Egyetem Napja Kolozsváron: magyar identitású felsőoktatást akar a budapesti kormány

Egyetem Napja Kolozsváron: magyar identitású felsőoktatást akar a budapesti kormány

Az egyetem vezetői szerint a magyar kormánnyal kötött nemzetpolitikai és szakmai partnerség továbbra is a közös célok mentén tud haladni

Fotó: Haáz Vince

Az Egyetem Napját ünnepelték Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Tordai úti épületében. A magyar kormány képviseletében Hankó Balázs helyettes államtitkár elmondta: az erdélyi magyar magánegyetemi hálózat mintegy ötmilliárd forint támogatást kap idén a magyar állami költségvetésből. A Kárpát-medencei magyar egyetemek képviselőinek jelenlétében az egyetem szenátusa által odaítélt Bocskai-díjat idén Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője vehette át. 

Makkay József

2022. október 01., 18:092022. október 01., 18:09

2022. október 02., 12:052022. október 02., 12:05

A 21 évvel ezelőtt, 2001. október 3-án indult Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem ,,születésnapját” a felsőoktatási intézmény szenátusa az Egyetem Napjává nyilvánította. A tíz éve ünnepelt évfordulót idén szombat délután a tanintézet Kolozsvári Karának Tordai úti épületében tartották meg. Jeles anyaországi egyetemek mellett az ünnepségen részt vettek a legfontosabb Kárpát-medencei külhoni magyar felsőoktatási intézmények képviselői Kárpátaljáról, Felvidékről és Délvidékről egyaránt. A magyar kormányt Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára képviselte.

A házigazda szerepét betöltő Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora ünnepi beszédében többek között az egyetemi oktatás koronavírus-járvány utáni átmenetéről szólt, amely a Sapientia esetében viszonylag gördülékenyen folyt le, hiszen a kolozsvári székhelyű magyar egyetem azon kevés felsőoktatási intézmény közé tartozott, ahol a 2021-es tanévet tavaly októberben százszázalékos jelenléti oktatással kezdték el, és úgy is fejezték be.

Az egyetem rektora kiemelte a felsőoktatást felügyelő Országos Minőségbiztosítási Bizottsághoz benyújtott iratcsomójuk sikeres elbírálását is.

Az ötévente sorra kerülő eljárás keretében a bukaresti állami intézmény a Sapientia EMTE két évtizedes fennállása óta a legmagasabb fokú akreditációs indexet adta a kolozsvári magyar magánegyetemnek. Tonk Márton szerint az egyetem számára kiemelt fontosságú volt az idén áprilisban megtartott magyarországi országgyűlési választás. ,,A 2000-ben létrejött megvalósíthatósági tanulmány és a 2012-ben újrakötött megállapodás révén a magyar kormánnyal megkötött nemzetpolitikai és szakmai partnerség továbbra is a közös célok mentén tud haladni” – fogalmazott a rektor.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Az intézmény vezetője kiemelte az idén megszületett egyetemi konzorcium fontosságát is: a Sapientia EMTE, a Partiumi Keresztény Egyetem és a Protestáns Teológiai Intézet immár jogilag is kodifikált szövetséget képez. A három felsőoktatási intézményben tanul a Romániában magyar nyelvű képzésben részt vevő egyetemi hallgatók egyharmada. Tonk a romániai magyar felsőoktatási modellekről szólva hangsúlyozta, hogy egyetemük nem ért egyet azokkal a törekvéssel, amelyek nem tartják fontosnak az önálló magyar felsőoktatást, azt az oktatási formát, amelyben nemzetpolitikai stratégiáinkat mi magunk dönthetjük el.

Kató Béla, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében a magyar nyelv és kultúra megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, amiben kulcsszerepet játszik a Sapientia egyetem is.

,,Fennállása óta az egyetem különös utat tört magának az erdélyi magyar közoktatási intézményrendszerben. Eredményessége európai mércével mérve is elismerésre méltó, modellértékű. Egyetemünk egy nyitott egyetem, tartalmi gazdagsággal, sokszínűséggel, az innováció iránti fogékonysággal, igényességgel és tehetséggel felvértezve. Ebben az erdélyi magyar felsőoktatási intézményben új minőségi közösségi lét alakult ki” – fogalmazott az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

Galéria

Kató Béla, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint az egyetem fennállása óta különös utat tört magának az erdélyi magyar közoktatási intézményrendszerben

Fotó: Haáz Vince

Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára úgy fogalmazott, a magyar nemzeti közösség csak akkor maradhat erős, ha a külhonban és az anyaországban biztos és cselekvőképes szellemi holdudvarral rendelkezik. Olyannal, mint a Sapientia EMTE oktatói és hallgatói közössége. ,,A kormány kiemelt stratégiai célja a külhoni felsőoktatás fejlesztése és a magyar nemzet megerősítése” – hangsúlyozta a budapesti államtitkár, aki a magyar kormány célkitűzéseként emelte ki, hogy a Kárpát-medencei magyarság körében a felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkezők aránya haladja meg az adott ország részarányát, és a külhoni magyar diákok többsége magyar identitású egyetemeken tanuljon.

Galéria

Tonk Márton rektor átnyújtja a Bocskai-díjat Brendus Réka főosztályvezetőnek

Fotó: Haáz Vince

Mint fogalmazott, az Erdélyben közel öt évszázados múltra visszatekintő felsőoktatásban jelenleg 11 ezer magyar hallgató tanul, mintegy kétezerrel több, mint tíz évvel ezelőtt. Hankó Balázs szerint azonban ezt a számot tovább kell növelni, hiszen a felsőoktatásnak kulcsfontosságú szerepe van a külhoni régiók megerősítésében, ami a szülőföldön való maradás alapja. A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy az erdélyi magyar magánegyetemi hálózat a magyar kormány és a nemzetpolitika hosszú távon ható sikeres vállalkozása, amely idén közel 5 milliárd forintos támogatást kap a magyarországi állami költségvetésből.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

A Sapientia EMTE Bocskai-díját többek között Orbán Viktor, Tonk Sándor, Németh Zsolt, Szilágyi Pál, Hollanda Dénes, Répás Zsuzsanna, Lászlóffy Pál, Balogh Zoltán, Trócsányi László, Szili Katalin és Dávid László vehette át az elmúlt tíz esztendőben. A díjat idén Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, a Sapientia EMTE kurátora kapta, akinek munkásságát laudációjában az egyetem rektora, Tonk Márton méltatta. ,,Az, hogy ma mind itt vagyunk, nem csak a Sapientiának tudható be, hanem Brendus Rékának, és a nemzetpolitikában betöltött mindennapi munkájának is” – fogalmazott. A kitüntetettet jellemezve azt mondta: a főosztályvezető erdélyi ügyekhez való viszonyulását mindig a tárgyszerűség és a lényegre törés határozza meg: mit kell tenni, hol kell tenni és miért kell azt tenni. Tonk szerint Brendus Réka kicsit a saját gyerekének is tekinti a Sapientia EMTE működését, hiszen a mindennapokban, az egyetem zavartalan működésében bizonyította támogatását.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

A Bocskai-díjat megköszönve az erdélyi származású Brendus Réka az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői álmának nevezte a Sapientia EMTE bő két évtizeddel ezelőtti létrejöttét, de mára a valóság túlszárnyalta az álmokat. Mint fogalmazott, az egyetemhez kapcsolódó további álmok is meg fognak valósulni. Kurátori munkájával kapcsolatban elmondta, nem tud kiemelni egyetlen nagy sikerélményt, mert a maga során minden döntés egyformán sikerélménynek számít az engedélyektől az akkreditációkig, illetve az infrastrukturális fejlődés újabb és újabb mozzanatai is kiemelkedően fontos megvalósítások. 

Tiszteletbeli professzori kinevezésben részesült az egyetemi tanulmányait Temesváron végző Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora és Buglya Sándor társult oktató, Balázs Béla-díjas rendező.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 13., hétfő

A hónap második felében felbecsülhető lesz a májusi eső „értéke”

Meleg időre, de esőre is számítani lehet a következő két hétben országszerte – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) május 13. és 26. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

A hónap második felében felbecsülhető lesz a májusi eső „értéke”
2024. május 13., hétfő

Anyagilag is támogatja a német állam a német anyanyelvű közoktatást Romániában

A német állam anyagilag is támogatja a német anyanyelvű oktatásban részt vevő romániai tanügyi alkalmazottakat. A projektet az az alapítvány bonyolítja le, mely az erdélyi német gazdaságfejlesztési program „gazdája” is.

Anyagilag is támogatja a német állam a német anyanyelvű közoktatást Romániában
2024. május 13., hétfő

Kutyái elpusztítása miatt őrizetbe vettek egy szatmári férfit

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 50 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte kutyáit, majd egy mezőn szabadult meg a tetemektől – közölte hétfőn a Szatmár megyei rendőr-főkapitányság.

Kutyái elpusztítása miatt őrizetbe vettek egy szatmári férfit
2024. május 13., hétfő

Életét vesztette egy 17 éves lány egy Temes megyei balesetben, a sofőrnek alig néhány napja volt jogosítványa

Életét vesztette egy, Temesvár és Berekszó között történt közúti balesetben egy 17 éves lány hétfőre virradó éjszaka, miután az autó, amelyben utazott, felborult.

Életét vesztette egy 17 éves lány egy Temes megyei balesetben, a sofőrnek alig néhány napja volt jogosítványa
2024. május 13., hétfő

„Elfoglalják” a NATO-csapatok az észak-erdélyi autópályát hétfőn, Aranyosgyéres és Maroskece között lezárják a sztrádát

Lezárják hétfőn néhány órára az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyére és Maroskece közötti szakaszát a térségben zajló NATO-hadgyakorlat miatt.

„Elfoglalják” a NATO-csapatok az észak-erdélyi autópályát hétfőn, Aranyosgyéres és Maroskece között lezárják a sztrádát
2024. május 13., hétfő

„Förtelmes, soviniszta teremtmény”: páros lábbal szállt bele az RMDSZ-be George Simion AUR-vezér

Durván nekirontott az RMDSZ-nek Geroge Simion, a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke Szatmár megyében.

„Förtelmes, soviniszta teremtmény”: páros lábbal szállt bele az RMDSZ-be George Simion AUR-vezér
2024. május 13., hétfő

Cifra népviseletben konfirmáltak a fiatalok Kalotaszeg településein

Kalotaszeg legtöbb magyarlakta településén vasárnap konfirmáltak a református fiatalok, akik a hagyományoknak megfelelően cifra népviseletbe öltöztek a jeles alkalomból.

Cifra népviseletben konfirmáltak a fiatalok Kalotaszeg településein
2024. május 12., vasárnap

Életét vesztette a Radnai-havasok egyik hegyi ösvényéről lezuhant nő

Holtan találtak rá a mentőcsapatok a Radnai-havasok egyik hegyi ösvényéről lezuhant nőre.

Életét vesztette a Radnai-havasok egyik hegyi ösvényéről lezuhant nő
2024. május 12., vasárnap

Megújult a Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium, kibővült a Körtvélyfái Általános Iskola

A felújított Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnáziumban és a kibővített Körtvélyfái Általános Iskolában kértek bizalmat a munka folytatásához az újabb mandátumra pályázó önkormányzati vezetők szombaton.

Megújult a Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium, kibővült a Körtvélyfái Általános Iskola
2024. május 11., szombat

Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?

Románia hegyvidéki területein bárhol találkozhatunk viperákkal – hívta fel a figyelmet a Krónika megkeresésére Kovács Zoltán Róbert. A Maros megyei hegyimentő-szolgálat vezetőjével a kígyótámadás elkerüléséről, a megmart személy kezeléséről beszéltünk.

Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?