Indulatosan reagált több RMDSZ-es politikus Eckstein-Kovács Péternek a szövetségből való kilépésére

Rostás Szabolcs 2018. június 25., 14:29 utolsó módosítás: 2018. június 25., 14:33

Indulatos reakciót váltott ki az RMDSZ politikusai részéről Eckstein-Kovács Péter volt szenátor bejelentése, miszerint az igazságügyi törvények módosításához nyújtott parlamenti támogatás miatt kilép a szövetségből.

Fotó: Biró István

Kelemen Hunor szövetségi elnök még higgadtan és visszafogottan kommentálta politikustársa döntését, sajnálatosnak nevezve azt, egyúttal sok sikert kívánva Ecksteinnak. „A mi elveink és céljaink nem változnak a kilépése után. Eckstein-Kovács Péter az utóbbi években nem járult hozzá aktívan a magyar közösség jogainak védelméhez” – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek Kelemen.

Nem fogadta ilyen megértően a távozást Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere, aki szégyennek nevezte, hogy a volt szenátor a „jogállam kiherélését” emlegette az RMDSZ-nek az igazságügyi törvények elfogadásához fűződő hozzájárulása kapcsán.

A kolozsvári jogász-politikus egészen pontosan úgy fogalmazott: nem tudja elfogadni azt a szerepet, amit az RMDSZ jelenleg a „jogállam leépítésében, az igazságügy kiherélésében játszik”. Az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke – akinek reakciójára először a Főtér.ro portál figyelt fel – felrótta Ecksteinnak, hogy egyetlen szóval sem hallotta tiltakozni a protokollumok, a korrupcióellenes ügyészség „illegalitásai”, „a felmentett, tehát koholt vádakkal félreállított főügyész-alkotmánybíró-miniszterelnök és mások esetében, a semmibe vett alkotmánybírósági döntések okán”. „Talán mert/pedig közelről ismered a jelenségeket és hátterüket, hiszen annak Traian Băsescunak voltál a tanácsadója, aki mindezért mindenek előtt és felett felelős” – válaszolt Ecksteinnak Facebook-bejegyzésben Horváth Anna, akit márciusban két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtott alapfokon a Kolozs megyei táblabíróság befolyással üzérkedésért.

Többek között a Traian Băsescu oldalán betöltött tanácsadói tevékenységet vetette a szemére az RMDSZ kulturális főosztályát irányító Hegedüs Csilla is, aki szerint egykori „eszme- és harcostársa” évek óta sértett és évek óta az RMDSZ sértegetésében éli ki magát. „Miután a magyar emberek nem szavaztak bizalmat neki, ahhoz a politikushoz szegődött tanácsosnak, aki miatt ma ebben az országban nincs jogállam és aki nem mellékesen azt is kimondta, hogy sosem lesz autonómiánk. Băsescuról beszélek. Nem emlékszem arra, hogy felszólalt volna ellene mint az elnök kisebbségi ügyekért felelős tanácsosa” – állapította meg közösségi oldalán az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Hegedüs Csilla hozzátette, elismert kisebbségi jogászként Eckstein-Kovács sokat tehetett volna „közös ismerősük, barátjuk, Horváth Anna „meghurcoltatása”, akár a marosvásárhelyi katolikus líceum megszüntetése kapcsán, szerinte azonban a volt szenátor „megszűnt küzdeni közösségi jogainkért”. Különben a közösségi oldalon posztolt bejegyzések egy része egyetért Eckstein kilépésével, élesen bírálva az RMDSZ politikai irányvonalát, mások viszont elmarasztalják a politikust a döntésért.

Mint arról beszámoltunk, Eckstein-Kovács Péter a Kolozsvár Főterén szombaton este rendezett kormányellenes tüntetésen jelentette be, hogy 28 év után távozik az RMDSZ-ből. A volt kisebbségügyi miniszter később közösségi oldalán azt írta, nehéz szívvel, sok vívódás után hozta meg a döntését, és biztosan nem lépett volna ki az RMDSZ-ből, ha látja a jó irányba való elmozdulás lehetőségét. „Sajnos, a szövetségen belüli demokrácia megcsökött, nem látok reményt a változásra. Maradhattok a PSD és Dragnea támogatói. Lelketek rajta, de nem az én nevemben” – üzente RMDSZ-es politikustársainak Eckstein.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat