Hosszas elzárás után „felszabadíthatják” a turisták a szászkézdi parasztvárat

Hosszas elzárás után „felszabadíthatják” a turisták a szászkézdi parasztvárat

Valahogy sikerült. Elhúzódott, de immár a végéhez közeledik a szászkézdi parasztvár felújítása

Fotó: Facebook/Cetatea de refugiu din Saschiz

Hamarosan befejeződik a 14. században épült szászkézdi parasztvár felújítása, mely során többéves késést halmoztak fel, de a mostani tervek szerint idén augusztusban végre elkészül az UNESCO-listás Maros megyei település egyik büszkesége. Ezek után titkos alagutat is megnyitnának a turisták előtt a számos más vendégcsalogató és gazdaságfejlesztő célpontnak, kezdeményezésnek otthont adó egykori szász faluban.

Páva Adorján

2024. május 20., 10:132024. május 20., 10:13

Ovidiu Şoaită polgármester szerint már csak a belső térkövezés és zöldövezet-kialakítás maradt hátra a teljesen megújuló várban.

„Nehezen megvalósítható projekt volt, mivel a falak nagyon romos állapotba kerültek a restaurálás megkezdése előtt, de örülünk, hogy augusztus elsején megnyílik a látogatók, turisták előtt. A támogatási szerződést 2017-ben írtuk alá, 2018-ban adtuk ki a rajtengedélyt, de sajnos ide jutottunk. Nagyon nehezen haladtak, bonyolult munkálatok kellettek, de ez az egyik legszebb és legértékesebb projekt, mely a szívünkhöz nőtt, ugyanakkor a legnehezebben megvalósítható is” – foglalta össze csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek az egykori szász település élén ötödik mandátumát hamarosan kitöltő liberális politikus.

Tényleg nehezen ment: eredetileg 2019-re kellett volna befejezni a felújítást a fejlesztési minisztériumtól érkező 8,5 millió lejből.

Galéria

Megmentették. Már nagyon rossz állapotba került a vár a felújítás előtt

Fotó: Demján László

Azonban a bürokratikus akadályok miatt csak akkor fogtak neki a munkálatoknak, melyeket amúgy két év alatt kellett volna befejezni. Azonban hamar kiderült, hogy munkaerőhiány nehezíti az előrehaladást, majd betört a pandémia, amely legnehezebb időszakában le is állították a munkálatokat. Amikor pedig más nem jött közbe, akkor a restaurálandó falak nagyon rossz állapota, előre nem látott beavatkozások lassították a folyamatot.

korábban írtuk

Vége a papírtologatásnak, nekilátnak a szászkézdi vár felújításának – VIDEÓ
Vége a papírtologatásnak, nekilátnak a szászkézdi vár felújításának – VIDEÓ

Két évig tartó bürokratikus huzavona után elkezdődik a szászkézdi parasztvár felújítása. A világörökségi helyszín 14. században épült erődítménye két év múlva nyitja meg újra kapuit a turisták előtt.

De mindez egyáltalán nem vette el a polgármester kedvét az újabb tervektől: már van megvalósíthatósági előtanulmánya a várat és a falut összekötő, ostrom ideje alatt ellátási útvonalat vagy menekülést biztosító titkos alagút felújításának, megnyitásának.

Idézet
Mindenki számára izgalmas lehet egy kútban egy veder formájú liftrendszer segítségével alámerülni, majd végigmenni egy alagúton, mely a vár hátához, egy szakadék közelébe vezet.

Két alagút-lehetőségünk van: az első ez, 50-60 méter hosszú, és van még egy, amelyről azt mondják, hogy a falu központjában lévő templomig vezetett több száz méteren keresztül. Nem mondok le erről a projektről, mert tudom, hogy sok turistát vonz majd” – magyarázta Ovidiu Şoaită polgármester.

Galéria

A restaurálás 8,5 millió lejből valósult meg

Fotó: Facebook/Cetatea de refugiu din Saschiz

Mint ismeretes, a szászkézdi parasztvár támadások idején szolgált menedékül a közeli települések lakossága számára, de a közösség élelemtartalékának raktározására is használták. A hajó alakú vár alapterülete 5000 négyzetméter. Az erődítmény a település központjától körülbelül egy kilométerre, a falu melletti dombtetőn található, kanyargós ösvényen közelíthető meg.

A 20. század elején még épen állt, állapota az utóbbi években romlott le, már-már veszélyt jelentett a turisták biztonságára.

Ennek oka, hogy bár a szászkézdi önkormányzat már 2012-ben aláírt egy finanszírozási szerződést a felújítására a fejlesztési minisztériummal, ezt végül a kormányban megtorpedózták.

Galéria

Fotó: Facebook/Cetatea de refugiu din Saschiz

Amint az Erdélyi Napló korábbi múltidéző sorozata Szászkézdről szóló részéből kiderül, Szászkézd – mely Segesvártól 20 km-re, a történeti Királyföld szélén fekszik – neve a magyar Keszi törzsnévből, ez pedig talán a kéz főnévből való. Előtagja a betelepült szászokra utal. Először Kizd néven 1308 körül szerepelt, későbbi említései: Kezd és Kyzdy (1345), Zaazkezd (1459). Székelyek 1161-ben telepedtek ide, majd a 13. század elején Kézdiszékre költöztették őket, és helyükre 1231-ben szászokat telepítettek.

korábban írtuk

Szászkézd: a kövekből áradó erő
Szászkézd: a kövekből áradó erő

Jómódú szász településként ismerték. Szászkézd híres parasztvára biztonságot jelentett a környék lakói számára, impozáns evangélikus temploma pedig a segesvárival vetekedett. A szászok távozásával a betelepült utókor próbálja menteni a menthetőt.

A románul Saschiz, németül Keisd nevű falu nyugati szélén emelkedő 536 méter magas hegyen áll a parasztvár. 1347 után építették és a környező falvak lakosságának szolgált menedékül. Háromszoros falgyűrű vette körül. Kiss Gábor az Erdélyi várak, várkastélyok című könyvében arról ír, hogy

a várat a 14–15. század fordulója körül építették a megújuló török támadások kivédésére. Ostromáról azonban nincsenek adatok, és kevés történelmi esemény fűződik hozzá.

Szászkézd egyike volt azoknak az erdélyi falvaknak, ahonnan a legtöbb ember vándorolt ki Amerikába 1899 és 1913 között. Az elmúlt évszázadban a komlótermesztés központja lett, de jelentős szőlőtermesztés és állattenyésztés is folyt a település határában. Szász lakosságának nagyobb része már a kommunista rendszerben Nyugat-Németországba távozott. Aki pedig hátramaradt, az a rendszerváltás után cserélt hazát.

Galéria

Fotó: Facebook/Cetatea de refugiu din Saschiz

A világörökségi helyszínként számon tartott Szászkézd az evangélikus erődtemploma révén került fel az UNESCO listájára.

Az egyik legjelentősebb erdélyi szász műemlék harangtornyának felújítási munkálatai még 2021-ben befejeződtek – hosszas pénzszerzési próbálkozások és többéves tényleges munka után.

Galéria

Szászkézd az 1493 és 1497 között épült evangélikus erődtemploma révén került fel az UNESCO listájára

Fotó: Dorina Matiș/Agerpres

Szászkézd evangélikus temploma 1493 és 1497 között épült, a helyi emlékezet szerint tornya a segesvári óratorony mintájául szolgált. Amint arról beszámoltunk, felújítása nem volt egyszerű folyamat: bár a művelődési minisztérium 2005-ben jóváhagyta a templomhajó és torony együttesére vonatkozó projektet, végül csak előbbit korszerűsítették, a torony felújítását 2009-ben a gazdasági válságra hivatkozva elhalasztották. Később mégis sikerült uniós forrásokat lehívni a felújítására, a torony restaurálási munkálatai 600 ezer euróra rúgtak. Az 1400-as évek elején épült harangtornyot korábban 1832-ben újították fel, ezt a tetőzet felirata is jelzi.

A szászkézdi világörökségi helyszín felújításához 15 évig tartó erőfeszítésekre volt szükség.

korábban írtuk

Befejeződött a szászkézdi erődtemplom restaurálása, régi pompájában ragyog a műemlékegyüttes
Befejeződött a szászkézdi erődtemplom restaurálása, régi pompájában ragyog a műemlékegyüttes

Elkészültek az egyik legjelentősebb erdélyi szász műemlék, a szászkézdi erődtemplom harangtornyának felújítási munkálatai. Az UNESCO-világörökség listáján is szereplő épületegyüttest újabb projekttel helyeznék előtérbe. 

Az elmúlt években egyéb idegenforgalom-fejlesztő, turistacsalogató kezdeményezések is születtek Szászkézden. Például tizenhat ház – nyolc Szászkézdről és nyolc a hozzá tartozó Miklóstelkéről – került fel Maros megyéből a hagyományos építészetű falvak útvonalára. Helyreállításukat az országos helyreállítási tervből (PNRR) finanszírozzák.

Galéria

Jók a kilátások. Számos gazdaságfejlesztő kezdeményezés született Szászkézden

Fotó: Szászkézd polgármesteri hivatala

Ugyanakkor arról is beszámoltunk már, hogy

fellendítette Szászkézd térségének gazdaságát a Transilvania Bike Trails Race kerékpárverseny is.

A verseny célja a Nagy-Küküllő mentén található szász falvakat – Szászfehéregyháza (Viscri), Mese (Meşendorf), Szászkeresztúr (Criţ), Miklóstelke (Cloaşterf), Szászbuda (Buneşti) és Szászkézd (Saschiz) – Segesvárral összekötő bicikliutak népszerűsítése.

Az esemény több ezer embert mozgat meg, olyan is előfordult már, hogy Kőhalomtól Medgyesig minden szálláshelyet lefoglaltak ez alkalomból. A versenynek hála nem csupán a szálláshelyek száma nőtt meg a térségben, de új kezdeményezések, vállalkozások is megjelentek, mint például a kerékpárkölcsönzők. De közvetett módon a helyi gasztronómia is nyert, fejlődött az állattenyésztés, különösen a húsmarhatartás, és egyre nagyobb teret kapott a biotermesztés. A turizmusban pedig a szász örökségre építenek, miközben a 2080 lelket számláló községben már csupán 41-en vallották magukat németnek a legutóbbi népszámláláson, 22-en pedig magyarnak és 144-en romának a többségi nemzeten kívül.

korábban írtuk

Fellendítette Szászkézd térségének gazdaságát a Transilvania Bike Trails Race elnevezésű kerékpárverseny
Fellendítette Szászkézd térségének gazdaságát a Transilvania Bike Trails Race elnevezésű kerékpárverseny

A Transilvania Bike Trails Race (TBT Race), a Szászkézdről induló Cross Country (MTB) kerékpáros verseny fejlesztette a verseny útvonalán található falvakban az ipart, a mezőgazdaságot és a szolgáltatási ágazatot is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 19., vasárnap

Elfogták az erdőben bujdosó, 21 éves barátnője megölésével gyanúsított nagyszebeni fiatalembert – FRISSÍTVE

Őrizetbe vették azt a 24 éves Szeben megyei fiatalembert, akit barátnője megölésével gyanúsítanak – közölte vasárnap Elena Welter, a Szeben megyei rendőrség szóvivője.

Elfogták az erdőben bujdosó, 21 éves barátnője megölésével gyanúsított nagyszebeni fiatalembert – FRISSÍTVE
2024. május 18., szombat

Átadták a nagyváradi repülőtér új, a korábbinál négyszer nagyobb utasterminálját (VIDEÓ)

Átadták szombaton a nagyváradi repülőtér új, 40 millió eurós beruházással épült utasterminálját.

Átadták a nagyváradi repülőtér új, a korábbinál négyszer nagyobb utasterminálját (VIDEÓ)
2024. május 18., szombat

A csíksomlyói búcsú szónoka: az élő és éltető imádság megtartó ereje és forrása a ránk váró megújulásnak

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra – mondta Felföldi László, a pécsi egyházmegye püspöke.

A csíksomlyói búcsú szónoka: az élő és éltető imádság megtartó ereje és forrása a ránk váró megújulásnak
2024. május 18., szombat

A kampány kedvéért is felavatták a regionális kórház munkatelepét Kolozsváron

A kolozsvári regionális sürgősségi kórház építési munkálatainak hivatalos avatóünnepségén vett részt szombaton Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, aki ez alkalomból kijelentette: érezhetően javulni fog az egészségügyi ellátás minősége Romániában.

A kampány kedvéért is felavatták a regionális kórház munkatelepét Kolozsváron
2024. május 18., szombat

Tönkretette a tűzijátékot szervező cég a vadonatúj szökőkutat az aradi román közigazgatás ünnepén

Csak néhány hétig élvezhették az aradiak a volt Nagypiac helyén kialakított park díszszökőkútjának sugár- és fényjátékát, pénteken az esti tűzijátékot szervező cég mikrobusza ráhajtott a járdaszinten lévő létesítményre, amely beszakadt a jármű alatt.

Tönkretette a tűzijátékot szervező cég a vadonatúj szökőkutat az aradi román közigazgatás ünnepén
2024. május 17., péntek

Magyar Levente a Krónikának: a magyar EU-elnökség előmozdíthatja Románia schengeni csatlakozását

Nagyot fog lendíteni Magyarország európai uniós elnöksége Romániának a schengeni övezethez történő teljes körű csatlakozásán Magyar Levente, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint.

Magyar Levente a Krónikának: a magyar EU-elnökség előmozdíthatja Románia schengeni csatlakozását
2024. május 17., péntek

Életre kelt Erdély főnixmadara, átadták a felújított gyalui várkastélyt

Életre kelt Erdély főnixmadara, megannyi erdélyi és magyarországi notabilitás jelenlétében pénteken átadták a felújított gyalui várkastélyt. A főnixmadár hasonlatot Tóthfalusi Gábor építész, a felújítási munkálatok tervezője használta.

Életre kelt Erdély főnixmadara, átadták a felújított gyalui várkastélyt
2024. május 17., péntek

Hároméves gyermek vesztette életét egy Szatmár megyei balesetben

Egy hároméves gyermek meghalt, másik két személy megsérült egy közlekedési balesetben pénteken a 19-es országúton, a Szatmár megyei Gombáspusztán.

Hároméves gyermek vesztette életét egy Szatmár megyei balesetben
2024. május 17., péntek

Alakul Temesvár déli körgyűrűje, de még várni kell a szalagvágásra

Nyolcvannégy százalékban elkészült és idén júliusban át is adják a forgalomnak Temesvár déli, Szerbia felé kivezető körgyűrűjét – jelentette ki pénteken Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.

Alakul Temesvár déli körgyűrűje, de még várni kell a szalagvágásra
2024. május 17., péntek

Aradiak könyörgéseit, volt szövetségi kapitányt is visz Csíksomlyóra az Össznemzeti Zarándokvonat

Több év kihagyás után idén Aradon állt meg a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors egyesülésével kialakított Össznemzeti Zarándokvonat, amely péntek hajnalban indult a budapesti Keleti pályaudvarról a csíksomlyói pünkösdi búcsúba.

Aradiak könyörgéseit, volt szövetségi kapitányt is visz Csíksomlyóra az Össznemzeti Zarándokvonat