Csúcsra járatták a fürdőturizmust Szovátán – Máris nyögik az elszabadult energiaárakat a nagy szállodák

Makkay József 2022. november 18., 18:47 utolsó módosítás: 2022. november 20., 09:48

RIPORT – Négycsillagos szállodák, új panziók és eredeti szépségükben felújított monarchiabeli villák uralják a szovátai fürdőtelep arculatát, amely sok más hazai üdülőteleptől eltérően él és virul. Riportunkban a fürdőturizmus állapotát vesszük górcső alá: miközben a Maros megyei városban több új szálló épül, tulajdonosai tanácstalanok, hogy milyen jövő vár vállalkozásukra egy energiaínséges világban.

Ha valaki tizenöt vagy húsz évvel ezelőtt járt utoljára késő ősszel Szováta fürdőtelepén, az most meglepődve tapasztalja, hogy november második felében is van élet a sétányokon, a kisebb-nagyobb éttermekben és szállodákban. Míg a rendszerváltást követő évtizedben október elején szinte minden bezárt, és más fürdővárosokhoz, illetve a tengerparthoz hasonlóan a nyár eleji szezon újraindulásával nyitottak a szállók és éttermek, ma a legtöbb vendéglátóhely egész évben üzemel a Maros megyei városkában.

A fürdőtelep utcái és sétányai tiszták, a virágágyások átváltottak a késő őszi időjárást jól bíró növényzetre, legtöbb helyen az aszfaltréteg fel van újítva, szemetet, eldobott palackot mutatóban sem látni.

Tiszta utca, rendes ház. Szovátán adnak a tiszta városképre Fotó: Makkay József

Kolozsvárról jövet egész úton vágni lehetett a ködöt, de amint Szovátához közelítettem, az időjárás naposra váltott.

Késő őszi napsütésben szürcsölgetem délelőtti kávémat a főutca egyik vendéglőjének teraszán. A látvány inkább egy ausztriai kisváros arculatára emlékeztet, mint a Romániában megszokott városokra, ahol rendetlenség, fejetlenség uralkodik, lepusztultak az utcák és a közterek.

Úgy tűnik, ez alól Szováta szerencsés kivétel. Az elmúlt évekbeli tapasztalataim alapján megkockáztatom, hogy a tízezres lélekszámú Maros megyei városka fürdőtelepe Erdély egyik legszebb üdülőhelye.

Meg is jegyzem a pincérnőnek, hogy honnan ennyi vendég, hiszen a Medve-tó szeptember eleje óta nem üzemel. A hölgy szerint a nyári szezon után a Medve-tó szerepét rég átvették a szállodák wellnessrészlegei, ahol annyit fürdőzhet az ember, amennyit akar, aki pedig sétálni szeret, arra a Só útja vár a Medve-tó körüli sétányokon. ,,A 26 étteremből alig zár be néhány télire. Nagy segítség ez, mert egész évben van munkánk” – magyarázza a pincér, aki ha nem is telt háznak szolgál fel, de vannak jócskán vendégei.

Információs iroda: hol lehet jó levest enni?

Benézek a polgármesteri hivatal által működtetett információs irodába. Ez az a ,,műfaj”, amivel országszerte teleszórták a településeket, ám a legtöbb helységben nem működnek. Mondom is a vendégfogadó fiatalasszonynak, milyen jó, hogy nyitva vannak, mire elmosolyodik: nem én vagyok az első, aki így nyit be hozzájuk.

A turisztikai információs iroda reklámképe Szovátáról Fotó: Makkay József

„Az embereknek rossz tapasztalatuk van a turisztikai információs irodákkal kapcsolatban, amelyek sok településen csak addig fontosak, amíg a polgármesteri hivatal megnyeri a beindításukhoz szükséges pályázatot. Amikor a vendégek azt látják, hogy Szovátán, a Medve-tó szomszédságában ez mindennap működik, sokan benyitnak érdeklődni” – magyarázza Bereczki Daniela, aki született turisztikai szakemberként igazít el.

Pár perces beszélgetésünk alatt mindent elmond a szovátai szállodahálózatról, az éttermek felhozataláról, a kirándulási lehetőségekről. Sőt mobiltelefonos alkalmazást ajánl, ha közelebbről érdekel a város vagy a megye. Elmeséli, hogy sokan afelől érdeklődnek, hol lehet például a legjobb levest vagy csorbát enni, ilyenkor rendszerint visszakérdez, hány napot szeretnének az üdülővárosban tölteni, mert akkor több éttermet tud ajánlani ebédre és vacsorára egyaránt.

Egy bukaresti turisztikai kiállítás múlt heti tapasztalatait osztja meg velem, ahol számos Kárpátokon túli vendég megállt a szovátai fürdő standjánál, és lelkendeztek, hogy milyen remek kacsacombot ettek vörös káposztával, vagy marhapörköltet, illetve sok más közkedvelt erdélyi ételt.

Bereczki Daniela szerint a 2020-as koronavírusos esztendő fordulópont volt Szováta életében, és nem feltétlenül rossz értelemben. A korábban szép számban érkezett külföldi vendégeket felváltották a romániai turisták. A kötelező bezártságot leszámítva a Covid-járvány idején is folyamatosan üzemeltek: elkezdtek tömegesen érkezni a hazai vendégek, ami 2021-ben hangsúlyosabbá vált. Idén jelentek meg újra a külföldiek, de a vendégéjszakák számát tekintve továbbra is toronymagasan vezet a belföldi turizmus.

,,Nagy előnyünk, hogy a négycsillagos vendéglátást kínáló szállók mellett – ahol késő ősztől tavaszig sok a céges rendezvény, konferencia stb. – vannak háromcsillagos szállók, olcsóbb panziók és vendégszobák egyaránt. Az a közös bennük, hogy mindenhol magas a színvonal. Szováta olyan turisztikai célpont lett, amelyet az igényesebb és pénzesebb belföldi turisták keresik fel” – magyarázza a turisztikai szakember. Ezt az információs központ falain megtekinthető kitüntetések is bizonyítják, hiszen jó ideje a hazai turisztikai vásárokról és egyéb szakmai rendezvényekről számos díjat hoztak haza. Rákérdezek a fürdőtelep példás tisztaságára is, mire az irodavezető azt mondja, amilyen a polgármester, olyan a város. Ha a városvezető eldobott palackot lát az utcán, félrehúz a kocsijával, és a szemetet bedobja az első kukába. Ami azt jelenti, hogy az alkalmazottakon is számonkéri a város tisztaságát.

Új élményfürdőt működtető szálloda

Szováta ismert turisztikai vállalkozója, a háromcsillagos Maros Szálló és a Káli étterem tulajdonosa, Káli Zoltán szerint a közös összefogás eredménye, hogy a fürdőtelep mindig rendezett és tiszta. A helyi vállalkozók érdekeltek abban, hogy mindig legyen turista a városban, így összeülnek, egyeztetnek, közös terveket, programokat dolgoznak ki. Az összefogást nagyon fontosnak tartja, mert Szovátát az elmúlt tíz esztendőben turisztikai szempontból ezzel sikerült csúcsra járatni.

Az idegenforgalmat mindenhol sújtó koronavírus-járvány ellenére a pandémiát viszonylag könnyen átvészelték, sőt az idei esztendő turistaáradata megközelíti a 2019-ben jegyzett rekordlátogatottságot.

A sikerek gyökerei a 2010-es évek elejére nyúlnak vissza, amikor a szezonális vendéglátásról átváltottak egész éves vendégfogadásra, tehát ősztől tavaszig nem húzták le a rolót. Ami főleg az elején nem ment könnyen, hiszen a szállók a téli hónapokban ráfizetéssel üzemeltek, túl kevés volt a vendég. Amíg a reklámnak köszönhetően a vendégek felfedezték, hogy egy korszerű wellnessrészleggel rendelkező szovátai szálloda télen is vonzó lehet, főleg, ha az erdőktől körülvett, tiszta levegőjű városkában csendes, tiszta sétányokon kocoghat az ember. Így alakult ki az évek során az a vendégszám, amely a nyári csúcsidényt követően a tavaszi, őszi és téli hónapokban is kifizetődővé teszi a vendéglátást. Káli szerint csak így számíthat a szálloda 35 tagú munkatársi gárdájára, amelynek télen-nyáron biztosított a fizetése.

A Káli cégcsoport számára a nagy ugrás jövő májusban következik be, amikor a tervek szerint átadják 104 szobás, 4 csillagos, a három székelyföldi megye első, élményfürdőjével ellátott superior szállójukat, ahol belső és külső csúszdáktól és más élményfürdői elemektől a gyógykezelésekig széles választékkal várják a vendégeket. Az uniós pályázattal épülő vendéglátói komplexum mintegy kilencven ember számára biztosít munkahelyet. A villák arculatába is beilleszkedő épület átadását Bereczki Daniela is nagyon fontos beruházásnak tartja, ami Szováta egyik ékkövének ígérkezik.

A turisztikai szakember, Bereczki Daniela a fürdőtelepnek ítélt kitüntetéseket mutatja Fotó: Makkay József

A történet azonban mégsem ilyen egyszerű. Amikor a Káli család elhatározta az új szálloda építését, nem lehetett sejteni, mekkora energetikai válság elé nézünk. A tervezőkkel igen alaposan szigetelt épületben egyeztek meg, amelynek fűtését hőszivattyús technológiával oldják meg. Az élményfürdővel is rendelkező szálló Székelyföldön azonban magas energiafogyasztó beruházásnak számít, hiszen itt nincs termálvíz. A fürdővíz melegítése a mai piaci energiaárak mellett nehezen kivitelezhető, ami jelentős fejtörést okoz a tulajdonosoknak.

Káli Zoltán vállalkozó épülő élményfürdős szállodakomplexuma Fotó: Makkay József

A helyzethez alkalmazkodva új pályázat keretében zöldenergiából próbálják előteremteni az energiafogyasztás legalább egy részét, napkollektorokat szerelnek a tetőzetre.

És közben abban reménykednek, hogy tavaszra, jövő nyárra csökkenni fog a villamos energia nagyfogyasztók számára megfizethetetlenné vált ára. A vállalkozó szóvá teszi az energiaszolgáltatóval fennálló vitáit: a jelenleg a villamos energia ára kilowattóránként 1,80 lej, de a szolgáltató már 8 lejért sem hajlandó a téli áramellátásra, akkora áramhiány van az országban. A nagyfogyasztók egyelőre nem tudják, hogy mit hoz a jövő. Ha a nagy szállodák áram nélkül maradnak, vissza kell térni a tíz évvel ezelőtti „rendhez”, amikor tavaszig mindenki bezárta a vendéglátó helyiségek kapuit.

Az áramszolgáltató ki kell egyezzen a nagyfogyasztóval

A szovátai polgármesteri hivatal szomszédságában európai uniós pénzekből folynak az építkezések, új amfiteátrum és kulturális központ készül. Fülöp László Zsolt polgármester nem rejti véka alá, hogy az „óvárost” és a fürdőtelepet egyformán kell fejleszteni, holott a beruházások zöme eddig a fürdőtelepre irányult.

Fülöp László Zsolt polgármester: gazdasági szempontból a város erőssége a Medve-tó és a wellnessturizmus Fotó: Makkay József

Ami érthető, hiszen a helyi önkormányzat bevételeinek zöme az idegenforgalomból származik, és ez összességében jóval nagyobb, mint egy hasonló, tízezres lélekszámú városka éves költségvetése.

A polgármester rögtön hozzáteszi, hogy Szováta esetében a kiadások is sokkal nagyobbak, mert egy vendégváró település arculatát csak állandó beruházásokkal lehet szinten tartani.

Beszélgetésünk során kitérünk a nyomasztó energiaválságra is, amely Szováta nagy szállodáit is érinti, amennyiben az áramszolgáltató akkora összeget kér a villamos energiáért, amit a tulajdonos nem tud kifizetni. Fülöp László Zsolt kissé árnyaltabban látja a helyzetet.

A piac fogja eldönteni, hogy milyen áron mennyi energiát fognak vásárolni a cégek. Nem véletlen, hogy megsokszorozódott a napelemes áramtermelés. Mindenki keresi a kiutat a mai helyzetből.

Ami oda fog vezetni, hogy az áramszolgáltatóknál csökkenni fog az áram ára, mert egyszerűen nem tudnak többet kérni, mint amennyit a vállalkozói környezet elbír” – állapítja meg a polgármester a nagyberuházók panaszaival kapcsolatban.

Gyógyturizmus helyett wellnesshétvége

Az RMDSZ színeiben 2016-tól polgármesterként tevékenykedő elöljáró szerint Szovátának sikerült olyan státust kivívnia a romániai fürdővárosok élmezőnyében, ami mögött rengeteg közös munka húzódik. Végigjárjuk a fürdőváros rendszerváltás utáni útkeresését, ami a többi romániai üdülőtelephez hasonlóan itt is megfeneklett. A kommunizmus idején államosított, illetve az újonnan épített szállodák és villák használati jogával rendelkező fürdővállalat éveken át egy banit nem ruházott be az épületekbe, az ingatlanok lepusztultak.

Szováta is a mai Herkulesfürdő vagy más romániai fürdőváros sorsára juthatott volna, ha a Danubius szállodalánc nem vásárolja meg a hetvenes években épített szocialista szállók egy részét.

Akkoriban nagy vita övezte a tranzakciót, hiszen a hoteleket működtető bérlők keményen ellenezték, de a polgármester szerint ez mentette meg a fürdőtelepet. A multinacionális szállodalánc pár év alatt a szovátai vendéglátás zászlóshajójává alakította itteni négycsillagos szállóját, ami elkezdte külföldről vonzani a vendégeket. A kétezres évek elején végrehajtott nagyívű beruházáshoz a város csak hitellel tudott felzárkózni, hogy az infrastruktúrafejlesztés lépést tarthasson a vendéglátóipar elvárásaival.

A nyári szezon után a Medve-tó szerepét átvették a szállodák wellnessrészlegei az üdülővárosban Fotó: Makkay József

Azóta sok év eltelt, és több tízmillió euró értékű uniós pályázatok érkeztek a közművesítés korszerűsítésére, útépítésekre és parkosításra, amely megváltoztatta a fürdőtelep és az alatta elterülő városka életét. Manapság könnyebb helyzete van a polgármesternek, hiszen az egyszínű, RMDSZ-es helyi tanácsban sem román, sem magyar ellenzéke nincs. Fülöp László Zsolt szerint ez akkor sem volt másként, amikor még két szociáldemokrata tanácsosuk volt, mert együtt dolgoztak az RMDSZ-es csapattal. Mint ahogy az MPP-sekkel is leült, és azt javasolta, hogy vele beszéljék meg, ha fejlesztési javaslataik vannak, mert polgármesterként támogatja. Fülöp szerint a helyi önkormányzatokban másként már nem lehet boldogulni: ha az idő viszályokra megy el, az hátráltatja a település fejlődését.

A polgármester pótolhatatlan segítségnek tartja az európai uniós forrásokat. Ezek hiányában a szovátai turizmus meghalt volna. Romániai kormányforrásból egyetlen, kisebb összegű turisztikai beruházásra futotta eddig, az is Elena Udrea minisztersége idején. Azóta Bukarestben a turizmus csupán szóbeszéd tárgya, és konkrét kormányprogramok nem születtek a fejlesztésekre. A mostani kormány turisztikai tárcájától várják, hogy változzon a helyzet.

Fotó: Makkay József

Gazdasági szempontból Szováta erőssége a Medve-tó és a wellnessturizmus. Nőgyógyászati, reumatológiai és bőrgyógyászati kezeléseink híresek, de amióta a módosabb belföldi turisták „célpontja” lettünk, csupán egy-két szálló fogad el olcsóbb árkategóriás nyugdíjas kezelési jegyeket.

A szállók gyógyászati kínálatát a vendégnek ki kell fizetnie. Szemben Kovásznával vagy Tusnádfürdővel, ahol a vendéglátó egységek szezonon kívül olcsó gyógyturizmusból élnek” – érvel a polgármester. Aki szerint nincs ebben semmi meglepő, hiszen Szováta Budapesttől Bukarestig az elit nyaralóhelye volt már a Monarchia idején is. Bizonyosság rá a rengeteg villa, amelyek napjainkra korabeli szépségükben fogadják a vendégeket. A szállodák, panziók és házi vendégszobák nyári csúcsszezonban így is kevésnek bizonyulnak, de sokan ilyenkor őszutón is szívesen eljönnek a Görgényi-havasok lábaihoz, a Sóvidékre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport