Kérdőjelekkel lép új szakaszába az oltási kampány – A felmérések szerint nem várható nagy érdeklődés

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2021. január 15., 14:26 utolsó módosítás: 2021. január 15., 14:28

Bár péntektől rajtol a koronavírus elleni  oltási kampány második szakasza, maradtak megválaszolatlan kérdések. Az oltásközpontok egy része a finanszírozás körüli hercehurca miatt nem készült el.

Eldördül a rajtpisztoly. Indul a regisztráció az oltási kampány második szakasza keretében, amikor milliókat immunizálhatnak Fotó: Erdély Bálint Előd

Gőzerőre kapcsol péntektől a koronavírus elleni oltási kampány Romániában, legalábbis be kellene robbannia a regisztrációnak, miután 15 órától megnyílik a jelentkezés a hatvanöt év fölöttiek és kortól függetlenül a krónikus betegek, illetve a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók számára.

A második szakasz mintegy ötmillió személyt érint, erre az időszakra 750 oltási központot alakítanak ki, amelyekben összesen 1766 oltópont működik majd.

A lakosság további részét a tervek szerint áprilistól oltják.

A hivatalos bejelentések értelmében a 65 évnél idősebb személyek és a krónikus betegek a háziorvosukon, az erre a célra létrehozott call centeren keresztül – a 0214-144425-ös számon –, az önkormányzatok szociális osztályain vagy hozzátartozóikon keresztül jelentkezhetnek. A második körben a következő krónikus betegségekben szenvedők vesznek részt: cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, túlsúly, anyagcsere-betegségek, vesebetegségek, rákos megbetegedések, tüdőbetegségek, neurológiai rendellenességek (a Down-kór is), májbetegségek, autoimmun betegségek, AIDS.

A stratégiai ágazatok dolgozóit a munkáltatójuk regisztrálja, ők pedig megválaszthatják, hogy mely napon és melyik oltóponton kívánják fölvenni az oltást.

Nem mindenhol rajtol egyből

Amúgy elvileg mindenkire érvényes az, hogy bármelyik központba be lehet jelentkezni. Általában mindenki a lakhelyéhez közel szeretné immunizáltatni magát, viszont oda tud regisztrálni, ahol van hely – mutatott rá csütörtökön a Krónika megkeresésére Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetője. Példaként felhozta: Hargita megyében a 14 jóváhagyott oltópontból mindössze négy indul hétfőtől, kettő Csíkszeredában, egy-egy Gyergyószentmiklóson és Székelykeresztúron. „Nem minden önkormányzat haladt egyforma ütemben az oltópontok berendezésével, a többi a jövő hét folyamán kezdi meg a tevékenységet” – vázolta a helyzetet a szakember. 

Elmondása szerint a már induló oltóközpontokba sikeresen verbuváltak szakembereket, az egészségügyi asszisztensek körében nagyobb volt az érdeklődés,

a  nyugdíjas orvosokra számítanak, abban bízva, hogy a nettó 65 lejes órabér megfelelő vonzerőt jelent.

Az immunizálás második fordulójában vakcinára jogosultak online, telefonon vagy a háziorvos segítségével regisztrálhatnak, abba az oltóközpontba, melyet kiválasztanak, vagy ahol szabad helyet találnak.
Az oltásra minimum 48 órával előtte lehet bejelentkezni. Tar Gyöngyi úgy véli, az elején lesznek kisebb csúszások. Az oltóközpontoknak a regisztrálások alapján kell három-négy napra előre megbecsülniük az oltóanyag-szükségletet, azonban még utólag is futhatnak be igénylések, így korrigálniuk kell.

Késésben. Első körben még nem indul a tevékenység valamennyi oltóponton Fotó: Erdély Bálint Előd

A szakember szerint
megbízható a vakcina

Az oltási kampány második szakaszában is a  Pfizer–BioNTech vakcinával immunizálnak, a Moderna készítményéből mindössze 15 ezer dózist kapott Románia – válaszolta kérdésünkre Tar Gyöngyi. A járványtani szakember már beoltatta magát, elmondta, nem jelentkezett semmilyen mellékhatás, még a szúrás helyén sem érzett fájdalmat.

Jól érzem magam, büszke vagyok, hogy teljesebb lett a járvány elleni személyes küzdelmem. Fontosnak tartom, hogy minél rövidebb idő alatt, minél többen legyenek beoltva, hiszen így tudjuk leállítani a fertőzés terjedését.

Aki be van oltva, nem terjeszti a vírust, így az nem talál széles körben fogékony gazdára. Ez természetes úton is kialakul, de csak évek során, azt pedig senkinek sincs türelme kivárni” – húzta alá a szakértő.  Hozzátette, teljes mértékben megbízhatónak tartja a Pfizer–BioNTech vakcinát, általában kiváló eredmények születnek a nemzetközi tudományos együttműködésekből, hiszen összeadódik a tudás, az anyagi források, és nagyobb az átláthatóság.

Egy hónap alatt kialakul a védettség, amellett, hogy a beoltottak megvédik magukat a fertőzéstől, nem terjesztik a vírust, más előnyöket is élveznek,

például ha kapcsolatba kerülnek fertőzöttekkel nem kell lakhelyi elkülönítésbe vonulniuk, valószínű a külföldi utazások során sem vonatkozik rájuk karanténkötelezettség. 

Magyarul még nem tájékoztatnak

Tar Gyöngyi ugyanakkor lapunknak arról is beszámolt, hogy kérte, magyar nyelven is tájékoztassanak az oltáskampányról, erre azt az ígéretet kapta, hogy ezt megoldják. Erre egyelőre még nem került sor. A /vaccinare-covid.gov.ro/ oldalon minden megyéhez rendeltek egy telefonszámot, ahol tájékozódni lehet. A Kovászna megyei számot hívtuk, a nyelv kiválasztására nincs lehetőség, több opció megjelölése után személyesen beszélhettünk a tudakozó egyik munkatársával, aki nagyon segítőkésznek bizonyult. Megérdeklődte a kollégáitól, hogy tudnak-e magyarul, majd sajnálkozva közölte, hogy nem beszélnek magyar nyelven, majd azt tanácsolta, hogy

aki nem érti a román nyelvű tájékoztatást, forduljon a háziorvosához.

A finanszírozás továbbra sem
megoldott

Az oltópontok berendezésének és működtetésének finanszírozása sem rendeződött péntekig – a hivatalos bejelentés szerint a nap folyamán születhet meg a vonatkozó sürgősségi kormányrendelet –, de Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint nem is ezen fog múlni a folyamat. Mint mondta, ők fel vannak készülve az oltási kampány második szakaszára, de kérdés, hogy milyen ütemben érkezik majd az oltóanyag.

Abból lehet majd visszaosztani, hogy naponta hány embert lehet beoltani, tehát hány szakemberre van szükség. Egy személy beoltásához két asszisztensre van szükség, nem fog egyszerre sok vakcina érkezni, ha napi 25 személy beoltására lesz elég, akkor nem kell sok szakember”

– fogalmazott a polgármester.

Fotó: Veres Nándor

Nem várható nagy tolongás
a regisztrációnál

Közben a felmérések továbbra is azt vetítik előre, hogy nem várható nagy tolongás, még mindig nem túl magas ugyanis azoknak a romániai lakosoknak az aránya, akik azt mondják, rögtön fogják kérni a vakcinát, amint az számukra elérhetővé válik. A Reveal Marketing Research legfrissebb, csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérése szerint

36 százalékos azoknak az aránya, akik azonnal kérik az oltást, amint az elérhető, 26 százalék kéri a vakcinát, de nem 2021-ben, 38 százalék viszont azt mondta, hogy sem most, sem máskor nem kíván élni az oltás lehetőségével.

Az oltást kérők 53 százaléka azért döntött így, hogy megelőzze a megbetegedést, 47 százalék másokat szeretne ezáltal óvni, 42 százalék szeretne visszatérni a normális életvitelhez, szeretne utazni. Az oltást megtagadók körében 54 százalékos azok aránya, akik szerint nem végeztek elég tesztet, 48 százalék a mellékhatásoktól tart, 41 százalék pedig nem hiszi, hogy a vakcina hatékony lenne a Covid–19 ellen.

A kutatás eredményei arra is rávilágítanak, hogy óriási az eltérés a romániai vidéki és a városi lakosság között az oltási hajlandóság tekintetében:

a vidékiek alig 24 százaléka nyitott az immunizációra, amint az lehetővé válik számára, miközben a városi lakosok 45 százaléka mondta azt, hogy kész beoltatni magát.

Még lesújtóbb adat, hogy a vidékiek több mint fele (51 százalék) úgy nyilatkozott, egyáltalán nem fogja beoltatni magát, sem most, sem később.

Eközben a nyugdíjasok és az egyedül élő felnőttek a leginkább nyitottak az oltásra, a fiatalok inkább kivárnak.

A felmérés készítői ugyanakkor összefüggést találtak a végzettség és az oltási hajlandóság között. Azok körében, akik azonnal kérni fogják a vakcinát, amint az számukra elérhetővé válik, 50 százalékra rúg a felsőfokú diplomával rendelkezők aránya, 40 százaléknak van érettségije, és alig 10 százalékos azok aránya, akik csak az elemi osztályokat járták ki. Ugyanakkor a férfiak körében magasabb az oltási hajlandóság: azok körében, akik azt mondták, azonnal fogják igényleni a vakcinát 59 százalékos a férfiak, 41 százalékos a nők aránya. Ezzel szemben az oltást elutasítók körében 66 százalékos a nők és 34 százalékos a férfiak aránya.

Kevés tanár oltatná be magát, szükséges az intézményes tájékoztatás

Az oktatási minisztérium a pedagógusok körében végzett felmérést arról, hogy a tanerők beoltatják-e magukat. A kutatás eredményeit pénteken közlik, de a csütörtöki részeredményekből az derül ki: a romániai pedagógusok mintegy fele szeretné beoltatni magát. Az oltási kampány második szakaszában a tanügyi dolgozók is érintettek. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter a napokban úgy nyilatkozott, a közoktatásban dolgozó tanárok mintegy fele szeretné beoltatni magát, illetve az egyetemi oktatóknak több mint 60 százaléka egyetért az oltással. „A válaszok, amelyeket az oktatási rendszer 340 ezer alkalmazottjától várunk, nem jelentenek oltási kötelezettséget. Azért készítjük a felmérést, hogy meg tudjuk szervezni az immunizálást” – hangsúlyozta Cîmpeanu. A minisztérium már múlt hónapban úgy látta, szükséges a pedagógusok vakcináról szóló tájékoztatása, pedagógusok vakcinával kapcsolatos felvilágosításának szükségességét december óta ismerték az oktatási minisztérium szakemberei, amikor a Spiru Haret oktatási szakszervezet 13 356 tanár részvételével végzett felmérése nagyon alacsony százalékot mutatott a tanárok oltási hajlandóságát illetően. Az Edupedu.ro oktatási hírportál szerint 56,3 százalékuk mondta, hogy nem ért egyet a Covid–19 elleni oltással. A tárcavezető felkérte az összes iskolát, tanfelügyelőséget és egyetemet, hogy saját honlapjukon tegyék közzé a Covid–19 elleni védőoltásokkal foglalkozó Nemzeti Információs Platform linkjét. Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk, Maros megyében a pedagógusok mintegy fele oltatná be magát. A pedagógusokat képviselő Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) Maros megyei elnöke, Molnár Zoltán kifejtette, Marosvásárhelyen négy iskola pedagógusainak véleményét ismeri egyelőre, ahol a pedagógusok nagy többsége beoltatná magát. „A Bolyai Farkas Gimnáziumban nincs is olyan tanár, aki nemmel válaszolt volna, néhányan akadnak, akik még nem töltötték ki a kérdőívet” – nyilatkozta a Székelyhonnak Molnár Zoltán. A Hargita megyei oltási hajlandóság jóval az országos átlag alatt van, jelenleg a közoktatásban dolgozók kevesebb mint 33 százaléka oltatná be magát a megyében – tudtuk meg Demeter Levente főtanfelügyelőtől. Mint fogalmazott, ez csupán hajlandóságfelmérés volt, ezzel még nem kötelezték el magukat semmire a pedagógusok, az igények változhatnak is. (Hajnal Csilla)
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport