Járványügyi ellenőrzés Brassóban – már 18 fiatalt kezelnek agyhártyagyulladással

Kőrössy Andrea 2017. június 18., 17:57

Mintegy 200 személyt vizsgáltak meg az elmúlt napokban Brassóban: az érintettek kapcsolatba kerülhettek azzal a 17 éves fiatallal, aki csütörtökön agyhártyagyulladás miatt halt meg.

Fotó: Veres Nándor

Már 18 fiatalt kezeltek vasárnap agyhártyagyulladás tüneteivel Brassóban, a fertőző betegségeket kezelő kórházban, két páciens állapota súlyosabb, egyiküknél pedig a vizsgálatok nyomán bebizonyosodott a veszélyes kór jelenléte – közölte a News.ro hírügynökség.

A betegség aggasztó iramban terjed, egy nappal korábban ugyanis még 10 páciens volt beutalva ilyen tünetekkel az intézménybe. A kórházban ugyanakkor az elmúlt napokban

mintegy kétszáz személyt vizsgáltak meg,

akik kapcsolatba kerültek azzal a 17 éves fiatallal, aki csütörtökön agyhártyagyulladás miatt halt meg a brassói gyermekkórházban.

Liviu Muntean, a gyermekkórház menedzsere az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a fiút szerda este utalták be a kórházba, mert rosszul érezte magát, de tünetei nem utaltak meningitiszre. Állapota rohamosan romlott, és az orvosok erőfeszítései ellenére néhány óra múlva meghalt. A rendkívül gyorsan bekövetkező halál miatt a rendőrséget is értesítették. A fiatal néhány nappal korábban, barátaival együtt Tatrangon vett részt egy nagykorúsítási ünnepségen.

Claudia Bularca, a megyei közegészségügyi igazgatóság szóvivője elmondta:

azonnal átfogó járványügyi ellenőrzésbe kezdtek.

A fiú osztálytársait és azokat a személyeket, akik a közelmúltban kapcsolatba léphettek vele, arra kérték, jelentkezzenek kivizsgálásra a brassói járványkórházban. Akiken a kór tünetei mutatkoztak, azokat beutalták a kórházba, és mintákat vettek, amelyeket Bukarestbe küldtek ellenőrzésre.

Időközben fertőtlenítést végeztek az elhunyt fiatal iskolájában és a gyermekkórházban is. A Maszol.ro egyébként a Bzb.ro portál értesüléseire hivatkozva arról számolt be, hogy az elhunyt fiatal magyar nemzetiségű volt, tanintézetében pedig – a Dr. Nicolae Rucărean műszaki szakközépiskolában – pénteken gyásznapot tartottak.

Eközben

tovább terjed a több mint egy éve kitört kanyarójárvány:

az Agerpres hírügynökség az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) adataira hivatkozva közölte, hogy feltehetőleg meghalt a kór 31. áldozata, ugyanakkor még további vizsgálatokra van szükség a vírus jelenlétének megállapítására. Az esetet Kolozs megyében regisztrálták.

Az intézet közleménye szerint a járvány kezdete óta 7233 kanyarós esetet regisztráltak, csak az elmúlt hét folyamán félezer új megbetegedést észleltek. Az ország 41 megyéjéből jeleztek kanyaróvírussal való fertőződést. Nyolc haláleset Temes megyében, öt Arad megyében, hat Dolj megyében, négy Krassó-Szörény megyében, egy-egy Bihar, Szatmár, Călăraşi, Vaslui, Galaţi, Maros megyében, valamint Bukarestben történt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat