Apáczais szülők: diszkriminált a tanfelügyelőség

Krónika 2017. január 13., 19:06 utolsó módosítás: 2017. január 13., 19:17

Törvénytelenül járt el és diszkriminált a Kolozs megyei tanfelügyelőség, amikor visszautasította az Apáczai Csere János Elméleti Líceum kérelmét a képzőművészeti 5. osztály indítására a 2016-2017-es tanévben – állítja huszonhat apáczais szülő, akik feljelentést is tettek január 12-én az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. A szülők jogi tanácsadását a kolozsvári AGFI csoport (Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért/Advocacy Group for Freedom of Identity) vállalta.

Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum a 2016-17-es tanév előtt kérvényezte egy újabb, képzőművészeti 5. osztály indítását a megyei tanfelügyelőségnél, amit a tanfelügyelőség indoklás nélkül visszautasított. Ezután az iskola Király András államtitkárhoz fordult levélben, aki nem nyújtott megoldást a helyzetre. Később ismét a minisztériumhoz fordultak segítségért, remélve, hogy kivizsgálják a történteket, viszont erre szeptember 14-e óta nem érkezett válasz.

Az oktatási törvény és az új osztályok elfogadására vonatkozó szabályozás szerint minimum 12 tanuló szükséges egy új osztály indításához. Az AGFI csoport pénteki közleménye szerint az idei tanév előtt kérvényeztek és hagytak jóvá a kolozsvári Romolus Ladea Képzőművészeti Líceumban két 5. osztályt 17 és 18 tanulóval és az Octavian Stroia Dráma és Koreográfia Líceumban egy induló 4. osztályt 12 tanulóval. Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult szülők álláspontja szerint Valentin Claudiu Cuibus megyei főtanfelügyelő rosszhiszeműsége egyértelmű, hiszen magánbeszélgetéseken többször kifejtette, hogy a magyar tanulók nyugodtan jelentkezhetnek a román tannyelvű Romulus Ladea-líceumba is.

Miután az Apáczai Csere János Elméleti Líceum nem kapott engedélyt a képzőművészeti osztály elindítására, összevont osztályt indítottak az iskolában, a törvény által meghatározott 30 fős felső létszámhatár fölötti 32 fővel, normál tanrenddel. Vörös Alpár, az iskola igazgatója a napokban a Krónikának elmondta, a következő tanévtől az ötödikes gyerekek számára két fél osztályt kért a Kolozs megyei tanfelügyelőségtől a kolozsvári tanintézet azért, hogy párhuzamosan működhessen az idegen nyelvi és a képzőművészeti képzés is az iskolában.

Az AGFI csoport 2016 végén alakult kolozsvári jogászokból és civilekből. A csoport célja az emberi, kisebbségi, állampolgári és az identitás szabad megválasztásához való jogok védelme, valamint a jogállamiság megerősítése és a közügyek átláthatóvá tétele.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat