„Magának keresi a bajt”, aki a Facebookon szidalmazza a rendőröket, csendőröket

Kiss Előd-Gergely 2017. december 18., 16:53

Mivel a Facebook ugyanolyan közterületnek minősül, mint bármelyik fizikai köztér, ajánlott körültekintően bejegyzést közölni, a Krónikának nyilatkozó szakértők szerint ugyanis a hatóságok jogszerűen bírságolják a sértő, uszító megnyilvánulásokat.

Fotó: Gecse Noémi

Jogszerűen bírságolják meg a hatóságok azokat a személyeket, akik a Facebook közösségi oldalon lejárató, megalázó, sértő módon beszélnek a rendőrökről, csendőrökről – erősítették meg a Krónikának nyilatkozó szakemberek. Mint rámutattak:

a legfelsőbb bíróságnak az ügyben három éve hozott jogerős ítélete világosan leszögezi, hogy a közösségi médiában elkövetett jogsértést mely törvény alapján kell megítélni és szankcionálni, azonban sokszor nem ilyen egyszerű mindezt a gyakorlatban alkalmazni.

Sok függhet attól például, hogy az illető milyen beállításokat használ közösségi oldalán, a szakértők szerint a megosztások sokszor a „szürke zónában” vannak.

A témáról annak kapcsán érdeklődtünk, hogy nemrég egy bukaresti férfi tetemes, 900 lejes bírságot kapott, miután a Facebookon a csendőröket becsmérlő bejegyzést tett közzé, amelyben egyebek mellett rabszolgának nevezi a hatósági alkalmazottakat. A férfi november 22-én annak apropóján írta bejegyzését, hogy Liviu Dragnea PSD-elnököt, a képviselőház elnökét kihallgatták a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) – írja a News.ro hírügynökség.

A bírságot kirótt országos csendőrség jegyzőkönyve szerint Cristian Mihai Dide személyes Facebook-oldalán, nyilvános megosztású bejegyzésében sértő és vulgáris kifejezésekkel illette a DNA székhelyén szolgálatot teljesítő csendőröket, ezzel az egész intézmény becsületét megsértette.

A férfi egyébként közösségi oldala alapján a kormányellenes, az igazságügyi törvények módosítása miatt szervezett bukaresti tüntetések egyik fő szószólója és állandó résztvevője, Facebook-oldalán naponta többször is megoszt ezzel kapcsolatos, a kabinetet és a kormányzó PSD-t bíráló tartalmakat. A román sajtó szerint a férfi nem először kap bírságot: a hatóságok állítólag rendszeresen szankcionálják hol a nyugalom megzavarásáért, hol a közterület jogtalan elfoglalásáért.

A kormányellenes tüntetéseken rendszeresen részt vevő férfira 900 lejes bírságot róttak ki az általa rabszolgáknak nevezett csendőrök Fotó: Facebook/Cristian Mihai Dide

„Ráálltak” a hatóságok a facebookos kihágásokra

Szőcs Izabella, a többnyelvű kolozsvári helységnévtáblák kihelyezése érdekében a helyi önkormányzat ellen indított pert megnyerő Minority Rights Egyesület jogi képviselője a Krónikának elmondta: a legfelsőbb bíróság 2014-ben hozott döntése értelmében a Facebook egyértelműen nyilvános térnek, nem pedig magánterületnek minősül.

Minden olyan kihágást, bűncselekményt, amelyet elkövethetsz egy közterületen, azt elkövetheted a Facebookon is. Ide tartozik az uszítás, a gyűlöletkeltés is, Bukarestben is bírságoltak már meg embereket nyilvános uszításért”

– magyarázta a szakember. Rámutatott: azzal a temesvári férfival szemben is jogszerűen járt el a rendőrség, aki áprilisban a Facebookon fényképet közölt két, tilosban parkoló rendőrautóról, bejegyzésében pedig pofátlanok gyülekezetének nevezte a hatósági alkalmazottakat. Szőcs Izabella meglátása szerint a kép posztolása még elment volna, de az alája írt kommentár már túllépte a törvényesség határát. A temesvári férfira egyébként ugyancsak 900 lejes bírságot róttak ki.

Szőcs Izabella ugyanakkor úgy fogalmazott: nem kizárt, hogy a hatóságok szándékosan „ráálltak” a facebookos kihágásokra, úgy tűnik például, mintha ezzel a módszerrel igyekeznének elejét venni a közösségi médiában is jellemző szexuális zaklatásnak vagy erőszakos cselekedetre való felbujtásnak.

Kokoly Zsolt médiajogi szakértő, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) adjunktusa lapunknak nyilatkozva megerősítette: a legfelsőbb bíróság ítélete értelmében egyértelmű, hogy a Facebook nyilvános térnek számít. A szakértő a temesvári esettel kapcsolatban arra is kitért:

a romániai törvények szerint ugyan le lehet fényképezni egy rendőrt, de a hatósági alkalmazottnak minden esetben joga van igazoltatni az illetőt, illetve arra is rákérdezhet, hogy milyen célból készítette a felvételeket.

Kokoly szerint ugyanakkor a közösségi médiában a rendőröket, csendőröket szidalmazó személyek „maguknak keresik a bajt”, hiszen a véleményszabadságon túlmenően bírálják a hatósági rendfenntartókat.

Fotó: Barabás Ákos

A médiajogi szakértő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Facebook-bejegyzések esetében egy sor beállítás árnyalhatja a képet, noha az említett bírósági döntés értelmében már a közvetlen ismerősökkel megosztott tartalom is nyilvánosnak számít. Kokoly szerint azonban „szürkébb zónában” jár az, aki csak egy szűk csoport számára oszt meg ilyen tartalmakat.

Eléggé nehéz meghatározni, hogy mennyire magánjellegű egy tartalom, ha azt az ismerősök meg tudják osztani, tovább tudják terjeszteni”

– magyarázta. A témával kapcsolatban korábban a Sapientia oktatója a Krónikának azt nyilatkozta: a szólás- és véleményszabadsághoz való alapvető jogunk addig terjed, míg mások személyiségi jogait meg nem sértjük.

Egy 1991-es törvény alapján járnak el a bíróságok

Romániában egyelőre nem létezik olyan törvény, amely meghatározza, hogy a közösségi médiában mi számít a személyiségi jogok megsértésének, ehelyett a legfelsőbb bíróság döntése értelmében ilyen esetben alapvetően a társadalmi együttélés és a közrend szabályait rögzítő 1991/61-es számú törvény alapján kell eljárni. De más forrásra is lehet hivatkozni az indoklásban, például az audiovizuális törvényre vagy az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) határozataira.

Kokoly Zsolt korábban rámutatott: szükség lenne egy hatályos médiatörvényre, amelybe bele lehetne foglalni ezt a területet is, amely elképesztő ütemben fejlődik, s amelyre nincs kialakítva egészen tisztán átlátható joggyakorlat. Egy ilyen jogszabály szerinte sokat segítene, és számos hasonló jogvitát tenne könnyebben értelmezhetővé.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat