Csíksomlyó rejtett természeti értékeit mutatja meg képein Szabó Szilárd nagykárolyi születésű fotós, környezetvédelmi szakember

Kiss Judit 2023. április 28., 11:10

Szülővárosában, Nagykárolyban mutatja be első egyéni, Medvenyomok a zarándokútvonalon című fotókiállítását Szabó Szilárd Csíkszeredában dolgozó és a környéken rendszeresen fotózó környezetvédelmi szakember. A Hargita Környezetvédelmi Ügynökség természetvédelmi osztályának vezetőjét fotókészítési műhelytitkairól, valamint a természetvédelem, természettisztelet, a biztonságos, körültekintő természetjárás mindenki számára javasolt lépéseiről is kérdeztük. A tárlat a pünkösdi búcsú idejére átköltözik Csíkszeredába.

Csíksomlyó rejtett természeti értékeit mutatja meg képein Szabó Szilárd nagykárolyi születésű fotós, környezetvédelmi szakember
galéria
Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

A Szabó Szilárd fotóiból készült tárlat megnyitóját szombaton 18 órától tartják a Károlyi-kastély Lovagtermében, a rendezvényt a Károlyi Gróf Kulturális Turizmus Promóciós Központ és a helyi Vasile Vénig László Fotóklub támogatásával szervezik. A kiállítás május 25-én, a pünkösdi csíksomlyói búcsú előtt Csíkszeredába költözik: a megyei tanács épületében lesz megtekinthető.

Alföldiként még mindig rácsodálkozik a Székelyföldre

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

A nagykárolyi születésű környezetvédelmi szakember gyerekkora óta szenvedélyesen fotóz. A Krónika megkeresésére elmondta, húsz éve él Csíkban, és bár alföldi létére otthon érzi magát a hegyvidéken, fotós munkájában az is segíti, hogy talán ma is jobban rá tud csodálkozni Csík környékének természeti szépségeire, mint egy Székelyföldön született ember.

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

Szabó Szilárd szülővárosa lakóinak rendhagyó fotókiállítás keretében mutatja be kedvenc helyét, a csíki Somlyó–hegyet, annak természeti és kulturális értékeit.

A kiállított és vetített fotókon keresztül az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a táj legtöbbször rejtett szépségeibe, miközben az előadó bemutatja a barangoló fotós munkamódszereit, a hegyvidéki fotózás nehézségeit és buktatóit,

a jó kép elkészítéséhez nélkülözhetetlen lelkiállapot elérésének egyéni módját. Szabó Szilárd a Krónikának elmondta, már 7 éves korától kezdve rabul ejtette a képkészítés, és most már nagyon ideje volt egy egyéni kiállításnak.

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

„Sokan rágták a fülemet, hogy rengeteg fotóm összegyűlt, készítsek tárlatot belőlük. Fotóklub tagja vagyok és csoportos tárlatokon már vettem részt, de egyéni tárlatom még nem volt. A mostani tárlat azért is aktuális, mert közeleg a pünkösdi búcsú, és Csíkszeredáról a nagyvilágnak ez jut eszébe, a fotóim pedig ezt a környéket hozzák közel az érdeklődőhöz – talán a megszokottól kissé eltérően” – mondta a fotós.

Olyan helyeken is találni rejtett szépséget, ahová gyakran jár az ember

Szabó Szilárd kiemelte, egyik kedvenc fotóterülete a Nagysomlyó-hegy, amely 1033 méter magas, kettős vulkáni kúp Csíksomlyón, a Csíki-medence közepén.

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

Szabó Szilárd egyébként a környéken rengeteg képet készített az elmúlt húsz évben, amióta Csíkban él. Úgy fogalmazott, a móddal, ahogyan ő fotóz,

nem a szenzációt, a különleges alkalmat keresi, hanem arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy olyan helyeken is meg lehet találni a rejtett szépséget, ahová gyakran jár az ember.

„Speciális lelkiállapotot igényel, hogy az ilyesmit az ember észrevegye, és meg tudja örökíteni olyan formában, hogy az másnak is jelentsen valamit. Én próbálok olyan szemszöget, vagy szemszögeket találni, ami kicsit rejtettebb, vagy kicsit több, mint amihez az emberek hozzászoktak” – fejtette ki a fotós.

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

Rámutatott, az emberek Csíksomlyón elsősorban a búcsúra figyelnek, és

legfőképpen pünkösdkor fotózzák a helyet, közben pedig érdemes máskor is meglátogatni, hiszen a környéken sok olyasmit lehet felfedezni, ami a végigfutó turistaszem előtt láthatatlan marad.

Szabó Szilárd a kápolnák környékét is fotózza más rendezvényeken, de azért elsősorban a természet felé irányítja fényképezőgépét.

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

Nem kell kiabálni az erdőben, de jelezni kell a medvének, ha ott jár az ember

Mivel a tárlat címében szerepel a medve is, megkérdeztük a fotóst, környezetvédelmi szakembert, mik a személyes tapasztalatai a nagyvadak által sűrűn látogatott környék járásához kapcsolódóan.

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

„A medve úgymond hívószó, amivel a nagykárolyi embert mindenképp meg lehet szólítani, a címben ez kicsit tudatos reklámfogás. De természetesen szó esik az előadáson arról is, hogy ez a fajta fotográfia, amit én művelek, miként készül, olyan körülmények közt, hogy egyedül bóklászom az erdőben” – fejtette ki Szabó Szilárd. Kérdésünkre, hogy van-e ehhez mersze, hiszen a környéken is sok a medve, a környezetvédelmi szakember arról beszélt, hogy

tekintetbe kell venni azokat a szempontokat, amelyeknek megfelelően viszonylag biztonságban mozoghat az ember az erdőkben.

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

Csíksomlyó környékén a medve jelenléte gyakorlatilag állandó, így az érdeklődőknek arra is felhívja a figyelmét, hogy miként ajánlott közlekedni egy ilyen területen, ahol medvék bármikor felbukkanhatnak.

„Mindenkinek azt szoktuk javasolni, hogy nem kell felkiabálni az egész erdőt, de azért a nagyvad vegyen tudomást arról időben, hogy érkezünk.

Az állat általában nem akarja a konfliktust az emberrel, igyekszik elkerülni a találkozást, de erre meg kell neki adni a lehetőséget: időben vegye észre, hogy érkezünk, legyen hová elhúzódnia olyan időszakban, olyan helyzetben, ami számára kritikus, és ne zavarjuk” – mutatott rá a szakember.

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

Mint sorolta, fontos tudni, hogy bocsos medvével találkozáskor más a helyzet, még kritikusabbnak számít. Májustól kezdve, nyár elején várható, hogy elindulnak az anyamedvék a bocsokkal – hívta fel a figyelmet. Azt is elmondta, hogy a Nagy-Somlyón jelenlegi tudása szerint nincsen medvebarlang, tehát talán ott nincs az a veszély – vagy legalábbis eddig nem volt – hogy anyamedvével fusson össze az ember, viszont májustól, tehát amikor a vadak elhagyják a barlangot, gyakorlatilag bárhol előfordulhat.

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

És mivel a kicsi bocsok lassan mozognak, az anya jobban félti őket, így nyilván alacsonyabb a tűréshatára.

„Természetesen találkoztam én is medvével, a Nagy-Somlyón is. Mindig tudatosan igyekszem az olyan helyzeteket elkerülni, amikor ebből baj lehet. Eddig az állatok ugyanolyan tisztelettel viseltettek irántam, mint én irántuk,

úgyhogy hála Istennek eddig még nem volt oly konfliktusom” – mondta a környezetvédelmi szakember.

Egészen egyszerű dolgokról készített fotók is nagyon hatásosak lehetnek

Szabó Szilárdot arra kértük, említsen a növény-, illetve állatvilágból olyan témákat, amiket szívesen fotóz.

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

Mint mondta, a természet közelségének szempontjából a Nagy-Somlyó nagyon jó hely, hiszen nagyon változatos az élővilág: legelő, mezőgazdasági terület, lombhullató erdő, fenyőerdő, minden van a viszonylag kis helyen. „Amit én keresek a természetben, az valójában az, amire az ember rezonál.

A természet persze önmagában is szép, de egy igazi fotós meglátásom szerint akkor éri el a célját, ha a kép az emberből valamilyen érzést, emléket képes kiváltani.

Az ilyen látványokat keresem a természetben. Sokszor egészen egyszerű dolgok is nagyon hatásosak lehetnek, amelyek az embernek rímelnek az érzelmi világával, olyan húrokat pendíthetnek meg benne, amire nem is gondolna” – mondta a fotós.

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

Kérdésünkre példaként hozta fel egyik fotóját, ami a kiállításban is szerepelni fog: egy sötét fenyveserdőben egy fiatal, égő sárga levelű bükkfa látható, sokan jeleztek vissza, hogy hatásos a kép: üzenheti a magányt is, de azt is, hogy sötétben is lehet tündökölni. Tehát ez a fotó valójában nem mond szó szerint senkinek semmit, nincs olyan mondanivalója, ami egységes volna mindenki számára, és mégis érzelmeket, gondolatokat indít el az emberben, és ez a legfontosabb – mondta Szabó Szilárd.

Természetkárosító a terepmotorozás és a hétvégi házak sokasodása

Kérdésünkre arról is beszélt, hogy végzettségét tekintve állattenyésztő mérnök, de már pályája elején madarászattal kezdett foglalkozni és madárszakértőként került a környezetvédelmi ügynökséghez. Az ügynökségen belül a természetvédelmi osztály vezetője,

az utóbbi több mint tíz évben európai uniós projektek keretében nagy ragadozókkal, medvékkel, farkasokkal foglalkoznak, úgyhogy elég széleskörű rálátása van a nagyragadozók világára és a környezetvédelemre.

Szabó Szilárdtól azt kérdeztük, mi az, amit a természetvédelem sokrétű problémáiból jelenleg a „legnagyobb felkiáltójelnek” tart Erdélyben, a Székelyföldön. „Ha általánosítani próbálunk, jelen korunk legnagyobb problémájának azt találom, hogy elég hirtelen ért minket a technológiai, anyagi fejlődés. A jómód pedig egyre inkább megenged olyan természetkárosító tevékenységeket, amik eddig nem voltak gyakoriak. Valahogy mindenképpen meg kellene tartani az egyensúlyt a fejlődés és a természet megőrzése között.

Például súlyos problémának látom a Csíksomlyó környékére jellemző, de az egész országban tapasztalható, a természetben történő terepmotorozást, amit a hatályos rendelkezések nem korlátoznak megfelelően” – emelte ki a szakember.

Kifejtette, régebb ez a jelenség nem létezett ilyen tömegesen, de most, hogy az emberek megengedhetik maguknak, egyre erőteljesebbé válik. Vagy például szintén létezik a hétvégi házak problémája: mindenki akar valahol valamit építeni, mindenki akar valamit fejleszteni, van valamilyen befektetési ötlete – és ezek közül bizony sok természetkárosító lehet.

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

Szabó Szilárd azt mondta, hogy azáltal, hogy a városi ember próbál elmenekülni a zsúfoltságból, lehet, hogy magát a természetet is zsúfolttá teszi egy idő után.

„Például Csíksomlyó nagyon közel van a városhoz, és meglehetősen terhelt ilyen szempontból, sokat romlott a helyzet. Annak ellenére, hogy az emberek nagy többsége jóindulatú és alapvetően nem akarja szándékosan károsítani az erdőt, a természetet, mégis sajnos ez történik” – mutatott rá a szakember.

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

Hozzátette, egyszerűen az is rombolhatja a természetet, hogy nagy tömegek járnak-kelnek ott, sokan mennek ugyanarra a helyre, mert közel van a városhoz, sokféle tevékenység zajlik az erdőben – önmagában már ez komoly terhelést jelent.

Kérdésünkre, hogy ez miként hat a növény-és állatvilágra, Szabó Szilárd azt válaszolta, az állandó emberi jelenlét már önmagában nagy problémát jelent e tekintetben.

„Székelyföldön ez a medve esetében látszik a legvilágosabban: a vad hozzászokik az állandó emberi jelenléthez az erdőben, és így már az emberhez való természetes viszonyulása a lakott területek környékén is megváltozik, nem fél tőle. Bárhol találkozhat az emberrel, az ember nyomaival, a szeméttel” – emelte ki Szabó Szilárd.

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

Hozzátette, az is gyakori, hogy azok, akik a természetben mozognak, sokszor hagynak maguk után dolgokat, amit nem volna szabad: magyarán szemetet. „A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség keretében mindig is nagy hangsúlyt fektettünk és fektetünk arra, hogy próbáljuk felvilágosítani a tömegeket, de

az emberek jó része még mindig nincs tisztában azzal, hogy például hogyha nem az ösvényt követi, hanem keresztülvág a domboldalon, mi mindent károsíthat: vannak növényfajok, amelyeknek a taposás egyáltalán nem tesz jót, de az emberek megzavarhatnak költőhelyeket is.

Egyébként a madárvilág alkalmazkodóbb, de itt is vannak érzékeny fajok, amelyek esetében ha a fészek környékén két-háromszor megjelenik egy-egy ember, vagy kutya, vagy hangoskodást hallanak, otthagyják a madárfészket” – mondta el Szabó Szilárd.

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook

Fotó: Szabó Szilárd/Facebook
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport