Fáj, vagy könnyít a búcsún az elmaradó ballagás? Tanárokat, végzős diákokat, szülőket faggattunk az idei rendhagyó eseményről

Kiss Judit 2020. május 17., 13:39 utolsó módosítás: 2020. május 17., 13:41

Hiányozni fog az iskolák, végzősök életéből a ballagás, amely a járványhelyzet miatt idén elmarad. Lapunk megkeresésére pedagógusok, tizenkettedikesek és szülők úgy nyilatkoztak: az ünnepélyes közösségi élményt semmivel sem lehet pótolni, ugyanakkor némiképp megkönnyebbülést is jelent egyesek számára, hogy elmarad a sok hűhóval járó ceremónia, és igyekeznek alkalmazkodni a kényszerű körülményekhez.

Búcsú a búcsútól. Leginkább a fiatalokat viselheti meg, hogy elmaradnak a középiskolás „szertartások” Fotó: Haáz Vince

 Előzmény nélküli helyzettel szembesülnek a tanintézetek, hiszen idén a járványhelyzet miatt elmarad a ballagók ünnepélyes búcsúja az iskolától. Vegyes érzésekkel viszonyulnak a rendhagyó helyzethez a pedagógusok, osztályfőnökök, iskolaigazgatók, de természetesen maguk a tizenkettedikesek és szüleik is. A Krónika megkeresésére az érintettek elmondták, a ballagás mint élményszerű közösségi esemény természetesen hiányozni fog, de igyekszenek alkalmazkodni a kényszerű körülményekhez.

Amit nem pótolhat a virtuális kapcsolat

„A ballagás az iskolai ünnepségek legszebbike, hiszen ez kezdet meg vég is egyben, az útra kelés kíváncsi örömének és a búcsú szomorúságának furcsa egyvelege, amikor útnak engedjük végzőseinket. Ezért különösen nehéz a mostani helyzet, elsősorban a végzősöknek, a végzősök családjának, de nekünk, pedagógusoknak is, valamint az intézménynek, a közösség egészének. A ballagási ünnepség egyben közösségi ünnep, amely során a végzős fiatalokat a tágabb közösség felnőtt tagjaivá fogadja” – fogalmazott megkeresésünkre Erdei Ildikó, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója. A bánsági magyar tannyelvű intézetben idén 48 diák végez. Erdei Ildikó azt mondta,

a ballagás, bár ilyenkor minden a búcsúzásról szól, mégis több búcsúzásnál. Éppen attól több, ami a mostani körülmények közt lehetetlennek látszik: az átélt élménytől – amit csak a személyes jelenlét biztosíthat.

„A többhetes online tanítás jól érzékelteti, hogy mindezt semmiféle virtuális kapcsolat nem pótolja. Az üzenet elküldhető, de a lélek valahogy kimarad belőle. Ezért jelenleg leginkább a várakozás felé hajlunk: rendszeresen beszélgetünk a kollégákkal, diákokkal, szülőkkel arról, hogy mi lehet a jelenlegi helyzetben a megfelelő forma a jól ismert tartalomra. Dolgozunk az ünnepi Juventus lapszámon, készülnek a kicsengetési kártyák, a tabló, de az ünnepre, az élményszerű együttlétre, amely továbbvihető a későbbi életszakaszra, még várunk” – mondta az igazgató.

Erdei Ildikó: a ballagás közösségi élmény, amit csak a személyes jelenlét biztosíthat

Fontos, hogy sikeresen érettségizzenek

„Persze hogy hiányzik az utolsó napok ünnepélyessége, az, hogy személyesen találkozzunk, de most arra kellene összpontosítani, hogy egészségesen vészeljék át a diákok is ezt a helyzetet, hogy sikeresen érettségizzenek” – fogalmazott megkeresésünkre Bucșe Mária, a marosvásárhelyi Elektromaros Szakközépiskola matematikatanára, az automatizálás profil szakra járó végzősök osztályfőnöke. Kifejtette, a járvány hetei alatt úgy gondolta, és talán önmagát is ezzel nyugtatta: feladata a diákokban tartani a lelket.

Érdemes a dolgok pozitív oldalát nézni, azt, hogy a végzősöknek a megszokott zsúfolt tavaszi program helyett most idejük volt alaposan felkészülni az érettségi tantárgyakból. Pozitívum az is, hogy egy diákom se beteg, mindenik részt tud venni az online órákon, az érettségi tantárgyakat tanító pedagógusok nagyon odaállnak melléjük, és ez is nagy segítség ”

– mondta el a Krónikának a pedagógus. Úgy fogalmazott, nem akarja, hogy diákjai elkeseredjenek, mert elmarad a nagy közösségi ünneplés, és reméli, hátha valamilyen ötletes formában mégiscsak el tudnak búcsúzni a ballagók az iskolától. „Gyakran az történik, hogy sajnáljuk magunkat, azt domborítjuk ki, hogy mi a nehéz, holott inkább arra lehetne összpontosítani, hogy túl legyünk rajta” – mondta a marosvásárhelyi matematikatanár.

Sokkal kaotikusabb korszak következik

A ballagók közül akadnak, akik nem esnek kétségbe amiatt, hogy elmarad a 12 iskolai évet lezáró ceremónia. „Elsőre talán furcsán hangozhat, de megkönnyebbülést éreztem, amikor megtudtam, hogy elmarad a ballagás. Nyilván nem azért könnyebbültem meg, mert nem szerettem volna ballagást, szerenádot, meg hasonló, az elmúlt 12 év lezárására alkalmas ceremóniákat az életemben, hanem mert ezáltal valahogy könnyebben tudtam lerendezni magamban a változástól való kétségbeesést, amit a ballagás gondolata ébresztett bennem” – fogalmazott megkeresésünkre Horváth Márton, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum végzőse. Szerinte a ballagás egy periódusnak a lezárása, amely az iskolarendszerre épült, ez pedig számos unalmas – vagy legalábbis annak tűnő – része mellett stabilitást, állandóságot biztosított.

Az iskolától való elválás egy új életszakasz kezdete, ami sokkal kaotikusabb, kegyetlenebb, mint amit az elmúlt 12 év során megismerhettem. Bárhova is kerüljek ez érettségit követően, soha nem lesz olyan könnyű dolgom, mint az iskolában. Ez változás, akárhányszor belegondolok, feszélyez, ezért éreztem megkönnyebbülést, amikor megtudtam, hogy a határvonalat szimbolizáló esemény eltűnik”

– mondta Horváth Márton. Hozzátette, az fogalmazódott meg benne, hogy enélkül az esemény nélkül talán észrevétlenül megy végbe a változás. „Biztosan tudom: a későbbiekben sajnálni fogom, hogy nem búcsúzhattam el ettől a 12 évtől úgy, ahogy illett volna” – mondta a tizenkettedikes diák.

Horváth Márton: „számomra az elmúlt 12 év egy hullámvölgyekkel teli ismerkedés volt azzal az ismeretlennel, amelybe készülök belépni, az „Élet demó verziója” Fotó: Bethlendi Tamás

Az iskola „ az Élet demó verziója”

Kurucz Csenge, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum végzőse úgy fogalmaz, nehezen éli meg, hogy az utolsó iskolai éve nem olyan lett, mint eddig mindenkié. „Ahányszor szóba kerül ez a barátaimmal, mindig érezni lehet a ránk telepedő szomorúságot, mert tudjuk, hogy ez ellen semmit sem tehetünk. Úgy lett vége az iskolában töltött éveinknek, hogy észre sem vettük. Nem könnyű, de szerencsére itt vagyunk egymásnak, és ez segít átvészelni ezt a bizonytalan időszakot” – mondta a diáklány.

Kérdésünkre arra is kitért, Kolozsvárra készül egyetemre, kulturális turizmus szakra, ami a Babeș–Bolyai Tudományegyetem történelem és filozófia karának egyik újabb szakja. A ballagókat arról is kérdeztük, miként összegeznék a 12 iskolai évet, mi volt benne a legjobb és a legrosszabb számukra. Kurucz Csenge elmondta, legjobb emlékei mindig az osztálykirándulások alkalmával születtek, erről rengeteget tudna mesélni. „A legrosszabb dolog nem az osztályommal kapcsolatos, inkább bizonyos tanárok hozzáállása volt az, amit nem tartok helyénvalónak” – emlékezett a végzős diáklány.

Horváth Márton úgy fogalmazott,

ha az iskolaéveket összegezni kellene, kiemelni a legjobb vagy legrosszabb dolgokat, olyan lenne, mintha egy 12 000 darabos puzzle egyetlen darabját akarnánk értelmezni.

„Számomra az elmúlt 12 év egy hullámvölgyekkel teli ismerkedés volt azzal az ismeretlennel, amelybe készülök belépni, az „Élet demó verziója”. Az iskola révén olyan eseményeken vettem részt, olyan szervezeteket ismertem meg (musical, diákönkormányzatok, stb.), amelyek betekintést engedtek abba, hogy milyen lehetne az életem attól függően, hogy merre indulok tovább” – fejtette ki a kolozsvári diák. Arról is beszélt, hogy olyan embereket ismert meg szintén az iskola jóvoltából, akik nagyban hozzájárultak a személyisége formálásához. „Nemcsak a tanulmányi eredményei miatt lesz valakiből jó iskolás diák, hanem inkább attól, hogy mennyire él az iskola nyújtotta tapasztalatszerzési lehetőségekkel, és mennyit képes tanulni a 12 év alatt szerzett tapasztalataiból” – összegzett Horváth Márton.

Kurucz Csenge: „úgy lett vége az iskolában töltött éveinknek, hogy észre sem vettük”

Szülők: kimarad a fiatalok életéből a „lázas” időszak

„Mivel idén némák maradnak az iskolacsengők, és nem búcsúzhat az iskola a végzős diákoktól, és a tanulóknak sincs lehetőségük hagyományos búcsúzásra, kimarad a fiatalok életéből az a »lázas« időszak, amit mi, szülők is annak idején átéltük, és izgalommal vártuk, hogy gyermekeinek is megéljék ezt. Ez az időszak hozzátartozik a felnőtté válás modern beavatási szertartásához, amit a fiatalok is vártak” – mondta el a Krónikának Szikszai Ildikó kolozsvári édesanya, akinek a fia végzős. Hozzátette, úgy véli, ez nem helyettesíthető, pótolható.

Hogyan is lehetne pótolni a szerenádokat, a ballagás torokszorító pillanatait, a bankettet? Sajnálom, hogy mindez fehér foltként marad az idei végzős diákok életének térképén”

– fogalmazott Szikszai Ildikó.

Bár szülőként veszteségként éli meg, hogy elmarad gyermeke kicsengetése, ez csak az egyik negatívum, amit ez az év hozott – fejtette ki megkeresésünkre Ambarus Egyed Andrea, szintén kolozsvári édesanya. Hozzátette, a nagykorúsítás, ballagás, a tanárok búcsúztatása, a bankett és a kincses városbeli János Zsigmond Unitárius Kollégiumban szokásos udvari bál mind hozzátartozik a középiskolai évek, valamint a 12 sulis év lezárásához.

„Leginkább a fiatalokat viseli meg, hogy mindez most elmarad. Sajnálom, de bízom abban, hogy valamikor, talán még a tanév során valamilyen formában csak elbúcsúznak egymástól személyesen is. A bizonytalanságot már annyira megszoktuk, hogy az érettségi és felvételi körüli kérdések már nem is meglepőek, és csak remélem, hogy nem lesznek gyors és hirtelen döntések, amelyek másnap akár meg is változhatnak” – tette hozzá Ambarus Egyed Andrea.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport