sörözéssel fejezték be a legénybúcsút.

Felejthetetlen élményt nyújtani a menyasszonynak

A menyasszonyt is megkérdeztük, hogy a vőlegényéhez képest ő mennyire „engedte el a gyeplőt”. „Én nem akartam lánybúcsút, de a barátnőim ragaszkodtak hozzá, mikor megtudták, hogy megkérték a kezem. Elkezdtünk tervezni, és körülnézni. Eredetileg az olaszországi Comói-tóhoz szerettünk volna elmenni, viszont a vírushelyzet miatt inkább Budapestre utaztunk” – mondta a menyasszony.

Első nap elmentek a Láthatatlan kiállításra, és megnézték a város szépségeit. A lánybúcsú inkább a közös kirándulásról, pihenésről szólt, viszont a meglepetésjátékok nem maradtak el. „Kaptam egy puzzle-t, amivel három órán keresztül kínlódtam, de nem sikerült kirakni. A többiek persze kacagtak rajtam, mert ez egy rólam készült ezeréves kép volt, amit nem ismertem fel” – emlékezett vissza a menyasszony. Az utolsó nap elmentek vásárolni, és hazautaztak, ahol

a vőlegényével elmesélték egymásnak a hétvége történéseit.

„Mi mindent megbeszéltünk, és kértem, hogy részletesen mesélje el a prágai hétvégét, mert nem tudtam elképzelni, milyen lehet egy sztriptízbár” – mondta a menyasszony.

Egy másik szatmári ara lapunknak elmondta, hogy az esküvő előtt két héttel tartotta a lánybúcsúját, melyet barátnői szerveztek meg. „Kérdezték, hogy mit szeretnék csinálni, hova szeretnék menni, amiből egyből rájöttem, hogy szervezkednek” – mondta a szatmári menyasszony. A lánybúcsút a Szatmár megyei Apában tartották, a tó melletti víkendházak egyikében.

A szombat reggel a készülődésről szólt, és a sminkelésről. A menyasszony elmondása szerint nagyon fontos volt, hogy tökéletes legyen a megjelenése, mivel legalább száz képpel örökítették meg ezt a napot. „Be volt kötve a szemem, és mikor levették a kendőt, minden lányon szalag volt. Rám is tettek mindenfélét.

A hely nagyon szépen ki volt díszítve, ami közel állt a személyiségemhez.

Minden színes volt, tele unikornissal. Az egyetlen dolog, amit nem értettem, a férfi nemi szervhez hasonló torta és szívószálak, de viccesnek találtam” – egészítette ki a menyasszony, akinek különböző próbatételeket kellett kiállni.

Hozzátette, ha még egyszer lánybúcsút szerveznének neki, ugyanilyennek szeretné. Másnap elmesélte az élményt vőlegényének, akinek a legénybúcsúja a nótáknak és táncoknak köszönhetően vált felejthetetlenné.

Sz. résztvevőként volt jelen egy leánybúcsúban. Elmesélte, hogy ennek szervezése a menyasszony barátnőinek feladata, az egyeztetések, a szervezés pedig 21. századi „normáknak” megfelelően egy Facebook-csoportban zajlott. Előtte a vőlegénnyel is beszéltek, ugyanis az egyik próba az volt, hogy ugyanazokat a kérdéseket előtte feltették a vőlegénynek is, amit videóra vettek. Aztán

a lánybúcsún a menyasszonynak is meg kellett őket válaszolnia.

Például mi az, amitől a vőlegény egyből begerjed? Mikor és milyen körülmények között hangzott el az első bók? Sz. beszámolója szerint a program elég összetett volt. Reggel kezdődött egy villásreggelivel és pezsgővel egy bisztróban.

Utána bekötött szemmel vitték el a színházig a menyasszonyt, és mikor levették a szeméről a kendőt, egy lány a színpadon elkezdte játszani a menyasszony kedvenc dalát. Utána jött egy séta a színfalak mögött, a gondnok megmutatta a színház minden zugát.

Ezután elmentek egy spába, a program itt folytatódott jakuzzizással, még több pezsgővel, masszázzsal. „A hotelben egy lánybúcsús csomagot vettünk meg – úgy tűnik, nem az első alkalom, hogy ilyesmit szerveznek itt. A nap végén indultunk el bulizni.

A menyasszony végig egy slájert viselt, ami egy olyan fátyol, amely nem fedi el az arcát, csak hátul takar.

Mi meg a többiek valami rózsaszín hajpántot vettünk a fejünkre” – fejtette ki Sz.
Á., aki aktívan részt vett egy lánybúcsú szervezésében, úgy véli, hogy nagyon izgalmas, de egyben időigényes is egy lánybúcsú megszervezése.

A legfontosabb az, hogy a menyasszonynak egy felejthetetlen élmény legyen, és mindig örömmel emlékezzen vissza erre a napra. Az ő fő feladata a meghívó elkészítése volt, próbálta viccesen megfogalmazni a szöveget, majd ezt követően becsempészni a menyasszony postaládájába.

A forgatókönyv a következőképpen zajlik: a lányok többsége a helyszínre megy a dekoráció és a játékokhoz szükséges kellékek előkészítése miatt, egy-két lány pedig elmegy a menyasszony után, akinek bekötik a szemét, és elviszik a helyszínre.

Nincs min szomorkodni. Régen búskomorság övezte a lánybúcsút, ám mára jó szórakozássá vált Fotó: Pixabay.com

Régen inkább a szomorkodás, a búslakodás volt a fő téma

Székely Melinda az ördöngösfüzesi lakodalom változásairól írt könyvet –a néprajzkutatót az ünnepi eseményhez kapcsolódó régi szokásokról faggattuk. Kiemelte, mivel a Kolozs megyei Ördöngösfüzes elég reprezentatív mezőségi település, más helyeken is élhetett az ott dívó szokás.

Létezett a hérisz nevű hagyomány, amely egy asszonymulatság volt, de nemcsak asszonyok vettek részt rajta,

hanem a menyasszony családtagjai is a lakodalom előtti éjszakán. „Leánybúcsúnak hívják ugyan, de Hideg Anna néni adatközlő úgy mesélte nekem, hogy ez egy szomorú táncos mulatság volt. Szomorú nótákat énekeltek és szomorú táncokat táncoltak. Nem az »ereszd el a hajamat«, hanem inkább a szomorkodás, a búslakodás volt a fő téma” – nyilatkozta a néprajzkutató.

Szakemberként úgy látja: a két világ közötti óriási különbségekről beszélhetünk, hogy manapság a lakodalom tekintetében sokkal erőteljesebbé vált a mulatság vetülete, miközben teljes mértékben eltűnt a státuszváltás. A régi hagyományos paraszti társadalomban ugyanis a lakodalom a státuszváltást megerősítő, átmenetet biztosító rítus volt.

Óriási jelentőséggel bírt az, hogy a leányságból átlépett az asszonyság állapotába, ez bizonyos kötelezettségekkel járt.

Több tiltást hozott, mint amennyi jogot. A paraszti társadalomban a leányság vagy a legénység időszaka a legértéktelítettebb időszak az emberi élet folyamán. Az asszonysors nagyjából azzal járt együtt, hogy a nő nem mehetett el a férje nélkül társaságba, nem mehetett mulatságokba fiatalokkal, csak a házasokkal, be kellett kötnie a fejét, már nem mutathatta meg a hajadon fejét az utcán.

Sok-sok szigorúsággal járt együtt ez a női státusz, és akkor búsultak, amikor egy-egy leány meg kellett váljon ettől az időszaktól. Ez volt a hérisz. Ma a lakodalmakon már nem az van, hogy a nők búsulnának, amiért férjhez mennek, hanem új lehetőségek tárháza nyílik meg számukra. Teljesen lenullázódott a státuszváltás problematikája, hiszen ugyanolyan jogok illetik egy mai társadalomban az asszonyt is, mint a leányt.

Ugyanúgy öltözködhetnek, ugyanúgy járhatnak szórakozóhelyekre, ugyanazt a szabadságot élvezhetik.

Persze ez együtt jár a házasságból adódó hűségesküvel, de azért ha az ember elmegy egy szórakozóhelyre, akkor nem igazán tudja bemérni, hogy kik a leányok és kik az asszonyok. A házasság időpontja is nagyon kitolódott: nem 18 évesen mennek férjhez, hanem amikor szeretnének.

Persze ketyeg a biológiai óra, és a gyerekszülés valamelyest mégis egy olyan erő, amely arra sarkallja a nőket, hogy férjhez menjenek és gyereket szüljenek, de azonkívül semmi társadalmi elvárás nem indokolja a házasságot.

Fotó: Barabás Ákos

Leánybúcsú mély rituális háttérrel

Székely Melinda 1930-tól napjainkig vizsgálta az ördöngösfüzesi lakodalom változását. Az 1930-as évektől indult, ugyanis idáig nyúlik vissza a mai adatközlők emlékezete. A mai 80–90 évesek ezekre az időszakra emlékeznek, mert ők akkor voltak fiatalok.

Például Hideg Anna néni azt mesélte, hogy hérisz már az ő idejében sem volt, ez ugyanis egy 1930 előtti szokás volt, ő nem vett részt hasonlóban, csak mesélte neki a nagymamája.

Ami társadalomtörténeti szempontból erős változásokat hozott, az a kollektivizálás időszaka volt:

jelentősen átírta a lakodalmazás szokását is, mert addig házaknál tartottak lakodalmakat, de amikor megépültek a kultúrotthonok, akkor már azokban. 1930 után nem volt leánybúcsú, mert ők nem tartották ezt fontosnak, hanem már a lakodalom rítusának keretében egy rendkívül mély rituális háttérrel bíró mozzanat van.

De az nem ért fel a mai búcsúztatók hangulatával, hiszen eredetileg egy nagyon mély érzelmű búcsúzás, amikor a menyasszony megválik a saját családjától, környezetétől, hiszen reális változáson megy át, ugyanis elköltözik. Ha a szomszéd házban is lakott a vőlegény, akkor is el kellett hagynia a szó szoros értelmében a családi házat, és a búcsúzkodás soha nem egy örömteli pillanat volt, mint a mai leánybúcsúk, amelyek a „kitombolom magam utoljára” gondolathoz kapcsolódnak.

„Ma már Ördöngösfüzesen is fellazult az erkölcs, és manapság nincs olyan közösségformáló erő, amely előírná azt, hogy például legyen fátyol vagy ne legyen. A fátyol szimbolikáját sem értik a mai lányok már: nagyon sok ismerősömtől látom, hallom, tapasztalom, hogy fátyollal mentek férjhez, holott nem voltak érintetlenek” – osztotta meg tapasztalatait a néprajzkutató.

A vőlegényt nem búcsúztatták, mert nem volt értelme

A nővel ellentétben a paraszti társadalomban a férfiember óriási szabadsággal bírt. Addig, amíg a nőknek a ház körüli tér a mozgási területe, nagyon ritkán engedték őket a ház tájékán kívülre. Ám a férfinak, abból kifolyólag, hogy elhagyhatta a falu területét is akár, nagyobb mozgási tere volt, és nagyobb szabadsága is.

És mivel egy hölgyön könnyebben „meglátszhat” a házasságtörés, a férfiak számára nem jelentett semmiféle veszélyt.

Manapság már a vőlegényt is elbúcsúztatják a lakodalmak alatt, reggel, mielőtt elindulnának a templomba, saját násznépük körében, a vőfély búcsúztató szavaival – de ez egy fonákság, mert régen a vőlegényt nem búcsúztatták, mert nem volt értelme.

Neki nem kellett elbúcsúznia sem a legénységétől, sem a státuszától, mert ott folytatta az életét, ugyanabban a házban, ahol addig élt. Ma azért búcsúztatják mindkettőt, mert mostanra már külön otthonba költöznek, és a vőlegény számára is egyfajta elválást jelent a házasság.

Egyébként az 1990-es évektől kezdve teljesen megváltozott Ördöngösfüzesen is a lakodalom,

elsősorban amiatt, hogy elindult a külföldre való migráció, nagyon sok hollywoodi film besugárzott, és a hatások a paraszti társadalomban is érezhetőek – ma az ördöngösfüzesiek például városon tartják az ünnepi eseményt, vendéglőben a lakodalmakat.

Miközben törekszenek arra, hogy népviseletbe öltözött vőfélyek legyenek, népviseletbe öltözött koszorúslányok kísérjék az ifjú párt, egyéb régi szokások kikoptak, és megjelentek új elemek. Ilyen például a galambröptetés, és hogy bérelt autókon viszik a vőlegényt vagy a menyasszonyt.

Már falun is nagyon erőteljesen közelít az esemény az amerikai esküvők mintájához. A cél az, hogy minél extrább legyen.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport