„Megoldás egy nem létező problémára” – Nagybánya magyar alpolgármestere falbontásról, Cherecheș örökségéről

„Megoldás egy nem létező problémára” – Nagybánya magyar alpolgármestere falbontásról, Cherecheș örökségéről

A normalizálódás napjára várva. Óriási adósságokkal, kusza politikai helyzettel küszködik Nagybánya a volt „uralkodó” szökése óta

Fotó: Facebook/Municipiul Baia Mare

Annak a falnak megvolt az oka, hogy ott legyen, és továbbra is meglenne az oka, hogy ott legyen, nem is fal, hanem kerítés – szögezte le a Krónikának Pap Zsolt István, Nagybánya alpolgármestere, aki szerint „kénytelenek” eleget tenni a romák tömbházai köré 2011-ben felhúzott építmény lebontását előíró jogerős ítéletnek. Az RMDSZ politikusát a fal ötletgazdája, Cătălin Cherecheș elítélt szökevény polgármester „örökségéről” is faggattuk a közelgő választások fényében.

Páva Adorján

2024. február 29., 19:052024. február 29., 19:05

2024. március 01., 10:382024. március 01., 10:38

„Tetszik, nem tetszik: kénytelenek vagyunk betartani” – jelentette ki a Krónikának Pap Zsolt István, Nagybánya alpolgármestere, amikor a javarészt romák által lakott tömbházak köré épített, nemzetközi szinten is hírhedtté vált fal ügyében a minap hozott bírósági döntésről faggattuk. Amint arról beszámoltunk, a nagybányai törvényszék jogerős ítélete értelmében le kell bontani azt a sokat vitatott falat, amelyet még Cătălin Cherecheș tavaly elítélt, szökés közben Németországban lekapcsolt volt polgármester emeltetett 2011-ben két, romák által lakott tömbház mellé-köré.

A napokban hozott bírósági döntésről Mugur Vărzariu újságíró, emberjogi aktivista számolt be, aki hosszú évek óta küzd az igazságszolgáltatás által is diszkriminatívnak ítélt építmény eltávolításáért. Ennek érdekében egyesületet is létrehozott, amely révén 2020-ban beperelte a polgármesteri hivatalt. Alapfokon tavaly májusban igazat adott neki a nagybányai bíróság, az ítéletet pedig nemrég helybenhagyta a másodfokon eljáró törvényszék is. A fal történetéről és az aktivista küzdelméről alábbi cikkünkben számoltunk be részletesen.

korábban írtuk

Leomolhat Cherecheș diszkriminatív fala, jogerős bírósági döntés született a lebontásról
Leomolhat Cherecheș diszkriminatív fala, jogerős bírósági döntés született a lebontásról

A máramarosi táblabíróság jogerős döntése értelmében le kell bontani azt a sokat vitatott nagybányai falat, amelyet még Cătălin Cherecheș emeltetett 2011-ben két, romák által lakott tömbház mellé.

Az ítélet szerint három hónap áll a polgármesteri hivatal rendelkezésére, hogy lebontassa a falat. Megerősítette ezt portálunknak Pap Zsolt István, Nagybánya alpolgármestere. „Kilencven napunk van arra, hogy végrehajtsuk ezt a döntést. Kénytelenek vagyunk betartani, tetszik, nem tetszik. Felvettük a kapcsolatot azzal a céggel, amellyel végrahajtatnánk ezt a munkát. Lássuk, mennyibe fog kerülni ez nekünk, aztán egy-két hét kérdése, hogy nekiálljunk a bontásnak” – tájékoztatott az RMDSZ-es politikus.

Kérdésünkre, hogy mi a szövetség álláspontja: le kell-e bontani a falat, az elöljáró közölte, eddig nem volt hivatalos közös álláspontjuk, viszont magánvéleményének hangot adott. „Az én személyes álláspontom – ismétlem, nem az RMDSZ-é, hanem az én személyes álláspontom – az, hogy annak a falnak megvolt az oka, hogy ott legyen, és továbbra is meglenne az oka, hogy ott legyen.

Idézet
Szerintem az nem egy fal, hanem egy kerítés, rosszul van értelmezve. Ott rengeteg kisgyerek van, nagyon sok baleset volt, mielőtt a kerítés fel lett volna építve. Amióta ott van a kerítés, egyetlenegy balesetünk sem volt.

Rengeteg gyerek szaladt onnan ki, nagyon durva és súlyos balesetek voltak. Na most ha lebontjuk a kerítést, szerintem vissza fog állni ugyanaz a helyzet, úgyhogy biztonsági szempontból abszolút nőni fog a rizikója annak, hogy újból balesetek legyenek azon a szakaszon” – adott hangot félelmeinek.

Pap Zsolt szerint ezen kívül „esztétikailag sem nézett ki rosszul az a kerítés”. „Nem látszott feltétlenül az a... mondjuk nem a legtisztább állapot, ami az illető tömbházak környékén van. A hangzavar is nagyobb lesz, a kerítés azt is felfogta. Mindezek a problémák, amelyeket megoldottnak tekintettünk, amikor ezt a kerítést felhúzták, újból elő fognak jönni” – közölte véleményét az alpolgármester.

Galéria

Pap Zsolt István munka közben

Fotó: Facebook/Pap Zsolt István

Amint a 2011-ben, közvetlenül a fal felhúzása előtt készült helyszíni riportunkból is kiderült: az érintett lakók, a helybéli romák zöme eleinte támogatta a kerítés tervét. Megkérdeztük most Pap Zsoltot is, ő mit tapasztalt e téren, hogyan viszonyultak az érintettek, a helyiek az idők folyamán a sokat vitatott építményhez.

Elmondása szerint az aktivisták, akik szegregációt, diszkriminációt kiáltottak és nemzetközi szintre emelték az ügyet, nem nagybányaiak, miközben az ottlakók túlnyomó többsége nem kért ilyesmit.

„Ez egy politikai kérdés volt szerintem, el lett politizálva annak idején, szegregációnak, rasszista falnak volt beállítva, de igazából én személy szerint nem úgy látom, hogy az lett volna, megvolt az értelme, nem szegregációról volt szó, hanem normalizálni szerették volna a helyzetet” – mondta az alpolgármester.

Megjegyezve, hogy ő akkoriban még nem volt benne a politikában, nem volt a döntéshozók között. Éppen ezért pontosan nem tudja, hogy a kerítés megépítésének idején hogyan reagáltak rá az ottlakók, tiltakoztak-e ellene vagy sem, de tudomása szerint „nem volt cirkusz” részükről.

Idézet
Ez el volt politizálva, bizonyos civil szervezetek felkarolták, és csináltak egy kis imidzset is maguknak, most milyen jó, hogy megoldották. Megoldottak egy nem létező problémát”

– vélekedett az RMDSZ elöljárója.

Galéria

Mugur Vărzariu újságíró, emberjogi aktivista az általa „ledöntött” fal előtt

Fotó: Facebook/Mugur Varzariu

Akit emlékeztettünk: ha már imázsról van szó, a fal Cătălin Cherecheș volt polgármester első „világraszóló vívmánya” volt 2011-ben, meg is alapozta hírnevét. Megkérdeztük az alpolgármestertől: mit gondol, milyen arányban járultak hozzá az ilyen és ehhez hasonló gyűlöletkeltő és -meglovagoló, populista húzásai többszörös újraválasztásához. Inkább ez számított, vagy közben jó városgazda is volt? „Nem emiatt volt ő újraválasztva. Neki sok ilyen kis húzása volt, ez csak az egyik a sok közül, messzemenően nem mondhatjuk azt, hogy ez befolyásolta a választási eredményeit” – válaszolta.

Közben bebizonyosodott, az elöljáró korrupt volt (a jogerősen kimondott ötéves letöltendő börtönbüntetés elől tavaly novemberben Németországba szökött, ott kapcsolták le, jelenleg folyamatban van a román kiadatási kérelem elbírálása). Felmerül a kérdés: mennyire szőtte át a korrupció a nagybányai polgármesteri hivatalt, és leépül-e mindez Cherecheș elítélésével, kalandos lecsukásával.

korábban írtuk

Rabtársaihoz képest szinte luxuskörülményeket ígérnek a börtönben Cătălin Cherecheșnek a román hatóságok
Rabtársaihoz képest szinte luxuskörülményeket ígérnek a börtönben Cătălin Cherecheșnek a román hatóságok

A jogerős szabadságvesztés elől Németországba szökött volt nagybányai polgármester, Cătălin Cherecheș szinte luxuskörülmények között töltheti majd börtönbüntetését, ha kiadják Romániának – tudatták a román hatóságok.

Pap Zsolt szerint egy ilyen hálózat nem épül le egyetlen ember távozásával, ez időbe telik. „Lássuk, hogy a választások után milyen erőviszonyok lesznek a városházán, és ennek függvényében a helyzet orvosolva lesz.

Idézet
Konkrétan nem tudok esetekről, de tény és való, hogy azok az emberek, akikkel egy csapatot alkottak, együttműködtek, azok túlnyomó része most is ugyanott van, a rendszer részei”

– szögezte le. A szökevény helyébe ideiglenesen kinevezett Doru Dăncușt sokan Cherecheș „emberének” tartják. Ettől függetlenül máris érezhető változás. „Nyitottabb lett minden, legalábbis »reklám« szinten úgy tűnik, hogy jó irányban haladunk, de szem előtt kell tartani azt is, hogy bő három hónap múlva választások vannak” – húzta alá a magyar alpolgármester. Ugyanakkor nem lehet eltekinteni a „nagy örökségtől”: többek között 81 millió lejes adósságot hagyott hátra a „nagyhatalmú”, mindent irányító Cătălin Cherecheș.

Az adósság ügyében elkezdődtek a rendezési folyamatok, a nagyobb cégekkel, amelyek felé 10-20 millió lejes tartozásokat halmozott fel a városháza, tárgyalóasztalhoz ültek, és több hónapos halasztást kaptak, átütemezték a tartozások kifizetését. A legtöbben beleegyeztek, havonta próbálják törleszteni az adósságot. „De ez nagyon megviseli a költségvetésünket, és ez nagyon megérződik a befektetések hiányában” – panaszolta az RMDSZ-es elöljáró.

Galéria

Cătălin Cherecheș ténykedése „emlékezetes” marad a város történelmében

Fotó: Cătălin Cherecheș/Facebook

Aki egyébként közel állt ahhoz, hogy román alpolgármester kollégája helyett decemberben őt válasszák meg ideiglenes polgármesternek, ráadásul úgy, hogy a jelölés román részről érkezett, és csupán két szavazat hiányzott. Feltettük Pap Zsoltnak a kérdést: bánja-e, hogy végül nem rá esett a tanácsosok választása.

„Ez jó kérdés. Én személy szerint nem kívántam az ideiglenes polgármesteri pozíciót, de meg sem futamodtam volna előle, ha úgy alakul, hogy megválasztanak, akkor vállaltam volna. Az RMDSZ-es kollégáimmal együtt tudjuk, melyek a teendők, tudjuk, mit kell tenni ahhoz, hogy a várost legalább a választásokig úgymond felszínen tartsuk.

Idézet
De lehet, mégis jobb így, hogy nem rám került a sor, mert több mint valószínű, hogy abban az esetben magyarként is több támadás ért volna

– hangsúlyozta. – Bizonyos dolgok, amelyekért nem mi felelünk – például a pénzhiány, az adósságok miatt leszegényített költségvetés –, úgy lettek volna beállítva, hogy a rossz menedzsment, Pap Zsolt rossz elképzelései, víziója miatt vannak. Pedig tudjuk, hogy mindezek az »örökség« részei, és nem az az oka, hogy én vagy a kollégám nem végezte jól a feladatát. Így a támadási felület nem nőtt meg azáltal, hogy ki lettünk volna téve egy ilyen helyzetnek. De ismétlem: mi nem futamodtunk meg, be tudtuk volna vállalni és korrekt módon végig tudtuk volna vinni.”

korábban írtuk

Nem az RMDSZ-es alpolgármestert bízta meg az ügyvivő polgármesteri teendőkkel a képviselő-testület Nagybányán
Nem az RMDSZ-es alpolgármestert bízta meg az ügyvivő polgármesteri teendőkkel a képviselő-testület Nagybányán

Nem az RMDSZ-es alpolgármestert választotta ügyvivő polgármesternek a nagybányai képviselő-testület hétfői ülésén a korrupció miatt elítélt, Németországban elfogott, elöljárói tisztségétől megfosztott Cătălin Cherecheș helyére.

Visszatérve a román jelölésre: ismertetése szerint ezt a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői kezdeményezték, azonban van még egy „csavar” a dologban.

Idézet
Igazából a jelölés a PMP és az USR részéről jött, de a képviselők csak papíron azok, jóformán átpártoltak az AUR-hoz, úgyhogy nagyon érdekes helyzet állt fenn, de facto az AUR-osok akarták”

– árulta el a magyar alpolgármester. Akinek tizenkét szavazat kellett volna az ideiglenes polgármesteri tisztséghez, Pap Zsolt viszont „csak” tízet kapott: kettőt az RMDSZ-től, a PNL-től hétből öt, két USR- és egy PMP-szavazat érkezett rá.

A kusza erőviszonyok közepette a nagybányai magyar közösség számára az lenne a legfontosabb az alpolgármester szerint, hogy politikai szinten továbbra is képviselve legyenek a magyar érdekek a városi tanácsban – és ismét legyen magyar alpolgármester –, illetve a megyeiben is, ahonnan négy évvel ezelőtt kiszorult az RMDSZ. „Nagyon gyúrunk arra, hogy visszajussunk a megyei tanácsba, ugyebár 2020-ban volt az első alkalom, amikor kiestünk onnan. Vissza kell tornásznunk magunkat. Elég nehéz lesz, mert a 2021-es népszámlálási adatok szerint 5,7 százalékos a magyarság aránya Máramaros megyében. De optimisták vagyunk” – hangoztatta.

Galéria

Doru Dăncuș ideiglenes polgármester egyelőre nyitottabb légkört „hozott” a városházára

Fotó: Facebook/Dancus Ioan Doru

Az előttük álló nehéz periódusról úgy fogalmazott: nem most kezdték el a kampányt, hanem abban a pillanatban, amikor 2021-ben átvették a helyi és megyei szervezetek irányítását, azóta folyamatosan az átszervezésen, mozgósításon dolgoznak, ott is helyi szervezetek alakultak, ahol a néhány tíz fős magyar közösségnek eddig nem volt RMDSZ-képviselete. „Mindenhol, ahol legalább 3 százalékos a magyarság aránya, listákat akarunk állítani. Kell lássák az emberek, hogy számítunk rájuk, és ők is számíthatnak ránk” – szögezte le.

Pap Zsolt szerint jelenleg nem zajlanak koalíciós tárgyalások, „mert azok a partnerek, akikkel tárgyalhatnánk, még maguk sem tudják, mit akarnak”.

Idézet
Képzelje el: három hónap múlva lesznek a választások, és a két legnagyobb párt, a PNL és a PSD még nem állt elő polgármesterjelölttel. Ilyen még nem volt a forradalom óta eltelt periódusban”

– érzékeltette a helyzet visszásságát. Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ szeretne-e polgármesterjelöltet állítani, Pap Zsolt az válaszolta: a szövetség bármibe belemenne, ami javítja, növeli az esélyét annak, hogy megerősödjön jelenlétük a városi és a megyei tanácsban. Gondolkodtak abban is, hogy saját polgármester- és tanácselnökjelöltet állítsanak, de ez még nincs véglegesítve. „Azt várjuk, hogy a többi párt kiket állít jelöltnek, azután fogunk tárgyalni velük, és annak tudatában fogunk dönteni. De abszolút nem zárjuk ki a saját jelölteket” – jelentette ki.

Egyébként az RMDSZ hosszú ideje nem indított saját polgármesterjelöltet Nagybányán. Legutóbb a „régi”, 2021-ben leváltott helyi RMDSZ-vezetőség aláírt egy protokollumot Cherecheșékkel, a több párt által támogatott Máramarosért Koalícióval. „Mi azt a partnerséget örököltük, azt vittük tovább, de nem éppen úgy, ahogyan az el volt képzelve. Amikor olyan dolgokról kellett dönteni, amivel mi nem értettünk egyet, nem szavaztuk meg” – mondta Pap Zsolt.

Felvetésünkre, hogy leginkább ennek tudható be a „kürtőskalácsügy” is, az alpolgármester úgy fogalmazott, igen, mert nem voltak már „azok az elvárt lojális partnerek, akik bármit bármikor elfogadnak”.

Galéria

Pap Zsolt bízik az RMDSZ jó választási eredményeiben

Fotó: Facebook/Pap Zsolt István

„Nem voltunk a régi gárda” – utalt a Vida Noémi vezette RMDSZ-vezetésre. Mint ismeretes, 2022 szeptemberében visszavonta a város magyar alpolgármesterének hatásköreit Cătălin Cherecheș amiatt, hogy Pap Zsolt István eltávolíttatta egy kürtőskalácsosról a román zászlókat, amelyeket a polgármester helyeztetett el a magyar feliratok miatt.

korábban írtuk

Pap Zsolt István nagybányai alpolgármester: gerillamódszerrel próbálom folytatni a munkámat   
Pap Zsolt István nagybányai alpolgármester: gerillamódszerrel próbálom folytatni a munkámat  

Bár megvonták a hatásköreit, folytatni próbálja eddigi munkáját Pap Zsolt István nagybányai alpolgármester. Az RMDSZ-es politikus a Krónikának elmondta: egyik tanácsostársa a leváltását is kezdeményezte.

A megvont alpolgármesteri hatásköröket tavaly decemberben kapta vissza az új, ideiglenes elöljárótól. Hozzátette azonban, hogy addig is minden korábbi teendőjét ellátta, csupán annyi „változás” történt, hogy nem volt aláírási joga. Ezt most már visszakapta, a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpártot (PNTCD) képviselő Doru Dăncușt távollétében a napokban is hivatalosan helyettesítette a magyar alpolgármester. „Normalizálódtak a dolgok, de ahogyan korábban is mondtam: a rendszer ugyanaz maradt. A »fej« már nincs, de a rendszer még működik” – húzta alá.

Az előttük álló nehéz időszakra visszatérve Pap Zsolt kijelentette: ugyanazt kell csinálniuk, mint eddig, csak közben „forrósodik a hangulat”, egyre gyakoribbak lesznek a támadások. „De meg vagyunk edzve, sok kürtőskalácsot veszünk, hogy legyen energiánk” – jegyezte meg Nagybánya magyar alpolgármestere.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 01., hétfő

Korai tavasz: két héttel hamarabb virágzanak a gyümölcsfák

A korai csonthéjasok idén sem vészelték át tavaszi fagyok nélkül a virágzás időszakát, az elmúlt két hétben is előfordultak károkozó éjszakai lehűlések. A jelentős melegedés hatására egyre több gyümölcsfánk kezdett el virágozni.

Korai tavasz: két héttel hamarabb virágzanak a gyümölcsfák
2024. március 31., vasárnap

„Krisztus él! Őt kell keresnünk, Őt kell befogadnunk” – Böcskei László nagyváradi megyéspüspök húsvéti üzenete

PÁSZTORLEVELEK – „Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe állandó, a jelenben megvalósuló titok és ajándék” – fogalmaz Böcskei László nagyváradi megyéspüspök húsvéti üzenetében.

„Krisztus él! Őt kell keresnünk, Őt kell befogadnunk” – Böcskei László nagyváradi megyéspüspök húsvéti üzenete
2024. március 31., vasárnap

Egy nappal a felavatását követően bedöglött Déva várának több millió eurós felvonója

Hirtelen meghibásodás miatt néhány napig szüneteltetni kénytelen a város önkormányzata a Déva várához vezető új, több millió eurós drótkötélpályás felvonó működtetését.

Egy nappal a felavatását követően bedöglött Déva várának több millió eurós felvonója
2024. március 31., vasárnap

A határ a csillagos ég: Olaszországból érkeztek Kolozsvárra az első „Schengen-utasok”

A kolozsvári Avram Iancu repülőtérre Olaszországból érkeztek az első utasok, miután a határellenőrzés megszűnt a légi közlekedésben a schengeni térségből érkezők számára.

A határ a csillagos ég: Olaszországból érkeztek Kolozsvárra az első „Schengen-utasok”
2024. március 30., szombat

Máris „lecsapott” a NATO a nemrég átadott brassói reptérre

Katonai célokat is szolgál a tavaly nyáron megnyitott Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér.

Máris „lecsapott” a NATO a nemrég átadott brassói reptérre
2024. március 29., péntek

Vadonatúj drótkötélpályás felvonó „röpít fel” a felújított dévai várhoz

Felavatták pénteken a dévai várhoz vezető új drótkötélpályás felvonót.

Vadonatúj drótkötélpályás felvonó „röpít fel” a felújított dévai várhoz
2024. március 29., péntek

Megvan, ki építheti az észak-erdélyi sztráda egyik problémás szakaszát

Egy törökországi és romániai cégekből álló társulás nyerte az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Nádasszentmihály közötti szakaszának elterelésére kiírt versenytárgyalást.

Megvan, ki építheti az észak-erdélyi sztráda egyik problémás szakaszát
2024. március 29., péntek

Új terminállal Schengenbe: Ciolacu a teljes körű idei csatlakozásról beszélt a temesvári reptéren tartott avatóünnepségen

Románia kormányának megvan a terve, hogy év végéig megvalósuljon az ország teljes schengeni csatlakozása, de ehhez a nemzeti érdeket kell a politikai érdekek elé helyezni – mondta Marcel Ciolacu román kormányfő pénteken Temesváron.

Új terminállal Schengenbe: Ciolacu a teljes körű idei csatlakozásról beszélt a temesvári reptéren tartott avatóünnepségen
2024. március 29., péntek

Heves szelet hoz a nagypéntek, a Székelyföld is érintett

Heves szélre figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 megyére.

Heves szelet hoz a nagypéntek, a Székelyföld is érintett
2024. március 28., csütörtök

Nyílt napon ismertetik a szakirányokat és tanárokat a Kolozsvári Református Kollégiumban

Interaktív nyílt napot tart április 6-án a Kolozsvári Református Kollégium, amelynek vezetősége az elméleti oktatás iránt érdeklődő diákokat szülői kísérettel várja a Farkas utcai épületbe.

Nyílt napon ismertetik a szakirányokat és tanárokat a Kolozsvári Református Kollégiumban