Kezdődik a HPV-oltások beadása

Hírösszefoglaló 2020. január 09., 17:55

Januárban megkezdi az egészségügyi minisztérium a HPV-oltások ingyenes beadását, az első 20 000 adag vakcinát már szétosztották a közegészségügyi igazgatóságok között – számolt be az Agerpres hírügynökség.

Életmentő szuri. Oltással és szűréssel megakadályozható a méhnyakrák kialakulása Fotó: 123RF

Victor Costache egészségügyi miniszter azt írja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében, hogy a méhnyakrák a megfelelő ismeretek hiányában válhat halálos kimenetelűvé, viszont oltással és szűréssel megelőzhető. A szaktárca és a forgalmazó között négyéves időtartamra megkötött keretmegállapodás értelmében az oltásadagok száma 2 100 000-ig növelhető, az igényektől függően.

Az oltási kampányt egy tájékoztató akció fogja megelőzni, amelynek során a humán papilloma vírus (HPV) veszélyeire és az oltás előnyeire hívják fel a lakosság figyelmét – közölte még decemberben az egészségügyi minisztérium.

A kampány során 2020 januárjától a háziorvosi rendelőkben ingyenesen oltják be azokat 11 és 14 év közötti lányokat, akik részére 2017-ben és 2018 folyamán kérelmezték a beoltást, akkor is, ha időközben meghaladták a 14 éves kort.

 Az egészségügyi minisztérium felhívást intézett a szülőkhöz, hogy tájékozódjanak a családorvosoknál a kampányról, valamint a családorvosokhoz is, hogy helyes és érthető módon tájékoztassák a szülőket a HPV-oltásról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat