Hamarosan Erdélyben is emlékké „olvadhat” a nagy hó, sípályák helyett akvapark és Drakula jöhet

Hamarosan Erdélyben is emlékké „olvadhat” a nagy hó, sípályák helyett akvapark és Drakula jöhet

Szedhetjük a sísátorfánkat? Egyre kevesebb a hó, veszélyben a téli sportok szerelmeseinek szórakozása

Fotó: Haáz Vince

Jelenleg egy hónapon át van természetes hó Brassópojánán, de tíz év alatt az is eltűnhet – figyelmeztetnek turisztikai szakemberek, akik szerint Európa számos síparadicsomához hasonlóan Erdélyben is meg vannak számlálva a hegyvidéki idegenforgalom időjárásfüggő szolgáltatásainak napjai. Miközben világszerte számos próbálkozás történik az egyre kevesebb hó kihasználására, ezáltal pedig a sípályák megmentésére, nálunk inkább akvaparképítést és „Drakula-uralmat” ajánlanak a turizmusban.

Páva Adorján

2024. április 18., 09:572024. április 18., 09:57

A hegyvidéki turizmus egyik legnagyobb problémája a hó eltűnése – jelentette ki a turisztikai irodák országos szövetségének (ANAT) elnöke. Alin Burcea egy bukaresti sajtóeseményen emlékeztetett: amikor államtitkárként tevékenykedett a szakminisztériumban (2001-2002 között), a Szupersíelés a Kárpátokban nevű projektje révén a Predeál-Azuga térségben bővítették a síterepet, vizet vezettek ki, hogy hóágyúzni lehessen. „Ám akkor nem tulajdonítottunk jelentőséget a hőmérsékletnek” – ismerte el az Economica.net portál által idézett szakember.

Aki aláhúzta, hogy a globális felmelegedés okozta hóhiány Európa-szerte téma, Ausztriában és Svájcban is jelentős gondokat okoz. A gazdasági portál összeállításából kiderül, hogy egyes osztrák síparadicsomokban emiatt már márciusban lezárták a síszezont, és elkezdték előkészíteni a terepet a nyári idény, nagyrészt a hegyikerékpározás szerelmesei számára. Svájcban is „parlagon maradt” a sípályák zöme a szokatlanul meleg időjárás miatt. Itt az átlagos felmelegedés kétszerese tapasztalható, ugyanis a nagy hegyek magukba zárják a meleget.

„Nekünk is megoldásokat kell találnunk. Mit teszünk, ha eltűnik a hó Brassópojánáról? Jelenleg még egy hónapig van hó, de biztos, hogy tíz éven belül azzal sem rendelkezhetünk. Minisztériumi szinten ki kell dolgozni egy országos projektet. Úgy hiszem, akvaparkokat kell építeni, Brassópojánán kaszinót is lehetne” – vélekedett az ANAT elnöke, az ország egyik legnépszerűbb síközpontját említve.

Galéria

Brassópojánán idén is sokat használták a hóágyúkat, már amikor egyáltalán lehetett

Fotó: Facebook/Primăria Municipiului Braşov

Ahol már évek óta panaszkodnak a kedvezőtlen időjárásra, így lassan hozzászoktak a kevés hóhoz, az idén március végén zárult szezon értékelésekor pedig – a rekordrossz korábbi szezon ismeretében is – inkább a pozitívumokat emelték ki (megjegyezve azért, hogy a március végi 20 Celsius-fokos meleg miatt voltak kénytelenek lezárni a síszezont). A brassói polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint

a 2023-2024-es idényben összesen 1,7 millió belépést regisztráltak a síközpontban, a november 30-ai nyitástól kezdve 123 napon át fogadták a téli sportok szerelmeseit, ami az elmúlt szezonhoz képest egy hónappal hosszabb időszak.

Megjegyzik, hogy ilyen korán még sosem sikerült nyitniuk, de a tél folyamán nagy erőfeszítésekbe került használható formában tartani a sípályákat a sok pluszfokos nap és a kevés hóesés miatt, ami a hóágyúk gyakori bevetését vonta maga után. De csak 42 napon mértek mínusz 4 Celsius-fok alatti hőmérsékletet, ami egyáltalán lehetővé tehette a műhókészítést: összesen 428 546 köbmétert gyártottak mesterségesen.

Sikeresnek ítélték ugyanakkor a „Brassóiak szerdája” elnevezésű kezdeményezést, amely jelentős kedvezményeket biztosított szerdánként a helyieknek: miközben például 2023. február elsején 19 801 látogatójuk volt, 2024. január 31-én 29 531, egy héttel azelőtt pedig 35 005. A hegyimentőknek 446 alkalommal kellett közbelépniük összesen 460 sérült, eltévedt vagy kimentésre váró személy esetében. Bár a számok mozgalmas síszezonról tanúskodnak,

az általános vélekedés pesszimista, lehangoló, és ez országszerte elmondható. Székelyföldön is gyenge síszezonról számoltak be az illetékesek.

A Hargita Megyei Tanács hegyi- és barlangimentő szolgálatának vezetője, Fekete Örs már március elején kijelentette, hogy az idei szezon nagyon gyenge volt a sípálya-üzemeltetők számára, mivel nem volt hó, és a tél a szokásosnál melegebb volt.

Akkor a Madarasi-Hargita Síközpont pályáin voltak a legjobbak körülmények, mert ezeken vastagabb, 40-50 centiméteres volt a hótakaró. Sipos Zoltán ügyvezető akkor reményét fejezte ki, hogy ha lehűl az idő, a hóágyúk beüzemelésével kitart a szezon március végéig. Ez így is történt, a hónap közepén, majd utolsó hetének elején is friss hó hullt. Ugyanakkor – „intenzív 4 hónap után” – március 30-án lezárták a síszezont, az aznapra tervezett Bagolykő Kupa szezonzáró síversenyt törölték a kedvezőtlen időjárás miatt.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Eközben például a Prahova megyei Szinaján az elmúlt évek legrosszabb síszezonjaként beszélnek a most lezárultról. A magas hűmérsékletek miatt még a hóágyúkat sem tudták beüzemelni, egész idényben meg sem tudták nyitni hivatalosan az alacsonyabban fekvő pályákat. A kiesés miatt a pályaüzemeltetőknek halasztaniuk kell az erre az évre tervezett beruházásokat.

A problémákkal nincsenek egyedül. A Nature Climate Change tudományos folyóirat tavalyi jelentése szerint

az Európában vizsgált 2234 síterep 53 százalékánál „nagyon magas a hóellátáshiány kockázata”, ha a globális átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokos emelkedése bekövetkezik az iparosodás előtti szinthez képest.

Az Európai Unió Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálata által 1973 óta gyűjtött adatok szerint világszerte egyre kevesebb hó esik. Az északi félteke középső szélességénél (a trópusoktól északra és az Északi-sarktól délre fekvő terület) érzékelhető a legjelentősebb hanyatlás – írta az Index.hu portál. Amely ugyanakkor összesítette azokat a kezdeményezéseket is, amelyekkel a sípályák bezárása ellen harcoknak.

Galéria

Fotó: Wikipédia

A probléma orvoslására ugyan már hosszú évek óta alkalmaznak hóágyúkat és különböző eszközöket, a főként az alacsonyabban fekvő sípályák esetében újabb módszerek kidolgozására is szükség van.

Az egyik leghatékonyabb ilyen a hógazdálkodás gyakorlata.

Ennek folyamán a szezon végéhez közeledve havat kezdenek felhalmozni, amelyet a begyűjtést követően egy hatalmas, hőszigetelt sátorba helyeznek, ahol a következő télig eláll. Az ott összegyűjtött hó az új szezonban kiteríthető szükség esetén, vagy akár a síelhető időszak hossza is megnövelhető vele.

Az eltárolt hó segítségével bizonyos pályákon vastag, használható hóréteget húznak szét, így a természetre, azaz hóesésre sincsen ahhoz szükség, hogy megkezdődhessen a szezon. A módszer másik nagy előnye, hogy ehhez a nagy mennyiségű vizet és sűrített levegőt felhasználó hóágyúkat sem kell működtetniük, ami jelentős áram- és vízmegtakarítást eredményez – számolt be az Index. Ugyanakkor Észak-Amerikában egyes üdülőhelyek kerítéshálózattal csapdába ejtik a szél által szétterített havat, majd az így összegyűjtött havat más területeken szórják szét.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Ilye és ehhez hasonló tervekről nem hallani Romániában, ahol – visszatérve a turisztikai irodák országos szövetségének elnöke nyilatkozatára – egyesek máris lemondtak a sípályák fenntarthatóságáról. Alin Burcea szerint Románia már nem tetszeleghet síparadicsom szerepben a külföldi turisták előtt, sőt másik látványossága, a tenger sem alkalmas a dicsekvésre, már „mások jobb partokkal rendelkeznek”.

A szakember úgy véli, olyasmivel kell előállnia, „amije másnak nincs”. „Kiállhatunk olyan fantasztikus körutakkal, amelyekkel mindenkit verünk, főleg Erdélyben, a német falvakkal, városokkal. Banális, de ott van a Duna-delta is, az egyetlen Európában, ami a miénk – sorolta a turisztikai szakember. – Kiváló projekt volt a Drakulát övező, ami sajnos becsődölt.

Idézet
Pedig ez egy olyan »termék«, amit világszerte ismernek. Nekünk azt kell mondanunk, hogy Erdély Romániában van, mert mindenki tudja, hogy Drakula Erdélyben van, de azt nem, hogy utóbbi pedig Romániában.

Zseniális termék, a Drakula Park ötlete kiváló. Síelni nehezen hozod ide őket.”

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 19., vasárnap

Elfogták az erdőben bujdosó, 21 éves barátnője megölésével gyanúsított nagyszebeni fiatalembert – FRISSÍTVE

Őrizetbe vették azt a 24 éves Szeben megyei fiatalembert, akit barátnője megölésével gyanúsítanak – közölte vasárnap Elena Welter, a Szeben megyei rendőrség szóvivője.

Elfogták az erdőben bujdosó, 21 éves barátnője megölésével gyanúsított nagyszebeni fiatalembert – FRISSÍTVE
2024. május 18., szombat

Átadták a nagyváradi repülőtér új, a korábbinál négyszer nagyobb utasterminálját (VIDEÓ)

Átadták szombaton a nagyváradi repülőtér új, 40 millió eurós beruházással épült utasterminálját.

Átadták a nagyváradi repülőtér új, a korábbinál négyszer nagyobb utasterminálját (VIDEÓ)
2024. május 18., szombat

A csíksomlyói búcsú szónoka: az élő és éltető imádság megtartó ereje és forrása a ránk váró megújulásnak

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra – mondta Felföldi László, a pécsi egyházmegye püspöke.

A csíksomlyói búcsú szónoka: az élő és éltető imádság megtartó ereje és forrása a ránk váró megújulásnak
2024. május 18., szombat

A kampány kedvéért is felavatták a regionális kórház munkatelepét Kolozsváron

A kolozsvári regionális sürgősségi kórház építési munkálatainak hivatalos avatóünnepségén vett részt szombaton Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, aki ez alkalomból kijelentette: érezhetően javulni fog az egészségügyi ellátás minősége Romániában.

A kampány kedvéért is felavatták a regionális kórház munkatelepét Kolozsváron
2024. május 18., szombat

Tönkretette a tűzijátékot szervező cég a vadonatúj szökőkutat az aradi román közigazgatás ünnepén

Csak néhány hétig élvezhették az aradiak a volt Nagypiac helyén kialakított park díszszökőkútjának sugár- és fényjátékát, pénteken az esti tűzijátékot szervező cég mikrobusza ráhajtott a járdaszinten lévő létesítményre, amely beszakadt a jármű alatt.

Tönkretette a tűzijátékot szervező cég a vadonatúj szökőkutat az aradi román közigazgatás ünnepén
2024. május 17., péntek

Magyar Levente a Krónikának: a magyar EU-elnökség előmozdíthatja Románia schengeni csatlakozását

Nagyot fog lendíteni Magyarország európai uniós elnöksége Romániának a schengeni övezethez történő teljes körű csatlakozásán Magyar Levente, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint.

Magyar Levente a Krónikának: a magyar EU-elnökség előmozdíthatja Románia schengeni csatlakozását
2024. május 17., péntek

Életre kelt Erdély főnixmadara, átadták a felújított gyalui várkastélyt

Életre kelt Erdély főnixmadara, megannyi erdélyi és magyarországi notabilitás jelenlétében pénteken átadták a felújított gyalui várkastélyt. A főnixmadár hasonlatot Tóthfalusi Gábor építész, a felújítási munkálatok tervezője használta.

Életre kelt Erdély főnixmadara, átadták a felújított gyalui várkastélyt
2024. május 17., péntek

Hároméves gyermek vesztette életét egy Szatmár megyei balesetben

Egy hároméves gyermek meghalt, másik két személy megsérült egy közlekedési balesetben pénteken a 19-es országúton, a Szatmár megyei Gombáspusztán.

Hároméves gyermek vesztette életét egy Szatmár megyei balesetben
2024. május 17., péntek

Alakul Temesvár déli körgyűrűje, de még várni kell a szalagvágásra

Nyolcvannégy százalékban elkészült és idén júliusban át is adják a forgalomnak Temesvár déli, Szerbia felé kivezető körgyűrűjét – jelentette ki pénteken Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.

Alakul Temesvár déli körgyűrűje, de még várni kell a szalagvágásra
2024. május 17., péntek

Aradiak könyörgéseit, volt szövetségi kapitányt is visz Csíksomlyóra az Össznemzeti Zarándokvonat

Több év kihagyás után idén Aradon állt meg a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors egyesülésével kialakított Össznemzeti Zarándokvonat, amely péntek hajnalban indult a budapesti Keleti pályaudvarról a csíksomlyói pünkösdi búcsúba.

Aradiak könyörgéseit, volt szövetségi kapitányt is visz Csíksomlyóra az Össznemzeti Zarándokvonat