Kizárták a SRI-lehallgatások jegyzőkönyveit Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnök korrupciós peréből

Kizárták a SRI-lehallgatások jegyzőkönyveit Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnök korrupciós peréből

Archív felvétel

A Bihar megyei törvényszék kizárta a Kiss Sándor volt megyei tanácselnököt is érintő peres eljárásból azokat a lehallgatási jegyzőkönyveket, amelyeket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) készített nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, így ezeket nem lehet ezentúl bizonyítékként felhasználni.

Krónika

2020. november 12., 10:392020. november 12., 10:39

2020. november 12., 10:472020. november 12., 10:47

A törvényszék november 11-én, szerdán határozott a lehallgatási jegyzőkönyvek kizárásáról a bizonyítékok közül. A G4media.ro portál információi szerint az ügy az elévülés küszöbén áll. 

Mindez olyan körülmények között, hogy Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter törvénytervezetet kezdeményezett a SRI által nemzetbiztonsági okokra hivatkozva végzett lehallgatásokat tartalmazó bizonyítékok megmentésére, a jogszabályjavaslat azonban elakadt a parlamentben, a nemzeti liberális (PNL) kormány pedig az ellenzéki szociáldemokratákra (PSD) mutogat.

Mint ismeretes, arról a korrupciógyanús ügyről van szó, amelyben 2018 júniusában a Bihar megyei törvényszék alapfokon kihirdetett ítéletében nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnököt 4 millió euró értékű kenőpénz elfogadása miatt.

Az ügyben Beneamin Rus üzletembert, az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszainak építésében is részt vevő Selina tulajdonosát 4 év szabadságvesztésre ítélték pénzmosás vádjával.

Utólag azonban a törvényszéki döntést a nagyváradi táblabíróság semmisnek nyilvánította – a G4media.ro szerint – annak a Mihail Udroiu bírónak a döntő hozzájárulásával, aki korábban Alina Bicának, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) négy év szabadságvesztésre ítélt volt vezetőjének a tanácsadója volt.

korábban írtuk

Újrakezdik a nulláról Kiss Sándor volt bihari tanácselnök és társai korrupciós perét Nagyváradon
Újrakezdik a nulláról Kiss Sándor volt bihari tanácselnök és társai korrupciós perét Nagyváradon

Visszautalta a törvényszéknek Kiss Sándor volt tanácselnök és társai korrupciós perét kedden kihirdetett ítéletében a Bihar megyei táblabíróság. A vádlottakat alapfokon letöltendő börtönbüntetésre ítélték.


Amint arról korábban beszámoltunk, 2018 decemberében visszautalta a törvényszéknek Kiss Sándor volt tanácselnök és társai korrupciós perét a Bihar megyei táblabíróság. Az ítélethirdetésen elhangzott, hogy Kiss Sándor vádlott-társai nem részesültek méltányos bírósági eljárásban, és nem teljesültek az Emberi Jogok Európai Egyezménye 6., a tisztességes tárgyaláshoz való jogról szóló cikkelyének feltételei.

Megjegyzendő, hogy az egykori tanácselnök esetében már nem jutott ugyanerre a megállapításra a táblabíróság.

Ezt megelőzően 2018 júniusában alapfokon kihirdetett ítéletében a Bihar megyei törvényszék nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnököt. Az RMDSZ megyei szervezetének volt vezetőjét hatalommal való visszaélés, pénzmosás, csúszópénz elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt ítélte el a bíróság az ellene és négy másik üzletember ellen indított korrupciós perben. Beniamin Rusra, a Selina cégcsoport vezetőjére négy, a magyar állampolgársággal rendelkező Bojtor Vilmos László üzletemberre hat év letöltendő börtönbüntetést róttak ki, a többi vádlottat – köztük Miklóssy Ferencet, a debreceni Keviép kft. ügyvezetőjét – a bűncselekmények elévülése miatt felmentették. A gyanúsítottak között szerepelt még az azóta elhunyt Mudura Sándor nagyváradi üzletember is.

A 2018. decemberi ítélet alapján Beniamin Rus esetében például a táblabíróság azért nyilvánította semmisnek az alapfokú verdiktet, mert a törvényszék nem hozta nyilvánosságra az ezt megalapozó indoklást, sőt szó szerint visszaadta a vádiratot – beleértve az abban fellelhető helyesírási és szerkesztési hibákat. Azt is kifogásolta a táblabíróság, hogy a törvényszék nem foglalt állást az alapfokon felmentett magyarországi üzletemberek, Miklóssy Ferenc és Miklóssy Ferenc László, továbbá Gheorghe Roatiș terhére felrótt pénzmosás bűntette kapcsán.

Galéria

Archív felvétel


A fellebviteli fórum szerint a törvényszék tévesen ítélte úgy, hogy egy alkotmánybírósági határozat alapján elévültek a vádlottak terhére rótt bűncselekmények, a taláros testület döntése ugyanis csak az alapfokú ítélet 2018. június 18-ai kihirdetése után jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A táblabíróság közölte: egyszerűen az történt, hogy a törvényszéki bíró az alkotmánybíróság közleménye, és nem a közlönyben megjelent határozat alapján ítélkezett. Bojtor Vilmos László esetében a kedden kihirdetett ítélet megállapította, hogy nem teljesültek a magyarországi üzletembernek a jogi képviselethez fűződő jogai, mégpedig hogy az általa választott vagy hivatalból kirendelt védő segítségével védekezhessék.

A vádlottak különben a fellebviteli tárgyalás során a per „mediatizáltságára”, a sajtó részéről vélelmezett nyomásra hivatkozva a per áthelyezését kezdeményezték, kérésüket azonban elutasították. Ezt követően a per újratárgyalását követelték, szerintük ugyanis az alapfokon eljáró törvényszék nem vette figyelembe az álláspontjukat, hanem „lemásolta” az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádiratát. Sőt a vádlottak keményen ostorozták a dossziéban fellelhető titkosszolgálati lehallgatásokat is, egyikük, Bojtor Vilmos László pedig megismételte korábbi állítását, miszerint neki vádalkut ajánlott a magyar és a román hírszerzés, ezért tett terhelő vallomást Kiss Sándor ellen. Ennek ellenére a Bihar megyei törvényszék idén június 8-án kihirdetett alapfokú ítéletben hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, holott az üzletember szerint „maximum felfüggesztett szabadságvesztést” ígértek neki.

korábban írtuk

Védelmébe vette az RMDSZ az alapfokon 8 év letöltendő börtönre ítélt Kiss Sándort
Védelmébe vette az RMDSZ az alapfokon 8 év letöltendő börtönre ítélt Kiss Sándort

Az RMDSZ elöljárói bíznak abban, hogy az alapfokon nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Kiss Sándor, a szövetség Bihar megyei szervezetének egykori „erős embere” be tudja bizonyítani ártatlanságát a bíróságon.


Egyébként a fellebbviteli szakaszban véleménykülönbség alakult ki a perben ítélkező Antik Levente Farkas és Gabriela Ţarcă bírák között, ezért a korábban kéttagú bírói tanácsot november végén kiegészítették a „mérleg nyelve” szerepét betöltő Mihail Udroiuval. Hármójuk közül ugyanakkor érdekes a táblabíróság magyar nemzetiségű bírájának szerepe. Răzvan Doseanu, Kiss Sándor ügyvédje a per során azt állította, hogy három évvel ezelőtt őt, védencét és Antik Leventét a DNA központi szervének kérésére megfigyelte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), mégpedig annak gyanújával, hogy a volt megyei tanácselnök 50 ezer euró kenőpénzt ajánlott fel a bírának az ellene foganatosított hatósági felügyelet feloldásának elrendelése fejében. Bár az ügyet a bírák és ügyészek esetleges bűncselekményeit vizsgáló bizottság bűncselekmény hiányában ebben az évben lezárta, Antik Levente felmentését kérte a Kiss-perben való bíráskodás alól, ezt azonban felettesei elutasították.

korábban írtuk

Nyolc év letöltendő börtönre ítélték Kiss Sándor volt bihari RMDSZ-vezetőt
Nyolc év letöltendő börtönre ítélték Kiss Sándor volt bihari RMDSZ-vezetőt

Nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Bihar megyei törvényszék hétfőn alapfokon Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnököt, az RMDSZ bihari szervezetének volt vezetőjét – számolt be az Ebihoreanul.


A DNA által 2015-ben összeállított vádirat alapján a debreceni Keviép Kft. Kiss Sándor lefizetésével nyert megbízást 2003-ban a nagyváradi környezetkímélő szemétlerakó megépítésére. A vádhatóság állítása szerint a Keviép egy londoni közvetítőn keresztül adta el munkagépeit romániai leányvállalatának. A londoni közvetítő cég 187 ezer euróért vásárolta, és 500 ezer euróért adta tovább a munkagépeket. A debreceni cég könyveléséből így kivont pénzből a DNA szerint 300 ezer euró készpénzben jutott el Kiss Sándorhoz. A nyomozó hatóság szerint két másik esetben is ugyanezt a sablont alkalmazták: romániai cégek építkezésben használt gépeket és anyagokat vásároltak nyugat-európai gyártóktól. Noha közvetlenül alkudtak az eladóval, az üzletet angliai és amerikai cégeken keresztül kötötték meg, amelyeknek több százezer euróval többet fizettek a kialkudott árnál. Az árkülönbözetet az ügyészség állítása szerint valamennyi esetben a beiktatott angliai és amerikai cégek tulajdonosa készpénzben vette fel, és fizette ki Kissnek. A csúszópénz ellenében a bihari politikus kedvező elbírálást biztosított a különböző közbeszerzési eljárásokon.

Az ügyészek szerint Kiss, Bojtor és Rus kiterjedt pénzügyi konstrukciót dolgozott ki és működtetett: romániai (a Rus által vezetett váradi Selina és a Trameco Rt.) és egyesült államokbeli (a Bojtor által irányított Wasleys Worldwide LLC Washington) cégek közvetítésével 2005–2006-ban 600 ezer eurónyi pénzt mostak tisztára. Az így jogosulatlanul szerzett hasznot Rus Kiss Sándornak adta át, hogy előnyben részesítse a Selinát egyes nagyváradi területek értékesítésében. Az ügyészek szerint a két tranzakcióval mintegy 8,6 millió eurós kárt okoztak a Bihar megyei önkormányzatnak. A DNA szerint 2003–2004-ben egy másik összetett pénzügyi konstrukciót is tető alá hoztak a felek, ebben Roatiș, Miklóssy Ferenc és Miklóssy László is érintett volt, az ügylet során újabb 300 ezer eurót „fehérítettek ki”. Alapfokon kihirdetett ítéletében a nagyváradi törvényszék a letöltendő börtönbüntetésen kívül Kiss Sándort 5,5 millió euró, Beneamin Rust pedig három millió euró kártérítés befizetésére is kötelezte.

Kiss Sándor 2000 és 2012 között töltött be vezető tisztséget a Bihar megyei önkormányzatban. 2004 és 2008 között a megyei tanács elnöke, az azt megelőző és azt követő ciklusokban a tanács alelnöke volt. A politikus 2016 júniusában személyes okokra hivatkozva lemondott az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöki posztjáról.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Nekrológ – Elhunyt Almási Vince, az Arad megyei Kisiratos község korábbi polgármestere

Hetvenöt éves korában, gyors lefolyású, súlyos betegség következtében szerda este elhunyt Almási Vince, az Arad megyei Kisiratos község volt polgármestere.

Nekrológ – Elhunyt Almási Vince, az Arad megyei Kisiratos község korábbi polgármestere
2024. április 11., csütörtök

Felszámolták a temesvári iskolában kialakult norovírusgócpontot, a fertőzés forrása azonban továbbra sem ismert

Felszámolták a temesvári C.D. Loga Főgimnáziumban kialakult norovírusgócpontot, a fertőzés forrását azonban nem azonosították – közölte csütörtökön Cornelia Bubatu, a Temes megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) sajtószóvivője.

Felszámolták a temesvári iskolában kialakult norovírusgócpontot, a fertőzés forrása azonban továbbra sem ismert
2024. április 11., csütörtök

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték alapfokon Cătălin Cherecheș anyósát és apósát

Három év, illetve két év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a marosvásárhelyi törvényszék Cătălin Cherecheș volt nagybányai polgármester anyósát és apósát.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték alapfokon Cătălin Cherecheș anyósát és apósát
2024. április 10., szerda

Kelemen Hunor az RMDSZ EP-jelöltlistájának iktatásakor: a magyar emberek azt várják el, hogy az Unió megváltozzon

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerda délután iktatta a Központi Választási Irodánál (BEC) az európai parlamenti választásokon induló jelöltek listáját.

Kelemen Hunor az RMDSZ EP-jelöltlistájának iktatásakor: a magyar emberek azt várják el, hogy az Unió megváltozzon
2024. április 10., szerda

Rendőrt tartóztattak le drogkereskedelem miatt Maros megyében

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy marosvásárhelyi rendőrt és egy másik gyanúsított személyt drogkereskedelem miatt.

Rendőrt tartóztattak le drogkereskedelem miatt Maros megyében
2024. április 10., szerda

Három 15 éves kamasz menekült egy lopott autóban az Arad megyei rendőrök elől

Rendőrök üldöztek Nagylakon egy lopott autót, amelyet egy 15 éves gyerek vezetett két másik, vele egykorú gyerek társaságában.

Három 15 éves kamasz menekült egy lopott autóban az Arad megyei rendőrök elől
2024. április 10., szerda

Kolozsvári diákoknak, leendő egyetemistáknak hirdet felvételit a Mathias Corvinus Collegium

Sikeres karriert és közösségi szerepvállalást megalapozó képzéssel várja a Kolozsváron tanuló és egyetemre készülő diákokat a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A szervezet díjmentesen nyújt ingyenes kollégiumot a hallgatóknak.

Kolozsvári diákoknak, leendő egyetemistáknak hirdet felvételit a Mathias Corvinus Collegium
2024. április 10., szerda

Életét vesztette egy munkás, aki lezuhant egy épülő besztercei tömbház hetedik emeletéről

Életét vesztette szerda reggel egy 40 éves besztercei férfi, miután lezuhant egy épülő tömbház hetedik emeletéről, 15 méteres magasságból.

Életét vesztette egy munkás, aki lezuhant egy épülő besztercei tömbház hetedik emeletéről
2024. április 10., szerda

Valaki elszállította? Vizsgálják, hogyan jutott el Nagyváradig a gyilkosság miatt elítélt magyar férfi

A Bukarestben megszökött elítéltet „biztosan” elszállította valaki Nagyváradig, ahol végül a hajnali órákban elfogták, de ez nem jelenti azt, hogy segítséget kapott – nyilatkozta Bogdan Despescu belügyi államtitkár szerdán.

Valaki elszállította? Vizsgálják, hogyan jutott el Nagyváradig a gyilkosság miatt elítélt magyar férfi
2024. április 10., szerda

Tragikus autóbaleset nyomán elhunyt Bíró István református lelkipásztor

Április 10-re virradóra, tragikus körülmények között elhunyt Bíró István, a Madéfalvi Református Missziói Egyházközség lelkipásztora – jelentette be Facebook-oldalán az Erdélyi Református Egyházkerület.

Tragikus autóbaleset nyomán elhunyt Bíró István református lelkipásztor