Eddig csak Budapestről emlegették a nagyváradi tram-train megépítését, most a helyi közlekedési vállalat felvállalta a projektet

Eddig csak Budapestről emlegették a nagyváradi tram-train megépítését, most a helyi közlekedési vállalat felvállalta a projektet

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Bár eddig csupán budapesti illetékesek beszéltek arról, hogy Nagyváradon is tram-train épülhet – a bihari megyeszékhely és Debrecen között –, most először a helyi illetékesek is vasútvillamos építését jelentették be.

Balogh Levente

2023. május 12., 21:482023. május 12., 21:48

Erről Adrian Revnic, a Nagyváradi Helyi Közlekedési Vállalat (NHKV) igazgatója beszélt a napokban egy konferencián. Mint kifejtette, miután az országban az elmúlt 30 évben egyedüliként Nagyváradon új villamosvonal épült, folytatják a vonalhálózat bővítését, új vonalak építését, ez azonban nem elég, ezért a nagyváradi hatóságok úgy döntöttek, hogy szintet lépnek.

„A környezetbarát közlekedés szükségessége és az egy utaskilométerre jutó költségek arra ösztönöztek bennünket, hogy tovább bővítsük a villamoshálózatot, akár egy villamosvasút kialakításával” – mondta Revnic.

Az új villamosvonalak Bors község irányába – itt ipari park működik, része Nagyvárad agglomerációs övezetének és erre húzódik a magyar-román államhatár is –, valamint a repülőtér irányába épülnek, ez utóbbi mellett is működik egy ipari park.

A terv pedig az, hogy az új villamospályákat a már meglévő közeli vasútvonalakkal is összekötik.

A környéken olyan vasútvonalak is vannak, amelyeket a Román Vasúttársaság (CFR) már nem használ, ezeket a jövőben bevonnák az elővárosivillamos-közlekedésbe. Nagyvárad a németországi Karlsruhe város modelljét vette át, ahol 1992-ben vezették be a regionális vasútvonalakat a városi villamoshálózattal összekötő rendszert.

Az alapelv a német városban az, hogy

az emberek a lakóhelyük közelében szállnak fel a vonatra, és közvetlenül a munkahelyük, a Mercedes-gyár kapujánál szállnak le.

A városi villamosvasút-szakaszok átlagsebessége nagyobb, mint a tipikus villamoshálózatoké, emellett a villamosvasút-járművek mérete hasonló a villamosokéhoz, de nagyobb maximális sebességet érnek el.

A villamosvasút legfőbb előnye a regionális és a városi tömegközlekedés közötti átszállás kiküszöbölése.

„Az emberek a lakóhelyükről közvetlenül a városközpontba szeretnének eljutni, ahol dolguk van, anélkül, hogy útközben átszállnának” – magyarázta Adrian Revnic.

A villamosvasúton a hagyományos vasúthoz képest rövidebb a megállók közötti távolság. Ugyanakkor, bár a tram-train elindításához viszonylag kevés infrastrukturális beruházásra van szükség, mivel a villamosvonatok a meglévő infrastruktúrát használják,

a járművek drágábbak, mint a hagyományos villamosok.

A váradi közlekedési vállalat már elvégezte a szükséges előkészületeket, így még idén ki is szeretné írni a pályázatot a villamosvasút megépítésére.

Az NHKV igazgatója elmondta, a használaton kívüli vasútvonalakat fel kell újítani és villamosítani kell. „Másrészt a gördülőállománynak kétáramnemű járművekből kell állnia, amelyek mind 25 a kV-os vasúti, mind a 600 V-os villamoshálózati fezsültséget képesek használni.

A megvalósíthatósági tanulmányokkal naprakészen állunk, és ősszel kiírjuk a pályázatot” – mondta Adrian Revnic.

Hozzátette, a nagyváradi villamosvasút-projekt értéke mintegy 150 millió euróra rúg.

A következő lépés az, hogy az NHKV megszerezze a vasútüzemeltetési engedélyt. Adrian Revnic arra számít, hogy nehezen találnak majd mozdonyvezetőket, akik számára az engedélyek megszerzése lesz könnyű, mivel a vonatkozó jogszabályok nagyon elavultak, még a 90-es évekből származnak.

Mint arról beszámoltunk, már korábban is fölmerült, hogy Nagyváradon is tram-train közlekedjen, de csak budapesti illetékesek beszéltek róla. Magyarországon Szeged és Hódmezővásárhely között épült vasútvillamos, a vonalon 2021-ben indult el a közlekedés.

Akkor Palkovics László akkori innovációs és technológiai miniszter arról beszélt:

a következő vasútvillamost két hasonló helyzetben lévő város, Debrecen és Nagyvárad között hoznák létre. A fejlesztésnek a közlekedési mellett nemzetpolitikai vetülete is van, hiszen a határ két oldalán élő magyarokat kötné össze

– hangsúlyozta a politikus.

Egy évvel korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy nagyváradi látogatás során beszélt a villamosvasút megépítéséről, amihez kormányzati forrásokat is ígért. A debreceni önkormányzat el is készítette a megvalósíthatósági tanulmányt – Florin Birta nagyváradi polgármester viszont azt mondta: a váradi önkormányzatot még nem keresték meg ebben az ügyben. Most viszont a jelek szerint a bihari megyeszékhelyen is aktuálissá vált a projekt – igaz, a közlekedési vállalat igazgatója a debreceni vonal újjáépítését nem említette.

Az viszont, hogy a villamosvasutat a határig tervezik megvalósítani, annak a jele lehet, hogy előbb-utóbb tényleg megvalósul a két szomszédos megye székhelyét összekötő vonal.

Összekapcsolt kötött pályás közlekedés
A villamos- és vasútüzemek összekapcsolása, vagy a 2000-es évek óta a magyar nyelvben is terjedő fogalommal tram-train az átszállásmentes összekapcsolást jelenti a városi villamosüzemek és a vasutak között. Célja a városok és elővárosaik közötti közlekedési kapcsolat javítása. A megoldás gyakran több üzemre alkalmas járművek használatát igényli, egyes esetekben viszont a két eltérő infrastruktúrát fonják úgy egybe, hogy a különböző járművek a saját igényeiknek megfelelő pályát használhassák ugyanazon a nyomvonalon.
A villamos- és vasútüzemek összekapcsolása már a 19. század vége óta létezik, ami a személyszállítás mellett a villamoshálózaton bonyolított teherforgalom számára is kedvező, hasznosítható megoldás. Ugyan már ekkor megjelentek városokban továbbhaladó vasútüzemek, kisvasúti vagy egyéb, a nagy országos hálózattól különálló szigetüzemek formájában, ezek azonban nem igényeltek különösebb technikai megoldásokat és eltérő rendszerek kombinálását. A nagy, országos vasúti hálózatot is használó, majd villamosként továbbközlekedő kombinált rendszer először 1992-ben indult el a karlsruhei villamoshálózat és a német szövetségi vasutak pályáinak összekapcsolásával.

A Karlsruhei modell

A Karlsruhei modell a Tram-train rendszerek azon típusa, amelyben a városi villamos a helyi közúti vasúti hálózatot elhagyva, kétáramnemű járművek alkalmazásával a regionális nagyvasúti hálózaton közlekedik tovább Ez a mód karlsruhei modell néven vált ismertté, az első ezt a módot alkalmazó német város, Karlsruhe után.
A rendszert a világon először 1992-ben Karlsruhéban valósították meg, amikor megindult a forgalom a Karlsruhe, Belváros – Bretten között, részben az Albtal Közlekedési Vállalat (AVG) közúti vasúti hálózatán 750 voltos egyenáramú, részben pedig a Német Államvasutak (DB) 15 000 voltos váltóárammal villamosított vasúti hálózatán kétáramnemű közúti vasúti járművekkel. Karlsruhe belvárosa messze található a vasútállomástól, az új rendszer bevezetésével viszont az elővárosokból az utasok átszállás nélkül egyenesen a sétálóutcába érkezhettek. Az utasok körében nagy sikert aratott, hiszen a bevezetés előtti 2000 fő/nap-ról 1993-ra 10 000 fő/napra majd 2005-re 16 000-re nőtt a Bretten és Karlsruhe között vasúton utazók száma. Kiemelendő eredmény, hogy az új utasok 40%-a korábban személygépkocsival közlekedett. A hálózat hossza azóta megtöbbszöröződött, s ma meghaladja a 400 kilométert.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

Újabb „csapás” a Gabriel Resourcesra: einstandolta az adóhatóság a cég részvényeit

Újabb „csapás” érte a Gabriel Resources-t, miután a verespataki aranybánya-projektben érdekelt kanadai cég kanadai cég elvesztette a román állam ellen a kitermelés leállítása miatt indított pert: az Országos Adóhatóság zárolta a részvényeit.

Újabb „csapás” a Gabriel Resourcesra: einstandolta az adóhatóság a cég részvényeit
2024. április 07., vasárnap

Csak pisztolylövésekkel, autós üldözés után tudtak megállítani a rendőrök egy moldovai embercsempészt

Pisztolylövésekkel, közel húsz kilométeres autós üldözés után állítottak meg a dél-erdélyi sztráda autópályarendőrei egy moldovai embercsempészt szombaton este.

Csak pisztolylövésekkel, autós üldözés után tudtak megállítani a rendőrök egy moldovai embercsempészt
2024. április 06., szombat

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében

Az év eleje óta 28-szor kérték a csendőrség segítségét medvék eltávolításához Hargita megyei településekről – közölte pénteken a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sajtóirodája.

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében
2024. április 06., szombat

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását

Kulturális rendeltetést kap a frissen felújított gyalui várkastély, Erdély egyik legnagyobb magán rezidenciája. Nagy Elek kolozsvári származású üzletember a Krónikának adott interjúban neveltetése eredményének nevezte a gyalui fejleményeket.

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását
2024. április 05., péntek

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron
2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia
2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására