FRISSÍTVE – Folytatódik az „ékezetharc”: az igazgatónő szerint megoldották a magyar nevek kijavítását a vásárhelyi iskolában

Krónika 2019. július 11., 14:13 utolsó módosítás: 2019. július 11., 16:41

Kérdésessé vált, hogy kijavítják-e a helytelenül, ékezetek nélkül írt magyar neveket a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola által kiadott hivatalos iratokban. Bár a Cemo szerint csütörtökön megtagadták a nevek kijavítását, a tanintézet igazgatója cáfolta ezt.

Ioan Macarie főtanfelügyelő arról értesítette a tanügyminisztériumot, hogy csütörtökön „teljes mértékben” megoldódik az ékezetek ügye, kijavítják a hibákat Fotó: Facebook/CEMO-Civil Elkötelezettség Mozgalom

Amint arról beszámoltunk, a vegyes tannyelvű tanintézet vezetősége a korábbi hírek szerint megtagadta, hogy magyar ékezetekkel tüntesse fel a hivatalos iratokban a nyolcadik osztályt végzett diákok nevét. Az iskola titkárnőjének és igazgatójának korábbi indoklása szerint a magyar nyelv ékezeteinek használata azért nem volt lehetséges, mert „a titkárságon használt szerver nem ismeri” a magyar ékezeteket.

Tatár Lehel, a Szabad Emberek Pártjának (POL) önkormányzati képviselője a Rebreanu vezetőtanácsának tagjaként próbált megoldást találni a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) által jelzett problémára, ezt pedig hozzászólásban is jelezte a civil szervezet Facebook-oldalán – számolt be a Főtér.ro portál. A hozzászólásból kiderül, hogy két iratról van szó: az oklevelet a tanfelügyelőség küldi az iskolákba, amit helyben töltenek ki, míg a másik bizonylatot ott nyomtatják, ezen az elmúlt évek tanulmányi átlagai szerepelnek.

Mivel hivatalos okmányokról van szó, az adatok hitelességéért az iskola vezetősége felel, és az esetleges hibákat kötelesek kijavítani – közölte Tatár Lehel, aki szerint ez már csütörtökön megtörténhet, ám csak azon diákok esetében, akik jelezték a hibát.

Az önkormányzati képviselő bejegyzését utólag törölték a Cemo Facebook-oldaláról. A jogvédő szervezet ugyanakkor szerdán délután közölte, az általuk kezdeményezett jogi és hatósági eljárásoknak „megvan az eredménye, hiszen az ügybe bevont fontos állami intézmények – a tanfelügyelőség és a tanügyminisztérium – nyomására az iskola vezetősége beadta a derekát”, és a hivatalos átirat szerint csütörtökön kijavíthatják a hibákat.

Azonban a Cemo Facebook-oldalán közölt csütörtök délutáni bejegyzés szerint az igazgató a minisztériumi felszólítás ellenére sem akarja kicserélni az okleveleket.

„Szerencsés lenne, ha az iskola magyar tanárai és az RMDSZ által kinevezett magyar aligazgató, Vincze Csilla is tenne az ügy érdekében valamit. Az iskola egyik tanára azt állította, hogy az okleveleket magyarul állítják ki, ehhez képest az igazgató még most sem hajlandó azokat a magyar karakterek helyes használatával kitölteni” – közölte a Cemo, amely a nap folyamán „további lépéseket foganatosított az ügy sikeres megoldása érdekében”.

Eközben a Nethuszár portál csütörtökön délután megszólaltatta Mimi Ionică Cuciureant, a Rebreanu igazgatóját, aki azt állította: az ügy megoldódott, és nem igaz, amit a Cemo közölt, hogy csütörtökön visszautasították volna a diplomák és a bizonyítványok „magyarítását”. A Nethuszár által idézett intézményvezető szerint a nyolc osztály elvégzését igazoló, és a gimnáziumi beiratkozáshoz szükséges tanulmányi bizonyítvány (foaie matricolă) minden egyes példányát már kijavították.

A diákok ugyanakkor oklevelet is kapnak, amely a nyolc osztály elvégzését bizonyítja. Ez viszont egy, a tanügyminisztérium által kiállított formanyomtatvány, így ezeket az iskola nem tudja azonnal kijavítani, nem is áll rendelkezésükre a szükséges mennyiségű okirat. Az igazgatónő hozzátette, a bizonyítvány esetében – amelyeket az iskola titkárságán állítanak ki – megoldották, hogy az általuk használt program az ékezeteket is ismerje – Cuciurean szerint egyébként eddig román ékezeteket sem használtak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat