Felállították, és magyar felirat is kerül Rimanóczy Kálmán egészalakos szobrára

Felállították, és magyar felirat is kerül Rimanóczy Kálmán egészalakos szobrára

Az egyelőre még leleplezésre váró szobor a Barátok temploma előtt

Fotó: Varga Erzsébet Mandy/Denagy.hu

Magyar felirat is kerül ifj. Rimanóczy Kálmán építész napokban felállított, egyelőre lepel alatt lévő egészalakos szobrára Nagyváradon. A magyar emlékműnek diszkrét avatóünnepséget tervez a városvezetés, miközben a szoborállítás érdemét az RMDSZ is magának vindikálja.

Pap Melinda

2020. április 28., 17:212020. április 28., 17:21

Áll a város neves építészének, ifjabb Rimanóczy Kálmánnak egészalakos szobra Nagyváradon és a napokban magyar felirat is kerül a talapzatára – erősítette meg a Krónikának Zatykó Gyula, Ilie Bolojan polgármester magyar ügyekért felelős tanácsadója. Alexandru Păsat szobrászművész alkotása ugyanis pénteken úgy került ki a Barátok temploma néven emlegetett olaszi római katolikus templom Sal Ferenc (Dunării) utcai bejárata elé, hogy

talapzatán csak román felirat – arhitect Rimanóczy Kálmán jr. 1870–1912 – szerepelt, kongatták meg a vészharangot többen a váradi magyar Facebook-csoportokban.

Az emlékművet rögtön felállítása után le is takarták, de a vita hatására még avatása előtt magyar felirat is kerül rá, mondta lapunknak Zatykó Gyula. A tanácsos maga is a Facebookról értesült az egynyelvű feliratozásról, elmondása szerint a látványtervekre nem volt rálátása, de időben sikerült közbelépnie.

„Közbenjártam és megoldódik. Mire látható lesz a nagyközönség számára, mindkét felirat rajta lesz” – ígérte.

Galéria

Magyar felirat is kerül a román mellé, ígérik

Fotó: Bihari Margit/Denagy.hu

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) politikusa szerint ezért szükséges, hogy a magyar közösség részéről is ott legyen valaki, aki ilyen ügyekben közbe tud lépni, mondta arra utalva, hogy a váradi városházán 2016 óta nincs magyar alpolgármester, miután az RMDSZ a Bihar megyei tanácselnöki tisztségért felrúgta a liberálisokkal való addigi együttműködést.

„Ha alpolgármester lettem volna, ráláttam volna a látványtervekre” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a tanácsosi feladatkör már nem terjed ki erre. „Arra mindenképp jó, hogy legalább helyre tudom hozni, ha valami hiba történik és szembesülök vele, még ha utólag is” – hangsúlyozta Zatykó Gyula.

korábban írtuk

Májusban avatnák a Rimanóczy-szobrot Nagyváradon
Májusban avatnák a Rimanóczy-szobrot Nagyváradon

Május elsején, ifj. Rimanóczy Kálmán születésének 150. évfordulóján avatnák fel a neves építész nagyváradi szobrát. Az önkormányzat által kiírt tervpályázatot Alexandru Păsat szobrászművész nyerte.

A tanácsos szerint

az emlékmű május elsejére, ifj. Rimanóczy Kálmán születésének 150. évfordulójára tervezett avatóünnepségét a szükségállapot miatt nem lehet megtartani, így azt diszkréten, a polgármester, a szobrász és jómaga jelenlétében leplezik le,

amint a magyar változattal is kiegészül a felirat. Azt, hogy a neves magyar építész szobrára magyar felirat is kerül, Ilie Bolojan polgármester is megerősítette a Bihari Naplónak.

Kinek az érdeme?

Az elöljáró nagy rajongója a Nagyvárad jelenlegi arculatához jelentősen hozzájáruló építésznek, ezért akart szobrot állítani neki az önkormányzat, akárcsak a városképet szintén alakító Rimler Károly polgármesternek.

Ifjabb Rimanóczy Kálmán szobrát meglepő módon a jelenleg ellenzékben lévő RMDSZ is magáénak vindikálja, a Bihar megyei szervezet Facebook-oldalán kisvideóban tájékoztatja a váradiakat a szoborállításhoz való hozzájárulásáról.

Galéria

A neves építész egyik látványos alkotása, a Moskovits Miksa-palota a Főutcán

Fotó: Facebook/ Ilie Bolojan

Eszerint még 2015-ben, Huszár István akkori RMDSZ-es alpolgármester révén egyezett meg a történelmi egyházakkal közösen a városvezetéssel a szoborállításról, és 2017-ben az RMDSZ-frakció kérte, hogy elkülönítsék a szükséges 400 ezer lejt a büdzséből. „A váradi magyarság az RMDSZ kezdeményezésére ismét gazdagodhatott egy köztéri szoborral” – hangzik el a videóban. Melyben az azóta a politikából is kivonuló Huszár is megszólal, reményét fejezve ki, hogy mielőbb sikerül felavatni az emlékművet.

Kérdésünkre Zatykó Gyula nem kívánta kommentálni az RMDSZ gesztusát, úgy vélve, méltánytalan, hogy valakik kampányra használják az egész váradi magyarság számára fontos ügyet.

„Bárki is kezdeményezte, örülök, hogy a közösség gazdagodott egy ilyen kaliberű szoborral. Mert Rimanóczy szobrának helye van Nagyváradon, ez mindenkinek szíve-vágya volt” – jelentette ki a polgármesteri tanácsos.

korábban írtuk

Készülhet a Rimanóczy-szobor: kiírta a tendert a város nagy építészének szobrára a váradi önkormányzat
Készülhet a Rimanóczy-szobor: kiírta a tendert a város nagy építészének szobrára a váradi önkormányzat

Keresi a városépítő ifj. Rimanóczy Kálmán szobrának a megálmodóját a nagyváradi önkormányzat. A versenypályázatra jelentkezőknek az interaktív szobor körüli teret is rendezniük kell, új arculatot adva a Barátok temploma előtti közterületnek.

Emlékei szerint Török Sándorral, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei elnökével még 2007-ben vetették fel Biró Rozália akkori RMDSZ-es alpolgármesternek a szoborállítás ötletét, de évekig semmi nem történt az ügyben. Tíz évre rá, 2017-ben, a polgármesteri hivatalba való kerülése után beszélt erről Ilie Bolojan polgármesterrel, aki biztosította, hogy a szobrot még ebben a választási ciklusban szeretné felállíttatni.

Galéria

Az ifj. Rimanóczy Kálmán tervezte Apolló-palota felső szintje

Fotó: Facebook/Oradea Heritage

„Itt az a szobor valósul meg, amiben sikerül megegyezni” – utalt a váradi viszonyokra Zatykó.

Hozzátette, nem tartja kizártnak, hogy ötlet szintjén többen is mondhatták, de tény, hogy tettlegesen csak az elmúlt évben történt előrelépés.

A szoborállításról egyébként az EMNP is beszámolt honlapján, „újabb Néppártos sikerként” értékelve azt. Rámutatnak, „a város mai arculatának kialakításában oroszlánrészt vállaló Rimanóczy Kálmán szobrának felállítása a város magyar közösségének régi vágya, de a konkrét megvalósítás 2017 óta került elérhető közelségbe, mióta Zatykó Gyula, a Néppárt alelnöke Ilie Bolojan polgármester tanácsadója lett”.

korábban írtuk

Teret és szobrot kap a városépítő Rimanóczy Kálmán Nagyváradon
Teret és szobrot kap a városépítő Rimanóczy Kálmán Nagyváradon

Teret neveznek el, illetve szobrot állítanak Nagyváradon a város jeles építészének, ifjabb Rimanóczy Kálmánnak. Ez a Barátok temploma néven emlegetett olaszi római katolikus templom előtt kapna helyet.

Mint írják, kezdeményezésére az elöljáró vállalta, hogy a Szent László térre állított kér román egyházi elöljáró – Roman Ciorogariu ortodox és Radu Demetriu görög katolikus püspök – szobraival párhuzamosan a magyar közösség felé tett gesztusként az ifjú Rimanóczy és Rimler Károly szobrát is felállítja az önkormányzat.

Nagyvárad fiatal megálmodója

A fiatalon, 42 éves korában elhunyt ifjabb Rimanóczy Kálmán (1870–1912) érdeme tagadhatatlan a szecesszió és eklektika jegyeit viselő nagyváradi belváros kialakításában.

Apjához, idősebb Rimanóczy Kálmánhoz hasonlóan számos középület és magánpalota alkotója, többek között ő tervezte a városházát, a ma leromlott állapotban lévő pénzügyi palotát és több kórházat.

Galéria

A tavaly leégett, jelenleg felújítás alatt álló görögkatolikus püspöki palotát is az ifjabb Rimanóczy tervezte

Fotó: Oradea.ro

Neki köszönhető több látványos magánpalota is, a Szent László (Unirii) téri görögkatolikus püspöki palota, az ortodox püspöki székhelyként szolgáló Rimanóczy-palota, a Fő utcai Apolló- és Moskovits Miksa-palota.

A helyszínválasztás egyébként nem a véletlen műve, a két Rimanóczy több neves váradi személyiséggel együtt a Barátok templomának kriptájában nyugszik, melyet a tervek szerint megnyitnának a nagyközönség számára.

Alexandru Păsat kolozsvári szobrászművésznek nem ez az első szobra a Körös-parti városban, ő alkotta meg Roman Ciorogariu ortodox és Radu Demetriu görög katolikus püspök szobrát is, szintén az önkormányzat megrendelésére.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 09., csütörtök

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt

Belső vizsgálatot indított a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság annak megállapítására, szakszerűen járt-e el két munkatársuk egy garázda előállítása során.

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt
2024. május 09., csütörtök

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma

Mintegy 11 ezerre tehető azoknak az ukrán állampolgároknak a száma, akik az országukban dúló háború miatt illegálisan lépték át Románia északi határát – vont mérleget csütörtökön Florin Coman, a máramarosszigeti területi határrendészet vezetője.

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma
2024. május 09., csütörtök

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 folyó vízgyűjtő medencéjére.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra
2024. május 09., csütörtök

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól

Heves esőzések és a légköri instabilitás miatt több erdélyi megyére is sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Arról is tájékoztattak egyúttal, hogy folytatódik az időjárás lehűlése.

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól
2024. május 09., csütörtök

Virágba borult a magashegyi nárciszmező a magyarul már nem tudó magyarok kicsiny faluja fölött (képriport)

Immár aszfaltos úton kvadozó gyerekek motorbőgetése próbálja néha „túlkiabálni” a Reményik Sándor által bő egy évszázaddal ezelőtt versbe öntött vadvizek zúgását a ma is festői szépségű Radnaborbereken.

Virágba borult a magashegyi nárciszmező a magyarul már nem tudó magyarok kicsiny faluja fölött (képriport)
2024. május 08., szerda

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia

Közzétette szerdán a bukaresti oktatási minisztérium a romániai felsőoktatási intézmények metarangsorát, amelyet a Nemzetközi Rangsorolási Szakértői Csoport (IREG) által globálisan elismert egyetemi rangsorok alapján állítottak össze.

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia
2024. május 08., szerda

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében

Ahol a magyarok számaránya megkívánta, a Magyar Polgári Erő mindenhol összefogott az RMDSZ-szel – jelentette ki a Krónikának Kulcsár-Terza József. Az MPE vezetője Csoma Botonddal, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökével tartott sajtótájékoztatót.

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében
2024. május 08., szerda

„A Wizz Air-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának

Húsz évvel ezelőtt szállt fel az első Wizz Air-gép a dél-lengyelországi Katowiceből, azóta az összes kelet-közép-európai országból üzemeltet járatokat a magyar tőkéjű diszkont légitársaság. A Wizz Air vezérigazgatójával, Váradi Józseffel beszélgettünk.

„A Wizz Air-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának
2024. május 08., szerda

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját

Arany János-díjjal tüntették ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) éves közgyűlésén a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két oktatóját, Sándor Bulcsút és Bartos-Elekes Zsombort.

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját
2024. május 08., szerda

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő

Összeütközött két villamos szerdán Aradon. Két utas megsérült, egyiküket kórházba kellett szállítani.

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő