Nem viselkednek illendően a látogatók, így felügyelet híján nem tartható állandóan nyitva az istenháza

Pap Melinda , Simó Helga , Zoltán Ildikó 2022. december 20., 19:04 utolsó módosítás: 2022. december 20., 19:14

Felügyelet nélkül nem lehet állandóan nyitva tartani a kolozsvári templomokat, hiszen az ott megfordulók egy része nem viselkedik megfelelőképpen illendően, és sok istenházában nem tudnak állandó felügyeletet biztosítani – mondták el megkeresésünkre a magyar történelmi egyházak kincses városbeli képviselői. A lelkipásztorokat annak kapcsán kérdeztük, hogy egy román civil aktivista felvetette: állandó jelleggel nyitva kellene tartani a kolozsvári templomokat, megnyitni őket különböző világi rendezvények számára.

Nem viselkednek illendően a látogatók, így felügyelet híján nem tartható állandóan nyitva az istenháza
galéria
A kincses városbeli Farkas utcai református templomot kérésre bármikor kinyitják, időnként komolyzenei eseményeket is tartanak benne Fotó: Magyar Egyházzenei Fórum/ Facebook

A látogatók egy része nem viselkedik megfelelően, illendően Isten házában, ezért nem lehet felügyelet nélkül nyitva hagyni a kolozsvári templomokat – fejtették ki a történelmi magyar egyházak lapunk által megkérdezett képviselői.

A lelkészeket annak kapcsán kerestük meg, hogy Adrian Dohotaru civil aktivista szóvá tette: állandó jelleggel nyitva kellene tartani a kolozsvári templomokat, megnyitni őket különböző világi rendezvények számára.

A lelkészek szerint nem lehet állandó felügyeletet biztosítani, ezért nem tudják egész nap nyitva tartani a templomkapukat.

Adrian Dohataru a több ezer kolozsvárit tömörítő Civil Kolozsvár (Clujul Civic) Facebook-csoportban azt írta: társadalmi szempontból figyeli a templomokat, és nem érti, hogy egyes hajlékok „üresebbek, mint rég”, ahogy az „önfejűséget” sem, hogy ennek ellenére csak egyházi hajlékként használják.

A Mentsétek meg Romániát (USR) volt honatyája úgy vélte, ezeket közösségi térként kellene hasznosítani, ahol a környékbeliek rendezvényeket tartanak, példaként a Mărăști negyedbeli Szent Péter római katolikus templomot hozta fel, ahol szerinte a The Office irodaház közelsége miatt a programozók tarthatnának rendezvényeket. „Miért ez a zárkózott magatartás, miért vannak kerítések kapuk helyett?” – tette fel a kérdést Dohotaru, akinek bejegyzésére számos reakció érkezett.

A hozzászólók többsége rámutatott: a magyar egyházak épp nyitottságukról híresek, kolozsvári templomaikban számos rendezvénynek adnak otthont orgonakoncerttől filmvetítésig.

Sok istenháza mellett kulturális intézmény, például galéria működik. Cristian Marchiș civil aktivista válaszában rámutatott: érti, hogy Nyugaton a templomokban diszkó van, de azok elhagyott hajlékok.

„Kolozsváron használatban lévő templomokról beszélünk, még ha egyes esetekben a hívek száma kevesebb is. Mielőtt a magyar közösséget támadná, jó lenne, ha tájékozódna” – tanácsolta. Hozzátette, ha már rendezvényekről beszélünk, épp az ortodox egyház zárkózik el e téren.

„Nem tudnak viselkedni az emberek”

László Attila római katolikus főesperes, a Szent Mihály-templom plébánosa a Krónikának elmondta, nem érti a felvetést, hiszen a kezelésébe tartozó templomok – a főtéri és a piarista – reggeltől estig nyitva áll a hívek és látogatók előtt.

„A piarista templom reggel 7-től, a Szent Mihály-templom fél 8-tól, de most, az adventi időszakban már 6-tól nyitva van. A templomaink reggeltől estig nyitva állnak, egyetlen dolgot kérünk csupán a látogatóktól: hogy a liturgia alatt ne sétáljanak körbe, ne zavarják a liturgia rendjét. De a hátsó részbe még akkor is beengedjük szétnézni a turistákat” – magyarázta a Krónikának a főesperes.

Hozzátette, a rendezvényekre vonatkozó felvetést sem érti, hiszen a napokban épp a Román Opera tart jótékonysági koncertet a templomban egy beteg kisgyerek megsegítésére, de számos más rendezvénynek is helyt adnak a frissen felújított főtéri istenházában.

„Mága-koncerttől Orbán György-emlékkoncertig sok mindent tartottak itt. Természetesen mindenféle rendezvénynek nem adunk helyet, de ami jótékonysági rendezvény, vagy vallásos áhítatot közvetít, arra nyitottak vagyunk” – mutatott rá.

A főesperes kérdésünkre elmondta, a Szent Mihály-templom felújítási projektjében csak az a kikötés szerepelt, hogy látogatási időt kell biztosítani a turisták számára. „Nálunk ez nem kérdés, reggeltől estig nyitva a templom, este 7 órakor zárunk”. A főesperes szerint a látogatási idő alatt templomőrök felügyelik az istenházát, a látogatók viselkedését. Erre még az olyan templomok esetében is szükség van, mint a piarista, amely a bejárat után ráccsal el van zárva.

Rosszak a tapasztalataink, két betörés is történt. Sajnos olyan világot élünk, hogy felügyelettel is olykor borzalom, ami zajlik”

– jelentette ki a főesperes, aki elmondása szerint a napokban maga szólított meg egy szalmakrumplizó látogatót. De az is előfordult, hogy borospohárral, kávéval, szotyizva érkeztek a turisták. „Egyszerűen nem tudnak viselkedni az emberek. Emiatt is kell az őr, a Szent Mihály-templomban percenként meg kell szólítani az embereket” – mondta László Attila, aki szerint meglett férfiak sapkával járkálnak az istenházában, esznek, isznak, kávéznak, olyan természetességgel, mintha a parkban sétálnának. Ferenc Antal, a Szent Péter római katolikus templom plébánosa lapunk kérdésére nem kívánta kommentálni Dohotaru felvetéseit.

A szépen felújított kolozsvári evangélikus templomot is kinyitják és megmutatják bárkinek Fotó: Kiss Gábor/MTI

Kérésre mindig kinyitják a református templomot

Fazekas Zsolt, a Farkas utcai református templom lelkésze a civil aktivista felvetésére reagálva elmondta, a kérdés komplex, elsősorban különbséget kell tenni a különböző felekezetek között, ugyanis nem lehet mindent az ortodox mintára, kaptafára húzni.

„Tudnivaló, hogy az ortodox templomok éjjel-nappal nyitva vannak, a reformátusok meg akkor, amikor istentiszteletet tartunk. Ez nekünk nem is volt tradíciónk, sem célkitűzésünk, de természetesen bármikor bárkit beengedünk, aki templomot akar látogatni” – hangsúlyozta a lelkipásztor.

Hozzáteszi, hogy sokszor csak egy-két ember jelentkezik telefonon, így is szívesen kinyitják a templomot, ennek akadálya soha nincsen.

Azonban ilyen anyagi helyzetben nem tudják azt biztosítani, hogy valaki napi nyolc vagy tíz órában üldögéljen, és várja, hogy ha valaki betéved, akkor nyitott templom fogadja.

„Be lehet hozzánk jelentkezni, az elérhetőségeink megtalálhatóak a honlapunkon és a Facebook-oldalunkon is. Amennyiben jelentkezik egy csoport, jelzik, hogy jönnének, természetesen mindig beengedjük őket, biztosítjuk az idegenvezetést is” – magyarázta Fazekas Zsolt.

Arra is kitért, hogy a nyári időszakban, körülbelül pünkösdtől kezdve – a csíksomlyói búcsú idején főleg, amikor az emberek tömegesen érkeznek Kolozsvárra is – biztosítanak önkénteseket, akik rendelkezésre állnak reggel kilenctől este hétig-nyolcig. Ez tart egész nyári időszakban, körülbelül október végéig, de télen erre nincs lehetőségük.

A lelkész elmondta, hogy megválogatják, hogy milyen programokat engednek be.

„Karácsony előtt is mindenféle egyesület, iskola, amatőr társulás akar jönni koncertezni, filmfelvételt készíteni meg klipet forgatni. Van egy határozat, és mivel ez egy istentiszteleti hely, ezért más rendezvényeket csak a presbitérium beleegyezésével engedünk be. Ilyen rendezvények a klasszikus zenei koncertek, orgonahangversenyek. Az Operával és a Filharmóniával nagyon jó az együttműködésünk. Folyamatosan jöttek a korábbi években, és hangversenyeztek itt. De filmvetítésre meg hasonló rendezvényekre nem vagyunk nyitottak” – nyilatkozta a lelkipásztor.

Számos koncertnek ad otthont az unitárius templom

A nyitva tartásról más protestáns felekezetek lelkészei is hasonlóan nyilatkoztak. Rácz Norbert, a Kolozsvár Belvárosi Unitárius Egyházközség lelkésze azt mondta, döntéshozó testületük, a keblitanács több ízben tárgyalt arról, hogy jó lenne a templomokat nyitva tartani.

„Ez nyári időszakban sikerült is, főleg a pandémiát megelőző években lehetett látogatni a templomot napközben” – mondta. Hozzátette, azt tapasztalták, hogy nem lehet felügyelet nélkül hagyni a templomot, mivel sokan nem úgy bánnak Isten házával, ahogy kellene, szemetelnek, és „nyomdafestéket aligha bíró nyomokat hagynak maguk után”.

A templom felügyeletét meglehetősen nehéz megoldani.

Bármennyire szeretnék, még nem találták meg a módját, hogy egész évben látogatható legyen a templom. Embert kell találni, aki ezt a feladatot ellátja. Bár elviekben, ha ezt sikerülne megoldani, akkor minden további nélkül rendelkezésre állna a templom.

„Istentiszteletek és szertartások alkalmával nyitva vannak a kapuk. Ezenfelül, ha valaki szeretné látogatni a templomot, akkor nyugodtan jelezheti az irodában, és minden további nélkül bemutatjuk a templomot” – fogalmazott a lelkész.

Arról is beszélt lapunknak, hogy az unitárius istenháza befogad koncerteket, előadásokat, minden olyan jellegű eseményt, amely összehangolható a templomi létezéssel.

Legutóbb novemberben, a Kolozsvári Zsidó Napok alkalmával adtak helyet koncerteknek. Hasonló jellegű tevékenységek havonta 2–3 alkalommal szoktak lenni a templomban, viszont az adventi időszakban több rendezvényt befogadnak.

A lelkeket kell megnyitni elsősorban

Fehér Attila evangélikus lelkész cáfolta, hogy ne lennének nyitva a templomok: tudomása szerint a kolozsvári protestáns istenházákat lehet látogatni, az evangélikus Pietati templomot biztosan – itt kifüggesztették a látogatási órát, elérhetőséget.

„Nekünk nincs reggeli istentiszteletünk folyamatosan, ezért nem tudjuk az utca felőli templomajtókat kinyitni a széles közönségnek. Bárki meg szeretné nézni az evangélikus templomot Kolozsváron vagy Erdély bármelyik gyülekezetében, azt a lelkészi hivatalhoz csengetve megteheti. Adott esetben útbaigazítást is tudunk nyújtani” – mondta a lelkész.

Hozzátette, nincs anyagi fedezetük, hogy egy személyt megfizessenek, aki teljes műszakban nyitva tarthatná a templomot, ugyanakkor a fűtés is megnehezíti az anyagi helyzetet.

A Pietati templomban van ugyanis Románia legjobb és legimpozánsabb pneumatikus hangversenyorgonája, melynek fontos a konstans hőmérséklet, minimum 12 fok.

Az utcai bejárati ajtó főleg istentiszteletekkor van nyitva, nyáron 4–5 órát is naponta, és számos koncertnek ad otthont a szépen felújított Pietati. Kérdésünkre válaszolva a lelkész elmondta, a szertartásoktól és Istentől való eltávolodás nem a templomajtó nyitásától függ.

„Nem a templomajtók kinyitása a kulcs. Maga az életmód alakult át: a hétvégék átértékelődtek, régebb a vasárnap volt a szent nap, most átalakult családi nappá, és nem feltétlenül a templomba járás napja. Ezért az egyháznak alternatív módszereket kell találnia” – mondta Fehér Attila.

Mint fogalmazott, elsősorban a lelkeket kell megnyitni, és így kerülhetnek közelebb az emberek Istenhez.

„Az adventi időszakban fokozottan arra biztatok mindenkit, hogy nyissa ki a szívét, kapcsolja fel a fényt, engedjen az igének. Biztos vagyok benne, hogy ha a lélek megnyílik, az emberek eljönnek a templomba” – mondta Fehér Attila.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport