Gabona helyett zöldség, gyümölcs? Az olcsó ukrán gabona átállásra kényszeríti a romániai mezőgazdaságot is

Gabona helyett zöldség, gyümölcs? Az olcsó ukrán gabona átállásra kényszeríti a romániai mezőgazdaságot is

Most magasabb a kukorica ára, mint tavasszal, de így is nehezen fedezi a gazdák kiadásait

Fotó: Makkay József

Jelentős kihívások elé állítja a gabonatermelő gazdákat a búza, kukorica vagy napraforgó alacsony ára, ami csak nagy termés esetén fedezi a termelői költségeket, és jó esetben némi profitot is kínál. Vincze Tamás közgazdász, egy kolozsvári székhelyű gabonaforgalmazó vállalat ügyvezető igazgatója a Krónikának rámutatott, hogy sürgős váltásra van szükség a jelenlegi terménystruktúrában.

Makkay József

2024. június 18., 09:412024. június 18., 09:41

Az idén két héttel korábban beköszöntött tavasz meghatározza a teljes mezőgazdasági évet, így a szántóföldi növények betakarítása, a nyári aratás is előbbre kerül kedvező időjárás esetén. A csapadékban gazdag április és május a legtöbb haszonnövény fejlődését segítette, így szép termés ígérkezik szalmás gabonából, olajos magvakból és kukoricából egyaránt. Az a kérdés, hogy jövedelmezőség szempontjából milyen évet fognak zárni a gazdák, azaz milyen áron tudják értékesíteni terményeiket.

Két-három hónappal ezelőtt a kilátások lesújtóak voltak, a helyi terményfelvásárlási árak negatív rekordokat döntöttek: a kukorica kilójáért 60-70 banit, a kenyérgabonáért 70-80 banit kínáltak a felvásárlók, ami a három évvel ezelőtti piaci áraknak felelt meg. Eközben a termeléshez szükséges inputanyagok ára jelentősen megnőtt.

Júniusban mégis megmozdult a gabonapiac, és a tőzsdéken, illetve a helyi felvásárlóknál enyhe áremelkedés tapasztalható.

Vincze Tamás közgazdász, az egyik legnagyobb erdélyi gabonaforgalmazó cég, a kolozsvári székhelyű EastGrain ügyvezető igazgatója a Krónikának elmondta, hogy a gabonapiacon tapasztalható árkorrekció a gazdák számára kedvező világpiaci folyamatoknak köszönhető. „Az oroszországi gabonatermelés – elsősorban a búza – termésbecslése elmarad a korábbi szinttől, azaz kisebb mennyiség fog a világpiacra kerülni, aminek árfelhajtó hatása van. Romániában a búza helyi felvásárlási ára 0,9–0,95 lej körül mozog, és megemelkedett az ó termésű kukorica ára is, aminek kilójáért 1 lejt kínálnak a kereskedők. Az októberi, novemberi betakarításra szerződött kukoricáért a felvásárlók 0,7 lejes kilónkénti árat jegyeznek” – ismertette portálunknak az új gabonapiaci árakat a kolozsvári szakember.

Galéria

Vincze Tamás közgazdász, gabonakereskedő szerint egyre nehezebb felvenni a versenyt az olcsó ukrán gabonával

Fotó: Facebook/Vincze Tamás

A korábbi, nagyon alacsony felvásárlási árakhoz képest a mostani gabonaárak egy jó termés esetén kifizetődővé teszik a szalmás gabona és a kukorica termesztését is. Vincze Tamás szerint a gazdák számára így sem túl jövedelmező a gabonatermesztés, de legalább nem lesz ráfizetéses. Számításai szerint

az elmúlt három évben a termelésre fordított inputanyagok ára mintegy 30 százalékkal drágult, amit a jelenlegi árak fedeznek ugyan, de komolyabb jövedelmezőségre nem lehet gondolni.

Az olajos magvak éve

Míg korábban sokan abban bíztak, hogy a gabonaraktározás a jó válasz a betakarítás idején ajánlott alacsonyabb felvásárlási árakra, az utóbbi két évben ez a gyakorlat is megdőlt: aki tavaly és tavalyelőtt a gabonáját raktárban tartotta, az később olcsóbban tudta értékesíteni, mint aratás idején. Ez visszafogta a tárolókapacitásokba történő beruházást, de Vincze Tamás szerint ilyen szempontból ma már országszerte jól állunk. ,,A Konstancán, a Bánságban és a Partiumban meglévő tárolókapacitás elegendő az egész évi termés tárolására, csupán Közép-Erdélyben volna még szükség gabonasilók építésére. Az erre meghirdetett pályázati lehetőséggel idén viszont már sokan éltek” – magyarázza a kolozsvári vállalkozó.

Előreláthatóan valamivel jobb évet fognak zárni az olajos magvakat termelő farmok, ezek közül is elsősorban a repcének és a napraforgónak van jó piaca. Akárcsak a szalmás gabonák esetében, a repce 1,6 lejes felvásárlási ára is mélyponton volt, ami ráfizetésessé tette a haszonnövény termesztését.

A repce esetében is az utóbbi hetekben indult el egy tartósabbnak ígérkező árkorrekció – ez mára 2,1–2,2 lejes felvásárlási árat jelent –, ami háromtonnás átlagtermés mellett már profitot hoz a gazdának.

Tavaly rekordmagas termés volt repcéből, ami idén kisebb lesz, de a szakértő szerint így is megéri a gazdáknak. Akárcsak a napraforgó-termesztés esetén, ahol az 1,7 lejes felvásárlási ár szintén jónak mondható: a legkeresettebb olajos növény termesztése olcsóbba kerül, mint a többi gabonáé, így magasabb a gazda jövedelme.

Galéria

Áfonyaültetvény. Merész vállalkozásnak tűnik a váltás, de sok esetben nem lehet megspórolni

Fotó: Pinti Attila

Több zöldség és gyümölcs

A szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó legtöbb romániai farmon az egymást váltó négy fő növény – szalmás gabona, kukorica, napraforgó, repce – egyre kevésbé kifizetődő terménystruktúra. Vincze Tamás szerint az átlagos közép-erdélyi és partiumi 200-300, illetve a bánsági 500-1000 hektáros gabonatermesztő farmok nehezen tudnak versenyezni a tízezer, vagy több tízezer hektáros ukrajnai farmok termelésével.

Idézet
Az ukrán termelők nem kapnak uniós támogatást, viszont nincs ezzel járó megkötöttségük sem, és sokkal hatékonyabban tudnak termelni, mint mi.

Ez földrajz, és történelem, amivel nincs mit kezdenünk” – nyomatékosította a gabonakereskedő szakember. Vincze úgy véli, erre az lehet a válasz, ha a következő öt évben a hazai mezőgazdaság is megtalálja a megfelelő termelési alternatívákat: a kelet-európai gabona eddigi legfőbb felvevőpiacára, Nyugat-Európába keményen benyomult az ukrajnai gabona, amivel szemben mi nem vagyunk versenyképesek.

Mezőgazdasági körökben napjainkban sok vita van a váltás szükségességéről, az átállást ugyanis már nem lehet kikerülni. A nagyobb hozzáadott értékű terményekre volna igény és fizetőképes piac – zöldségfélék, bogyós gyümölcsűek, prémium minőségű gabonák (például durum búza), takarmánynövények, stb. –, de egyelőre sok gazda számára nehézséget okoz meglépni a váltást. Ami nem utolsósorban plusz munkaerő kérdése is. „A következő öt évben muszáj lépnünk, ha meg akarjuk őrizni a mezőgazdaság versenyképességét. Aki nem vált idejében, az le fog maradni” – fogalmazza meg sommás véleményét lapunknak Vincze Tamás.

korábban írtuk

Nehéz idők várnak a gazdákra, ha továbbra sem sikerül érdemi megoldást találni az ukrajnai gabonaexportra
Nehéz idők várnak a gazdákra, ha továbbra sem sikerül érdemi megoldást találni az ukrajnai gabonaexportra

Az átlagosnál magasabb hozamok ellenére is ráfizetéses a romániai gazdák gabonatermesztése. Továbbra is nagy gondot okoz az ukrán gabona jelenléte, másrészt a hazai termékek nyugat-európai exportpiacát is kisajátították a dömpingáron érkező ukrán áruk.

korábban írtuk

Zuhan a kenyérgabona világpiaci ára, ezt azonban az üzletekben még nem érzékeljük
Zuhan a kenyérgabona világpiaci ára, ezt azonban az üzletekben még nem érzékeljük

Pár hónap alatt mintegy negyven százalékkal csökkent a kenyérgabona ára, ami biztató lehet az élelmiszerpiac számára, de a gazdák csak olcsón tudják eladni terményüket. Szakértővel jártuk körül, hogy az új helyzetben mire számíthat a fogyasztó és a gazda.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 18., kedd

FRISSÍTVE – Súlyos közlekedési baleset Szatmár megyében: busz és furgon ütközött

Autóbusszal ütközött egy haszonjármű kedd reggel a 19-es országúton, a Szatmár megyei Nagymadarászon.

FRISSÍTVE – Súlyos közlekedési baleset Szatmár megyében: busz és furgon ütközött
2024. június 17., hétfő

Marad a Monarchia kígyózó nyomvonala, araszol a vasútfelújítás Kolozsvár környékén (videóval)

Elkészítette első drónfelvételeit a felújítás-villamosítás alatt álló Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal első szakaszán a romániai infrastrukturális nagyberuházásokat figyelő civil szervezet.

Marad a Monarchia kígyózó nyomvonala, araszol a vasútfelújítás Kolozsvár környékén (videóval)
2024. június 17., hétfő

Pandúrból rabló: őrizetbe vették a Kolozs megyei rendőrfőkapitányt és három beosztottját

Őrizetbe vette hétfőn délután az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Mihai Rust, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság parancsnokát és három beosztottját korrupcióval összefüggő bűncselekmények gyanújával.

Pandúrból rabló: őrizetbe vették a Kolozs megyei rendőrfőkapitányt és három beosztottját
2024. június 17., hétfő

Hatvanezer gyermek „elveszett” az első osztálytól a hétfőn elrajtolt érettségiig vezető úton

Resicabánya méretű város lakosságszámát kitevő gyermek hiányzik az idei érettségiről azok közül, akik 12 évvel ezelőtt elkezdték az iskolát. A 30 százalékos lemorzsolódásról tanúskodó megdöbbentő adatokat a 2024-ben végző generáció szolgáltatja.

Hatvanezer gyermek „elveszett” az első osztálytól a hétfőn elrajtolt érettségiig vezető úton
2024. június 17., hétfő

Nyakunkon a kánikula: akár 38 fok is lehet, de a hegyekben egyelőre nem lesz hőség

Országszerte hőség lesz, és akár 38 Celsius-fokos maximumok is várhatók a következő időszakban, a légköri labilitás pedig szinte végig kísérőeleme lesz a kánikulának – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn.

Nyakunkon a kánikula: akár 38 fok is lehet, de a hegyekben egyelőre nem lesz hőség
2024. június 17., hétfő

„Logisztikai okokkal” indokolja a váradi önkormányzat, hogy csak a román válogatott Eb-meccseit lehet a főtéren nézni

„Logisztikai okokkal” magyarázza Nagyvárad önkormányzata, hogy a város főterén csupán a román válogatott Európa-bajnoki mérkőzéseit és a döntőt vetítik óriáskivetítőn, más meccseket – így a magyar nemzeti tizenegy szereplését – nem.

„Logisztikai okokkal” indokolja a váradi önkormányzat, hogy csak a román válogatott Eb-meccseit lehet a főtéren nézni
2024. június 17., hétfő

Sokallja a Beszterce-Naszódban az RMDSZ-re leadott szavazatokat a REPER egyik magyar nemzetiségű politikusa

A REPER Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, a magyar Sas Lóránt-Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei tanácsosjelöltjeinek listája sok szavazatot kapott olyan településeken is, ahol nem élnek magyarok.

Sokallja a Beszterce-Naszódban az RMDSZ-re leadott szavazatokat a REPER egyik magyar nemzetiségű politikusa
2024. június 17., hétfő

Bennégett egy férfi egy kigyulladt melléképületben Hargita megyében

Bennégett hétfő reggel egy 59 éves férfi egy kigyulladt melléképületben Székelyvarságon; egy másik személynek sikerült kimenekülnie.

Bennégett egy férfi egy kigyulladt melléképületben Hargita megyében
2024. június 17., hétfő

Hőségre figyelmeztetnek a meteorológusok a Bánságban és Délkelet-Erdélyben

Két sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható magas hőmérsékleti értékek miatt.

Hőségre figyelmeztetnek a meteorológusok a Bánságban és Délkelet-Erdélyben
2024. június 17., hétfő

Korrupciós gyanú a Kolozs megyei rendőrfőkapitány ellen, a rendőrkapitányságon tart házkutatást a DNA

Korrupciós gyanú miatt tartottak hétfőn házkutatást az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészei a Kolozs megyei rendőr-főkapitányságon és a közlekedésrendészeten.

Korrupciós gyanú a Kolozs megyei rendőrfőkapitány ellen, a rendőrkapitányságon tart házkutatást a DNA