Kolozsvári villámcsődület az Akadémia mellett – Orbán Viktor levelet írt a kutatóhálózat átszervezését ellenzőknek

Krónika 2019. február 12., 16:17 utolsó módosítás: 2019. február 12., 16:48

Villámcsődület keretében tiltakoztak közel százan Magyarország kolozsvári főkonzulátusa előtt kedden a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a tudományos köztestület kutatóhálózatának tervezett átalakítása ellen. Miközben Budapesten is tüntetés zajlik, Orbán Viktor leszögezte: a tudományos kutatás szabadsága nem sérülhet.

Az MTA mellett kiállók flashmobja a kincses városban, a magyar főkonzulátus előtt Fotó: Rostás Szabolcs

A közösségi oldalon meghirdetett kincses városi flashmob résztvevőinek – magyar egyetemi tanárok, kutatók, hallgatók – többsége könyvvel a kezében fejezte ki nemtetszését amiatt, hogy a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nevével fémjelzett terv szerintük a kutatói hálózat „szétverését” célozza. Az MTA és kutatóintézeti hálózata körül kialakult bizonytalanság miatt a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége és a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatói közleményben adtak hangot aggodalmuknak.

Egyed Emese, a BBTE magyar irodalom szakos professzora újságíróknak nyilatkozva a helyszínen elmondta: a néma tüntetésen való részvételével egyfelől az együttérzését szeretné kinyilvánítani a magyarországi kutatókkal, másfelől a tervezett átalakításokkal szembeni erős kritikának is szánja a tiltakozást. Hozzátette: nem tartja jónak az MTA kutatási intézményrendszerének tervezett átalakítását. Úgy vélte: nem jó elvenni a fiatalok kedvét attól, hogy Magyarországon maradjanak, és ott folytassák a kutatásaikat. Egyed Emese rossznak tartotta, hogy a kutatói társadalom elkeseredett, rosszkedvű, és értelmetlennek látja, hogy más körülmények között kezdje újra a munkát.

A tervezett átalakításokat övező felháborodás kapcsán Orbán Viktor ugyancsak kedden nyílt levélben válaszolt a külföldről hazatérő fiatal kutatókat támogató Lendület-program nyerteseinek, akik néhány napja arra kérték a kormányfőt, állítsa le az MTA átalakítását.

A miniszterelnök közölte, Magyarországon a tudományos munka feltételei érzékelhetően javultak, de még hiányzik a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszerből az az elem, amely garantálná, hogy a tudásból közvetlen gazdasági haszon is keletkezzen. „A nemzetközi innovációs rangsorok sajnos azt mutatják, hogy hazánk az európai országok között a gyengébben teljesítők között foglal helyet, érdekérvényesítő képességünk a jelentős tudományos és innovációs források megszerzésében acélosabb is lehetne. Ezért egy felelős kormánynak itt cselekednie kell” – idézte az MTI Orbán Viktor levelét.

Fotó: Rostás Szabolcs

A kormányfő leszögezte, a magyarországi ipar hozzáadott értékének növelése úgy lehetséges, ha a kutatóintézetek is összpontosítják erőforrásaikat az alapkutatások és az innováció területén egyaránt. „A cél az, hogy akárcsak az egyetemek átalakításánál, úgy a kutatás-fejlesztés területén is egy optimális, adminisztratív kötöttségektől mentes, de felelősségteljesebb és átláthatóbban működő rendszer jöjjön létre. Érték tehát nem veszhet el, és a tudományos kutatás szabadsága sem sérülhet” – fogalmazott a miniszterelnök. „Remélem, hogy az új működési elvekről mihamarabb megkezdődik a konstruktív párbeszéd. A kormány képviseletében Palkovics László miniszter úr készen áll a tárgyalások folytatására” – zárta válaszlevelét Orbán Viktor.

Kedden kora délután egyébként demonstráció vette kezdetét a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) budapesti székháza előtt, amelyet az intézmény dolgozóiból alakult Akadémiai Dolgozók Fóruma felhívására több százan élőlánccal vettek körül. A magyarországi ellenzéki pártok által támogatott tüntetéssel egy időben zajlik a tudományos köztestület elnökségének ülése, amelyen a kormányzati tervekre adandó válaszról születhet döntés.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat