Hiába vált trendivé, a diákok többségének nincs szüksége magánórákra

Hiába vált trendivé, a diákok többségének nincs szüksége magánórákra

Iskolai tanóra. A diákok többsége külső segítség nélkül is elboldogulhat

Fotó: Jakab Mónika

A közoktatásban tanuló diákok számára divattá vált a magánóra-látogatás. Miközben a szülők egyre nagyobb összegeket költenek a szolgáltatásra, hozzáértő pedagógusok szerint erre sok esetben nincs szükség. A tanulni nem akaró gyerekeken ez nem segít, és igazából csak kivételes körülmények között indokolt. Két, nagy tapasztalattal rendelkező pedagógussal jártuk körül a témát.

Makkay József

2024. február 20., 19:002024. február 20., 19:00

2024. február 21., 08:062024. február 21., 08:06

Az iskolákban ismét vita tárgya lett a magánóra, miután a román tanügyminisztérium arra kötelezte a közoktatásban résztvevő intézmények tanítóit és tanárait, hogy 2024. február elsejéig írásban nyilatkozzanak arról, miszerint saját diákjaiknak – akiket tanórákon oktatnak – nem tartanak magánórákat. Sok kollégium etikai kódexében ez már korábbról bevett gyakorlat volt, azonban az új tanügyi törvénnyel a rendelkezés immár országszerte kötelezővé vált a közoktatásban dolgozó pedagógusok számára.

Mindez azonban csupán részletkérdés diák és tanár számára, hiszen

Romániában a magánórák piaca olyan fejlett szolgáltatássá vált, hogy a szereplők könnyen alkalmazkodnak az új helyzethez.

A kérdés igazából úgy tevődik fel, hogy nagyon sok diák számára miért van szükség plusz magánórákra, miután naponta legalább hat-hét órát töltenek el az iskolapadokban. Mennyire hatékony a közoktatás, ha diákok tízezrei kényszerülnek arra, hogy a szülők által borsos áron megvásárolt magánórákra járjanak? Legtöbben a nyolcadik osztályt záró képességvizsgára és az érettségire szükséges tantárgyakból – román, magyar, matematika – vesznek magánórákat.

Van-e reális igény a magánórák nyújtotta többlettudásra, vagy „divathullám”, menő trend áldozataivá válnak a diákok és szülők? Erről beszélgettünk két tapasztalt pedagógussal: a 2005-től a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium igazgatói tisztségét ellátó Szőcs Ildikó kémia-fizika szakos tanárnővel, és Kulcsár Gabriella angol szakos tanárnővel, a Kolozsvári Református Kollégium pedagógusával.

Rossz fényt vet a közoktatásra

,,A magánórák nem csak Romániában vannak elterjedve. És nem csak középiskolások, hanem elemisek is szép számban járnak magántanárhoz. Úgy látom, bizonyos esetekben a szülők túllőnek a célon” – vezeti fel beszélgetésünket Szőcs Ildikó, aki igyekszik felvázolni azokat az eseteket is, amikor valóban szükség lehet magánórára. Úgy véli, hogy elsősorban

azoknak lehet hasznos ez a fajta többletoktatás, akik orvosira, gyógyszerészetire, informatikára, vagy olyan szakokra felvételiznek, ahol többet kell tudni az átlagos középiskolai anyagnál.

A nagyenyedi pedagógus fölöslegesnek tartja az utóbbi időben belendült magánórákat a kis- és nagyérettségire készülő nyolcadikosok és az tizenkettedikesek körében, ami eleve rossz fényt vet a közoktatásra. Sok gyerek úgy érzi, ha a szülei magánórára küldik, ezzel letudja a tanulnivalót. „Azt szoktam mondani, hogy az a legrosszabb, amikor a diák a postás szerepét játssza: a házifeladatot megoldja a magántanárral, és visszahozza az iskolai tanárnak” – fogalmaz Szőcs Ildikó a Krónikának.

A bő három évtizedes pedagógusi tapasztalattal rendelkező intézményvezető arra is figyelmeztet, hogy

a tanároknak sem tesz jót a túlfeszített magánóra-szolgáltatás. Többen emiatt túlterheltek, kiégnek, a délelőtti és a délutáni feladatokat képtelenek egyforma elkötelezettséggel és intenzitással végezni.

Órák utáni felkészítők

A tanügyi törvény az eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet a differenciált oktatásra, amikor a különböző tudásszintű gyerekek felzárkóztatását tűzi ki célul. Sok esetben ezt a célt szolgálták a magánórák, amikor a szülő úgy gondolta, hogy a gyengébb iskolai teljesítményt nyújtó gyerekét ilyen módon ,,tuningolja” fel.

Galéria

A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint a legtöbb esetben nincs reális igény a magánórák nyújtotta többlettudásra

Fotó: Gecse Noémi

Szőcs Ildikó szerint a mai közoktatási rendszer erre is képes, ha a tanár kellőképpen motivált, és a differenciált oktatást gyakorolja. ,,Nálunk bevett gyakorlat, hogy

a tanárok órák után felkészítőt tartanak a diákoknak, amikor határozottan differenciálnak a gyerekek tudásszintje alapján románból, matekből és magyarból is.

A tanár ezért nem kap külön javadalmazást, de mivel heti negyven órás munkaszerződése van 18 tanóra-munkakötelezettséggel, a plusz tevékenységet a fennmaradó óraszám teszi ki. Aki tanórák utáni felkészítőt vállal, az mentesül más iskolai pluszmunka alól” – mutat rá a megoldás kulcsára az igazgató asszony. Ugyanakkor ha alkalmazzák a tanügyi törvényben szereplő előírást, miszerint a fizetésalap két százalékát az iskolák vezetőtanácsára bízzák, Szőcs Ildikó szerint ebből lehetne a felkészítőt tartó tanárokat szimbolikusan honorálni.

Az idegen nyelvet is könnyedén meg lehet tanulni tanórákon

Kulcsár Gabriella kolozsvári pedagógus úgy látja, hogy a magánóra csak ritkán indolkolt. Olyan esetben például, ha a gyermek semmiképp nem boldogul egyedül egyik vagy másik tantárgyból, azaz képtelen megtanulni valamit úgy, hogy átmenő jegyet kapjon, vagy folyamatosan kudarc éri, esetleg szorongani kezd emiatt. Ilyenkor segíthet egy kis biztatás, más szempontból való megközelítése a témának – vagy épp ellenkezőleg, tovább ronthat a helyzeten.

A Kolozsvári Református Kollégium tanára szerint az esetek többségében a szülő küldi a gyermeket magánórára, és ez nem a gyermek valós igénye. Máskor a szülők a gyerek képességeihez mérten irreális elvárásokat támasztanak a magánórák igénybevételével.

Kulcsár Gabriella tévhitnek tartja azokat a véleményeket is, hogy idegen nyelvet nem lehet megtanulni magánórák nélkül.

Galéria

Fotó: Rab Zoltán

,,Az idegennyelvórák ma talán a legszínesebb, legkorszerűbb, leginteraktívabb módszereket felhasználva zajlanak, dinamikus, naprakész tartalmú tankönyvekkel és segédanyagokkal, a technika minden újdonságát bevetve. Épp ezért bárki könnyedén, szinte észrevétlenül megtanulhat egy idegen nyelvet az iskolai foglalkozások alatt – ha akar. Persze a minimális személyes hozzájárulás nélkül eredmény sincs” – fogalmaz portálunknak az angol szakos tanárnő, hozzátéve, hogy általában a nemzetközileg elismert nyelvvizsgákra készülő diákok szoktak többet dolgozni magánúton.

Szőcs Ildikó szerint mielőtt a szülő magánórákról döntene, beszélje meg a gyerekkel, hogy valóban külső segítségre szorul-e. Ne a jegyek, vagy egy stresszhelyzet alapján döntsön, ne az legyen az apropó, hogy egy év múlva jön az érettségi. ,,Főleg az érettségi előtt álló diákokkal kell sokat beszélgetni. A legtöbb esetben nem a magánóra a megoldás! Találkoztam már olyan diákokkal, akik sokat és sok pénzért jártak magánórára, ami mégsem szült jó eredményt. Alaposan meg kell keresni az okát annak, hogy a szülő miért akarja magánórára küldeni a gyerekét” – vonja le a végkövetkeztetést Szőcs Ildikó, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium igazgatója.

korábban írtuk

Szigorítanának a magánórákon: törvény tiltaná, hogy a tanár saját diákjait oktassa iskolán kívül
Szigorítanának a magánórákon: törvény tiltaná, hogy a tanár saját diákjait oktassa iskolán kívül

Az oktatási törvénybe foglalva erősítenék meg, hogy a pedagógusok ne adhassanak magánórát saját diákjaiknak. A Krónikának nyilatkozó illetékesek úgy látják, szakmailag nem helyes, és összeférhetetlenséget jelent, ha a tanár magánórán is tanítja diákjait.

korábban írtuk

Magánóra: trend vagy szükséglet?
Magánóra: trend vagy szükséglet?

Nem kevés pénzbe, időbe és energiabefektetésbe kerül az iskolán kívüli magánóra, mégis számos szülő hajlandó gyerekének magántanárt fizetni, azzal érvelve, hogy az iskolában nincs idő mindent megtanulni. Valós a szülő aggodalma, vagy csak trendet követ?

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia
2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében
2024. április 04., csütörtök

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is

Véglegesítette az európai parlamenti választáson induló jelöltjeinek listáját az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa csütörtöki ülésén.

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is
2024. április 04., csütörtök

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak

A Temes megyei egészségügyi igazgatóság csütörtökön megerősítette, hogy norovírusgóc alakult ki a temesvári C.D. Loga főgimnáziumban.

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak
2024. április 04., csütörtök

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel

Csomortányi Istvánt indítja polgármesterjelöltként, és önálló tanácsosi jelöltlistával vág neki Nagyváradon az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) a június 9-ei önkormányzati választásoknak, amennyiben az RMDSZ nem fogadja el a koalícióra tett ajánlatukat.

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel
2024. április 04., csütörtök

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt

Első alkalommal kapta meg nő Az év csendőre kitüntetést, amelyet a bukaresti belügyminisztérium szerint többek között azzal érdemelt ki, hogy márciusban sikerült azonosítania és elfognia egy férfit, aki több kiskorút is molesztált.

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt