„Mi is fontosak vagyunk” – a csángó magyarok szövetségének elnöke Áder János történelmi látogatásáról

Gyergyai Csaba 2018. május 21., 16:49 utolsó módosítás: 2018. május 21., 16:51

A magyar köztársasági elnök történelmi látogatása megerősítette a csángó közösségben azt az érzést, hogy fontosak a magyar anyaország számára – jelentette ki a Krónikának Pogár László, a csángók közösségi vezetője. A múlt pénteki találkozón Áder Jánost a közösség problémáiról is tájékoztatták.

Áder János magyar államfő látogatása hozzájárulhat ahhoz, hogy a megcsappant számú csángó magyar közösség megmaradjon Fotó: Híradó.hu/MTI/Mohai Balázs

Történelmi pillanatként élték meg a csángók Áder János köztársasági elnök moldvai látogatását – jelentette ki a Krónikának Pogár László, a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöke, aki megjegyezte, közössége legalább négy évszázada várja, hogy magyar király vagy államfő keresse fel őket. Áder János államfő és felesége, Herczegh Anita a múlt pénteken látogatott el a Bákó megyei Lészpedre, a csíksomlyói búcsú előtti napon, ahol a moldvai magyar oktatási program egyik új helyszínén csángó hagyományőrzők énekes, táncos, mesemondó műsorral fogadták, és közösségi vezetőkkel is találkozott.

Pogár lapunk kérdésére úgy fogalmazott, a látogatás megerősítette bennük az összetartozás és szeretet érzését.

Rég vártuk azt, hogy valaki ilyen fentről meglátogasson minket itt Moldvában. A pénteki esemény azt üzeni, hogy mi is fontosak vagyunk, hogy a csángók is az anyaországhoz tartoznak, hogy a nyelvünk, a hagyományaink a magyar kultúra részét képezik. A lészpedi rendezvény után több emberrel is beszélgettem, mindannyian fontosnak nevezték ezt a történelemi látogatást”

– fogalmazott a közösségi vezető, aki szerint a magyar államfő látogatása hozzájárulhat ahhoz, hogy a megcsappant számú csángó magyar közösség megmaradjon.

Fotó: Híradó.hu/MTI/Mohai Balázs

Pogár László lapunknak elmondta, az igencsak szűkös program ellenére Áder János köztársasági elnököt tájékoztatták a közösség problémáiról, a moldvai magyar oktatási programról.

Újfent fontosnak tartottuk hangsúlyozni, hogy továbbra is ritkán, elszigetelten csendül fel a magyar ima, mise a moldvai csángó falvak egyházi eseményein, fontos lenne, ha ezen a téren segítséget kapnánk. Ugyanakkor az óvodafejlesztési programra is kitértünk, örülnénk a magyar állam további segítségének”

– mondta az MCSMSZ vezetője. Megtudtuk, a program keretében első lépésben Lészpeden, Pusztinában, és Magyarfaluban épül magyar óvoda, és ezek után további három helyszínen készülnek óvodaépítésre. A közösségi vezető kitért arra is, hogy a moldvai magyar oktatás rendszeresen pedagógushiánnyal is küszködik, melyre a Románia Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ) közösen próbálnak megoldást találni.

Szívből remélem, hogy a magyar államfői látogatás hagyománnyá válik, szeretnénk, ha Áder János és felesége zarándokútja Moldva felé vezetne a következő években is”

– fogalmazott Pogár László.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat