Élő szövet, amely ma is értéket teremt: átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat Kolozsváron

Élő szövet, amely ma is értéket teremt: átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat Kolozsváron

Hegedüs Csilla a kultúrát eleven, élő szövetként határozta meg

Fotó: Jakab Mónika

Balázs Imre József irodalmár, Jánosi Andrea grafikus és Kató Emőke színművész vette át péntek este az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat a kolozsvári Bánffy-palotában az ünnepi könyvhét keretében. Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúrpolitikusa úgy fogalmazott, a kultúra nem múzeum, hanem élő, eleven szövet. A magyar kormány képviseletében Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője szerint azzal ünneplünk, hogy egyre inkább újraértékeljük a kultúrához való viszonyulásunkat a mostani zűrzavaros időszakban.

Makkay József

2022. június 10., 22:202022. június 10., 22:20

2022. június 10., 22:212022. június 10., 22:21

A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében péntek este tizedik alkalommal adták át az RMDSZ által létrehozott Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat. A korábbi esztendőkben a díjátadásra január 22-én, a magyar kultúra napján került sor, ez azonban a pandémia miatt meghiúsult, így tavaly és idén is a könyvhét keretében adták át az elismeréseket.

Idén irodalom kategóriában Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész; képzőművészet kategóriában Jánosi Andrea grafikus, illusztrátor; előadóművészet kategóriában pedig Kató Emőke színművész vehette át az elismerést.

A kolozsvári Bánffy-palota udvarán megtartott ünnepségen Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke beszédében a mindennapjainkra nagy hatást gyakorló koronavírus-járvány, majd az azt követő ukrajnai háború kapcsán úgy fogalmazott, mindez óriási erőpróba elé állított mindannyiunkat, és közöttük természetesen az alkotókat is.

,,Nekünk, erdélyi magyaroknak nagyon fontos a hagyományaink tisztelete, amely erdélyi magyar identitásunk egyik meghatározó alapja.

Idézet
Ha a világunk itt megáll, és nem tudunk újabb és újabb értékeket teremteni, akkor nincs jövőnk itt, Erdélyben, csak múltunk”

– fogalmazott az RMDSZ kultúrpolitikusa. Hegedüs szerint a kultúra nem múzeum, hanem élő, eleven szövet. Ha nem bővül, ha nem gazdagodik, akkor elpusztul. Rögtön hozzátette, szerencsére nem ez a helyzetünk, mert van érték, ami ma születik. ,,Olyan művészeink vannak, akik a szabadság érzetét adják nekünk. Rádöbbentenek arra, hogy a világ más, mint ahogy azt nap mint nap látjuk magunk körül. Több és szabadabb annál. Általuk és miattuk bízunk magunkban, bízunk Erdélyben, abban a bölcsőben, ahol mai napig értéket teremtünk” – zárta beszédét Hegedüs Csilla.

Galéria

Brendus Réka szerint a kultúra hangja egyszerre válasz a zűrzavarra és számunkra táplálék

Fotó: Jakab Mónika

Brendus Réka, a budapesti Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője ünnepi beszédében a szabadság sokat hangoztatott gondolatát kapcsolta össze a szabadság másik arcával, az alkotás szabadságával: ,,Pontosan annyira határtalan szabadság az alkotás, mint amennyire határtalanok a mögötte meghúzódó gondolatok, formák, érzések. Ilyen értelemben az alkotás a legteljesebb szabadságforma, hisz tényleges korlátja nincs, jogszabály ennek keretet nem szab – és egy kis humort is beleszőve, egy embernek, az alkotónak mindig tetszik…”

Az erdélyi származású budapesti politikus szerint az erdélyi magyar kortárs kultúráért díjjal az alkotást és az alkotót együtt ünnepeljük. Azzal ünneplünk, hogy egyre inkább újraértékeljük azt, ahogy a kultúrához viszonyulunk

a mostani zavaros időszakban, amikor torz egymásba fonódásban halljuk a fegyverropogást a szomszédból, a „kifelé a magyarokkal” rigmust a stadionokból, vagy egy egyszerű székely énekkel szembeni politikai indulatot szinte mindenhonnan

– ebben a zűrzavarban tehát az alkotás szabadsága merésznek és a maga csendességében is erőteljes hangúnak tűnik. Brendus szerint a kultúra hangja egyszerre válasz a zűrzavarra és számunkra táplálék, akik az értéktelen helyett az értékek felé fordulunk.

,,Így válik Balázs Imre József minden sora avantgárd kiáltó szóvá, Jánosi Andrea figurái már ki is lépnek a könyvből, és az is lehet, hogy valójában Golde a színész, Kató Emőke meg a karakter, és nem fordítva. Így épül be a bőrünk alá az erdélyi magyar kortárs kultúra, melynek alkotóit immár kereken tíz éve közösségi elismerésben részesítünk” – méltatta a kitüntetetteket a magyar kormány képviselője.

Galéria

Az irodalmi kategória idei kitüntetettje Balázs Imre József

Fotó: Jakab Mónika

Beszédében azt is hangsúlyozta, hogy

Idézet
feladatunk feltételeket teremteni az értékteremtéshez. Feltételeket az alkotás szabadságának teljességéhez, és feltételeket az alkotó teljességének szabadságához”.

Balázs Imre József munkásságát volt munkatársa, a Korunk szerkesztője, Keszeg Anna méltatta. Laudációjában felsorolta szerteágazó szépirodalmi, irodalomkritikusi, kutatói tevékenységének fontosabb állomásait, kezdve onnan, hogy 1999-ben, 23 évesen lett a Kolozsváron megjelenő Korunk című folyóirat irodalmi és kritikai rovatának szerkesztője, majd 2008 és 2012 között a főszerkesztője.

Az 1976-ban született irodalmár számos kitüntetést vehetett át: Látó nívódíj (1998), a Román Írószövetség debütdíja (1998), a Magyar Írószövetség Arany János-jutalmazottja (2003), a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Arany János fiatal kutatói díjasa (2006), a Román Írószövetség Kolozsvári Fiókjának díjazottja (2007, 2010, 2014), a Magyar Alkotóművészek Országos Szövetségének (Budapest) Pro Literatura díjazottja kritikusi kategóriában (2007), József Attila-díjas 2011-ben, Alföld-díjas 2014-ben és 2021-ben megkapta a Szépírók Társasága és a FISZ Osvát Ernő-díját. ,

Idézet
Mindezek mögött huszonkét magyar, illetve egy román és egy angol nyelvű kötet áll, illetve 244 közlemény a magyar tudományos művek tára szerint”

– állt Keszeg Anna laudációjában.

Galéria

Jánosi Andrea grafikus és illusztrátor a díjátadás után

Fotó: Jakab Mónika

Jánosi Andrea grafikus és illusztrátor művészeti tevékenységét Szuszámi Zsuzsa rádiós szerkesztő méltatta. ,,Alakjai, figurái sajátossá, állandóvá váltak, olyan védjeggyé, amely immár mindenki számára felismerhető.

Idézet
Az animáció révén ezek a figurák új dimenziót nyernek, életre kelnek, megmozdulnak, megszólalnak. Az alkotómunka Jánosi Andrea íróasztala, rajztáblája, számítógépe mellett történik”

– fogalmazott a méltató. Szuszámi Zsuzsa felsorolásában a sokoldalú művész tevékenysége nemcsak könyvek illusztrálásában érhető tetten, hanem a Napsugár rajzaiban, a reklámgrafika, a könyvborítótervezés és az oktatás terén is. Felméri Cecília filmrendezővel közösen alkották meg a Mátyás, Mátyás című animációt, amelynek képi világát Jánosi Andrea álmodta meg.

Galéria

Kató Emőke színésznő veszi át Hegedüs Csillától a díjat

Fotó: Jakab Mónika

Kató Emőke színésznőt a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti aligazgatója, Visky András mutatta be. Olyan művészként méltatta, akivel neves színházi rendezők dolgoznak szívesen. ,,Lenyűgöző szerepek vannak mögötte, a kolozsvári társulat legjelentősebb előadásaiban játszott, Ljubljanától, Avignonon át Torinóig.

Idézet
Sokféle hangon tud megszólalni, és sokféle tapasztalatot tud közvetíteni az a színészi test és az az emberi lélek, amivel bír”

– fogalmazott a laudáció szerzője. Kató Emőkét olyan színésznőként méltatta, aki határokat feszeget és időnként nem érzékeli, hogy a túloldalra jutott. Igazi alkotó ember, minden ízében az. Nemcsak próbál, hanem próbára teszi magát; nemcsak keresi a szerep legerősebb jelentéseit, hanem magát is keresi; nemcsak a szót ejti ki, hanem önmagát is, néha szédületes magasságokból.

A közönség tapsa közepette az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat Hegedüs Csilla nyújtotta át a kitüntetetteknek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 14., kedd

Téves információk terjednek a csíksomlyói búcsúról egy hamisított programfüzet alapján

Téves információk terjednek a szombati csíksomlyói pünkösdi búcsúval kapcsolatban, ezért a ferencesek arra kérik az érdeklődőket, hogy tájékozódjanak hivatalos forrásból – hívta fel a figyelmet az erdélyi ferences rendtartomány sajtószolgálata.

Téves információk terjednek a csíksomlyói búcsúról egy hamisított programfüzet alapján
2024. május 14., kedd

A gyermekgyógyászatot támogatva a legkorszerűbb körülményeket biztosítja a kincses városban átadott kórház

Funkcionalitását és felszereltségét tekintve országos szinten egyedülálló egészségügyi intézményt hoztak létre Kolozsváron: az uniós alapokból épített gyermekpszichiátriai kórházat kedden adták át.

A gyermekgyógyászatot támogatva a legkorszerűbb körülményeket biztosítja a kincses városban átadott kórház
2024. május 14., kedd

Munkára jelentkeznek a politikában, szavazni is hajlandóak az erdélyi magyar fiatalok

Rekordszámú, 1200 fiatal pályázik idén különböző tisztségekre az RMDSZ színeiben a június 9-én rendezendő helyhatósági és európai parlamenti választáson.

Munkára jelentkeznek a politikában, szavazni is hajlandóak az erdélyi magyar fiatalok
2024. május 14., kedd

Rövidke erdélyi sztrádaszakasz műszaki-gazdasági mutatóit hagyta jóvá a kormány

A kormány jóváhagyta az A3-as autópálya Brassó megyei, Keresztényfalva és Vidombák közötti szakaszának műszaki-gazdasági mutatóit – jelentette be kedden Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter a Facebookon.

Rövidke erdélyi sztrádaszakasz műszaki-gazdasági mutatóit hagyta jóvá a kormány
2024. május 14., kedd

Mintegy 300 ezer zarándokot várnak Csíksomlyóra, a búcsú a lelki megújulásra próbálja hangolni a híveket

Lelki megújulásra próbálják hangolni a zarándokokat az idei csíksomlyói búcsún, melyre mintegy 300 ezer résztvevőt várnak a Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról – jelentették be a szervezők keddi csíkszeredai sajtótájékoztatójukon.

Mintegy 300 ezer zarándokot várnak Csíksomlyóra, a búcsú a lelki megújulásra próbálja hangolni a híveket
2024. május 14., kedd

Alkoholmérgezéssel került kórházba három Hargita megyei gyerek

Életveszélyes állapotban, alkoholmérgezéssel szállítottak kórházba Suceava megyében három gyereket, akik úgy tűnik, hogy elloptak egy üveg pálinkát, és addig ittak, amíg rosszul nem lettek.

Alkoholmérgezéssel került kórházba három Hargita megyei gyerek
2024. május 13., hétfő

A hónap második felében felbecsülhető lesz a májusi eső „értéke”

Meleg időre, de esőre is számítani lehet a következő két hétben országszerte – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) május 13. és 26. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

A hónap második felében felbecsülhető lesz a májusi eső „értéke”
2024. május 13., hétfő

Anyagilag is támogatja a német állam a német anyanyelvű közoktatást Romániában

A német állam anyagilag is támogatja a német anyanyelvű oktatásban részt vevő romániai tanügyi alkalmazottakat. A projektet az az alapítvány bonyolítja le, mely az erdélyi német gazdaságfejlesztési program „gazdája” is.

Anyagilag is támogatja a német állam a német anyanyelvű közoktatást Romániában
2024. május 13., hétfő

Kutyái elpusztítása miatt őrizetbe vettek egy szatmári férfit

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 50 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte kutyáit, majd egy mezőn szabadult meg a tetemektől – közölte hétfőn a Szatmár megyei rendőr-főkapitányság.

Kutyái elpusztítása miatt őrizetbe vettek egy szatmári férfit
2024. május 13., hétfő

Életét vesztette egy 17 éves lány egy Temes megyei balesetben, a sofőrnek alig néhány napja volt jogosítványa

Életét vesztette egy, Temesvár és Berekszó között történt közúti balesetben egy 17 éves lány hétfőre virradó éjszaka, miután az autó, amelyben utazott, felborult.

Életét vesztette egy 17 éves lány egy Temes megyei balesetben, a sofőrnek alig néhány napja volt jogosítványa