Kérdéses a vásárhelyi együttműködés

Kérdéses a vásárhelyi együttműködés

ÖSSZEFOGLALÓ – Miközben Soós Zoltán, a vasárnapi marosvásárhelyi előválasztás nyertese az eredményhirdetés utáni beszédében minden marosvásárhelyi magyar jelöltjének nevezte magát, ellenfelei számára egyelőre kérdéses a további együttműködés. 

Szucher Ervin

2015. október 12., 19:032015. október 12., 19:03

„Máig az RMDSZ jelöltje voltam, holnaptól minden vásárhelyi magyar jelöltje vagyok. Nemcsak azoké, akik ma rám szavaztak, hanem minden változást akaró magyar emberé. Célom, hogy Marosvásárhely egy élhető, egészséges város legyen, ahol nincsenek etnikai konfliktusok, ahol a magyarság újra otthon érzi magát\" – nyilatkozta rögtön a vasárnap esti eredményhirdetés után az előválasztás győztese, Soós Zoltán.

A szavazatok 62,18 százalékát megszerző RMDSZ-es politikus elmondta: nagy kő esett le a szívéről, de ugyanakkor nagy teher is vár rá. Kifejtette, örül, hogy ismét barátként tekinthet legfőbb riválisára, a néppártos Portik Vilmosra, ugyanakkor tudatában van annak, hogy a neheze csak ezután következik.

Soós jónak értékelte az eredményt, ugyanezt tette a 28,97 százalékot begyűjtő Portik is, akárcsak a 8,83 százalékot kapó Barabás Miklós. A 11103 regisztrált választó közül 4345-en éltek szavazati jogukkal. A városban 43–45 ezer 18 éven felüli, állandó lakhellyel rendelkező magyart tartanak nyilván. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy az előválasztás kiértékelésén túl, a három jelölt miként látja a további együttműködés lehetőségét.

Portik: koalícióra van szükség

Portik Vilmos, aki az elsők között gratulált riválisának és barátjának, továbbra is bízik abban, hogy 2016-ban összmagyar öszszefogás lesz Marosvásárhelyen. „Még az előválasztás szabályainak leszögezése előtt volt egy szóbeli megállapodásunk, amit nem tudom, milyen okból, de az RMDSZ nem akart papírra fektetni. Ez a választási koalíció felállításáról szólt. Ha ezt sikerül véghez vinni, a néppártra a továbbiakban is lehet számítani a magyar–magyar összefogásban. Elvégre a koalíció az egyetlen járható út\" – nyilatkozta lapunknak Portik Vilmos.

A politikus elégedett a 30 százalékos eredményével: mint hangsúlyozta, soha eddig senki nem ért el ilyen eredményt az RMDSZ-szel szemben Vásárhelyen. Facebookos bejegyzésében a néppárt megyei elnöke keményebben odafricskázott a szövetségnek. „A független jelölt eredményeivel együtt negyven százaléka a marosvásárhelyieknek nemet mondott az RMDSZ-es pártpolitikára\" – hívja fel a figyelmet. Kérdésünkre, hogy szerinte vesz-e át valamit programjából a nyertes, Portik bizakodónak mutatkozott. „Ismerve Soós Zoltánt, biztos vagyok benne, hogy legalább egy részét beépíti majd a választási stratégiájába\" – vélekedett.

Barabás továbbra sem ígér semmit

Mivel az első, aki civil aktivistaként vállalta a megmérettetést, Barabás Miklós, a verseny harmadik helyezettje nagy sikerként könyvelte el közel 9 százalékos eredményét.

„Szerény személyem az első, aki civil aktivistaként ezt a megmérettetést vállalta, és ki merem jelenteni, hogy a szavazóim által elért eredményem rendkívülinek számít Marosvásárhelyen. (...) Indulásomat, részvételemet az előválasztáson történelmi jelentőségűnek tartom, ezzel sikerült bebizonyítani egyrészt a marosvásárhelyi magyaroknak, másrészt magamnak, hogy lehet politikai pártok támogatása nélkül, aktívan részt venni közösségi ügyekben. Úgy érzem, hogy a rám szavazó marosvásárhelyieknek elegük van a 25 éve fennálló politikai hegemóniából, a szűk látókörű pártpolitikából, és ezt elég határozottan meg is üzenték. A végső eredmények tükrében úgy látom, hogy visszavonhatatlanul sikerült megbontani a marosvásárhelyi politikai egyeduralmat\" – írja hétfőn közzétett közleményében a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) aktivistája.

Ebben a kontextusban Barabás történelmi fontosságúnak tartja az eredményt az erdélyi magyar érdek- és kisebbségvédelem szempontjából. Mint írja, megmérettetése legfontosabb hozadéka, hogy választói segítségével és aktív részvételével sikerült rést ütni a vásárhelyi közéletet jellemző politikai hegemónián.

Kérdésünkre, reméli-e, hogy Soós valamit átvesz a programjából, Barabás kételkedett. Mint mondta, nagyon szeretné, ha a nyertes, illetve a mögötte álló párt jobban odafigyelne a közösségi érdekvédelemre. „Lehet, hogy bekerül valami a programjába, de engem a konkrétumok érdekelnek, hisz papírra vetett szép dolgokkal tele a padlás\" – jelentette ki a civil aktivista.

Arra a kérdésre, hogy bizonyos feltételek mellett tudná-e támogatni 2016-ban Soós Zoltánt, Barabás Miklós megismételte korábbi nyilatkozatát: „Én senkinek nem ígértem semmit\". Emlékeztetett, hogy őt olyan személyek támogatták, akik kiábrándultak az RMDSZ-ből, így az ő nevükben nehéz lenne ígérgetni vagy segíteni a szövetség jelöltjének.

Kincses: a fásultság ellen kell tenni

„Négyezer-háromszáz az nem hétezer-nyolcszáz\" – volt az első reakciója Kincses Elődnek, amikor a véleményét kértük a vasárnapi eseménnyel kapcsolatban. Mindemellett Marosvásárhely első előválasztásának a szervezője örvendetesnek nevezte, hogy a pártok kikérték a magyar lakosság véleményét, ám szomorúnak tartja, hogy ennyire kevesen vették a fáradtságot, hogy az urna elé járuljanak. „Ha azt akarjuk, hogy jövőre eséllyel induljunk a választásokon, a fásultságot kellene felszámolni\" – vélekedett a 2000-es előválasztások szervezője. Kincses Előd szerint a regisztrációs rendszer sem tett jót az ügynek, hisz sokakat távol tartott a szavazófülkéktől.

Hasonló véleményen van Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet elemzője is, aki szerint a vasárnapi marosvásárhelyi előválasztásnál magasabb arányú részvételre lesz szükség jövőre a magyarság részéről, hogy leváltsák a román polgármestert, és ismét magyar vezetője legyen a városnak. Illyés Gergely hétfőn az MTI-nek elmondta: a mostani előválasztásra előzetesen mintegy 11 ezren regisztráltak, és azon végül valamivel több mint négyezren vettek részt. Ez a részvétel rendkívül alacsony, ennél jelentősen többre lesz szükség jövőre, hangsúlyozta. Felidézte, hogy az előző választáson az öszszesen 30–31 ezer magyar szavazat messze nem volt elegendő arra, hogy megszorítsák Dorin Florea polgármestert.

Előidézni a győztes hangulatot

Illyés Gergely szerint ez a részvétel azért is aggasztó, mert azt mutatja, nincs meg az a hangulat a marosvásárhelyi magyarság körében, hogy le lehet váltani a város éléről a román polgármestert. Az a legnagyobb feladat, hogy ezt a hangulatot „előidézzék\", a marosvásárhelyi magyarok elhigygyék, meg lehet nyerni ezt a megmérettetést, jelentette ki.

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa azt mondta, feszültségekkel teli környezet jellemzi a román polgármester vezette várost, ahol az is leképeződik, hogy több magyar szervezet verseng a voksokért. Megjegyezte: az RMDSZ legismertebb szereplői indultak el a polgármesteri székért az elmúlt választásokon, de nem tudták legyőzni Dorin Floreát. Van egyfajta vesztes érzés, ezt kellene megfordítani, vélte. Rámutatott: megjelent egy fiatal generáció, amelynek tagjai kevéssé ismertek, de ezt előnyükre is lehet fordítani, és jövő júniusig nagyon sok minden történhet.

Az elemző abban még vitára számít, hogy a közös jelölt milyen logóval indul majd. Az RMDSZ nyilvánvalóan azt szeretné, hogy kizárólag az ő színeiben induljon, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) támogatásával. Viszont a néppárt valószínűleg azt szeretné, hogy közös jelölt legyen, közös logóval és közös kommunikációval, tette hozzá a kutató.

Az RMDSZ, az EMNP és az MPP márciusban kötött megállapodása szerint valamennyi párt az előválasztást megnyerő jelölt mögé sorakozik fel az önkormányzati választáson. A pártok egybecsengő álláspontja szerint ugyanis csak a magyarság közös jelöltje válthatja le tisztségéből a várost 2000 óta vezető Dorin Florea polgármestert.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 15., szerda

Felelős szavazásra buzdítják a katolikus püspökök a romániai választópolgárokat

A június 9-i választásokon való részvételre és a keresztény értékeket felvállaló jelöltek támogatására buzdította a hívőket szerdán közzétett felhívásukban a romániai katolikus püspökök.

Felelős szavazásra buzdítják a katolikus püspökök a romániai választópolgárokat
2024. május 15., szerda

Ismét a falué lesz a rejtélyes módon Budapestre került, majd feltárt erdélyi görögkatolikus harang

Az összefogást, a közösség újjászületését is szimbolizálhatja a Budapesten előkerült, majd a jogos tulajdonosának visszaszolgáltatott kolozsborsai görögkatolikus harang – jelentette ki az átadási folyamatban résztvevő Vákár István.

Ismét a falué lesz a rejtélyes módon Budapestre került, majd feltárt erdélyi görögkatolikus harang
2024. május 15., szerda

Magas árakra panaszkodtak, közben lehet, hogy lopták a vizet a PSD egyik erdélyi székházában

Illegálisan csatlakozott a vízhálózatra a Szociáldemokrata Párt (PSD) medgyesi székháza – a törvénytelenségről a helyi sajtó szerint egy ellenőrzés nyomán hétfőn rántotta le a leplet a területi vízügyi igazgatóság.

Magas árakra panaszkodtak, közben lehet, hogy lopták a vizet a PSD egyik erdélyi székházában
2024. május 15., szerda

Feltételezhetően két ukrán állampolgár holttestére bukkantak a Máramarosi-havasokban

Két holttestet találtak a román határrendészek a Máramarosi-havasokban, a Pop Iván-csúcs közelében – közölte Iulia Stan, a máramarosszigeti területi határrendészet szóvivője.

Feltételezhetően két ukrán állampolgár holttestére bukkantak a Máramarosi-havasokban
2024. május 15., szerda

Kidobott hét kiskutyát, rekordösszegű pénzbírságot kell lepengetnie egy Bihar megyei férfinak

Rekordösszegű bírságot kapott egy bihari férfi, aki hét kiskutyától szabadult meg a Bihar megyei Hegyközpályi településen. A férfi egy autóból dobta ki az állatokat, és azt hitte, hogy megússza. Nem így történt.

Kidobott hét kiskutyát, rekordösszegű pénzbírságot kell lepengetnie egy Bihar megyei férfinak
2024. május 15., szerda

Kritikus állapotban levő, egynapos csecsemőt szállítottak Temesvárról Bukarestbe a SMURD repülőjével

Egynapos, kritikus állapotban lévő csecsemőt szállítottak kedd este Temesvárról Bukarestbe egy SMURD repülőgéppel – számolt be a News.ro hírügynökség.

Kritikus állapotban levő, egynapos csecsemőt szállítottak Temesvárról Bukarestbe a SMURD repülőjével
2024. május 14., kedd

Etnikumok közti gyűlöletet szított Simion Szatmárban az RMDSZ szerint

Etnikumok közötti gyűlöletet szított George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, amikor vasárnap beszédet mondott hívei előtt Erdődön – foglalt állást az RMDSZ Szatmár megyei szervezete.

Etnikumok közti gyűlöletet szított Simion Szatmárban az RMDSZ szerint
2024. május 14., kedd

Téves információk terjednek a csíksomlyói búcsúról egy hamisított programfüzet alapján

Téves információk terjednek a szombati csíksomlyói pünkösdi búcsúval kapcsolatban, ezért a ferencesek arra kérik az érdeklődőket, hogy tájékozódjanak hivatalos forrásból – hívta fel a figyelmet az erdélyi ferences rendtartomány sajtószolgálata.

Téves információk terjednek a csíksomlyói búcsúról egy hamisított programfüzet alapján
2024. május 14., kedd

A gyermekgyógyászatot támogatva a legkorszerűbb körülményeket biztosítja a kincses városban átadott kórház

Funkcionalitását és felszereltségét tekintve országos szinten egyedülálló egészségügyi intézményt hoztak létre Kolozsváron: az uniós alapokból épített gyermekpszichiátriai kórházat kedden adták át.

A gyermekgyógyászatot támogatva a legkorszerűbb körülményeket biztosítja a kincses városban átadott kórház
2024. május 14., kedd

Munkára jelentkeznek a politikában, szavazni is hajlandóak az erdélyi magyar fiatalok

Rekordszámú, 1200 fiatal pályázik idén különböző tisztségekre az RMDSZ színeiben a június 9-én rendezendő helyhatósági és európai parlamenti választáson.

Munkára jelentkeznek a politikában, szavazni is hajlandóak az erdélyi magyar fiatalok