Ceaușescu után Brüsszel is „ráharapott” magyarok és románok közös büszkeségére, a pécskai kenyérre

Páva Adorján 2023. július 15., 18:52 utolsó módosítás: 2023. július 17., 14:00

Európai uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzés büszke birtokosa lett a „messze földön híres” pécskai kenyér, melyet már több száz évvel ezelőtt is emlegettek a krónikák, de például Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor is rajongott érte. Zágoni-Szabó András helyi RMDSZ-es tanácsos szerint nincs vita vagy probléma amiatt, hogy „ez kinek a receptje, a magyaroké vagy a románoké”: mindenki egyformán szereti és büszke rá. Az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének elnöke az uniós elismerés előnyeiről, a pécskai kenyér „titkáról”, a nemzetiségek és politikai színezetek békés együttéléséről is beszélt a Krónikának.

Ceaușescu után Brüsszel is „ráharapott” magyarok és románok közös büszkeségére, a pécskai kenyérre
galéria
Uniós „áldást” is kapott. Kenyérszentelés a pécskai Új Kenyér Ünnep egyik korábbi kiadásán Fotó: Aradihírek.ro

„Helyi márkánk védetté vált európai szinten!” – közölte június végén Facebook-oldalán Pécska város polgármesteri hivatala. Az Arad megyei kisváros magyarságának kisebbségi számaránya ellenére rendszeresen két nyelven tájékoztató intézmény bejegyzésében természetesen a híres pécskai kenyérre gondoltak.

„Az Európai Bizottság ma (június 26-án) jóváhagyta a pécskai kenyér felvételét az oltalom alatt álló földrajzi jelzések nyilvántartásába (OFJ), amelyben eddig csak 11 romániai élelmiszer szerepelt. A polgármesteri hivatal és három pékség tavaly év elején nyújtotta be a szükséges dokumentációt Brüsszelbe, a Marinela Petran mérnök vezette Arădeanca Hagyományos Termékgyártók Egyesületén keresztül, a legismertebb helyi terméknek az Európai Unió minőségügyi rendszerébe történő bejegyzéséhez.

Az Európai Bizottság indoklása szerint a pécskai kenyér hírnevét a lejegyzett történelmi bizonyítékoknak köszönheti, a kenyér készítésének hagyománya, a tészta elkészítése, a dagasztás és a sütés módja pedig nemzedékről nemzedékre öröklődött”

– olvasható a bejegyzésben. Amelyből az is kiderül, hogy Pécska város országos szinten ismert helyi terméke 2011 óta az Országos Szabadalmi és Védjegyhivatal (OSIM) által védett márka, amelyet négy pékség használhat.

A kétnyelvű kommunikáció nem véletlen: bár a 12 ezer lelket számláló, 2004 óta városi ranggal büszkélkedő település „csupán” mintegy negyede magyarajkú, az országhatár közelében fekvő, romák, szerbek, szlovákok, németek, ukránok által is lakott kisvárosnak magyar polgármestere van – igaz, Antal Péter az egyik legnagyobb román politikai alakulat, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztva irányít.

Román termék, hungarikum? Egyik sem vagy mindkettő?

Mégpedig 2009 óta, amikor előre hozott választásokon diadalmaskodott, miután elődje, Iustin Cionca polgármester parlamenti képviselői mandátumot szerzett. Utóbbi most az Arad Megyei Tanács elnökeként dicsekedett a pécskai kenyér (románul pită de Pecica) elismerésével, kiemelve: az Arad megyében egyedi megvalósítás „az egyik legerősebb román gasztronómiai termék” sikere.

Trikolór ide vagy oda, a pécskai kenyér mindenkié Fotó: Facebook/Pécska polgármesteri hivatala

Magyar szemszögből nézve persze azonnal szemet szúr, vajon mennyire tiszta „román termék” a pécskai kenyér. Amelyről – mint román források is elismerik – Márki Sándor 1892-ben megjelent, Aradvármegye és Arad szabad királyi város története című monográfiájában azt olvashatjuk, már az 1790-es években lejegyezték jelenlétét az aradi piacokon.

Emiatt felmerül, nem okozhat-e magyar–román vitát a márkanév mostani uniós levédése, főleg annak tudatában, hogy évekkel ezelőtt „alulról jövő” kezdeményezés is történt a pécskai kenyér hungarikummá nyilvánítása érdekében.

Ennek tudatában kiemelendő: az Európai Unió Hivatalos Közlönyében megjelent rendelkezés szerint a pécskai kenyeret nem „román termékké” nyilvánították, hanem – miután nem kaptak tiltakozó jegyzéket – elfogadták Románia kérését, hogy a „Pită de Pecica” elnevezést felvegyék az oltalom alatt álló földrajzi jelzések (OFJ; angolul protected geographical indication – PGI) jegyzékébe.

Az uniós oltalom „ízei”

Amint az Európai Bizottság vonatkozó leírásában olvasható, az uniós minőségrendszerek bizonyos termékek elnevezését hivatottak oltalmazni, a földrajzi eredetükhöz vagy hagyományos előállítási módjukhoz kapcsolódó sajátosságaik promóciója céljából. Egy termékelnevezés akkor ismerhető el földrajzi árujelzőként, ha a termék konkrétan ahhoz a helyhez kötődik, ahol készül. A földrajzi jelzések segítségével a fogyasztók könnyebben tudják azonosítani azokat a termékeket, amelyek jó minőségűek és amelyekben megbízhatnak, a termelők pedig hatékonyabban értékesíthetik termékeiket.

A földrajzi jelzések szellemi tulajdonnak minősülnek; élelmiszerek és borok esetében oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) és oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) igényelhető. Az OEM és az OFJ közötti különbség elsősorban arra vonatkozik, hogy az alapanyagok mely hányada származik az adott régióból, illetve hogy a termék előállítása milyen mértékben történik az adott régióban.

A pécskai kenyér a második védettségi fokozatot, az OFJ-t „kapta”. Az OFJ jelölés az adott földrajzi hely és a termék neve közötti kapcsolatot hangsúlyozza. Olyan termékekről van itt szó, amelyek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője a földrajzi eredetüknek tulajdonítható. Általában azok a termékek viselhetik ezt a jelzést, amelyeket részben egy adott régióban állítanak elő, dolgoznak fel vagy készítenek el.

Tehát ebből is kiderül: az uniós elismerés a helyi, regionális adottságokat hivatott kidomborítani.

Ezt tükrözi a többi tizenegy, hasonló védettséget élvező román termék is, melyek közül négy erdélyi: a szebeni szalámi, a szebeni juhtúró és a barcasági füstölt busa OFJ védettséget élvez, míg a libánfalvi (Ibănești) tehéntúró oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) büszkélkedhet.

Zágoni-Szabó András szerint a helyi búza és liszt, az odaadás, a „szívből termelés” a pécskai kenyér titka Fotó: Falugazdász.ro

Mindenki egyformán szereti

Egyértelmű helyi sikerként értékelik az uniós földrajzi jelzés kiérdemlését Pécskán is, ahol Zágoni-Szabó András helyi tanácsos szerint békésen együtt élnek magyarok és románok,

az sem vita kérdése, hogy ez kinek a receptje, a magyaroké vagy a románoké, ebből nincsen semmi probléma, mert a magyarok is, a románok is egyformán szeretik, és büszkék arra, hogy a pécskai kenyér híres”.

Az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének elnökeként is tevékenykedő RMDSZ-es politikus nem tud arról, hogy felmerült volna a termék hungarikummá nyilvánítása. „Ilyenről nem hallottunk, a pécskai és a megyei RMDSZ-nél sem. Lehet, hogy volt valahol egy ilyen felvetés, de hivatalos formában nem volt ilyen kezdeményezés” – szögezte le a Krónikának.

Az uniós védettség mostani megszerzésére kitérve kifejtette: ez gazdasági, turisztikai és marketing szempontból is rendkívül előnyös. „Eddig is akárhová mentünk, mindig vittünk magunkkal, akármilyen kiállításról, rendezvényről legyen szó, én is mindig vittem magammal, hiszen büszkék vagyunk rá, akárki megkóstolja, azt mondja, nagyon finom” – jelezte.

Elmondása szerint a pécskai pékségek román tulajdonban vannak, maguk a pékek, jobban mondva a bedolgozó alkalmazottak – mert kimondottan pék manapság már nincs – nemzetisége változó. Háznál már nagyon kevesen sütnek kenyeret a kisvárosban, ahol a lakosság 70-80 százaléka amúgy mezőgazdasággal foglalkozik.

Az RMDSZ-nek jó a kapcsolata a PNL-es magyar polgármesterrel Fotó: Facebook/Pécska polgármesteri hivatala

Az európai védettséget a fentebb említett egyesület, a pékségek és a polgármesteri hivatal közösen kérte – emlékeztetett a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) alelnöki tisztségét is betöltő mezőgazdász. Az RMDSZ-t külön nem keresték meg azért, hogy támogassa, karolja fel a pécskai kenyér európai márkavédettségét, de elmondása szerint a szövetség bármilyen ilyesfajta kezdeményezést támogat, mindent, ami Pécska érdekeit szolgálja.

Hangsúlyozta: a védettség a szűk régióhoz kötött. Aradon például el lehet adni a pécskai pékségek kenyerét, de más aradi pékség már nem sütheti ilyen néven.

Titkok és ünnepek

Zágoni-Szabó András tájékoztatása szerint a hagyományos pécskai kenyeret régi kemencében sütik, egykilós szeletelt változatban is kapható, „az igazi” a vastag hajú kilós, kétkilós, ötkilós. A tanácsos az is elmondta, mi lehet a titka a kisváros büszkeségének. „Mivel mezőgazdász is vagyok, én azt mondom, a helyi búza és liszt, de az odaadás, a »szívből termelés« is, ami a pécskai gazdák munkáját jellemzi” – vélekedett. A pécskai bivalyfarmon turisztikai célokkal létrehozott múzeumban is próbálják népszerűsíteni a helyi kenyeret egy ott felállított kemencével, néha sütnek is benne. A modern létesítményt közös magyar–román, úgynevezett HU-RO pályázat révén valósították meg Mórahalommal közösen.

Pécska „védjegye” többnapos rendezvénysorozatot is „szült”: az Új Kenyér Ünnepét az augusztus 20-át övező hétvégén tartják meg idén is. Ez az ünnep is „kétnyelvű”, azaz a magyar és a román közösséget egyaránt megszólítja, mindenki a magáénak érzi.

„Régi hagyománya van a kenyérszenteléssel egybekötött ünnepnek, a pécskai kenyér ünnepén díszpolgári címeket, díjakat is osztanak” – ismertette a tanácsos.

Régóta sütik a pécskai kenyeret Fotó: Facebook/Iustin Cionca/archív

Ceaușescu helikoptere

Aki amúgy megerősítette a pécskai kenyér és Nicolae Ceaușescu „kapcsolatát”, melyet előszeretettel emleget a román nyelvű sajtó: eszerint az egykori diktátor is imádta a terméket, rendszerint szállítottak neki.

Ez nem legenda, bár én is csak hallomásból tudom fiatalabb korom miatt, de tényleg igaz, valóban helikopter vitte Ceaușescunak Bukarestbe a pécskai kenyeret”

– mondta a Krónikának Zágoni-Szabó András.

Nemzetiség és politika

Aki a mai politikai viszonyokra kitérve közölte, a kapcsolat jónak mondható a PNL-es magyar polgármesterrel. „Próbálunk lobbizni, amit lehet. Politikailag ugye pártokról beszélünk, nem magyar vagy román, hanem PNL-es a polgármester. Ők többségben vannak a tanácsban, megvan a fele plusz egy szavazatuk, így nekünk nehéz, de lobbizunk, hála Istennek az egyesületeink minden évben megkapják azokat a pénzeket, amelyekből eseményeket szervezhetnek, így a templomok esetében is. Szóval jó a viszonyunk – fogalmazott a helyi tanácsos. – Konkrét koalíciónk most nincs, nincs szükségük az RMDSZ-re, de kétharmados többséget igénylő döntés esetén már igen. Politikailag néha vannak nézeteltérések, de ezeket megoldjuk, ez a politika.”

A református egyház által, magyar állami támogatással épített óvodával sem volt gond „hála Istennek”: elkészült, a pécskai városi tanács átvette, a magyar iskolának, a 2-es számú általánosnak van alárendelve. Az épületben ősztől várják az óvodásokat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.



Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport