Kolozsvár nyomában loholnak a nagyváradi fejlesztések, lakosságarányosan itt seperték be a legtöbb uniós pénzt az országban

Kolozsvár nyomában loholnak a nagyváradi fejlesztések, lakosságarányosan itt seperték be a legtöbb uniós pénzt az országban

Nagyváradi látkép. A város főbb útvonalai teljesen átépülnek

Fotó: Facebook/Ilie Bolojan

Közel hárommilliárd lejes idei költségvetésével Nagyvárad Erdély egyik legdinamikusabban fejlődő városa, amely 15 év alatt 1,5 milliárd euró uniós forrást hívott le. A Krónika által megkérdezett illetékes szerint a siker titkát a pályázatíró csapat jelenti, amely egyetlen lehetőséget sem szalasztott el Ilie Bolojan korábbi, valamint Florin Birta jelenlegi polgármester irányításával. Hogy Nagyváradnak végre ismét magyar alpolgármestere lehessen, az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség összefogása szükséges.

Makkay József

2024. február 02., 18:232024. február 02., 18:23

2024. február 06., 10:512024. február 06., 10:51

Látványos gazdasági fejlődést könyvelhet el Nagyvárad. A polgármesteri hivatal által közzétett adatok szerint a Sebes Körös-parti város önkormányzata 2008-tól megközelítőleg 1,5 milliárd euró uniós pályázati pénzt nyert el, ami lakosságarányosan az egyik legjobb teljesítmény az erdélyi, illetve a romániai városok között.

Gyors gazdasági fejlődését legjobban az mutatja, hogy az éves költségvetés szempontjából Bukarest után az ország második leggazdagabb városa, Kolozsvár nyomában lohol. Míg a legutóbbi, 2021-es népszámlálás adatai szerint a 286 598 lakossal rendelkező kincses város 2024-es költségvetése 3,58 milliárd lej, a 36 százalékkal kevesebb lélekszámú, 183 105 főt számláló Nagyvárad költségvetése mindössze húsz százalékkal kevesebb, azaz 2,9 milliárd lej.

A Nagyváradot a látványos gazdasági fejlődés útjára állító Ilie Bolojan 2008 és 2020 között volt a város polgármestere.

Bolojan az utóbbi négy évben a Bihar Megyei Tanács elnökeként folytatta infrastruktúra-fejlesztő tevékenységét. Utódja, Florin Birta szintén a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben nyert polgármesteri mandátumot 2020-ban. Elődje nyomdokain járva ugyancsak az uniós forrásokra alapozó nagyarányú fejlesztésekben gondolkodik.

Galéria

Az útkereszteszteződések forgalmát föld alatt és föld felett oldják meg

Fotó: Facebook/Ilie Bolojan

Háromnyelvű feliratozás

Aki napjainkban Nagyváradon jár, jelentős infrastrukturális beruházásokkal találkozik a város minden részében. Zatykó Gyula hat éve dolgozik a városházán, a korábbi polgármester magyar tanácsosaként kezdte, és ugyanebben a beosztásban folytatta az új városvezető oldalán is. A bihari megyeszékhelyen képviselő-testületében 70 százalékos többséggel „kormányzó” nemzeti liberálisok nem egyeztek ki az RMDSZ-szel arról, hogy a városnak magyar alpolgármestere, a megyei önkormányzatnak magyar alelnöke legyen. Ezt

a hiányt igyekszik pótolni az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) színeiben politizáló Zatykó Gyula Nagyvárad polgármesterének, Csomortányi István pedig a megyei önkormányzat elnökének a tanácsadójaként.

Zatykó Gyula a Krónikának elismerte, rossz a viszonyuk az ellenzékben politizáló RMDSZ-szel, amelynek képviselői bármennyire is megpróbálják személyét „leválasztani” a polgármesteri hivatal sikereiről, ez szerinte nem működik. A városfejlesztési stratégiák kidolgozásától a megvalósításig szervesen részt vesz a városvezetés hétköznapjaiban. Amit Nagyvárad polgármesteri hivatalának nemrég elindult új, elegáns, román, magyar és angol nyelvű honlapja is bizonyít.

Galéria

A huszárlaktanya lovardájának romos épülete

Fotó: Facebook/Zatykó Gyula

,,A magyar fordítással aprócska lemaradásban vagyunk, de már minden fontos tudnivaló, kérvény, hivatali eljárás magyar nyelven is elérhető. A féléves tervezés és kivitezelés után elindított új honlapot tökéletesíti a csapat, így várhatóan a következő hetekben sikerül a fellelhető apró hibákat, hiányosságokat kiküszöbölni, utána mind a háromnyelvű tájékoztató kifogástalan lesz” – érvelt a Krónikának a városházi tanácsadó.

A liberális polgármester magyar tanácsosának projektjeként valósul meg a város köztereinek, utcáinak magyar feliratozása.

Mivel számos utcában építkezés, felújítás zajlik, idén nyártól tervezik Nagyvárad egységes, háromnyelvű „feliratozását”. Az utcák és közterek bejáratánál román, magyar és angol nyelvű szöveg mutatja be az utca rövid történetét, illetve a korábbi utcaneveket. Ebből nyújtanak némi ízelítőt a Nagyvárad sétálóutcájává átalakított Fő utcán, ahol több helyen helytörténeti összefoglaló olvasható magyar nyelven is.

Galéria

Zatykó Gyula áldásosnak tartaná, ha a sokéves ellenségeskedés után sikerülne megegyezni az RMDSZ-szel egy helyi választási koalícióról

Fotó: Szent László Napok

Megújul a huszárlaktanya lovardája

Zatykó Gyula magyar szempontból is kiemelkedő projektnek tartja a nagyváradi huszárlaktanya lovardájának újjáépítését, amely jelenleg romos állapotban van. Egy határmenti Ro-Hu uniós kiírásnak köszönhetően kerülhet erre sor, amennyiben a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárral közösen benyújtott pályázatukat pozitívan véleményezik. A polgármester tanácsosa által tető alá hozott kezdeményezés keretében a 2,8 millió eurós pályázati forrásból 2,4 millió euró jutna a lovarda felújítására, 400 ezer euró pedig a debreceni pályázó felet illetné meg a magyarországi könyvtár fejlesztésére.

A váradi projekt célja kulturális központ létrehozása, amely elsősorban kiállítóteremként működne.

Zatykó szerint nyitott kérdés a Mária Terézia uralkodása idején épített laktanya többi épületeinek a megmentése is. A laktanya épülete a rendszerváltás után magáncégek tulajdonába került, a városháza azonban keresi a teljes épületegyüttes megmentésének lehetőségét.

Galéria

Az újjáépítésre kerülő lovarda látványterve

Fotó: Oradea.ro

A siker titka az uniós pályázatokban rejlik

A polgármesteri hivatal a napokban bocsátotta közvitára a város költségvetés-tervezetét. A részletes dokumentum szerint folytatódnak a korábban elkezdett beruházások – hét útkereszteződésben a várost átszelő villamossínek alá, föld alatti átjárókba vezetik a gépkocsiforgalmat a pályaudvar és a Körös üzletház előtt is –, valamint a távhőszolgáltatást biztosító csőrendszer cseréje. Zatykó Gyula szerint a régi hálózat mintegy hetven százalékát sikerült már kicserélni, és az új uniós forrásoknak köszönhetően nem csak befejezik a többéves munkát, hanem

117 millió lejes beruházással nagykapacitású, új kazánt is beszerelnek, ami megnyugtatóan orvosolja majd a tömbháznegyedek távfűtését.

A váradiak a távfűtésben látják a jövőt, és nem a kis hőközpontok üzemeltetésében, ami a tapasztalatok szerint drágább. Az idei legnagyobb beruházásnak az új járványkórház megépítése ígérkezik, amely a Partium legkorszerűbb kórháza lesz az Aradi úton, az egykori laktanya helyén. A számos fejlesztés titkát Zatykó Gyula az uniós pályázatok indulása után összehozott profi nagyváradi pályázatíró csapat munkájával magyarázza.

„Ez volt Ilie Bolojan nagy húzása a 2008-as polgármesterré megválasztása után. Az első években Nagyvárad minden olyan pályázati forráshoz hozzájutott, amiről sok városban nem is tudták, hogy létezik. Egy-egy kiírásban Nagyvárad gyakran egyedül szerepelt, minden elnyerhető forrást megszereztünk. Ez mára nyilván megváltozott, de az induláskor elveszett több százmillió euró értékű uniós pályázatok sok település számára pótolhatatlanok” – magyarázza a nagyváradi siker titkát Zatykó Gyula.

Galéria

A Mária Terézia idejéből származó, újjépített ingatlan kulturális célokat fog szolgálni

Fotó: Oradea.ro

Magyar összefogás nélkül nem megy

Az Erdélyi Magyar Szövetség politikusa azt szeretné, ha a sokéves ellenségeskedés és vita után sikerülne megegyezni az RMDSZ-szel egy helyi választási koalícióról. „Meggyőződésem, hogy a nagyváradi és a Bihar megyei tanácsba is jóval több magyar önkormányzati képviselő jutna be, mint eddig.

Idézet
Ha nem fogunk össze – és az EMSZ képviselői sem jutnak be a helyi és a megyei önkormányzatba –, továbbra sincs esély magyar alpolgármesteri, illetve megyei alelnöki tisztségre”

– érvel Zatykó Gyula.

Úgy látja, a PNL a megyeszékhelyen és Bihar megyében verhetetlen az önkormányzati választásokon. Az eddigi megvalósítások a megyében jelentős választási sikerre predesztinálják a liberális csapatot. Zatykó szerint a helyi magyar összefogáson múlhat, hogy a következő négy esztendőre milyen esélyek maradnak a magyar képviseletre a város, illetve a megye vezető testületeiben.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 07., kedd

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen

Nyolc jelölt száll versenybe Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért, öten közülük függetlenként indulnak a június 9-i helyhatósági választásokon – derül ki a jelöléseket véglegesítő jegyzőkönyvből.

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen
2024. május 07., kedd

Rosszul áll az észak-erdélyi autópálya szénája, lassan vagy egyáltalán nem haladnak a munkálatok

Továbbra is elátkozottnak tűnik az észak-erdélyi autópálya: még azokon a szakaszokon sem igazán halad a munka, amelyeken – egyes esetekben már sokadszor – győztest hirdettek a kivitelezésre kiírt pályázaton.

Rosszul áll az észak-erdélyi autópálya szénája, lassan vagy egyáltalán nem haladnak a munkálatok
2024. május 07., kedd

Felmérés: közös nevező az erdélyi magyarok és az AUR esetében az ukránellenesség, magas a szavazókedv

Nóvumnak számító kutatási eredményeket ismertetett keddi kolozsvári sajtótájékoztatóján a Bálványos Intézet, hiszen eddig nem vizsgálták kampányidőszakban a részvételi hajlandóságot és a politikai preferenciákat az erdélyi magyarok körében.

Felmérés: közös nevező az erdélyi magyarok és az AUR esetében az ukránellenesség, magas a szavazókedv
2024. május 07., kedd

Árvízkészültséget rendeltek el több folyóra, a Székelyföld egy része is érintett

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 megye folyóvizeire.

Árvízkészültséget rendeltek el több folyóra, a Székelyföld egy része is érintett
2024. május 07., kedd

Viharos időjárás várható, több erdélyi megyére is riasztást adtak ki, a Székelyföld is érintett

Sárga szintű viharriasztást adott ki keddre huszonnégy megyére és Bukarestre az Országos Meteorológiai Igazgatóság.

Viharos időjárás várható, több erdélyi megyére is riasztást adtak ki, a Székelyföld is érintett
2024. május 07., kedd

Több mint egytucatnyi ázsiai vendégmunkást zsuppoltak haza Arad megyéből, miután megpróbáltak átszökni a határon

Tizenhat ázsiai vendégmunkást toloncoltak ki a román idegenrendészeti szervek az ország területéről, miután megpróbáltak illegálisan Magyarországra jutni – közölte kedden a bukaresti belügyminisztérium.

Több mint egytucatnyi ázsiai vendégmunkást zsuppoltak haza Arad megyéből, miután megpróbáltak átszökni a határon
2024. május 07., kedd

Milliomossá nem tesz a lekvárfőzés Torockón, de milliárdokat érnek a visszatérő vendégek

Közel húsz éve foglalkozik ízkészítéssel Czupor Nárcisz Ildikó, aki az édesanyjától átvett vállalkozást fiával közösen működteti, torockószentgyörgyi üzemükben pedig a hagyományokat az új, cukor- és tartósítószermentes igényekkel ötvözik.

Milliomossá nem tesz a lekvárfőzés Torockón, de milliárdokat érnek a visszatérő vendégek
2024. május 07., kedd

Megújult a marosvásárhelyi Plaza M, nemzetközi bérlők is helyet kaptak a bevásárlóközpontban

Jelentős felújítást követően hivatalosan is átadta marosvásárhelyi Plaza M bevásárlóközpontját az Indotek Group ingatlanbefektető vállalat. A 16 millió euróból korszerűsített üzletközpont új márkákkal és megújult közösségi térrel várja a látogatókat.

Megújult a marosvásárhelyi Plaza M, nemzetközi bérlők is helyet kaptak a bevásárlóközpontban
2024. május 07., kedd

Elrajtolt a jegyértékesítés a brassói reptér nyáron induló járataira, Barcelona a legdrágább célpont

Az eredetileg bejelentett időponthoz képest kissé megkésve, de hétfő este végre meghirdette a jegyértékesítést a Brassó–Vidombák Nemzetközi Repülőtérről induló járataira a Fly Lili légitársaság.

Elrajtolt a jegyértékesítés a brassói reptér nyáron induló járataira, Barcelona a legdrágább célpont
2024. május 06., hétfő

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik

A 2020. óta Szilágy, Maros és főként Szatmár megyében megszervezett eddigi hét, Picnic in the Vineyard nevet viselő borpiknik idei első kiadására Avasújvárosban kerül sor május 11-én 11 órától.

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik