Az Omega frontembere jelentette be a Partiumi Magyar Napok időpontját

Krónika 2017. július 05., 14:31 utolsó módosítás: 2017. július 05., 15:38

Nem csak programfelhozatalában, de arculatában is megújul a 16. kiadást megélt Partiumi Magyar Napok. Kóbor János, a legendás Omega együttes frontembere jelentette be szerdán a rendezvénysorozat dátumát: idén augusztus 20-a és 27-e között szervezik meg a PMN-t Szatmárnémetiben.

Stier Péter, Kóbor János, Kereskényi Gábor és Szőcs Péter a szerdai sajtótájékoztatón

A Partiumi Magyar Napok az elmúlt 16 év során Erdély és a Partium egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, amely a régió egyik legrégebbi magyar programsorozataként kiemelkedő helyet foglal el a romániai rendezvénypalettán. Az erdélyi fesztiválok úttörőjeként 2002-ben indult 17 szervezővel, a rendezvény három napja során két helyszínen, összesen hét koncerten és 21 egyéb programon, több mint 3000-en vettek részt.

Stier Péter főszervező a Partiumi Magyar Napok szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt 16 évben 121 nagyzenekar lépett fel a PMN színpadjain, de ez a szám továbbra is növekszik. Elmondása szerint az idei kiadáson közel 100 szervező és önkéntes dolgozik, a rendezvény pedig 4 helyszínen, 8 nap alatt 22 koncerttel és színházi előadással várja a mintegy 70 ezer résztvevőt. Stier arról is beszélt, hogy a PMN arculata 5 év után megújul, a régi logót lecserélték egy új, fiatalos, idei trendeknek megfelelőre, amelyet egy tehetséges szatmári grafikus Kállai Karola tervezett, megőrizve a Partiumi Magyar Napokra jellemző hagyományok iránti tiszteletet.

A szatmárnémeti sajtótájékoztatón Kóbor János, az Omega együttes frontembere volt a meglepetésvendég, aki a 16. Partiumi Magyar Napok időpontját bejelentve közölte: mindenki úgy tervezze a nyarat, hogy augusztus 20-a és 27-e között itthon legyen.

Kóbor János elmondta, az együttes idősebb, mint a Rolling Stones és ők sem készülnek nyugdíjba menni; sokat jelent számukra, hogy ismét Szatmárnémetiben léphetnek színpadra, mivel a szatmári közönség egy odaadó és hálás közönség, amelynek mindig nagy öröm játszani.

Az Omega frontemberének ígérete szerint a 16. Partiumi Magyar Napok zárókoncertjén hatalmas bulira lehet majd számítani.

Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke, a rendezvény társszervezője szerint a rendezvénysorozaton nem csak a koncertek kaptak hangsúlyos szerepet, hanem a kulturális programok is kiemelt fontossággal bírtak. Az elmúlt 16 év során 113 színházi, valamint kulturális témájú előadással és kiállítással lett gazdagabb a szatmári közönség. Szőcs a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy idén Szent László-év van, amely hangsúlyos szerepet kap majd a programsorozatban.

„Amellett, hogy üde színt visz a nyárba, a város szempontjából turisztikailag is fontos tényező a Partiumi Magyar Napok" – értékelte a rendezvényt Kereskényi Gábor. Szatmárnémeti polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, a rendezvény nem csak a helyi lakosságot szólítja meg, az elmúlt évek tapasztalatai szerint évről évre több látogató érkezik a megyeszékhelyre. A polgármester szerint a PMN a multikulturalitás jegyében zajlik, amelyet a sokszínűség jellemez, hiszen a város valamennyi lakosának szól, a magyarság mellett a német kisebbség és természetesen a román lakosság számára is tartogat látnivalókat.

Elhangzott, hogy a szervezők fontosnak tartják a környezetvédelmet és a környezettudatosságot is, így idén 16 facsemetét ültetnek majd a rendezvény ideje alatt, melyhez évente társul majd egy-egy új csemete. Stier Péter elárulta, idén is megmarad a régi-új helyszín, a Széchenyi utca, ahol hétköznaponként koncertek lesznek. A Tűzoltótorony és a körülötte lévő tér valamelyest átalakul, ez a gyerekeké és a fiataloké lesz, a Kossuth-kertben pedig idén is a már hagyományos programok és koncertek várják majd az érdeklődőket, míg az új központban több nagykoncertre is sor kerül majd.

A részletes programról egyelőre keveset árult el Stier, a színházi előadásokat olyan nevekkel jellemezte, mint Eszenyi Enikő, a fiatalokat és a minőségi zene kedvelőit az Ocho Machóval csalogatják ki a Széchenyi utcába. A rendezvényre pedig egy olyan zenekar teszi fel a koronát, mint a legendás Omega.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat