Ami az iskolai oktatásból hiányzik – Életmentést is tanít gyerekeknek az Erdély nyolc városában működő MCC tehetségprogramja

Ami az iskolai oktatásból hiányzik – Életmentést is tanít gyerekeknek az Erdély nyolc városában működő MCC tehetségprogramja

Elsősegélynyújtási képzés gyerekeknek a KIFOR által szervezett kolozsvári gyermeknapi forgatagon

Fotó: KIFOR/Facebook

Hiánypótló, az iskolai tanításból részben vagy teljes egészében kimaradó tudnivalókkal – többek közt az életmentés, elsősegélynyújtás oktatásával – bővíti a gyerekek, fiatalok ismeretanyagát az Erdély nyolc városában működő Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programja (FIT). Gyermeknapon a kolozsvári Colina parkban tartottak képzést a szórakoztató, ismeretterjesztő rendezvényeket felsorakoztató eseményen. Ott jártunkkor megszólaltattuk a FIT erdélyi vezetőjét, és a képzésben részt vevő diákot is. Mint kiderült: igénylik, szeretik a gyerekek az MCC kínálatát.

Kiss Judit

2023. június 05., 18:242023. június 05., 18:24

Hiánypótló, az iskolai tanításból részben vagy teljes egészében kimaradó tudnivalókkal – többek közt az életmentés, elsősegélynyújtás oktatásával – bővíti a gyerekek, fiatalok ismeretanyagát az Erdély nyolc városában működő, magyarországi Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programja (FIT).

A program élménypedagógiai módszerek segítségével hoz be a gyerekek látóterébe olyan tematikákat, amelyek nem vagy csak kevés szerepet kapnak az iskolai oktatásban.

Galéria

Kegyes Dávid orvostanhallgató, mentőtiszt (középen) ismertette a gyerekekkel az elsősegélynyújtás alapjait

Fotó: Kiss Judit

Az MCC képviselői jelen voltak a gyermeknap alkalmából a kolozsvári Colina parkban szervezett színes, érdekes és hasznos programokat felsorakoztató majálison, ahol kis- és nagyobb iskolásokat vezettek be az elsősegélynyújtás gyakorlatába.

Hogyan kell segíteni egy eszméletlen emberen?

Az MCC 2020 óta biztosít iskolán kívüli ingyenes tehetséggondozó programot az általános iskola felső tagozatos diákjai számára Erdélyben. A Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) által szervezett gyermeknapi forgatagon az a sátor is helyet kapott, amelyben bábukon gyakorolhatták a gyerekek Kegyes Dávid kolozsvári orvostanhallgató, mentőstiszt vezetésével, hogy miként kell újraéleszteni egy eszméletlen embert. „Megnézzük, hogy eszméleténél van-e, hozzászólunk, picit megrázzuk. Hogyha válaszol, akkor rendben van, ha nem, akkor lehet, hogy eszméletlen. Ha igen, akkor

Idézet
nagyon fontos, hogy megnézzük, lélegzik-e, de ehhez ki kell nyitni a légutakat. Azért, mert a nyelv egy izom, és egy eszméletlen embernek az izmai elernyednek: ha felemeljük egy eszméletlen ember kezét, akkor a keze leesik, és pont ez történik a nyelvvel is” – tanította Kegyes Dávid az érdeklődő elemistáknak.

Azt is elmondta, emiatt ki kell nyitni a légutakat: egyik kezünket a homlokára tesszük, a másik kezünk két ujját az állkapocsra és szépen megemeljük a fejét, hátrafordítjuk, ezzel a hátrafelé fordítással megemeltük az állkapcsot. „Lényegében a nyelvünk hozzá van tapadva az állkapocshoz, és ilyenkor, eszméletlen helyzetben meg tudjuk nézni, hogy lélegzik-e a beteg. A fejünket a beteg feje fölé tesszük, úgy, hogy nézzük a mellkast, ami légzéskor megemelkedik. És ha közel van a fejünk az ő fejéhez, halljuk is, hogy lélegzik-e.

Idézet
Maximum tíz másodpercet várjunk, és számoljuk, hogy hányat lélegzik. Ha egyet sem, azonnal el kell kezdeni az újraélesztést és azonnal kell hívni a mentőt a 112-es számon” – ismertette a láthatóan nagyon élénken érdeklődő gyerekekkel az orvostanhallgató, aki mentőtisztként dolgozik a SMURD mentőszolgálatnál.

Tóth Alpár ötödikes diák szerint hiánypótló a képzés

Galéria

Tóth Alpár ötödikes diák is részt vett a képzésen, de bekapcsolódik a FIT más jellegű programjaiba is

Fotó: Kiss Judit

Tóth Alpár, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium ötödikes diákja is jelen volt az eseményen. Mint kiderült, a kisfiú már aktívan részt vesz az MCC Fiatal Tehetség Programjában. Azt mondta, nagyon szereti a FIT-et, mert olyasmiket tudhat meg a program keretében, amiket nem tanítanak az iskolában.

„Az életmentés nagyon hasznos az életben, hiszen megtanítják a gyerekeknek, hogy hogyan kell újraéleszteni valakit. Vannak kurzusok, minden második héten különböző témájú kurzusok vannak, nagyon érdekesek. Például most két hét múlva lesz egy kémiai kísérletes kurzus, nagyon várom” – mondta az ötödikes diák. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy az életmentésről már megtanították a program keretében egy-két dologra, amit egyébként a suliban nem tanulnak, úgyhogy ha ilyen helyzetbe kerülne, talán már segítségére lehetne egy eszméletlen embernek.

Nyitottak, aktívak a részt vevő gyerekek

Galéria

A székelyudvarhelyi születésű, a kincses városban pszichológia szakon végzett Varga Adrienn a FIT program kolozsvári régióvezetője

Fotó: Kiss Judit

A FIT program régióvezetője Kolozsváron a székelyudvarhelyi származású, a kincses városban pszichológia szakon végzett Varga Adrienn. „Az Életmentés gyerekszemmel elnevezésű rendezvényünkkel jöttünk ki a KIFOR-majálisra.

Idézet
A célcsoportunk tulajdonképpen a negyedikesek, a FIT-nek éppen most zajlik a kampányidőszaka, és ennek keretében szerveztük a mostani programot. Június 30-ig várjuk a jelentkező negyedikeseket” – fejtette ki Varga Adrienn.

Azt is elmondta, hogy a FIT a hagyományos oktatást egészíti ki tehetséggondozással, a cél az, hogy a gyerekek látókörét szélesítsék és ezáltal hosszú távon hozzá szeretnének járulni a tudatos pályaválasztási folyamathoz. „A majálison való részvételünk azt a célt szolgálja, hogy felhívjuk a figyelmet az MCC programjaira. Most az elsősegélynyújtás alapjaival ismerkednek meg a gyerekek – itt nemcsak negyedikesek vesznek részt a képzésben, hanem más korosztályból is bekapcsolódnak, és folyamatosan ismételjük itt a sátorban a tevékenységet, többek közt vércukorszintet is mérünk” – mondta Varga Adrienn. Rámutatott, a középiskolásoknak külön programokat, képzéseket szerveznek – a majálison is jelen voltak ezzel a programmal.

„Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek nagyon nyitottak az elsősegélynyújtási képzés iránt. Egyébként a FIT élménypedagógiai módszerekkel dolgozik, gyakorlati tudást szeretnénk átadni a gyerekeknek, akik folyton kérdeznek, nyitottak, aktívan részt vesznek a képzésben, nem csak beülnek és végighallgatják” – mondta el a program régióvezetője.

Jövőkutatás, pénzkezelés, önálló tanulás

Az MCC Erdély nyolc városában – Aradon, Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Szatmárnémetiben – biztosít díjmentes, az iskolai tanulmányokat kiegészítő, hasznos képzéseket, egyedülálló tehetséggondozást lelkes fiatalok számára. Ebből hét helyszínen saját MCC-központ is működik.

Galéria

Az életmentés lépései: a gyerekek bábun gyakorolják a mozdulatokat

Fotó: Kiss Judit

Amint az MCC honlapján olvasható, a FIT növeli a gyerekekben a tudás iránti vágyat, felkészíti őket a továbbtanulásra, segíti tudatos pályaválasztásukat és az életben való érvényesülésüket.

A FIT-nek köszönhetően a diákok többek között megtanulnak újraéleszteni, a pénzzel bánni, kipróbálhatják magukat riporterként, megismerkedhetnek a robotika tudományával, sőt még a jövőkutatás rejtelmeibe is betekinthetnek,

elektronikus tanulmányi rendszerünk segítségével pedig otthonról is bővíthetik tudásukat, önálló tanulással, saját időbeosztás alapján is fejleszthetik magukat.

Tavaly 200 erdélyi diák vett részt a programokon

A hagyományos képzések mellett az oktatást kiegészítő, külső helyszíni élményprogramok teszik változatossá a közösségi tanulást, emellett

a nyári táborok egyes foglalkozásai szintén a személyiségfejlesztést célozzák (érzékenyítő program, empátiaműhely, konfliktuskezelési tréning stb.).

A tanulók intenzív, heti rendszerességű angol és román nyelvoktatáson vehetnek részt, kreatívan, gyakorlatban sajátítják el a hasznos nyelvi tudást. A képzésen neves szakértők és szakpszichológusok segítik a tehetségfejlesztő munkát. A gyermekek szüleivel is szoros közösségi kapcsolatot ápol az MCC, előadásokat, szakmai összejöveteleket szervez számukra.

A 2021–2022-es tanévben Erdélyben 200 diák, 14 erdélyi és 9 magyarországi oktató, 16 nyelvoktató vett részt a Fiatal Tehetség Programban.

Angol nyelvoktatásban 91, román nyelvoktatásban pedig 112 diák részesült.

korábban írtuk

Budapesti MCC-vetélkedő: a kolozsvári Űrbetyárok végeztek a 3., a gyergyói elemisták a 4. helyen
Budapesti MCC-vetélkedő: a kolozsvári Űrbetyárok végeztek a 3., a gyergyói elemisták a 4. helyen

Budapesten tartották a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjának vetélkedőjét, ahol a Kolozsvári Református Kollégium 4. osztályos Űrbetyárok nevű csapata a 3. helyen végzett.

korábban írtuk

Tudásra éhes középiskolás diákok jelentkezését várja az MCC több erdélyi városban
Tudásra éhes középiskolás diákok jelentkezését várja az MCC több erdélyi városban

Diákok jelentkezését várják a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjába Erdély több településén. A szervezet továbbra is ingyenes, iskola mellett végezhető képzésekkel, szakmai hétvégékkel, kirándulásokkal és ö

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében

Az év eleje óta 28-szor kérték a csendőrség segítségét medvék eltávolításához Hargita megyei településekről – közölte pénteken a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sajtóirodája.

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében
2024. április 06., szombat

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását

Kulturális rendeltetést kap a frissen felújított gyalui várkastély, Erdély egyik legnagyobb magán rezidenciája. Nagy Elek kolozsvári származású üzletember a Krónikának adott interjúban neveltetése eredményének nevezte a gyalui fejleményeket.

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását
2024. április 05., péntek

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron
2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia
2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében